Uszczelka pod głowicą-szlag mnie trafi

jak wyżej... wszystkie modele...

Moderator: Student

Awatar użytkownika
maciejmlynarz

Re: Uszczelka pod głowicą-szlag mnie trafi

Post autor: maciejmlynarz » pt mar 06, 2009 9:43 am

Rozumiem że mówimy o tym sprzedającym tak?
http://www.allegro.pl/item547767123_wie ... a_vat.html
Ceny faktycznie z innej galaktyki
Szumią jodły gdzieś na dole Tam gdzie stoją dwa Patrole Stoją tam już od godziny Uaz zrobił koleiny

Awatar użytkownika
zippo68

Post autor: zippo68 » pt mar 06, 2009 10:30 am

Właśnie ta firma :)11
Śniadanie na kacu jest jak przeszczep. Przyjmie się, albo nie.

Awatar użytkownika
carinus

Post autor: carinus » pt mar 06, 2009 5:48 pm

Byłem już w Tarmocie,kupiłem nową uszczelkę,tak profilaktycznie.Sprzedawca kumaty,dobrze obeznany w tym co sprzedaje i polecam ten sklep.
UAZ "78r z dłubniętym silnikiem bez gaźnika
Land Cruiser LJ 70 2,4TD
Land Cruiser KZJ 90 3,0TD

Awatar użytkownika
maciejmlynarz

Post autor: maciejmlynarz » pt mar 06, 2009 9:49 pm

Byłeś na magazynie? Mają tam tego wszystkiego nie?
Szumią jodły gdzieś na dole Tam gdzie stoją dwa Patrole Stoją tam już od godziny Uaz zrobił koleiny

Awatar użytkownika
savek
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: savek » ndz mar 08, 2009 11:46 pm

Swoją drogą jak sciągaliśmy czapkę w moim stworze to musiałem zrobić 150km, żeby szpiki dokupić. Wszystkie były tak rozjechane, że się poważnie zastanawialiśmy jak to się w ogóle trzymało. No cóż sowiet to sowiet. Z dziurą w reduktorze wielkości pięści przejechał 100km bez jednego zgrzytu... Jednak nie wytrzymałem ogólnej zawodoności spracowanego w leśnictwie starca, a szkoda bo ciągnie mnie sentyment.
UAZ 469B - rozłożony zakonserwowany czeka lepszych czasów. Patrol 160 3,3D skrzynia 4-ka wolne mosty

Awatar użytkownika
carinus

Post autor: carinus » czw mar 12, 2009 3:49 pm

Na razie wycieki ustały.Jak kupowałem w Tarmocie uszczelke to miałem do wyboru ruską i polską.Sprzedawca wyjaśnił ze ruskie są dosyć miękkie i nadają sie do bloków z niewielkimi nierównościami bo dają się dodatkowo docisnąć i siadają tak gdzie trzeba doszczelnić bardziej.
UAZ "78r z dłubniętym silnikiem bez gaźnika
Land Cruiser LJ 70 2,4TD
Land Cruiser KZJ 90 3,0TD

Awatar użytkownika
moonraker
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: moonraker » ndz sie 04, 2019 9:36 pm

