W obronie tradycyjnych wartości i kościoła

czyli wszystko o wszystkim...

Moderator: Misiek Bielsko

Awatar użytkownika
Zbowid

Re: W obronie tradycyjnych wartości i kościoła

Post autor: Zbowid » wt lis 10, 2020 6:34 pm

Ten młody, to przypadkiem nie ten od błogoskurwionego AN-Toniego?
Zbowid

Awatar użytkownika
Mroczny

Post autor: Mroczny » wt lis 10, 2020 6:37 pm

no gruby problem mają wierzący w kościól.. oj gruby

aczkolwiek - pewnie jest jakaś część która nie ma żadnego problemu. I to że ten ksiądz gwałcił swoje własne dzieci też nie jest żadnym problemem...

Gdybym dotychczas nie porzucił tego kościoła - nie wiem jak mógłbym poradzić sobie z tematem. Zwłaszcza mając dzieci.. [cenzura] mać. Niech to spłonie

Awatar użytkownika
kpeugeot

Kontaktowanie:

Post autor: kpeugeot » wt lis 10, 2020 6:40 pm

Kabal pisze:
wt lis 10, 2020 5:20 pm
Zbowid pisze:
wt lis 10, 2020 4:52 pm
Tak abstrahując...jakie autorytet można przytoczyć jako uznany przez polaków? I jaki to procent społeczeństwa może być? A jak upadnie autorytet, to co można powiedzieć o tych, co w ten autorytet byli wpatrzeni?
Wiem, pytania są tendencyjne.
Jak zbudować autorytet w narodzie składającym się z szuj wszelakich, nie będąc także szują choć trochę?
A jak upadnie, to niech wierzący nie bronią. Zaakceptują. A jak pluli na tych, którzy już wcześniej podważali, to jak już nie umio odszczekać, to niech chociaż milczą. Nic mnie tak nie drażni w dyskusji z suwerenem, niż to, że drze ryja, aż dostanie trudne pytanie. I nagle zaczyna się taniec wykrętów. Ja nie wiem, ja się nie interesowałem, ja linków nie klikam bo nie mam czasu :)21
Nie ma znaczenia czy to dyskusja o karierze Kryże, Piotrowicza czy kościelnego hierarchy. Jak tu dyskutować, skoro dyskutanci, nawet mając pod ręką internet nie chcą uzupełnić wiedzy przed kolejnym postem?
Wiesz ja jestem prostym czlowiekiem. I czasami sie zastanawiam czy pijesz do mnie czy gdzies obok. Bo jesli do mnie to prosze o konkrety gdzie kogos obrazalem. Gdzie drę ryja itd. Niejestem poliglota zeby bawic sie wypowiedziami i domyslami co autor mial na myśli.
A to ze nie mam czasu niejest wykretem tylko faktem. Mam w zyciu ciekawsze rzeczy do robienia niz przepychanki słowne.

Wiesz niechce mi sie studiowac tysiaca artykolow szukac dowodow czytac weryfikowac podanych. Staram sie opierac na opiniach ludzi co wiedza cos wiecej niz ja.

Czasami mam wrazenie ze czytasz moje wypowiedzi wyrywkowo nie probujesz zrozumiec.

Uwazasz ze nìe moge wierzyc
Ze wiara nie istnieje bez kościoła
Ze w kosciele sa sami źli?

Jakos kiedys dawno temu powiedziales ze szanujesz ludzi.ze wierza choć ty nie wierzysz - co sie zmienilo?
TARO 3,0V6 LJ70 LJ78
Forum broni, forum radzi, forum nigdy Cię nie zdradzi!!

Awatar użytkownika
kpeugeot

Kontaktowanie:

Post autor: kpeugeot » wt lis 10, 2020 6:44 pm

Mroczny pisze:
wt lis 10, 2020 6:37 pm

aczkolwiek - pewnie jest jakaś część która nie ma żadnego problemu. I to że ten ksiądz gwałcił swoje własne dzieci też nie jest żadnym problemem...

Gdybym dotychczas nie porzucił tego kościoła - nie wiem jak mógłbym poradzić sobie z tematem. Zwłaszcza mając dzieci.. [cenzura] mać. Niech to spłonie
Znowu to samo czemu generalizujesz

Dobrac sie do dupy winnym i ukarac. Ale czemu czepiać sie reszty?

