Zabudowa

Czyli wszystko to co każdy jeżdzący w terenie posiadac powinien...

Moderator: Marcin-Kraków

Awatar użytkownika
nissterr

Re: Zabudowa

Post autor: nissterr » pt maja 19, 2017 9:54 pm

Ja odkręcam połówkę tylnego fotela → tam zrobiłem sobie mini stoliczek na lodówkę kompresorową coby nie latała i po boku jest spięta pasem.
Można swobodnie ją otwierać, a na pozostałym wolnym miejscu po fotelu leży sobie składany plastikowy kosz na owoce/warzywa/jedzenie/picie na dojazdówkę, aparaty, tablety, drobne pudełka, poduszki, kurtki, bluzy, które po położeniu na lodówce dają wygodne miejsce do spania dla małego (lodówka ma wloty z boku).
Wcześniej jak nie miałem jeszcze stoliczka z pasem, to na podłodze przy fotelu leżała walizka z częściami, a na niej stała lodówka i dookoła leżały pozostałe przydasie blokujące ruch lodówki - 2 wyjazdy taka prowizorka była i też dało radę ;)
WJ21
Państwowa dziwka, flądra w jedwabiu i złocie. Chcą za nią tren nieść, duszę włócząc w błocie

Awatar użytkownika
Wowos

Kontaktowanie:

Post autor: Wowos » sob maja 20, 2017 12:17 am

Wowos pisze:A'propos stolika/krzesełek/śpiworów. Kumpel robi takie sprytne podwieszanie pod dachem kratki - można to tam wsio wrzucić i się nie wala po zabudowie. Podrzucę jakąś fotkę, jak dotrę do kompa...
Obrazek

Obrazek
y60 autobus, czerwony.

Awatar użytkownika
bert

Kontaktowanie:

Post autor: bert » sob maja 20, 2017 1:16 am

jradek pisze:Podziekowal wszystkim, cos mi kielkuje w glowie.
W tej chwili najbardziej martwi mnie takie zamocowanie lodowki i kanistrow z woda, zeby:
Nie dostac w dynke podczas naglego wytacania predkosci.
Nie tracic czasu na odponanie tasiemek, zepow, zaczepow itd.
Jakby jeszcze cos bylo widac przez tylna szybe to bylo by super.
Baniak z wodą powieś z tyłu na kole zapasowym (na drzwiach na zewnątrz), z przodu na maskę worek z wodą.
ludzie brną w wojny prowadzeni metodami wypróbowanymi przy sprzedaży podpasek i proszku do prania

Awatar użytkownika
jradek

Post autor: jradek » sob maja 20, 2017 7:22 am

Dziękuję, ale mam swój patent na wodę:
Wodę na masce woziłem przez rok, nie sprawdziło się. Sprawdził się natomiast kanisterek umieszczony w koszu (handmade) pod maską.
Po całym dniu jazdy woda była akuratna do prysznica. Wspomagałem się nią też na postojach robiąc zupki, miał ze 30-40 st C, to było na majówce, gdy temperatury nie były letnie.
Otóż, wersja zabudowy na dzień dzisiejszy wygląda tak:
Będą dwie skrzynki idealnie dopasowane do "regału" i będą udawać, że są szufladami. Jedna z szuflad będzie na zabawki OR, oraz narzędzie, druga to kuchnia i spiżarnia i podstawowy sprzęt biwakowy. Pomiędzy mini będzie sobie leżał zbiornik 20L na wodę (już mam) zbiornik nie będzie zmocowany, będzie dopasowany, będzie można go wyjąć, umyć, przenieść, czy też nabrać wody ze strumienia, czy innej stacji paliw.
Całość zabudowy będzie ze sklejki 15mm, przez moment zastanawiałem się czy nie zrobić ramy ze stali, ale dałem sobie spokój.
Zastanawiam się teraz, czy "balt" ma być na calą szerokość bagażnika, czy tylko między nadkolami, jedno i drugie rozwiązanie ma swoje wady i zalety.
Nie wiem sam.
Do blatu będzie przykręconych dużo metalowych uszu służących do zamocowania tego co na blacie,
towar na blacie będzie w jednakowych skrzynkach i torbach.
Na kole zapasowym zawiśnie torba na śmieci.

