szybkie pytanie - szybka odpowiedź vol. 2
Moderator: Albert_N
Re: szybkie pytanie - szybka odpowiedź vol. 2
Jeśli zaś wjeżdżałeś w wodę o głębokości takiej że przykryło cały most, to nic dziwnego że zaciągnął wodę - przez odpowietrznik.
Jimny M16A
Żuk A161H 4C90 + Eaton TS5-21
K.Sikorski nie wjezdżałem w wodę.To była pierwsza wymiana oleju po zalaniu fabrycznym.Też tak myślałem,że bez włączonego przodu olej nic nie smaruje.
Jak są zabieraki albo zapięte sprzęgiełka, to wszystko się kręci w moście.Janusz73 pisze:K.Sikorski nie wjezdżałem w wodę.To była pierwsza wymiana oleju po zalaniu fabrycznym.Też tak myślałem,że bez włączonego przodu olej nic nie smaruje.
Przed erą internetu, każdy wiejski głupek pozostawał w swojej wiosce.
Kostuch ale to jest już Jimny z napędem włączanym przyciskami.Nie mam pokręteł na sprzęgiełkach.
A skąd wiesz, że fizycznie rozpina te sprzęgiełka? O ile w reduktorze jest czujnik położenia, to w sprzęgiełkach nie bardzo.Janusz73 pisze:Kostuch ale to jest już Jimny z napędem włączanym przyciskami.Nie mam pokręteł na sprzęgiełkach.
Przed erą internetu, każdy wiejski głupek pozostawał w swojej wiosce.
Można chyba założyć, że w jimnym z salonu pneumatyka napędu jest sprawna...
Jimny M16A
Tak.Jest sprawna.Gdyby którekolwiek sprzegięłko było załączone to przy przetaczaniu samochodu obracał by sie przedni wal,a się nie obraca.Ale nie odchodżmy od tematu,ja wyciagam wnioski,że nawet w salonowym Jimny jak sam nie sprawdzisz niektórych rzeczy to potem to może drogo kosztować.Nie wiem skąd taki dziwny olej w przednim moście.Zapytam jeszcze czy fabryka zalewa przekładnie olejem mineralnym,półsyntetycznym czy syntetycznym?Mi to wygląda na olej mineralny ale wzrokowo nie da się tego stwierdzić na 100%.
Minerał 80w90.
Jimny M16A
instrukcja nic nie mówi.
pokaż foto ale z opisu wynika, że olej był z wodą.
pokaż foto ale z opisu wynika, że olej był z wodą.
Manual 99500-81A02-01E, strona 7E-4:
"It is highly reccomended to use SAE 80W-90 viscosity."
"It is highly reccomended to use SAE 80W-90 viscosity."
Jimny M16A
Nieeee, ja nie do Ciebie pisałem
Nie zauważyłem, że było już kilka odpowiedzi napisanych....

Nie zauważyłem, że było już kilka odpowiedzi napisanych....

Panowie,powiedzcie mi jak w Jimnym wyjąć dysze spryskiwacza przedniej szyby?Troche za póżno zamontowałem filtr płynu i jedną dysze mam już zapchaną.Z podszybia wymontowałem kołki mocujące ale to i tak nie daje dojścia do dyszy.
Mam pytanie i chodzi mi o Jimnego z napędami na podciśnieniach.Po włączeniu postojówek (lub świateł krótkich czy długich) które z klawiszy od napędów są podświetlone?U mnie jest tylko jeden-napęd 4x4 i reduktor włączony.
Cześć. Zabieram się za regulację luzów zaworowych w swifcie z silnikiem m13a, a to chyba to samo co w nowszym jimnym. Jaka średnicę mają płytki i ew. jakie mają grubości? Jakiś symbol mają? Googlam i jak coś znajdę, to się okazuje,
że storna 404...
że storna 404...
nissan wd21 -> forek sf
GSX 1200 F
i tak dalej...
GSX 1200 F
i tak dalej...
No nie mówcie, że takie zaniedbane te Wasze jimniaki, że nikt nie wie jaki płytki zaworowe tam siedzą 

nissan wd21 -> forek sf
GSX 1200 F
i tak dalej...
GSX 1200 F
i tak dalej...
płytki 28mm 

nissan wd21 -> forek sf
GSX 1200 F
i tak dalej...
GSX 1200 F
i tak dalej...
Gdyby ktoś szukał płytek regulacyjnych luzu
zaworowego to podaje wymiary 28mm x 2.45mm wymiary co 0.05mm są zamienniki Matelli nr kat.03-0-2825 cena ok.13 zł za sztukę.Uwaga na te płytki bo nie trzymają wymiaru więc przy zamówieniu proponuję zamawiać o 0,05 mm większe.https://sklep.intercars.com.pl/produkty ... 03-0-28255
zaworowego to podaje wymiary 28mm x 2.45mm wymiary co 0.05mm są zamienniki Matelli nr kat.03-0-2825 cena ok.13 zł za sztukę.Uwaga na te płytki bo nie trzymają wymiaru więc przy zamówieniu proponuję zamawiać o 0,05 mm większe.https://sklep.intercars.com.pl/produkty ... 03-0-28255
Jimny 1.3 2005
Zanotowałem

