Korsyka 2018
Moderator: Misiek Bielsko
Korsyka 2018
Wybieramy się off roadowo z grupą na Korsykę za 2tyg, był ktoś już? Jakieś opinie, ciekawe spostrzeżenia? Wrażenia? 

4x4 SZCZECIN
Nissan Patrol GR Y61 RB25DET NEO
Re: Korsyka 2018
Bylem wiele razy nieoffroadowo. Wydaje sie byc interesujaco. Nie lubia Francuzow, wiec zawsze mow o nich Korsykanie.
Poza tym latwo zaginac w tych gorach, jesli kogos nadmiernie wkuarwisz.
Poza tym latwo zaginac w tych gorach, jesli kogos nadmiernie wkuarwisz.

Nie przejmuj sie. Ksiezniczki z ch...ja nie zrobisz (Emila).
Czytałem już o tym na jakimś blogu i tak samo że nie gadają po angielskiemu tylko po swojemu i bardziej migowo trzeba niż po ichniemu.
Byłeś kamperowo? W jakim czasie roku?
Byłeś kamperowo? W jakim czasie roku?
4x4 SZCZECIN
Bywałem tam regularnie, zawodowo w 2016r.
Po angielsku ciężko się dogadać, ale jeśli ogarną, że nie jesteś Anglikiem to przynajmniej się starają. Generalnie mam znacznie bardziej pozytywne zdanie na ich temat, niż na temat Francuzów. Polacy są tam raczej lubiani.
Uwaga na menu w knajpach, anglojęzyczne jest zwykle inne niż francuskie i oczywiście ceny w nim są wyższe. Słabo jest u nich z netem. Pociągi są tanie, ale jeżdżą na zasadzie "albo pojedzie, albo nie pojedzie". Zasadniczo mam bardzo pozytywne wrażenia.
PS. Mnóstwo starych gratów porzuconych w górach (w krzakach, lasach, przepaściach). Pomyślałem nawet, że to fajne źródło części do klasyków.
Po angielsku ciężko się dogadać, ale jeśli ogarną, że nie jesteś Anglikiem to przynajmniej się starają. Generalnie mam znacznie bardziej pozytywne zdanie na ich temat, niż na temat Francuzów. Polacy są tam raczej lubiani.
Uwaga na menu w knajpach, anglojęzyczne jest zwykle inne niż francuskie i oczywiście ceny w nim są wyższe. Słabo jest u nich z netem. Pociągi są tanie, ale jeżdżą na zasadzie "albo pojedzie, albo nie pojedzie". Zasadniczo mam bardzo pozytywne wrażenia.
PS. Mnóstwo starych gratów porzuconych w górach (w krzakach, lasach, przepaściach). Pomyślałem nawet, że to fajne źródło części do klasyków.
Obadałeś temat jaka sieć działa tam najlepiej, chciałem zabrać z polski prepaida z netem ale jak tak mówisz to nie wiem czy to wg będzie miało tam zasięg. Net ważna rzecze w sumie...
Polak dogada się wszędzie ważne że nas lubią, polecasz jakieś fajne miejscówki?
4x4 SZCZECIN
Ale bez tragedii, nie to, że netu nie ma wcale, tylko ukształtowanie terenu powoduje spore dziury. Na wybrzeżu raczej ok, w głębi wyspy prawie wcale.
Co do miejscówek, to wiesz, ja tam byłem firmowo. Zatem hotele. Jeśli chodzi o miasta, to w zasadzie masz 2 - Bastia i Ajjaccio. Mnie się bardziej Ajjaccio podobało. Fajne knajpy, super spokojny klimat, no i fajny lokalny targ. W góry chodziłem z buta, głównie z Ajjaccio, raz z Bastii. Daleko się nie zapuszczałem ze względu na ograniczenia czasowe. Max 10km w głąb wyspy.
Co do miejscówek, to wiesz, ja tam byłem firmowo. Zatem hotele. Jeśli chodzi o miasta, to w zasadzie masz 2 - Bastia i Ajjaccio. Mnie się bardziej Ajjaccio podobało. Fajne knajpy, super spokojny klimat, no i fajny lokalny targ. W góry chodziłem z buta, głównie z Ajjaccio, raz z Bastii. Daleko się nie zapuszczałem ze względu na ograniczenia czasowe. Max 10km w głąb wyspy.
Latałeś samolotem czy przeprawiałeś się promem?
4x4 SZCZECIN
-
- jestem tu nowy...
- Kontaktowanie:
Byłem na Korsyce offroadowo w 2015. Wcześniej przygotowałem sobie plan trasy na wikiloc. Noclegi na kampingach - na dziko nie wolno. Ogólnie wspominam bardzo dobrze, fajne trasy - czasem nawet bardzo technicznie wymagające, no i piękne plaże. 80% tras całej wycieczki miałem offroad. Jak po trasie masz bramkę to otwierasz, zamykasz i jedziesz dalej mimo, że to teren prywatny - no chyba, że kłódka
. Sprawdź informacje w necie bo jak są upały to strażacy pilnują i nie wpuszczają w góry - wtedy asfalt.
Mam zamiar jeszcze kiedyś tam pojechać. Miłej zabawy i urlopu.

