a prezes najjaśniejszej...

czyli wszystko o wszystkim...

Moderator: Misiek Bielsko

Awatar użytkownika
A.F.

Re: a prezes najjaśniejszej...

Post autor: A.F. » czw wrz 28, 2017 11:15 am

Nikitol pisze:
śr wrz 27, 2017 6:52 pm
a jeżeli inni mogą, a ja nie, to jak to się nazywa?
Po hebrajsku nazywa się to אֵין-אוֹנוּת
https://he.wikipedia.org/wiki/%D7%90%D7 ... 7%95%D7%AA
:)21
VW T4 syncro, 2.4D, long :)13

rokfor32

Post autor: rokfor32 » czw wrz 28, 2017 2:14 pm

Nikitol - GW to ja czytałem ostatnio chyba z 10 lat temu, a i to przypadkiem. Nie wiem więc za bardzo co ma oznaczać ta Twoja wrzutka. Jeżeli jakiś dowcip - no to nie załapałem.

Widzisz, różnica między nami polega na tym - że dla mnie UE to nie "Bruksela", "Merkelowa", czy ogólnie jacyś enigmatyczni, i na bank wrodzy "ONI".

Dla mnie UE - to MY.

Mamy w Eoroparlamencie od cholery przedstwicieli, tak samo jak w różniastych strukturach UE. Owszem - tacy Niemcy mają więcej (bo sa po prostu liczniejszym krajem) - ale nie na tyle - żeby sami rządzić resztą. Natomiast taka Grecja może spokojnie powiedzieć, że wpiepszamy się im do garów. (co zresztą miało miejsce, przy okazji zmuszania Greków do oszczędności). To od nas zależy kształt i działanie EU - w bardzo sporej mierze, i w bardzo wielu aspektach.

Po prostu irytuje mnie, jak dane tematy - trudne, nie powiem, przedstawia się w sposób jednostronny i wybiórczy.
w sprawach technicznych - rokfor32@wp.pl

Awatar użytkownika
piotrck

Post autor: piotrck » czw wrz 28, 2017 2:51 pm

rokfor32 pisze:
czw wrz 28, 2017 2:14 pm

Dla mnie UE - to MY.

Mamy w Eoroparlamencie od cholery przedstwicieli, tak samo jak w różniastych strukturach UE. Owszem - tacy Niemcy mają więcej (bo sa po prostu liczniejszym krajem) - ale nie na tyle - żeby sami rządzić resztą. Natomiast taka Grecja może spokojnie powiedzieć, że wpiepszamy się im do garów. (co zresztą miało miejsce, przy okazji zmuszania Greków do oszczędności). To od nas zależy kształt i działanie EU - w bardzo sporej mierze, i w bardzo wielu aspektach.
ty w to wierzysz ? hawno mamy do powiedzenia ............ a co do Grecji to nie masz pojęcia jak bardzo ich wydyma..i , oprócz wierchuszki która mega się urządziła . Ale my tez już powoli zmierzamy tą drogą . ...........Skąd ty bierzesz te dyrdymały ? Znajomi czy klienci ci to opowiadają ?

Alces64

Post autor: Alces64 » czw wrz 28, 2017 3:20 pm

piotrck pisze:
czw wrz 28, 2017 2:51 pm
rokfor32 pisze:

Dla mnie UE - to MY.

ty w to wierzysz ? hawno mamy do powiedzenia ............ a co do Grecji to nie masz pojęcia jak bardzo ich wydyma..i , oprócz wierchuszki która mega się urządziła . Ale my tez już powoli zmierzamy tą drogą . ...........Skąd ty bierzesz te dyrdymały ? Znajomi czy klienci ci to opowiadają ?
Jak powiemy to ostatnio jest niesłuszne i Makaron sp zo.o. grozi wykopem oraz jeszcze jesteśmy faszyści, bo nachodźców nie relokujemy :)21
kia sorento 2.5 crdi, BFG AT, lift +1"