Witam
Przepraszam że "wykopałem" posta z przed 10lat ale mam dokładnie taką samą sytuacje.
W skrócie remontuje 452 A-3 z 1979r, remont gruntowny (rozebrany w "pył" wszystkie nowe uszczelki, łożyska, hamulce, generalny remont silnika, nowe tuleje, tłoki, szlif wału panewki itd).
Jestem już na etapie skończonego podwozia i silnika, chciałem wykona próbny pierwszy rozruch i po zalaniu płynów ustrojowych ZONK!!
Płyn chłodzący sączy się spod głowicy od strony kolektorów :( i też mnie szlag trafił
Nie mam pojęcia co poszło nie tak? Głowica splanowana, blok wyczyszczony na lustro, uszczelka nowa, głowica dokręcona zgodnie ze sztuką (nakrętki, podkładki i szpilki, naoliwione,kolejność jak w książce i dokręcanie w 3 etapach 40,60 i 82 Nm)
Po dokręceniu głowicy miałem wrażenie że uszczelka jest trochę "słabo" ściśnięta ale bałem się mocniej dokręcać żeby nie "wyciągnąć" szpilek (M11) z bloku bo już kiedyś takie akcje przerabiałem w innych silnikach.
Zwaliłem głowice i uszczelka faktycznie słabo "ugnieciona", głowica po splanowaniu, prościutka, co do bloku to po sprawdzeniu liniałem i szczelinomierzem są odchyłki 0,1mm.
Zamówiłem nową uszczelkę tzw wzmocnioną (wzmocnienie to objawią się naniesioną fabrycznie masą a'la silikon na około kanałów wodnych i olejowych tak jak to jest zrobione w uszczelkach pod głowice "nowoczesnych" samochodów).
Co myślicie Panowie, czy to 0,1mm krzywizny kwalifikuje blok do planowania?
Zakładać po prostu dobrej jakości uszczelkę i powinno być ok czy robić jakieś dodatkowe zabiegi np opisane w tym temacie (zastosować dodatkowy uszczelniacz). A co z momentem dokręcania? 82Nm wystarczy? Spotkałem się z opiniami że ludzie dokręcają na 120 a nawet 140Nm w nowych blokach i na nowych szpilkach ale boją się kręcić mocniej niż książka podaje. Klucz mam na pewno ok, pożyczyłem z roboty, co miesiąc jest kalibrowany.
Wszelkie rady i sugestie mile widziane.
Pożaliłem się to teraz trochę się pochwalę: Zdjęcia
UAZ 452 A3 in progress..

Awatar użytkownika
dmuchawiec

Post autor: dmuchawiec » pn sie 05, 2019 8:23 am

moonraker pisze:
ndz sie 04, 2019 9:36 pm
Co myślicie Panowie, czy to 0,1mm krzywizny kwalifikuje blok do planowania?
0,1 to dużo, instrukcja dopuszcza chyba pięć setek, tuleje mogą wystawać chyba też 0,05 mm tylko
a głowica Ci równo siadła? szpilki dobrze trzymają?
moonraker pisze:
ndz sie 04, 2019 9:36 pm
to teraz trochę się pochwalę
ładny ;-), a nie wolisz dać gaźnika dwugardzielowego?
Hilux Surf KZN130 '93
Uaz 315126 '87

Awatar użytkownika
moonraker
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: moonraker » pn sie 05, 2019 10:04 am

Cześć
0,05mm na pewno tyczy się płaszczyzny głowicy, o bloku nie znalazłem żadnej informacji, chociaż na logikę t 2 płaszczyzny ze sobą współpracują więc parametry mogą być podobne.
Co do wystawania tulei ponad blok to jest w zakresie książkowym. Czy głowica równo "siadła" nie wiem jak to okreslić, montowałem jak zwykle, na szpilki wsunęła się bez oporów, delikatnie ją opukałem gumowym młotkiem do okola i z góry i zacząłem dokręcać. Szpilki tez się dokręciły bez oznak "płynięcia".

Bardziej mnie interesuje jak po czasie wygląda sytuacja u kolegi który dodatkowo zastosował uszczelniacz loctite wraz z uszczelką.
Nie bardzo mi się uśmiecha pruć cały silnik i oddawać blok do planowania bo wiąże się to również z pogłębianiem gniazd pod tuleje a nie mam nikogo w okolicy kto by się tego podjął. wolał bym to załatwić jakoś bezinwazyjnie chyba że nie będzie wyboru...

Co do gaźnika to na razie mam zajawkę żeby zrobić full oryginał... później nie wiem może mi się zmieni.
UAZ 452 A3 in progress..

Octavian

Post autor: Octavian » pn sie 05, 2019 5:17 pm

Załóż głowicę na blok bez uszczelki. Obejrzyj i zmierz dookoła jaka będzie szczelina.
Może tuleje są źle osadzone, robią skos i głowica siada skośnie.
UAZ 469B 80'

Awatar użytkownika
moonraker
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: moonraker » wt sie 06, 2019 6:22 am