Ma to ręce i nogi?
Jako dżentelmen upijam się po 18-stej.

Awatar użytkownika
ishimo
Kontaktowanie:

Post autor: ishimo » sob maja 20, 2017 8:06 am

jradek pisze:Podziekowal wszystkim, cos mi kielkuje w glowie.
W tej chwili najbardziej martwi mnie takie zamocowanie lodowki i kanistrow z woda, zeby:
Nie dostac w dynke podczas naglego wytacania predkosci.
Nie tracic czasu na odponanie tasiemek, zepow, zaczepow itd.
Jakby jeszcze cos bylo widac przez tylna szybe to bylo by super.
Jak Wowos pisze nie głupia ta podwieszanka, ja śpię w aucie więc u mnie to za bardzo zmniejszy przestrzeń ale jak u Ciebie nie ma takiej potrzeby na graty dobre rozwiązanie choć moim zdaniem zapakowanie tego po bokach zabudowy jakoś tak bezpieczniej :)
Lodówka tak jak Ci pokazywałem, a baniak na wodę - dwa mocowania takie na haki z gumą jak są w nowych samochodach, przez uchwyt kanistra i ciach, trzyma się ;)
4x4 SZCZECIN
Nissan Patrol GR Y61 RB25DET NEO

Awatar użytkownika
jradek

Post autor: jradek » sob maja 20, 2017 8:49 am

Pomysł podwieszki mi nie pasuje.

Awatar użytkownika
Takayuki

Kontaktowanie:

Post autor: Takayuki » ndz maja 21, 2017 12:22 am

jradek pisze:Pomysł podwieszki mi nie pasuje.
Dobra, to tak.

Fotele wywalasz na 100%. Szkoda miejsca. Ja się ze dwa lata do tego przekonywałem, głupi byłem jak but.

Podłogę pewnie masz jak ja - w miejscu foteli i pod nogami pasażera poziom niższy niż bagażnik.
Jest to idealne do zabudowania i nawrzucania złomu samochodowo-offroadowego - raz, że za często nie używasz ciężkich kluczy czy zapasowych alternatorów, dwa doważa się ładnie auto pakując ciężkie na samą podłogę. Trzy, ten 'złom' samochodowy się bardzo ładnie układa. To z fotki o dziwo nawet nie obijało się na dziurach, a wrzuciłem tylko żeby zobaczyć ile miejsca braknie - bez dokładnego układania i zabezpieczania.
Zabudowa najprostsza - dwie deski wstawione luzem po bokach żeby się nie wysypało dobro przez otwarte drzwi, przykryte czymkolwiek tu sklejka 10.
Patent w praniu przetestuje bo wcześniej miejsce pies zajmował - ale zapowiada się wyjątkowo dobrze.
Na tej sklejce czymkolwiek w rządku jakieś pudełka na drobne rupiecie, jedzonko, itp itd... jak trzeba dojść do dołu przestawiasz kilka i jest dojście.