Zlapali zlodzieja polaka. Wszyscy polacy to zlodzieje?
TARO 3,0V6 LJ70 LJ78

Awatar użytkownika
Mroczny

Post autor: Mroczny » wt lis 10, 2020 6:46 pm

Konrad - wiesz dlaczego im to się udaje? Bo wierni odwracają głowę.. bo nie moje dziecko.. bo polański...

myslisz, że prezes zarządu dużej firmy nie zna budżetu? Nie zna swoich najbardziej zaufanych kierowników?

Ta instytucja jest tak zepsuta, że jej nie obronisz. I nie ma żadnej woli u nich.. Wiesz kogo powołali to wyjasniania? Kolesi z ordo iuris...

Awatar użytkownika
ZbychoS

Post autor: ZbychoS » wt lis 10, 2020 6:50 pm

Zbowid pisze:
Tak abstrahując...jakie autorytet można przytoczyć jako uznany przez polaków? I jaki to procent społeczeństwa może być? A jak upadnie autorytet, to co można powiedzieć o tych, co w ten autorytet byli wpatrzeni?
Jak widać, słychać i czuć ... nie ma autorytetów już ...
Piłsudski - dzierżymorda, dyktator. Co prawda porównując do jego równolatków politycznych relatywnie łagodny.
Wałęsa - Bolek i wszystko jasne ...
Dżipitu - właśnie walą się jego pomniki z marmurów i widać pod spodem tani gips i tekturę.

Ale ... państwa, społeczeństwa buduje się na legendach, autorytetach ... jak zabraknie mitu założycielskiego to runie wspólnota. Więc prawda dla światłych i historyków ?? dla reszty mity, legendy i fałszywi prorocy ?? :-?
***** USA

Awatar użytkownika
jradek

Post autor: jradek » wt lis 10, 2020 6:52 pm

Nie wiem skąd ten optymizm.
Nie bedzie drugiej Irlandii.
Znaczna część naszego społeczeństwa jest kompletnie impregnowana na wiedzę o tym co się dzieje w kościele instytucjonalnym.
Jako dżentelmen upijam się po 18-stej.

Awatar użytkownika
Franek_

Post autor: Franek_ » wt lis 10, 2020 6:53 pm

Mroczny pisze:
wt lis 10, 2020 6:46 pm

Ta instytucja jest tak zepsuta, że jej nie obronisz. I nie ma żadnej woli u nich..
Oczywiście

Papież Franciszek doskonale wie któren rucha dzieci, każe zlizywać śmietanę z kolana i wkłada palce mówiąc, że to palec boży

Zaorać, z góry na dół. Stalin miał dobry pomysł na zagospodarowanie kościołów. I ile niezłej akustycznie przestrzeni klubowej się marnuje..

Awatar użytkownika
goralski

Kontaktowanie:

Post autor: goralski » wt lis 10, 2020 6:56 pm

1.O wierzę się nie dyskutuje
2. Każda wiarą (w sensie instytucjonalnym) jest zła
3. Człowiek wierzący nie potrzebuje kościoła czy księdza
4. Wiara powinna być oddzielona od państwa. Raz na zawsze
5. Ludzie potrzebują empatii, nie wiary
6. Księży pedofili do więzienia tak jak zwykłych karanych + zadośćuczynienie
7. Podatek od kościoła (vide Niemcy)
8. Wszelkie kwestie finansowe (zarobki, datki itp) opodatkowane
9. Uregulować święta kościelne (kiedy wolne od pracy)
10. Jebac PiS!
"To, że mam to w dupie nie oznacza, że tego nie rozumiem" H.S

rokfor32

Post autor: rokfor32 » wt lis 10, 2020 7:00 pm

Konrad - dobrze wiesz, że to czubeczek góry lodowej. A problemem (dla przeciwników KK) sa nie tyle sami przestępcy (acz tych na pal) - ale cały INSTYTUCJONALNY mechanizm krycia onych.

Myślisz że tylko medialne tematy w tej materii są faktami? U mnie też był taki przypadek. Fiut przyłapany (całkiem oficjalnie) na krzywdzeniu małolatów (nie przesadzam - jedna z ofiar spierdyliła przez zamknięte okno, temu się sprawa rypła) został "karnie przeniesiony" ... na sąsiednią parafię. I z wikarego został tam proboszczem.