Dostałem wczoraj nową -wzmocnioną- uszczelke.już na pierwszy rzut oka wygląda solidniej i jest z lepszego materiału, bardziej elastycznego.
Uszczelka stara Zdjęcia
Uszczelka nowa:Zdjęcia
Nowa uszczelka ma jak by wstępnie sprasowane te wzmocnienia w miejscu tulei cylidrowych, niewiele wystają ponad płaszczyznę tego "azbestu", w stara była grubsza w tym miejscu i być może dla tego się nie udało. Głowica ścisnęła te okucia i się na nich zatrzymała nie dociskając kanałów wodnych.
Dzisiaj na spokojnie wszystko wyczyszczę, pomierzę jeszcze raz i zadecyduje czy składać jak jest, składać na jakiś uszczelniacz, czy oddawać blok do planowania :(
UAZ 452 A3 in progress..

c64cIub

Post autor: c64cIub » wt sie 06, 2019 7:46 am

Reinzosil sobie powinien poradzić. Profilaktycznie wylać strużkę "przez strzykawkę cienkim wałeczkiem" kopiując kształt tych czerwonych obrysów. Różnica między czerwonym paćkadłem silikonowym a Reinzosilem to przepaść, tak jak między tymi uszczelkami.

Jeśli chodzi o "gaźnik" - polecam Lovato RGE92, a oryginalny k131 czy jaki tam masz, niech robi za przepustnicę :P (i zbiornik paliwa Stako montowany zamiast jednego z baków - w Ogórku zmieścisz nawet większy). Przy okazji rozbebeszania silnika kupilem w Tarmocie oprócz UPG, także nowe zawory i dałem głowicę do wstawienia nowych powadnic oraz gniazd "bezołowiowych". Inwestycja zwróciła się w dwa tygodnie.
Spawanie MAG/TIG, przeróbki pojazdów, akcesoria "na miarę", ślusarstwo, elektryka itp.

Awatar użytkownika
moonraker
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: moonraker » wt sie 06, 2019 10:09 am

Cześć
Z Reinzosil nie miałem osobiście kontaktu jak dotąd, ale stosuje "silikon" Ajusil to rodzaj płynnej uszczelki firmowany przez jedną z firm produkujące uszczelki, ja ma akurat wersje w dozowniku pod ciśnieniem a'la spray. Środek się sprawdza doskonale i świetnie przywiera do powierzchni miałem zamiar tym uszczelnić.
U siebie ma gaźnik k129 i na razie nie planuje przejścia na LPG choć tego nie wykluczam.
Głowice mam po regeneracji niestety gniazda są oryginalne :(
Przepraszam za lamerskie pytanie co to jest UPG?
UAZ 452 A3 in progress..

tomaszek76

Post autor: tomaszek76 » wt sie 06, 2019 11:29 am

Uszczelka
Pod
Głowicą
Old Roki newer daj- sprzedany
corsabjedenpięcde- płakałem jak złomowałem
Santana wiertarka

Awatar użytkownika
dmuchawiec

Post autor: dmuchawiec » wt sie 06, 2019 11:49 am

moonraker pisze:
pn sie 05, 2019 10:04 am
Co do gaźnika to na razie mam zajawkę żeby zrobić full oryginał... później nie wiem może mi się zmieni.
K-126G jest full oryginał, z oryginalną podstawką-przejściówką na kolektor kwadratowy
Hilux Surf KZN130 '93
Uaz 315126 '87

c64cIub

Post autor: c64cIub » czw sie 08, 2019 9:50 pm

Skoro zawory oryginalne zostawiles, to uzywaj "przyprawy do benzyny bezolowiowej". Wiele starszych sprzetow ucierpialo przez brak substytutu olowiu.
Spawanie MAG/TIG, przeróbki pojazdów, akcesoria "na miarę", ślusarstwo, elektryka itp.

Awatar użytkownika
moonraker
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: moonraker » ndz sie 11, 2019 10:33 am

Poskładałem silnik do kupy ( nowa "wzmocniona" uszczelka + Ajusil na około kanałów wodnych cienka strużka + dokręcenie głowicy na 90Nm w 5 krokach) zalałem płynem zostawiłem na 2 dni i nic nie ubyło. Wczoraj go odpaliłem pochodził 10min i dalej jest okej więc chyba będzie żył 😁.
Dzięki za pomoc i porady.
UAZ 452 A3 in progress..

ODPOWIEDZ

Wróć do „Uaz”