"koncik" motocyklowy 2
Moderator: Misiek Bielsko
-
Re: "koncik" motocyklowy 2
bracie proroka maźnij co nieco o tym jeździdle
VITARA 2.0 V6-24v. sprzedana
mitsubishi L200 2.5 TDI sprzedane
obecnie nissan navara 2.5 tdi
Ja smarować codziennie , na stopce bocznej , terenowe śpraje są trochę mniej klejace dla piasku .Rowerowe też są jakieś teflony i inne cudawianki .
https://www.youtube.com/watch?v=f_4R5xrpqt4
"Autoktóreniepływajestjakłódkabezskrzydeł"
- Bratproroka
-
- Kontaktowanie:
Właśnie miałem pisać. Mam.
Ważę 100+ kg i Viadro na wtrysku ze mną na grzbiecie jeździ. Nie jest demonem prędkości w trasie, ale po mieście śmiga bez kompleksów.
Przy wzroście 185 nie wyglądam jak na kocie. Bez kłopotu staję stopami płasko na ziemi.
Wygodna pozycja i niezłe siodło. Jest miejsce na zmianę pozycji. Robiłem trasę ~ 280km w jedną stronę, z tego ~180km w jednym kawałku bez problemów. Byłem i w krótszych trasach, bez kłopotu.
Wadą przy moim wzroście jest zbyt niska szyba, bo wieje mi prosto w kask. Dość słabe światła. Brak wskaźnika paliwa.
Waga nie przeszkadza na codzień - Hyosung GT 125 jest cięższy. Pali ledwo ponad 3 litry ze mną w siodle (3,2?). W trasie pojedzie 90-100kmh wg licznika bez wysiłku,
ale wyprzedzanie wtedy tylko w sprzyjających warunkach. Max jak na razie 107 kmh wg GPS. Fajną cechą jest to, że prędkość pokrywa się ładnie z obrotami na zegarach, co ułatwia wyczucie motoru. Np dla 70 kmh masz 7k rpm mniej więcej. A dokładnie: na IVtym biegu jest dokładnie tak jak wyżej, a przy Vtym obroty zawsze delijatnie niższe niż prędkość. Dzięki temu po krótkim treningu jednym rzutem oka widzisz na którym biegu jedziesz. Zresztą zegary w tym modelu są zdecydowaną zaletą.
Viadrem jeździła też żona i dzięki temu przekonała się do jazdy. Praktycznie identyczne jak moje kupił kumpel na Śląsku.
Bardzo fajne moto na początek. Gdyby było coś w okolicy do obejrzenia (Rzeszów) to mogę zerknąć. O ile będę w domu akurat.
Patrzeć na plastikową osłonę pod silnik czy nie jest połamana od jazdy w terenie, sprawdzić, czy jest oryginalne siodło. Przy jeździe testowej ma być równo i bez wibracji, tak do 90-100 praktycznie całkiem bez drgań. Przy skrzyni biegów może być czasem kłopot trafić w luz redukując z dwójki, ale to cecha tej skrzyni. Pomaga płynny ruch - raczej nacisk niż kopnięcie i nie pchać za bardzo w dół. Przy utrzymywaniu obrotów powyżej 6k rpm powinna się żwawo zbierać i nie marudzić. Zbierze się i z niższych rpm, ale powyżej 6k po prostu łaski nie robi. Luz łańcucha na być w granicach 25-35 mm, przy 50mm łańcuch może uszkodzić wahacz itp. Mają świecić obie żarówki z przodu, przy krótkich i długich. Krótkie w nowych modelach włączają się automatycznie, jest tyljo przełącznik długich, nie ma wyłącznika. Plus wycieki itp standard.
Moje ma 50k km przejechane i nic nie leje i nie skrzypi.
Beware The Rage Of A Berserker
Monterey 3.2 LTD 31" AT - Turystycznie
Monterey 3.2 LTD 31" AT - Turystycznie
Czasem bym chciał żeby nie było . Szkoda czasu .