Awatar użytkownika
ZbychoS

Post autor: ZbychoS » czw wrz 28, 2017 3:34 pm

piotrck pisze:
czw wrz 28, 2017 2:51 pm

...........Skąd ty bierzesz te dyrdymały ? Znajomi czy klienci ci to opowiadają ?
Skąd TY bierzesz TE dyrdymały ??
Michałkiewicz ??
PiSowski przekaz dnia ??
***** USA

Awatar użytkownika
Nikitol

Post autor: Nikitol » czw wrz 28, 2017 5:03 pm

rokfor32 pisze:
Nikitol - GW to ja ..
Dobra koniec quizu, niczego nie kumasz.
UE jest państwem.
Ma swoje zewnętrzne granice, o których wspominałem, swój hymn- międzynarodówkę, swój bank, walutę, parlament, sąd, policję, zaraz będzie mieć armię itd. itp,
Tyle że i ja i masa ambitnych ludzi nie chce być w tym marksistowskim tworze, na który nałożono kaganiec rozwoju w formie urzędasów pilnujących "zrównoważonego rozwoju", cenzurę w postaci poprawności politycznej, dewiacje w szkołach jako program edukacyjny i komunistyczny system koncesji na wszystko, w miejsce wolności.
Nie chcą być eurokołhoźnikami, ino Polakami..
I będą, a Ty tego dożyjesz.
to że jesteśmy w dupie, to jasne
..problem w tym, że zaczynamy się w niej urządzać.
Kisielewski.

Awatar użytkownika
Takayuki

Kontaktowanie:

Post autor: Takayuki » czw wrz 28, 2017 5:12 pm

Nikitol pisze:
czw wrz 28, 2017 5:03 pm
Uroki demokracji, widać waćpan w mniejszości skoro po innej myśli sytuacja się rozwija :)21

Policja UE jakaś serio jest?

Awatar użytkownika
Nikitol

Post autor: Nikitol » czw wrz 28, 2017 5:22 pm

Europol.
Bo widzisz taki PiS doszedł do władzy i jedzie min. na uniosceptycyzmie i tym oszukał masę wyborców (poza mną oczywiście) ..
Pażywiom uwidim w następnych wyborach, jeśli republika okrągłostołowa dopuści..
Kisielewski.

Awatar użytkownika
bert

Kontaktowanie:

Post autor: bert » czw wrz 28, 2017 5:27 pm

Takayuki pisze:
czw wrz 28, 2017 5:12 pm
Nikitol pisze:
czw wrz 28, 2017 5:03 pm
Uroki demokracji, widać waćpan w mniejszości skoro po innej myśli sytuacja się rozwija :)21

Policja UE jakaś serio jest?
tak samo jak polskojęzyczne gestapo przemianowane na ub :)21

propaganda* niestety ludziom** w głowach potrafi takie szambo zrobić, że po codziennej dawce drożdży propagandowych mają w szambie erupcje gnoju jak nadpsutej wody sodowej.

* tak lewacka jak i prawacka
** oduczonym od samodzielnego LOGICZNEGO myślenia w oparciu o RÓŻNORODNE źródła
ludzie brną w wojny prowadzeni metodami wypróbowanymi przy sprzedaży podpasek i proszku do prania

Awatar użytkownika
Nikitol

Post autor: Nikitol » czw wrz 28, 2017 5:34 pm

Stary Ośle!
Wysłałem Wam info w pdfie (nie potraficie otworzyć?)- bo pytaliście w kwestii formacji Gryf Pomorski, natomiast pomnik ze zdjęcia pochodzi z dworca PKP w Gdyni.
A jeżeli nie ogarniacie rozumkiem Europolu, to Wasz problem.
Kisielewski.

rokfor32

Post autor: rokfor32 » czw wrz 28, 2017 6:04 pm

Jest jeszcze cos takiego jak "interpol". Też marksistowski twór?

Tak sie jakoś składa, że Europol nie wchodzi w kompetencje policji lokalnych/krajowych. Jest natomiast formacją stworzona do koordynacji i wymiany informacji - bo systemy krajowe sa ze sobą mało kompatybilne.

Skoro mamy obszar działania wspólnego - w tym (a w zasadzie głównie) w wymiarze gospodarczym - to co jest dziwnego w formacji stworzonej do przeciwdziałania nadużyciom w tych kwestiach? Skoro żadne z formacji krajowych nie ma wystarczających kompetencji?