nissan wd21 -> forek sf
GSX 1200 F
i tak dalej...
GSX 1200 F
i tak dalej...
W sumie rzecz tyczyła się Swifta, ale Jimniaki też z m13 latają to opowiem w skrócie.
Coś cykało na ciepłym silniku, obstawiałem zaworek, Po weryfikacji jeden ssący miał minimalnie za ciasno, 3 wydechy minimalnie za luźno.
Ten ssący z wydechem płytkami spasowały, 2 płytki na wydechy kupiłem. Poskręcany, kurrrr, cyka dalej. Hmm może olej się skaszanił? Do wymiany niby jeszcze ze 3 tysiące, ale zmieniam, markę też zmieniłem. Cyka dziad dalej! EGR i pochłaniacz par poodpinane - cyka dalej! Okolice kolektora pooglądane, nieszczelności brak. Pomysły się pomału kończą, bo w tym silniku za wiele nie ma, ale sprawdzę jeszcze jedno - bingo! Wystarczyło dokręcić świece na 3cim garze
Do zaworów i tak miałem zaglądnąć z ciekawości, bo wóz od roku na LPG lata, a luzów raczej tam nikt nigdy nie kontrolował 
Coś cykało na ciepłym silniku, obstawiałem zaworek, Po weryfikacji jeden ssący miał minimalnie za ciasno, 3 wydechy minimalnie za luźno.
Ten ssący z wydechem płytkami spasowały, 2 płytki na wydechy kupiłem. Poskręcany, kurrrr, cyka dalej. Hmm może olej się skaszanił? Do wymiany niby jeszcze ze 3 tysiące, ale zmieniam, markę też zmieniłem. Cyka dziad dalej! EGR i pochłaniacz par poodpinane - cyka dalej! Okolice kolektora pooglądane, nieszczelności brak. Pomysły się pomału kończą, bo w tym silniku za wiele nie ma, ale sprawdzę jeszcze jedno - bingo! Wystarczyło dokręcić świece na 3cim garze

nissan wd21 -> forek sf
GSX 1200 F
i tak dalej...
GSX 1200 F
i tak dalej...
Gdzie można kupić przedłużenia amortyzatorów przednich i tylnich? Zamierzam podnieść Vitarke o 7cm
Tez Cie witamy http://radzikone.pl/ http://hunterdesign.pl/pl/
sj 425 606468554
Pytanie 1:
Vitara `93 1.6 automat
To ma jeszcze gaźnik czy już wtrysk ?
Pytanie 2:
Vitara 1.9D z `96r z motorem PSA
Czy układ jezdny (el. zawieszenia, piasty, łożyska kół, mosty itp) różnią się od popularnych wersji 1.6 benzyna ?
Pytanie 3:
Czy pomiędzy wersjami silnikowymi i skrzyniami (AT/Man) były różnice w budowie/konstrukcji zawieszenia czy układu jezdnego w Vitarkach z roczników powiedzmy `92-`96 czy raczej wszystko to samo - różnice były tylko pod maską
Pytanie 4:
Pchać się w diesla z manualem czy lepiej benzyna z automatem ?
Vitara `93 1.6 automat
To ma jeszcze gaźnik czy już wtrysk ?
Pytanie 2:
Vitara 1.9D z `96r z motorem PSA
Czy układ jezdny (el. zawieszenia, piasty, łożyska kół, mosty itp) różnią się od popularnych wersji 1.6 benzyna ?
Pytanie 3:
Czy pomiędzy wersjami silnikowymi i skrzyniami (AT/Man) były różnice w budowie/konstrukcji zawieszenia czy układu jezdnego w Vitarkach z roczników powiedzmy `92-`96 czy raczej wszystko to samo - różnice były tylko pod maską
Pytanie 4:
Pchać się w diesla z manualem czy lepiej benzyna z automatem ?
- sebastian2357
Pyt.4 A nie lepiej benzyna z manualem jak buk przykazał ?
TRJ120 '07 jest
KZJ95 '97 była
BJ73 '89 była
Samurai '93 rdzewieje pod domem
KZJ95 '97 była
BJ73 '89 była
Samurai '93 rdzewieje pod domem
Mam słabość do automatów 

Czy kosz z tylnego mostu ( to co trzyma zębatki) będzie pasował do przedniego aluminiaka ?