Ale patent ze smarowaniem ze zdawczego , przerasta nawet moją inwencję konstruktora

-
dzięki za info o tym ,, wiadrze ,,
- Misiek Cypr
-
Jezdze, nie narzekam. Wczesniej jezdzilem DDRowskim sprzetem, to ten chinczyk jest 10 razy lepszypiotr-stihl pisze: ↑pt lis 01, 2019 5:52 pmnie ja kupuję dla niego a on sam
porobił troszkę w unii i chce takowy
co do rometa - nie trawię a wręcz nienawidzę hinoli to jedno wielkie gówno !
Obecnie park maszyn nie zawiera 4x4
513549044
513549044
-
Kupiony
w poniedziałek dojedzie , rejestracja i można pyrkotać
https://www.otomoto.pl/oferta/honda-xl- ... CzfvK.html?
w poniedziałek dojedzie , rejestracja i można pyrkotać
https://www.otomoto.pl/oferta/honda-xl- ... CzfvK.html?
- Misiek Cypr
-
No I super, niech sie cieszy mlody fajnym sprzetem
513549044
513549044
Niech się cieszy ale .
Ale ja zawsze bym polecał dla młodego sprzet ktory się bardziej "czuje" . Czyli supermoto , enduro lub ścig .
Jest 125 różnych fajnych . Jeszcze są 2 takty jeżdżące i zarejestrowane , pozwalające na wiecej . To se ne wrati .
Taka dygresja .
Ale ja zawsze bym polecał dla młodego sprzet ktory się bardziej "czuje" . Czyli supermoto , enduro lub ścig .
Jest 125 różnych fajnych . Jeszcze są 2 takty jeżdżące i zarejestrowane , pozwalające na wiecej . To se ne wrati .
Taka dygresja .
-
teraz kolejne zapytanie
kombinezon skóra czy kompozyt ?
kask to wiadomo , ma być dobry - coś z marki Shoei itp
but - nie wiem
???????????
but - nie wiem

Aby na pewno ?Misiek Cypr pisze: ↑pt lis 01, 2019 11:07 pmJezdze, nie narzekam. Wczesniej jezdzilem DDRowskim sprzetem, to ten chinczyk jest 10 razy lepszypiotr-stihl pisze: ↑pt lis 01, 2019 5:52 pmnie ja kupuję dla niego a on sam
https://m.olx.pl/oferta/mz-125-rt-z-nie ... n=4&page=1
na viadro kombinezon?piotr-stihl pisze: ↑sob lis 02, 2019 3:11 pmteraz kolejne zapytanie
but - nie wiem
???????????

kask ma byc dobry nie musi być drogi (ważne żeby był nowy), w zalezności jaki chcesz (typ) można coś poszukać w cenie 1/3 szołeja a podobnych lub lepszych parametrach
buty w zalezności od tego gdzie i jak chcesz jeździć i czy chcesz normalnie chodzić, im bezpieczniejsze tym się gorzej chodzi
w kolejności dobrych zakupów, kask, rękawice, buty.. potem cała reszta
Quidquid latine dictum sit, altum videtur
Cokolwiek powiesz po łacinie, brzmi mądrze
- Misiek Cypr
-
Takim nowym nie jeździłem, ale ta MZ to też chińczykmontero pisze: ↑ndz lis 03, 2019 8:00 amAby na pewno ?Misiek Cypr pisze: ↑pt lis 01, 2019 11:07 pmJezdze, nie narzekam. Wczesniej jezdzilem DDRowskim sprzetem, to ten chinczyk jest 10 razy lepszypiotr-stihl pisze: ↑pt lis 01, 2019 5:52 pmnie ja kupuję dla niego a on sam
https://m.olx.pl/oferta/mz-125-rt-z-nie ... n=4&page=1
513549044
513549044
ta MZ to akurat nie chińczyk 