Do spania robisz takie śmieszne ramki jak na drugiej focie. Oczywiście zachowując poczucie estetyki przy wykonywaniu. Jak zrobisz szybko na odwal się 3 dni przed wyjazdem jak moje, 'bo i tak będzie do poprawek, zrobimy ładne lekkie poprawione wygodnie składane' - to będzie pupa jak u mnie, 4 czy 5 raz się będę użerał z rozkładaniem bo nie ma pół dnia żeby posiedzieć i zaoszczędzić wtedy 3min na rozkładniu codziennym :D
Na ramkę rzucasz sklejki. U mnie ramka ma 100 po długości 80cm zostaje do foteli. Sklejki pocięte na 50, 50, i jakoś jeszcze. Pierwszą tą pod drzwiami przykręcasz na stałe, dodatkowo we wszystkich 4 wiercisz na wylot otwory i potem skręcasz do kupy. Przy rozkładaniu odkręcasz 4 od siebie i rozsuwasz. Wersja profi - pomierzenie i zrobienie zawiasach, uważać żeby się pod sufitem przy składaniu zmieściło [bez za dużych kawałków]
Te moje 4 kawałki są tak wymierzone, że rozkładając oparcie foteli zaskakuje na 1 ząbek i dociska sklejki żeby się nie ruszały, awaryjnie można się zgramolić z łóżka i od razu jedziesz. Składając oparcia do przodu można zyskać jeszcze i z 20cm, ale łózko 180cm długie + ~10 do szyby bagaznika -starcza bez problemów.

Pod łóżko wrzucasz skrzynki pudełka co tam sobie stryjenka zażyczy. U mnie dopasowane bo te duże zielone wożę na co dzień na tej dolnej sklejce.
W tym roku testowo poziom spania zrobiony 10cm niżej - mimo wysokiego dachu mało miejsca było na górze. Zapełnienie podłogi żelastwem zwolniło trochę miejsca pod łóżkiem. Zobaczymy jak to wyjdzie w praniu.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Awatar użytkownika
jradek

Post autor: jradek » ndz maja 21, 2017 9:18 am

Dziękuje za ten laboracik.
To co masz u siebie to był mój pierwszy plan, ale chyba jednak pozostawię tylną kanapę. Co jakiś czas jeżdżę z dzieciakami i wtedy może się przydać.
Spanie w aucie traktuję jako awaryjne, z założenia sypiam w namiocie.
Zresztą mój nju kar prawdopodobnie nie śmierdzi tak jak old, wiec może żona się odważy.

Awatar użytkownika
Takayuki

Kontaktowanie:

Post autor: Takayuki » ndz maja 21, 2017 11:06 am

W trybie poza wycieczkowym też mam fotel albo dwa bo czasem trzeba kogoś przewieźć. Za to na wyjazdy nie ma opcji, strata miejsca.
Namiot nie, za dużo zabawy, plus deszcz kamienie takie tam. No ale kto co lubi :)21 :)2

Awatar użytkownika
jradek

Post autor: jradek » ndz maja 21, 2017 11:21 am

No, ale wowczas musisz demontowac ta czesc zabudowy pod nogami pasazerow tylnej kanapy?

Awatar użytkownika
Takayuki

Kontaktowanie:

Post autor: Takayuki » ndz maja 21, 2017 3:17 pm

Tak. Normalnie z tej całej zabudowy w aucie jeździ tylko sklejka na podłodze bagażnika z tą ramką, cała reszta jest montowana na wycieczki. Czyli w porywach raz do roku.

Awatar użytkownika
jradek

Post autor: jradek » ndz maja 21, 2017 9:29 pm

Hmmm...

Awatar użytkownika
lbl78

Post autor: lbl78 » pn maja 22, 2017 8:51 am

ja w montku na wyjazdy zawsze wywalam kanape, w krócaku to mus :)2
spokojnie daje się upchać lodówke (dużą) skrzyniki ma ciuchu do tego mam 2 bitle LPG w aucie, ale przy dobrym myśleniu spokojnie spakujesz się nawet w takiej konfiguracji na miesiąć na wyjazd :)2 kanapa to zuooo :)21
Quidquid latine dictum sit, altum videtur
Cokolwiek powiesz po łacinie, brzmi mądrze

Awatar użytkownika
Mroczny

Post autor: Mroczny » pn maja 22, 2017 9:02 am

przymierzałem się do zabudowy ale każda jaką wydumałem okazywała się głupia.. w sensie każdy wyjazd inny, do tego wóz typu daily więc ten tego..