Wszyscy w mieście o temacie wiedzieli - ale typa się nie dało rozliczyć. Awansował nawet, i nawet go nie przenieśli na drugi koniec kraju, gdzie nikt go nie znał. Jak myślisz - dlaczego? Tego się nie da wytłumaczyć inaczej - niż protektoratem hierarchów.

A to rodzi z kolei pytanie: dlaczemu kryją w sumie nic nieznaczącego wikarego? I jeszcze taki ostentacyjny awans - jak w przypadku u mnie?

Idę o zakład, i to o cały transporter browara :)21 , że jeżeli by odpowiednio przycisnąć takich "wikarych" - to byśmy sie naprawdę ciekawych rzeczy dowiedzieli - od seminariów - po pałace purpuratów. :wink:
w sprawach technicznych - rokfor32@wp.pl

Awatar użytkownika
kpeugeot

Kontaktowanie:

Post autor: kpeugeot » wt lis 10, 2020 7:03 pm

Mroczny pisze:
wt lis 10, 2020 6:46 pm
Konrad - wiesz dlaczego im to się udaje? Bo wierni odwracają głowę.. bo nie moje dziecko.. bo polański...

myslisz, że prezes zarządu dużej firmy nie zna budżetu? Nie zna swoich najbardziej zaufanych kierowników?

Ta instytucja jest tak zepsuta, że jej nie obronisz. I nie ma żadnej woli u nich.. Wiesz kogo powołali to wyjasniania? Kolesi z ordo iuris...
Nie zawsze prezes wszytko wie. Well czesto duzo nie wie bo do.sprawnego zarzadzania czesc informacji nie jest mu potrzebna.

Juz pisalem kościół sie stacza bo.mu brak.odwagi.zrobic porzadek w swoich strukturach. Jest skostnialy
Ale jakies swiatelko w tunelu widac.

Co do odwracanie głowy jak myslisz dlaczego?
Ja stawiam na brak wyksztalcenia a przez to brak odwagi. Uległość. Pamietaj że w wielu jeszcze wsiach i miasteczkach ksiadz jest najlepeiej wyksztalcona osoba. Ciagnika nie naprawi ale przegada kazdego

Serio kabal nie obraz sie. Ale na ksiedza bys sie nadawal.
Ksiadz to dobry handlowiec który przekona cie do swojej racji
TARO 3,0V6 LJ70 LJ78

Awatar użytkownika
Zbowid

Post autor: Zbowid » wt lis 10, 2020 7:03 pm

Wystarczy wypowiedzieć Konkordat. I pozamiatane...I zapomniałeś dodać oczywistej kwestii: religia w szkołach - to przegięcie, religia na oceny - to już abstrakcja.

EDIT: szybko odpisują skurczybyki :)21
Zbowid

Awatar użytkownika
czarny bielsko

Kontaktowanie:

Post autor: czarny bielsko » wt lis 10, 2020 7:03 pm

Mroczny pisze:
wt lis 10, 2020 6:37 pm

od kiedy jebłem tym gównem to jestem mega szczęśliwy. Skurwy*yny każą wszystkim dookoła żyć skromnie i modlić się do bozi bo buk(sz)pan taki dobry i ogólnie on kocha wszystkich ale niektórych bardziej... i oni sobie kręcą kariery i otaczają się skromnym złotem, diamentami i przepychem jak jakieś kurtyzany. Dlatego już powiedziałem dość i moja noga w tym przybytku nie powstanie a klech u siebie w domu nie chcę (no chyba, że jakieś truchło będzie się walać z krzyżykiem w dupie to z chęcią fotki porobię). W tym całym bajzlu jest tylko jedna osoba, której o dziwo lubię posłuchać i jest to moim zdaniem perła pośród wieprzy to Adam Szustak. Może dlatego, że mówi i to mądrze a do tego z jajem i poczuciem humoru. Ale i tak mnie nie przekona do tej śmiesznej instytucji zwanej kościółkiem
Jest Navara D40 lekko dłubnięta...