a co takiego z spodni ma Rebellhorn by warto było spojrzeć w tym kierunku ?lbl78 pisze: ↑ndz lis 03, 2019 9:08 amna viadro kombinezon?piotr-stihl pisze: ↑sob lis 02, 2019 3:11 pmteraz kolejne zapytanie
but - nie wiem
???????????
przeca to nie torówka
przyzwoite spodnie i kurtka (bez szaleństw) coś spokojnie z rebellhorna można wybrać (taki polski chińczyk, szyje w tych samych fabrykach co markowe ciuchy tylko taniej) albo na początek używki (jest tego teraz wysyp po sezonie i jest w czym wypbierać, nawet nie jeżdżone można kupić)
kask ma byc dobry nie musi być drogi (ważne żeby był nowy), w zalezności jaki chcesz (typ) można coś poszukać w cenie 1/3 szołeja a podobnych lub lepszych parametrach
buty w zalezności od tego gdzie i jak chcesz jeździć i czy chcesz normalnie chodzić, im bezpieczniejsze tym się gorzej chodzi
w kolejności dobrych zakupów, kask, rękawice, buty.. potem cała reszta
-
torówka czy nie , warto się troszkę zabezpieczyć
nie ja będe tym jeździł , no może czasem , ale to syn kupił i dla jego dobra te zapytania
nie ja będe tym jeździł , no może czasem , ale to syn kupił i dla jego dobra te zapytania
skóra ma to do tego że jest niewygodna, kombinezon zwłaszcza, do tego dobranie rozmiaru czasem to gehenna, dlatego kombinezony skórzane używa się na moto torowych lub "sportowych" gdzie szybkości są dużo większe, a ślizg po asfalcie dużo dłuższy
przyzwoita kurtka i spodnie tekstylne są o wiele bardziej komfortowe, a przy tego typu moto nie są mniej bezpieczne, dobrze żeby miały ochraniacze level2 ale to akurat można sobie podmieniać sukcesywnie mając już ciuchy, nie ma ciuchów w których będzie nam komfortowo w każdej pogodzie, więc czasem lepiej kupić coś na cieplejsze dni (przemakalnego) i kondona wozić niż super hiper kurtki które i tak przemakają
co do rebellhorna to trzeba sobie poprzymierzać
nie każdemu pasuje krój,
mam spodnie Boga, kupiłem na wyprzedaży za niedużą kase, są na prawde fajne, kolana level2 regulowane, z dodatkowym ochraniaczem wszytym na stałe (całkeim fajny patent) duża wentylacja (na nogawkach 2 drożny zamek pomimo wysokich butów daje rade, na udach 2 duże panele otwierane)
nie są to spodnie na zimno, brakuje podpinki (ja i tak nie używam tych dedykowanych), dodatkowo wentylacja na udach nie zamyka się na 100% i zawsze delikatnie coś puszcza, wypinana membrana (Humax) koszt koło 500 ale można znaleźć taniej zwłaszcza teraz,
jak ktoś ma więcej pieniążkóœ to Patrol jest też dobrym tandemem
https://www.youtube.com/watch?v=acYwvs1LlS8
przyzwoita kurtka i spodnie tekstylne są o wiele bardziej komfortowe, a przy tego typu moto nie są mniej bezpieczne, dobrze żeby miały ochraniacze level2 ale to akurat można sobie podmieniać sukcesywnie mając już ciuchy, nie ma ciuchów w których będzie nam komfortowo w każdej pogodzie, więc czasem lepiej kupić coś na cieplejsze dni (przemakalnego) i kondona wozić niż super hiper kurtki które i tak przemakają

co do rebellhorna to trzeba sobie poprzymierzać

mam spodnie Boga, kupiłem na wyprzedaży za niedużą kase, są na prawde fajne, kolana level2 regulowane, z dodatkowym ochraniaczem wszytym na stałe (całkeim fajny patent) duża wentylacja (na nogawkach 2 drożny zamek pomimo wysokich butów daje rade, na udach 2 duże panele otwierane)
nie są to spodnie na zimno, brakuje podpinki (ja i tak nie używam tych dedykowanych), dodatkowo wentylacja na udach nie zamyka się na 100% i zawsze delikatnie coś puszcza, wypinana membrana (Humax) koszt koło 500 ale można znaleźć taniej zwłaszcza teraz,
jak ktoś ma więcej pieniążkóœ to Patrol jest też dobrym tandemem

https://www.youtube.com/watch?v=acYwvs1LlS8
dobrze prawisz - mus mieć różne zestawy.. inaczej w +30 a inaczej w +9
i nie ma się co bać używek - za drobne się ubierzesz. Kask tylko nowy bo to się zuzywa i nigdy nie wiadomo czy nie było uszkodzone i np polakierowane.
i nie ma się co bać używek - za drobne się ubierzesz. Kask tylko nowy bo to się zuzywa i nigdy nie wiadomo czy nie było uszkodzone i np polakierowane.
Ale dlaczego niby laminat gore ma przemoknąć ?
Wszystko przemaka. Kwestia intensywności i czasu opadów, ze wskazaniem na te drugie.
Puszcza na suwakach, szyciu i bóg wie gdzie jeszcze.
Piszę na podstawie własnych doświadczeń, nie przepuszczeń.
Nnooo ... chyba, że przez ostatnie pięć lat jakiś cud i przełom technologiczny.
***** USA
-
dobrych rad warto słuchać - dzięki za nie