Zabudowa
Moderator: Marcin-Kraków
Re: Zabudowa
Ja mam podobny, ciut mniejszy - 4.2 seconds. I kilka razy główkowałem. Dramatu nie ma, ale jednak z dwoma namiotami łatwiej pokombinować. Mi trochę też doskwiera, że namiot jest niski.
Your body is not a temple, it's an amusement park. Enjoy the ride.
tel. 504126172
tel. 504126172
Ja mam taki z dwoma sypialniami i ciężko go ustawić ze względu na rozmiary. Tak jak mówi Kabal (co nie odpisuje ma moje majle), że lepiej 2 małe i tarp, albo "wiate". Jakbyś chciał pożyczyć i wypróbować namiot 2+2 to zapraszam. Moja rodzinka ma już dość namiotowania.Kabal pisze:Poważnie temat przemyśl. Ja pod naciskami ze strony żony kupiłem namiot z dwoma sypialniami i jest mega wygodny, z jednym małym ale - potrzebuje placu 2x5m o co niełatwo poza polami namiotowymi. W teren chyba lepsze pod każdym względem rozwiązanie to dwie dwójki i tarp w roli łącznikaMroczny pisze:jradek pisze:irytować..
Bert - mam dwójkę dzieci. Namiot.. a wkrótce dwa namioty lub namiot z dwiema sypialniami. P
Jako dżentelmen upijam się po 18-stej.
no to tylko szuflady wyścielaneMroczny pisze:że u mnie? zważ kogo woziłemjradek pisze:Kratke pamietam z Mamutow, pamietam tez ze strasznie Ci piwskiem powanialo.
jeszcze jedna ważka sprawa - trzeszczenie. Większość zabudów jakie znam trzeszczy niemożebnie. Warto się do tego przyłożyć, zeby potem nie irytować..
Bert - mam dwójkę dzieci. Namiot.. a wkrótce dwa namioty lub namiot z dwiema sypialniami. P

Trzeszczą bo są na sztywno robione, trzeba leki stelażyk z metalu zrobić, nie za sztywny. Pomiędzy poszczególnymi sklejkami (żadne płyty osb) zostawiać lekuchne szparki (nic pasownego), korzystając z przesztywnień stelaża stosować możliwie cienkie sklejki. To wszystko musi lekko pracować. Unikać wszelkich szuflad na prowadnicach
Edyta: Ort
Ostatnio zmieniony wt maja 23, 2017 9:42 am przez bert, łącznie zmieniany 1 raz.
ludzie brną w wojny prowadzeni metodami wypróbowanymi przy sprzedaży podpasek i proszku do prania
Mówisz, że lepiej stelaż ze stali?
Wydaje mi się, że sklejka 15 + konfirmaty będzie OK. Całość oczywiście mądrze (sztywno) zaprojektowana.
W tej chwili, w zasadzie już dwa lata mam skrzynię z litego drewna wysokiej jakości, bezsęcznego 20mm i prędzej nadwozie na ramie zaskrzypi niż ta skrzynia. Dodatkowo to świetnie wygłusza dźwięki szpeju.
Wydaje mi się, że sklejka 15 + konfirmaty będzie OK. Całość oczywiście mądrze (sztywno) zaprojektowana.
W tej chwili, w zasadzie już dwa lata mam skrzynię z litego drewna wysokiej jakości, bezsęcznego 20mm i prędzej nadwozie na ramie zaskrzypi niż ta skrzynia. Dodatkowo to świetnie wygłusza dźwięki szpeju.
na stelażu blat robisz z 12, boczki kosmetyka z 6 no ew 8, połączenie bezstykowe (szparki lekuchne), wszystkie naprężenie rozprowadza ramka, dół prostokąt kątownik, góra to samo, w pionie słupki rurka fi 10/12jradek pisze:Mówisz, że lepiej stelaż ze stali?
tak robiłem w land roverach i nic mi nie skrzypiało czy prężyło, w Ivecu zrobiłem w drewnie na za sztywno, przerabiałem i dorabiałem "luzy"
ludzie brną w wojny prowadzeni metodami wypróbowanymi przy sprzedaży podpasek i proszku do prania
Co do butli zastosuje sie, zacna uwaga nie zwróciłem uwagibert pisze:te butelki z gazem i olejem (boczna kieszeń tył) w razie dzwona niezłą jatkę zrobią
i jeszcze... osobiście jestem zwolennikiem skrzyń (zamykanych) nie szuflad. Skrzynię w całości można z auta wyjąć i przenieść tam gdzie będzie jej zawartość potrzebna (szczególnie kuchenne). Skrzynia podobnie jak szuflada może być chowana jak szuflada pod blatem a użyteczność /przydatność większa niż szuflady
i jeszcze, mocować mocować i jeszcze raz mocować wszystko co może latać w razie dzwona czy dacha
A co do szuflad itp moja zabudowa i tak będzie szła pod nóż albo na sprzedaż bo mam trochę inny pomysł na nią m.in w wykorzystaniem skrzyń ale najpierw namiot dachowy...box.
Ostatnimi czasy nie do kupienia poza autohome za srylion pln
4x4 SZCZECIN
Nissan Patrol GR Y61 RB25DET NEO
Co kupiłeś? Pajero longa?jradek pisze:Zresztą mój nju kar prawdopodobnie nie śmierdzi tak jak old, wiec może żona się odważy.
Dzika Koza
Pozostalem wierny marce.
Nie chcesz mojego? Ogloszenie jest na FB.
Radziu pewnie trójeczkę przytulił.Cud i miód wóz podobno.
Bubaru outback na A/T
DR 750s