Pozdrawiam Adamms
ISUZU D-MAX
TLC 100
w Albani krzaki kłują w dupe, a w Rumuni delikatnie smyrają
ISUZU D-MAX
TLC 100
w Albani krzaki kłują w dupe, a w Rumuni delikatnie smyrają
Dzięki za informacje, masz może jakąś wiedze gdzie szukać w necie info o zagrożeniach przeciwpożarowych i aktualnego stosunku strażników do nich?:)adamms pisze: ↑ndz cze 17, 2018 8:35 pmByłem na Korsyce offroadowo w 2015. Wcześniej przygotowałem sobie plan trasy na wikiloc. Noclegi na kampingach - na dziko nie wolno. Ogólnie wspominam bardzo dobrze, fajne trasy - czasem nawet bardzo technicznie wymagające, no i piękne plaże. 80% tras całej wycieczki miałem offroad. Jak po trasie masz bramkę to otwierasz, zamykasz i jedziesz dalej mimo, że to teren prywatny - no chyba, że kłódka. Sprawdź informacje w necie bo jak są upały to strażacy pilnują i nie wpuszczają w góry - wtedy asfalt.
4x4 SZCZECIN
- andrzej627
-
- Kontaktowanie:
Andrzej
Dzięki w życiu bym tego sam nie znalazłandrzej627 pisze: ↑pn cze 18, 2018 5:56 pmZnalazłem tu: Carte du risque d'incendie pour les activités de pleine nature.

4x4 SZCZECIN
Cześć, w tym roku wybieram się na Korsykę. Masz może zapisany gdzieś plan swojej trasy po Korsyce?adamms pisze: ↑ndz cze 17, 2018 8:35 pmByłem na Korsyce offroadowo w 2015. Wcześniej przygotowałem sobie plan trasy na wikiloc. Noclegi na kampingach - na dziko nie wolno. Ogólnie wspominam bardzo dobrze, fajne trasy - czasem nawet bardzo technicznie wymagające, no i piękne plaże. 80% tras całej wycieczki miałem offroad. Jak po trasie masz bramkę to otwierasz, zamykasz i jedziesz dalej mimo, że to teren prywatny - no chyba, że kłódka. Sprawdź informacje w necie bo jak są upały to strażacy pilnują i nie wpuszczają w góry - wtedy asfalt.
Przepatrz sobie wikilock, patrz tylko na trasy samochodami bo jest mase tras ATV wrzuconych i miejscami można się zdziwić 

4x4 SZCZECIN
Takie uwagi do offroadu na Korsyce
- Jest masa ograniczeń, aż nieprzyjemnie.
- Zdecydowana większość dróg jest zamkniętych szlabanem.
- Z pozostałych zdecydowana większość ma bramkę na wysokość samochodu osobowego. Patrol z namiotem nie ma szans.
- Ta resztka resztki dróg jest bardzo ciekawa
Ale dla mnie Bałkany biją Korsykę na głowę.
- Biwakowanie poza campingami jest zabronione, aczkolwiek biwakowaliśmy. Ale jeżdżą kontrole i wyganiają.
- W górach w centrum wyspy, gdzie jest mniej turystów, zakazów jest mniej. Wybrzeże same zakazy.
- Jest masa ograniczeń, aż nieprzyjemnie.
- Zdecydowana większość dróg jest zamkniętych szlabanem.
- Z pozostałych zdecydowana większość ma bramkę na wysokość samochodu osobowego. Patrol z namiotem nie ma szans.
- Ta resztka resztki dróg jest bardzo ciekawa

- Biwakowanie poza campingami jest zabronione, aczkolwiek biwakowaliśmy. Ale jeżdżą kontrole i wyganiają.
- W górach w centrum wyspy, gdzie jest mniej turystów, zakazów jest mniej. Wybrzeże same zakazy.
pozdrawiam
Abo
Ford Ranger 3.2
suka z lebiodką na simexach
RIB 540
Abo
Ford Ranger 3.2
suka z lebiodką na simexach
RIB 540