Samurai - był
Terrano II - było
Pajero - było

Awatar użytkownika
czarny bielsko

Kontaktowanie:

Post autor: czarny bielsko » wt lis 10, 2020 7:05 pm

Zbowid pisze:
wt lis 10, 2020 7:03 pm
Wystarczy wypowiedzieć Konkordat. I pozamiatane...I zapomniałeś dodać oczywistej kwestii: religia w szkołach - to przegięcie, religia na oceny - to już abstrakcja.

o tym już pisałem wcześniej. Chcą indoktrynować to proszę bardzo ale w salkach katechetycznych i tych co chcą o tym słuchać i nie na oceny a jak już na oceny to takie, które nie będą się wliczać w średnią szkolną
Jest Navara D40 lekko dłubnięta...

Samurai - był
Terrano II - było
Pajero - było

Awatar użytkownika
kpeugeot

Kontaktowanie:

Post autor: kpeugeot » wt lis 10, 2020 7:09 pm

rokfor32 pisze:
wt lis 10, 2020 7:00 pm
Konrad - dobrze wiesz, że to czubeczek góry lodowej. A problemem (dla przeciwników KK) sa nie tyle sami przestępcy (acz tych na pal) - ale cały INSTYTUCJONALNY mechanizm krycia onych.

Myślisz że tylko medialne tematy w tej materii są faktami? U mnie też był taki przypadek. Fiut przyłapany (całkiem oficjalnie) na krzywdzeniu małolatów (nie przesadzam - jedna z ofiar spierdyliła przez zamknięte okno, temu się sprawa rypła) został "karnie przeniesiony" ... na sąsiednią parafię. I z wikarego został tam proboszczem.

Wszyscy w mieście o temacie wiedzieli - ale typa się nie dało rozliczyć. Awansował nawet, i nawet go nie przenieśli na drugi koniec kraju, gdzie nikt go nie znał. Jak myślisz - dlaczego? Tego się nie da wytłumaczyć inaczej - niż protektoratem hierarchów.

A to rodzi z kolei pytanie: dlaczemu kryją w sumie nic nieznaczącego wikarego? I jeszcze taki ostentacyjny awans - jak w przypadku u mnie?

Idę o zakład, i to o cały transporter browara :)21 , że jeżeli by odpowiednio przycisnąć takich "wikarych" - to byśmy sie naprawdę ciekawych rzeczy dowiedzieli - od seminariów - po pałace purpuratów. :wink:
Masz racje tylko dlaczego twoi sasiedzi na to pozwolili
Gdy ktoras z moich corek powiedziala.ze takie cos siw dzialo to gwarantuje ze ksiadz by szybko wyjechal. I nkit nigdy by go nieznalazl

Odkrecmy troszke temat dlaczego ludzie na to pozwalali? Czego.sie bali. Albo na co liczyli?
TARO 3,0V6 LJ70 LJ78

Awatar użytkownika
kpeugeot

Kontaktowanie:

Post autor: kpeugeot » wt lis 10, 2020 7:10 pm

czarny bielsko pisze:
wt lis 10, 2020 7:05 pm
Zbowid pisze:
wt lis 10, 2020 7:03 pm

o tym już pisałem wcześniej. Chcą indoktrynować to proszę bardzo ale w salkach katechetycznych i tych co chcą o tym słuchać i nie na oceny a jak już na oceny to takie, które nie będą się wliczać w średnią szkolną
Tez sie z tym zgadzam
TARO 3,0V6 LJ70 LJ78

rokfor32

Post autor: rokfor32 » wt lis 10, 2020 7:10 pm

Franek_ pisze:
wt lis 10, 2020 6:53 pm

Papież Franciszek doskonale wie któren rucha dzieci, każe zlizywać śmietanę z kolana i wkłada palce mówiąc, że to palec boży

Zaorać, z góry na dół. Stalin miał dobry pomysł na zagospodarowanie kościołów. I ile niezłej akustycznie przestrzeni klubowej się marnuje..
Zakładam że to sarkazm :wink: Niemniej - taka bywa kolej rzeczy. Z naszej poprzedniej religii nie zostały nawet trociny. Ze starożytnych pozostały jedynie kamienne monumenty - i to jedynie dlatego, że trza się by było mocno wysilić, żeby je zniszczyć.

Chrześcijaństwo też to czeka - się komuś podoba czy nie. Więc i kościoły za jakiś czas staną się jedynie miejscami - pomnikami starej kultury. Albo szczezną w zapomnieniu.