DR 750s
Ropniaka nie chcę. Jakby to był 3,0 24v to może, ale choruję teraz na Troopera w benzyniejradek pisze:Pozostalem wierny marce.
Dzika Koza
Tyś z liścia spadł ?ishimo pisze:Pany nie kasztanić tu tematu

Gdyby nie kasztaniono, to by to forum już dawno zdechło.

Bubaru outback na A/T
DR 750s

DR 750s
Ciężki temat. 3.5 v6 w europie jak na lekarstwo. Wnoszę po przeglądzie autoscouta eu.Michał4x4 pisze:Ropniaka nie chcę. Jakby to był 3,0 24v to może, ale choruję teraz na Troopera w benzyniejradek pisze:Pozostalem wierny marce.
Bubaru outback na A/T
DR 750s

DR 750s
Może i coś w tym jestpurti pisze:Tyś z liścia spadł ?ishimo pisze:Pany nie kasztanić tu tematuPrzecież to jest 1 kasztaniarskie forum tego kraju!
Gdyby nie kasztaniono, to by to forum już dawno zdechło.

4x4 SZCZECIN
wiem że na autoscout jest mało ofert, trochę więcej jest na mobile. W Polsce aktualnie jedna oferta, ale ja się nie spieszę z zakupempurti pisze:Ciężki temat. 3.5 v6 w europie jak na lekarstwo. Wnoszę po przeglądzie autoscouta eu.Michał4x4 pisze:Ropniaka nie chcę. Jakby to był 3,0 24v to może, ale choruję teraz na Troopera w benzyniejradek pisze:Pozostalem wierny marce.