A co do reszty - takie podejście jak prezentujesz w przeszłości, ale i w obecnych czasach prowadziło i prowadzi do wojen. Gotów jesteś na taką cenę? to ją zapłać - ale sam. Innych w to nie wciągaj. Ja tam wolę "zrównoważony rozwój". Nawet gender zdzierżę - a z tempem rozwoju się mi nigdzie nie spieszy. bo w sytuacji wspólnoty sie nie bardzo jest z kim ścigać i o co.

Awatar użytkownika
Nikitol

Post autor: Nikitol » czw wrz 28, 2017 6:34 pm

Faktycznie, chodziło o https://pl.m.wikipedia.org/wiki/Europej ... 5d_Policji

Dzięki Rokwor.
Coś tam zakumałeś🙄
Kisielewski.

Awatar użytkownika
Takayuki

Kontaktowanie:

Post autor: Takayuki » czw wrz 28, 2017 6:48 pm

Takie zdanie:
Europol nie dysponuje żadnymi siłami wykonawczymi.
kolega widział, czy bierzemy pod uwagę tylko to co nam wygodne jest? :)21

Awatar użytkownika
Nikitol

Post autor: Nikitol » czw wrz 28, 2017 6:52 pm

Nikitol pisze:
czw wrz 28, 2017 6:34 pm
Faktycznie, chodziło o https://pl.m.wikipedia.org/wiki/Europej ... 5d_Policji

Dzięki Rokwor.
Coś tam zakumałeś🙄

Zaraz zaraz, wszak ja nie powiedziałem Interpol, a jewropol...

Po uj wtrąciłeś Rokwor ten Interpol?
Kisielewski.

klucz13

Kontaktowanie:

Post autor: klucz13 » czw wrz 28, 2017 7:10 pm

rokfor32 pisze:
Nikitol - GW to ja czytałem ostatnio chyba z 10 lat temu, a i to przypadkiem. Nie wiem więc za bardzo co ma oznaczać ta Twoja wrzutka. Jeżeli jakiś dowcip - no to nie załapałem.

Widzisz, różnica między nami polega na tym - że dla mnie UE to nie "Bruksela", "Merkelowa", czy ogólnie jacyś enigmatyczni, i na bank wrodzy "ONI".

Dla mnie UE - to MY.

Po prostu irytuje mnie, jak dane tematy - trudne, nie powiem, przedstawia się w sposób jednostronny i wybiórczy.
a u nas zaśpiewasz " Mój ci ten PIS mój ci on" :D
Zacznij ludzi traktować tak samo jak oni ciebie a od razu poczują się obrażeni i dostaną ataku furii

rokfor32

Post autor: rokfor32 » czw wrz 28, 2017 7:22 pm

Ty za to tak średnio.

Bo widzisz - ja nie toleruję skrajności. Wiem, że nie łapiesz, bo sam masz poglądy na tyle skrajne - że dowolne zdanie inne niż własne wrzucasz z automatu w przeciwny biegun, i kwalifikujesz jako "wróg". Skrajności tak maja. Temu (między innymi) nie toleruję skrajności.

Bo tak się składa - że między skrajnościami jest jeszcze całe spektrum pośrednie. To, że ktoś nie popiera "ideałów nacjonalistycznych" wcale nie oznacza że jest "zdrajcą" (zadziwiająco powszechnie szafowane ostatnio określenie), i ubustwia poddaństwo wobec Niemców. Oznacza - że ma inne poglądy na otaczający świat. I tyle. Cele - nawet mogą być te same. Ale metody inne.

Dla mnie dobrobyt mojego kraju nie idzie w kontrze z dobrobytem UE. Nie widzę sprzeczności, więc i nie widzę UE jako wroga. Owszem, ma swoje wady, to w końcu całkiem młoda organizacja, więc się dopiero dociera. Kształtuje i idee, i metody działania. Ewoluuje. Możemy mieć wpływ na te procesy - albo nie. Zależy to w zasadzie wyłącznie od nas. I określenia, czego naprawdę chcemy. Silniejszy może nas mało słuchać - ale nie da rady zabronić nam działać.