Skrzynie:
na żelazo i przydaski biwakowe,
na żarcie
ciuchi w torbach aby móc zanieść to do hotelu jak nocleg wypada tam

do tego dzieciowe wynalazki - wózki, deskorolki i inne cuda.

Nie ma takiej zabudowy co to pomieści ani takiego bagaznika aby nie trzeba było z czegoś rezygnować.

Koncept skrzyń i toreb broni się od lat. Jest git.

I jeszcze jedno - krata musi być. Raz,, ze pozwala upchać po dach gratów a dwa, ze kto nie widział dacha w terenie to może nie dostrzegać zasadności.. ja dostrzegam

Awatar użytkownika
jradek

Post autor: jradek » pn maja 22, 2017 10:20 am

NO właśnie, już w zasadzie zaczynałem wiedzieć co chce i znowu nie wiem.
:roll:
Z tą kratą to jest dobry pomysł, który mi co chwile powraca.

Awatar użytkownika
Mroczny

Post autor: Mroczny » pn maja 22, 2017 10:55 am

krata git

poza wspomnianymi zaletami służy jako doskonały ruszt do mocowania różnych fantów rzadziej używanych - wszelkie gaśnice i kamizelki, liny i taśmy, karimaty serwisowe, rolka ręcznika papierowego, baniak z wodą czy inne cuda. A od środka - do tej samej kraty mocujesz koce, poduchy, lampki do czytania i co tam jeszcze wymyślisz

w tujocie mam kratę z dziurą tam gdzie siedzenia - czyli jak chcę coś długiego wieźć to składam zydle ale nie musze demontować kraty aby biurko z ikea przewieźć

Awatar użytkownika
jradek

Post autor: jradek » pn maja 22, 2017 11:14 am

Kratke pamietam z Mamutow, pamietam tez ze strasznie Ci piwskiem powanialo.

Awatar użytkownika
nissterr

Post autor: nissterr » pn maja 22, 2017 12:04 pm

Ja mam kratę odkręcaną.
Codziennie jeżdżę bez → przykręcam na wyjazdy.
Pozwala zapakować po dach - ponadto mam do niej przyczepiony wiatraczek dla dzieciaka, a po kąpieli w morzu/rzece/jeziorze na żabkach od strony pasażera suszą się stroje i ręczniki w trakcie dalszej jazdy...
WJ21
Państwowa dziwka, flądra w jedwabiu i złocie. Chcą za nią tren nieść, duszę włócząc w błocie

Awatar użytkownika
ishimo
Kontaktowanie:

Post autor: ishimo » pn maja 22, 2017 4:42 pm

jradek pisze:Hmmm...
Tak wygląda całość, materac 140x200 wchodzi idealnie
Obrazek
Jest ciu za niska a przez to szuflady ciut za płytki i skrzynki np te szare z ciastoramy nie mieszczą się przez co traci troche na ergonomi uzytkowania pozatym jest ok, prowadnice pod spodem, nie traci się miejsca po bokach, zamki petarda.
Obrazek
Miejsce na podręczny szpej na szybko - pasy, szekle itp
Obrazek
Z tej strony mogło by tego nie być (w opcji zimowej było my miejsce na stolik itp)
Obrazek
Ta część jest 'wyciągalno/demontowalna" np na zimę jak sie w aucie generalnie nie śpi za często, ale za to dzięki wielkosci i głębokosci tych szafek miesci sie tam w sumie wszystko :)
Obrazek
4x4 SZCZECIN
Nissan Patrol GR Y61 RB25DET NEO

Awatar użytkownika
jradek

Post autor: jradek » pn maja 22, 2017 5:15 pm

Dzieki,

Teraz jeszcze bardziej nie wiem co chce.