Dzika Koza
- kpeugeot
-
- Kontaktowanie:
ło a ja dziś widziałem we Wrocławiu p2 w longu 3,5V6 na Trzebnickich blachach
TARO 3,0V6 LJ70 LJ78
Forum broni, forum radzi, forum nigdy Cię nie zdradzi!!
Forum broni, forum radzi, forum nigdy Cię nie zdradzi!!
Ta siatka u Ciebie to jest ze stali czy tworzywa?nissterr pisze:Ja odkręcam połówkę tylnego fotela → tam zrobiłem sobie mini stoliczek na lodówkę kompresorową coby nie latała i po boku jest spięta pasem.
Można swobodnie ją otwierać, a na pozostałym wolnym miejscu po fotelu leży sobie składany plastikowy kosz na owoce/warzywa/jedzenie/picie na dojazdówkę, aparaty, tablety, drobne pudełka, poduszki, kurtki, bluzy, które po położeniu na lodówce dają wygodne miejsce do spania dla małego (lodówka ma wloty z boku).
Wcześniej jak nie miałem jeszcze stoliczka z pasem, to na podłodze przy fotelu leżała walizka z częściami, a na niej stała lodówka i dookoła leżały pozostałe przydasie blokujące ruch lodówki - 2 wyjazdy taka prowizorka była i też dało radę
Siatka to takie coś na dwóch regulowanych nóżkach z dwoma poprzecznymi i regulowanymi pałąkami (uniwersalne kupione na alle).
Do tego przyczepiłem sobie plastikową siatkę z marketu budowlanego, w narożnych pałąkach wywierciłem dziurki i śrubkami stabilizuję do pałąków przykręconych pod mocowania rączek 3-go rzędu.
Jest stabilna, nie przesuwa się przy hamowaniu i naporze gratów z całego bagażnika na wyjeździe.
Jak zwykle prowizorka, która pojeździ jeszcze kilka lat
Do tego przyczepiłem sobie plastikową siatkę z marketu budowlanego, w narożnych pałąkach wywierciłem dziurki i śrubkami stabilizuję do pałąków przykręconych pod mocowania rączek 3-go rzędu.
Jest stabilna, nie przesuwa się przy hamowaniu i naporze gratów z całego bagażnika na wyjeździe.
Jak zwykle prowizorka, która pojeździ jeszcze kilka lat

WJ21
Państwowa dziwka, flądra w jedwabiu i złocie. Chcą za nią tren nieść, duszę włócząc w błocie
Państwowa dziwka, flądra w jedwabiu i złocie. Chcą za nią tren nieść, duszę włócząc w błocie
Jak nie śpisz w aucie nie lepiej zrobić sobie wyższą zabudowę i wrzucić siatkę oddzielającą przestrzeń pasażerską od kabinowej i zmieści się wszystkojradek pisze:Ta siatka u Ciebie to jest ze stali czy tworzywa?nissterr pisze:Ja odkręcam połówkę tylnego fotela → tam zrobiłem sobie mini stoliczek na lodówkę kompresorową coby nie latała i po boku jest spięta pasem.
Można swobodnie ją otwierać, a na pozostałym wolnym miejscu po fotelu leży sobie składany plastikowy kosz na owoce/warzywa/jedzenie/picie na dojazdówkę, aparaty, tablety, drobne pudełka, poduszki, kurtki, bluzy, które po położeniu na lodówce dają wygodne miejsce do spania dla małego (lodówka ma wloty z boku).
Wcześniej jak nie miałem jeszcze stoliczka z pasem, to na podłodze przy fotelu leżała walizka z częściami, a na niej stała lodówka i dookoła leżały pozostałe przydasie blokujące ruch lodówki - 2 wyjazdy taka prowizorka była i też dało radę

4x4 SZCZECIN
Czasem coś przewożę i już mam wysoki próg załadunku, nie mówiąc o psie, który nie jest w stanie wskoczyć z ziemi 
Jakbym dał wyżej to wykluczyłbym sobie bagażnik z codziennego użytku.
To mój podstawowy samochód do wszystkiego.
Dlatego wyprawowe przydasie w miarę możliwości są demontowane i zakładane tylko na wyjazdy...