Poza tym - Świat się znacząco zmienił od czasu - kiedy ostatnio byliśmy silnym państwem. Sami nie mamy sans, w obecnych realiach, i żadne zaklinanie rzeczywistości tego nie zmieni. Wypada też wziąć lekcję historii, ile warte sa "papierowe sojusze". W sytuacji realnego zagrożenia takie układy sypią się jak domki z kart.

Ewidentnie widać, że potrzeba czegoś znacznie bardziej spajającego, niż jakiś tam "luźny związek państw", lansowany przez coponiektórych.

rokfor32

Post autor: rokfor32 » czw wrz 28, 2017 7:36 pm

Kluczu - parlament EU liczy 747 sztuk posłów (obecnie ciągle są tam jeszcze Brytyjczycy). My mamy tam 50 sztuk. To 1/13 składu - na 28 krajów. Po Brexicie ta proporcja wyjdzie jeszcze lepiej.

To po pierwsze stawia nas w sytuacji lepszej, niż połowa członków całej UE, a po drugie - ma kto całkiem głośno gadać w naszym interesie. Dyrektywy UE przechodzą przy udziale naszych przedstawicieli (za - lub przeciw). Nic nie stoi na przeszkodzie, żeby tych naszych posłów rozliczać z działania. Ale trzeba się tematem zainteresować - i nie mówię o "zwykłych Kowalskich". Tematem naszych interesów na forum UE powinien interesować się rząd, plus rządowe media. A co jest? ano - nico. Albo raczej - narracja że UE - to jacyś "ONI", co nam cos narzucają. NAM? prawo UE "narzucane" jest po równo wszystkim. Przy naszym udziale.

Awatar użytkownika
Nikitol

Post autor: Nikitol » czw wrz 28, 2017 7:42 pm

W suwerennym państwie parlament pracuje nad ustawami, a następnie nad nimi głosuje, w jewroparlamencie możesz głosować jedynie za lub przeciw, bo nad treścią już czuwają "starsi i mądrzejsi", a co może jewroposeł?
Jebnąć sążnistą mowę trwającą 2 minuty.
Nie łapiesz różnicy?
Co można wytłumaczyć w 2 minuty i komu, bo przecież nie komunistom?
Kisielewski.

Awatar użytkownika
Takayuki

Kontaktowanie:

Post autor: Takayuki » czw wrz 28, 2017 7:51 pm

Racja, lepiej strzelić focha i nie gadać nic.
Czy może jak już siedzą tam nasi to niech chociaż mowy strzelają? Skoro tu na forum prowadzicie agitacje, to dlaczego nie tam? Zasięg ciut lepszy :)21

klucz13

Kontaktowanie:

Post autor: klucz13 » czw wrz 28, 2017 7:58 pm

rokfor32 pisze:
czw wrz 28, 2017 7:36 pm
Kluczu - parlament EU liczy 747 sztuk posłów (obecnie ciągle są tam jeszcze Brytyjczycy). My mamy tam 50 sztuk. To 1/13 składu - na 28 krajów. Po Brexicie ta proporcja wyjdzie jeszcze lepiej.

To po pierwsze stawia nas w sytuacji lepszej, niż połowa członków całej UE, a po drugie - ma kto całkiem głośno gadać w naszym interesie. Dyrektywy UE przechodzą przy udziale naszych przedstawicieli (za - lub przeciw). Nic nie stoi na przeszkodzie, żeby tych naszych posłów rozliczać z działania. Ale trzeba się tematem zainteresować - i nie mówię o "zwykłych Kowalskich". Tematem naszych interesów na forum UE powinien interesować się rząd, plus rządowe media. A co jest? ano - nico. Albo raczej - narracja że UE - to jacyś "ONI", co nam cos narzucają. NAM? prawo UE "narzucane" jest po równo wszystkim. Przy naszym udziale.
" Nie lubię państw otwartych bo tam rządzi pieniądz , a to znacznie gorsze od dyktatury" Stanisław Lem
Zacznij ludzi traktować tak samo jak oni ciebie a od razu poczują się obrażeni i dostaną ataku furii

rokfor32

Post autor: rokfor32 » czw wrz 28, 2017 8:15 pm

Się w tym temacie nie zgadzam z Lemem.

