Kto by to ze szkoły spamiętał.. do tej porytomaszek76 pisze: ↑wt mar 26, 2019 7:35 pmO Erastotenesie w szkole nie uczyli?
https://encyklopedia.pwn.pl/haslo/Erato ... 98379.html

W łykend będzie

Dobrze jest wiedzieć, że są tutaj jeszcze ludzie wierzący w bytność i zasługi osób żyjących kilka tysięcy lat wstecz.rokfor32 pisze: ↑wt mar 26, 2019 7:50 pmNie znam średniowiecznych wyliczeń średnicy Ziemi. Znam te ze Starożytnosci. Plagiatem jest natomiast nazywanie odgrzanych starożytnych wynalazków. Czy obserwacji natury - nie zapominaj, że już Sumerowie mieli lepiej rozpracowany kalendarz astronomiczny, niż te znane w Średniowieczu.
Przytoczyłeś kilka osiągnięć z czasów Średniowiecza, i zaklasyfikowałeś je jako osiągnięcia nauki pod skrzydłami KK.
Jest to nieprawda - wszystko to, co przytoczyłeś znane już było wcześniej - nie jest więc żadnym odkryciem, a jedynie przypomnieniem. Po wiekach "zapomnienia". Już nie mówiąc - że nadal mowa jest o zaledwie kilku epizodach, na przestrzeni tysiąca lat.
ps. Niejaki Magellan dopiero uparł się, że Ziemia jest okrągła - na tyle mocno sie uparł, że postanowił to udowodnić. Ale nawet wtedy, szacunki dotyczące wielkości były wyssane z palca, właśnie skutkiem wpływów religijnych. Starożytna metoda, była oparta na prostej trygonometrii, znanej dzisiaj w podstawówce. Gdyby Kolumb miał tego świadomość (wielkości Ziemi) - nigdzie by nie wypłynął. Bo by wtedy wiedział, że nie ma szans zabrać tyle prowiantu i wody, żeby do Indii dopłynąć (o istnieniu Ameryki w połowie odległości nie miał wtedy pojęcia.
Tyle, że to już był schyłek średniowiecza, i upadek doktryny religii jako jedynego źródła wiedzy o świecie.
Musisz też wierzyć w Chrystusa i jego Proroctwa, wszak jego działalność lepiej jest udokumentowana, niźli innych postaci z tamtych czasów

Brawo Ty!!
Byłbym, gdybyś nie właził mi ze swoimi głupotami niczym ŚJ do domu, gdzie jak pisałeś drzwi i połamane nosy..
Przywyknij!!
Podałem wiele przykładów, ale Ty zdaje się negujesz istnienie Boga jako takiego, więc o czym mam z Tobą rozmawiać, o Twoich fantasmagoriach?
Jeżeli pewnego dnia spojrzysz na swoją dłoń i dostrzeżesz 38 kciuków, to przecież nie oznacza, że masz 760 palców, tylko żebyś odstawił to gówno

Żeby zaraz..

Mam swoje obowiązki.
Odnieś się do pedofili wśród swoich braci hipisów w UE,
no i w końcu zrewiduj swoje sympatie do tego gównianego ruchu, bo wstyd..
To w Twoim stylu wypowiedź- ja palę, ale się nie zaciągam..
No to się zdecyduj, bo wiara bez religii nic nie warta.
Radosław cofnij się do linka, który wstawiłem nt. Mitów o KK- tam masz źródła i odnośniki.
Wiarygodne.
Spojrzałem jakiś czas temu i trochę się zdziwiłem..lesio jeep pisze: ↑wt mar 26, 2019 9:04 pmchoc bardzo mi nie po drodze z lewakami to faktem jest tam gdzie zaczyna się wiara tam kończy się dociekliwość
wystarczy spojrzeć na arabów przed i po mohamecie
Swoją drogą ciekawa książeczka
https://youtu.be/QFPPxCqUPnM
"Imamowie, mędrcy półksiężyca"
Btw. Walili ostatnio do Was, czy się synek zmitygował?
Kadź się dalej.montero pisze: ↑wt mar 26, 2019 9:16 pmWiem że na tym forum panują silne związki emocjonalne pomiędzy facetami , a American Beauty to film ponadczasowy .
Marksa dopiero zacząlem czytać .Ale :
Gdyby poròwnać osiągniecia komuny i kościoła katolickiego w okresie powojennym .Co dał Polakom kośció katolicki ?
Ino nie zapomnij dla higieny psyhicznej dokonać jakiejś krytyki- polecam Historię Antykultury (Krzysztofa Karonia)
montero pisze: ↑wt mar 26, 2019 10:34 pmCiekawe to wszystko .Czyli pedofilia księży to niewiele znaczące epizody , znaczące dla pokrzywdzonych oczywiście .
Mikolaja Reja juž tu cytowakem .On zdaje się był protestantem .
Jak wielkie są dzialania kk na szkodę Polski ? Tego pewnie nikt nie ogarnie . Druga władza .