Jakbym dał wyżej to wykluczyłbym sobie bagażnik z codziennego użytku.
To mój podstawowy samochód do wszystkiego.
Dlatego wyprawowe przydasie w miarę możliwości są demontowane i zakładane tylko na wyjazdy...
WJ21
YES YES YES
Urodziło mi się głowie jak to ma wyglądać.
DZIĘKI wszystkim za podpowiedzi.
Będzie łosz-end-goł w jednym.
Z tyłu klasyczna zabudowa na skrzynki, między zabudową a tylną kanapą siatka. I tu niespodziewanka, mianowicie tylna kanapa przesuwa mi się na szynach za pomocą jednej magicznej dźwigienki. Jak się odsunie przednie fotele do przodu to ta kanapa całkiem daleko jedzie. No to SRU ją na płasko i do przodu. Teraz odkręcam dwa motylki, lub coś podobnego i kładę kratę (na dole zawiasy) na dziurę co powstała pomiędzy zabudową, a złożoną kanapą. Pod spód mogę dać część gratów z bagażnika reszta na przednie fotele. Powstaje łóżeczko 140 na 200 i nad głową zostaje już po doliczeniu materaca 70.
Metalowa krata na zawiasach prawdopodobnie spowoduje głuchotę, ale co tam, nie jestem kompozytorem.
Urodziło mi się głowie jak to ma wyglądać.
DZIĘKI wszystkim za podpowiedzi.
Będzie łosz-end-goł w jednym.
Z tyłu klasyczna zabudowa na skrzynki, między zabudową a tylną kanapą siatka. I tu niespodziewanka, mianowicie tylna kanapa przesuwa mi się na szynach za pomocą jednej magicznej dźwigienki. Jak się odsunie przednie fotele do przodu to ta kanapa całkiem daleko jedzie. No to SRU ją na płasko i do przodu. Teraz odkręcam dwa motylki, lub coś podobnego i kładę kratę (na dole zawiasy) na dziurę co powstała pomiędzy zabudową, a złożoną kanapą. Pod spód mogę dać część gratów z bagażnika reszta na przednie fotele. Powstaje łóżeczko 140 na 200 i nad głową zostaje już po doliczeniu materaca 70.
Metalowa krata na zawiasach prawdopodobnie spowoduje głuchotę, ale co tam, nie jestem kompozytorem.
Zastanawiam sie czy calosc popelnic ze skleiki, czy pospawac z profilu 15x15x1?
Pomiedzy zabudowe, a podloge: zostawiamy wykladzine, dajemy wykladzine gumowa, czy profile na blache?
Pomiedzy zabudowe, a podloge: zostawiamy wykladzine, dajemy wykladzine gumowa, czy profile na blache?
Jak Wy to robicie że trzeszczy
Pare lat już jeździ i podskakuje załadowana na full i zawsze cichutko. Dwie szuflady na kulkowych prowadnicach.

Pare lat już jeździ i podskakuje załadowana na full i zawsze cichutko. Dwie szuflady na kulkowych prowadnicach.
- sebastian2357
U mnie tez nic nie trzeszczy, zabudowa z błyty osb i szuflady na prowadnicach. Teraz zmieniłem auto i planuję nową zabudowe zmotac, ale to pewnie na wiosnę. Z mojego doświadczenia jak się zrobi zabudowę na równo ze złożona kanapą to nie trzeba już nic wiecej, czyli składamy kanape miedzy siedzenia przednie a kanape wrzucamy bagaże/lodówke, na to materac i jest lux.
Zastanawiam sie tylko nad ideą szuflad vs skrzynek wpasowanych w zabudowe. Szuflady ułatwiają dostęp na szybko, za to skrzynki można wyjąć i zabrać do obozowiska. Trochę upierdliwe było ciągłe chodzenie do samochodu po każdą pierdołe potrzebna na kolacje bo akurat sie zapomniało wziąć.
Zastanawiam sie tylko nad ideą szuflad vs skrzynek wpasowanych w zabudowe. Szuflady ułatwiają dostęp na szybko, za to skrzynki można wyjąć i zabrać do obozowiska. Trochę upierdliwe było ciągłe chodzenie do samochodu po każdą pierdołe potrzebna na kolacje bo akurat sie zapomniało wziąć.
TRJ120 '07 jest
KZJ95 '97 była
BJ73 '89 była
Samurai '93 rdzewieje pod domem
KZJ95 '97 była
BJ73 '89 była
Samurai '93 rdzewieje pod domem
Szukam producenta/nazwy skrzynek, które można wykorzystać do zabudowy. Maie jakieś typy?