W dodatku, niezbyt wiele w tym temacie możemy zadziałać - od pieniądza jesteśmy uzależnieni tak samo jak od powietrza. Można się jedynie odprężyć, i przyzwyczaić. A jeszcze lepiej - naumieć takową sytuacje wykorzystać.

Nikitol - my dla odmiany mamy parlament w którym dyskusja może se trwać i miesiąc. Głosowanie i tak idzie zgodnie ze ściągawką, a decyduje prezes. Też mi lepsza opcja.

A dwa - takowy system jak skrytykowałeś to ja uważam za słuszny od dawna. Czyli żadnego pisania ustaw przez indolentów. Osłów czy jakichkolwiek. Mamy już dosyć gniotów prawnych taka metodą wydalonych. I starczy.

Ustawy powinny być pisane przez fachowców - normalnie przez rząd (acz w naszym przypadku to się wydaje kiepskim pomysłem), lub inne instytucje fachowo związane z danym tematem. (nie każda ustawa to rewolucja ustrojowa, często gęsto to regulacje branżowe, mocno wyspecjalizowane). A parlament albo klepie jako całość - albo wnosi uwagi, i odsyła do poprawki. A po poprawkach znowu klepie jako całość - albo odrzuca.

Inaczej mamy takie kwiatki jak u nas, gdzie "poprawki poselskie" wysadzają sens ustawy - albo tworzą bohomazy wewnętrznie sprzeczne. I wymagające poprawiania jeszcze zanim minie im vacatio legis.

klucz13

Kontaktowanie:

Post autor: klucz13 » czw wrz 28, 2017 8:39 pm

prawo ma być stałe i nie wzruszalne a nie że każdy w nim grzebie jak patykiem w gównie

Awatar użytkownika
lesio jeep

Post autor: lesio jeep » czw wrz 28, 2017 8:40 pm

teraz rozumie Islandczyków dlaczego cie deportowali do Polski :)21
od razu im sie gospodarka poprawiła :)21
czy zrezygnowałeś już z rosyjskiego gazu i ropy?
Ten wpis powstał bez wsparcia środków unijnych

Awatar użytkownika
vandall1

Post autor: vandall1 » czw wrz 28, 2017 9:00 pm

klucz13 pisze:
czw wrz 28, 2017 8:39 pm
prawo ma być stałe i nie wzruszalne a nie że każdy w nim grzebie jak patykiem w gównie
Doskonały wniosek z aktualnej rzeczywistosci :wink:
Na moje oko,to rokfor prowadzi w tym meczu :roll:
KASZTANIARZ- SENIOR
BUDUJEMY PROTOTYPY
tel 798215618 /GG2385761/
blaszczyk4x4.pl

Alces64

Post autor: Alces64 » czw wrz 28, 2017 9:27 pm

Nikitol pisze:
czw wrz 28, 2017 7:42 pm
W suwerennym państwie parlament pracuje nad ustawami, a następnie nad nimi głosuje, w jewroparlamencie możesz głosować jedynie za lub przeciw, bo nad treścią już czuwają "starsi i mądrzejsi", a co może jewroposeł?
Jebnąć sążnistą mowę trwającą 2 minuty.
Nie łapiesz różnicy?
Co można wytłumaczyć w 2 minuty i komu, bo przecież nie komunistom?
W moim mieście jest biuro informacyjne parlamentu ewropejskiego, obecnie świeci pustkami, ale czasie kiedy "było tak jak było" zwozili dziatwę szkolną na indoktrynację, teraz to tylko na rekolekcje i jasełka :)21 . Jeden rozgarnięty młody był zdumiony, że parlament ów nie ma inicjatywy ustawodawczej. Nasz lokalny ewropaoseł kupił spoty w regionalnej tv o tym jak poci się i wytęża tworząc politykę kulturalną kołchozu :)21
kia sorento 2.5 crdi, BFG AT, lift +1"

ODPOWIEDZ

Wróć do „Towarzyskie”