Awatar użytkownika
bert

Kontaktowanie:

Post autor: bert » pn maja 22, 2017 7:31 pm

te butelki z gazem i olejem (boczna kieszeń tył) w razie dzwona niezłą jatkę zrobią

i jeszcze... osobiście jestem zwolennikiem skrzyń (zamykanych) nie szuflad. Skrzynię w całości można z auta wyjąć i przenieść tam gdzie będzie jej zawartość potrzebna (szczególnie kuchenne). Skrzynia podobnie jak szuflada może być chowana jak szuflada pod blatem a użyteczność /przydatność większa niż szuflady

i jeszcze, mocować mocować i jeszcze raz mocować wszystko co może latać w razie dzwona czy dacha
Ostatnio zmieniony pn maja 22, 2017 7:39 pm przez bert, łącznie zmieniany 1 raz.
ludzie brną w wojny prowadzeni metodami wypróbowanymi przy sprzedaży podpasek i proszku do prania

Awatar użytkownika
bert

Kontaktowanie:

Post autor: bert » pn maja 22, 2017 7:38 pm

Mroczny pisze:
I jeszcze jedno - krata musi być. Raz,, ze pozwala upchać po dach gratów a dwa, ze kto nie widział dacha w terenie to może nie dostrzegać zasadności.. ja dostrzegam
nie musi, wystarczy by wszystko co twarde i ciężkie było pod blatem wyrka (wtedy w razie dachu tam pozostaje) a na blacie i po bokach ew tylko miękkie.
Krata dzieli auto a w podzielonym aucie spać się nie da, chyba, że kto jogin i potrafi się składać jak scyzoryk, albo sypia w "hotelach"

Awatar użytkownika
Mroczny

Post autor: Mroczny » pn maja 22, 2017 8:41 pm

jradek pisze:Kratke pamietam z Mamutow, pamietam tez ze strasznie Ci piwskiem powanialo.
że u mnie? zważ kogo woziłem
:)21

jeszcze jedna ważka sprawa - trzeszczenie. Większość zabudów jakie znam trzeszczy niemożebnie. Warto się do tego przyłożyć, zeby potem nie irytować..

Bert - mam dwójkę dzieci. Namiot.. a wkrótce dwa namioty lub namiot z dwiema sypialniami. P

Awatar użytkownika
Kabal

Post autor: Kabal » wt maja 23, 2017 7:23 am

Mroczny pisze:
jradek pisze:irytować..

Bert - mam dwójkę dzieci. Namiot.. a wkrótce dwa namioty lub namiot z dwiema sypialniami. P
Poważnie temat przemyśl. Ja pod naciskami ze strony żony kupiłem namiot z dwoma sypialniami i jest mega wygodny, z jednym małym ale - potrzebuje placu 2x5m o co niełatwo poza polami namiotowymi. W teren chyba lepsze pod każdym względem rozwiązanie to dwie dwójki i tarp w roli łącznika
Your body is not a temple, it's an amusement park. Enjoy the ride.
tel. 504126172

Awatar użytkownika
nissterr

Post autor: nissterr » wt maja 23, 2017 7:33 am

Mroku polecam Quechua 4.2 Base 2 Seconds.
Zajebisty namiocik - szybko się składa i rozkłada.
W środku duży przedsionek, a po bokach 2 sypialnie @2os.
Niestety już nie produkują - ja po długich poszukiwaniach trafiłem używkę na olx
Obrazek
Obrazek

@Kabal
Też myślałem, że będzie duży problem z miejscem (wcześniej jeździliśmy z dwoma Quechuami 2 os), ale nie było problemu podczas pobytu w Gruzji, czy na dojazdówkach w Turcji, Bułgarii, Węgrzech.
Zawsze można znaleźć miejsce - trwa to troszkę dłużej bo musisz wyszukać dłuższy fragment płaskiego terenu, ale zawsze nam się udawało ;)

Tu w Gruzji gdzieś przy drodze:
Obrazek
Obrazek
WJ21

ODPOWIEDZ

Wróć do „Wyposażenie”