To zresztą już się dzieje, w wielu miejscach Europy. A KK intensywnie pracuje, żeby tak samo stało się wszędzie indziej.

Awatar użytkownika
kpeugeot

Kontaktowanie:

Post autor: kpeugeot » wt lis 10, 2020 7:18 pm

rokfor32 pisze:
wt lis 10, 2020 7:10 pm
Franek_ pisze:

Zakładam że to sarkazm :wink: Niemniej - taka bywa kolej rzeczy. Z naszej poprzedniej religii nie zostały nawet trociny. Ze starożytnych pozostały jedynie kamienne monumenty - i to jedynie dlatego, że trza się by było mocno wysilić, żeby je zniszczyć.

Chrześcijaństwo też to czeka - się komuś podoba czy nie. Więc i kościoły za jakiś czas staną się jedynie miejscami - pomnikami starej kultury. Albo szczezną w zapomnieniu.

To zresztą już się dzieje, w wielu miejscach Europy. A KK intensywnie pracuje, żeby tak samo stało się wszędzie indziej.
I co Potem
Pelen laicycm czy islam
TARO 3,0V6 LJ70 LJ78

rokfor32

Post autor: rokfor32 » wt lis 10, 2020 7:19 pm

kpeugeot pisze:
wt lis 10, 2020 7:09 pm

Masz racje tylko dlaczego twoi sasiedzi na to pozwolili
Gdy ktoras z moich corek powiedziala.ze takie cos siw dzialo to gwarantuje ze ksiadz by szybko wyjechal. I nkit nigdy by go nieznalazl

Odkrecmy troszke temat dlaczego ludzie na to pozwalali? Czego.sie bali. Albo na co liczyli?
Mówisz o sytuacji, w której dzieciak odmawia zeznań (oficjalnych, już dla prokuratury), a jego rodzice mówią ze "nic się nie stało". To było ze dwadzieścia lat wstecz - a KK w moim regionie to "świętość". W tamtych czasach taki temat by oznaczał, że się by owa rodzina musiała wyprowadzić. Inaczej by im zwierzaki pozdychały na jaki "pomór", albo "przypadkiem" się chałupa zapaliła.

Konrad - nie doceniasz co oznacza "rząd dusz". Pomyśl - sąsiednia parafia i awans. To przecież jak danie w gębę ofiarom.

Ze strony zwierzchników tego fiuta. Przecież nie awansował się sam.

Awatar użytkownika
jradek

Post autor: jradek » wt lis 10, 2020 7:22 pm

kpeugeot pisze:
wt lis 10, 2020 7:18 pm
rokfor32 pisze:
wt lis 10, 2020 7:10 pm
Franek_ pisze:

I co Potem
Pelen laicycm czy islam
Hehe

Potem zobaczycie reklame sportowego biustonosza dla mezczyzn.
Mam to w telewizorze.
Serio.
Jako dżentelmen upijam się po 18-stej.

Awatar użytkownika
Franek_

Post autor: Franek_ » wt lis 10, 2020 7:25 pm

kpeugeot pisze:

I co Potem
Pelen laicycm czy islam
potem niechaj choćby i kosmici

rokfor32

Post autor: rokfor32 » wt lis 10, 2020 7:26 pm

kpeugeot pisze:

I co Potem
Pelen laicycm czy islam
A do czego Ci potrzebna odpowiedź?

Ale odpowiem: religia (lub jej brak) jako sprawa WYŁĄCZNIE prywatna.

Bo przecież my tu nie rozmawiamy o religii jako takiej - a o jej powiązaniu ze strukturami państwa. I to jest właśnie postulatem: SEPARACJA. Nikomu nic do prywatnych poglądów. Ale państwo powinno być całkowicie odseparowane od jakiejkolwiek religii. JAKIEJKOLWIEK.

Czyli jak u Czechów. :)2

Awatar użytkownika
kpeugeot

Kontaktowanie:

Post autor: kpeugeot » wt lis 10, 2020 7:35 pm

Ale.ja.sie z tym zgadzam
Tylko.jak chcesz to wykonac
Referendum -nie da rady. Pojdzie fama w kosciele ze to atak na wiare. Ze chca jej zbronic i referendum przegrane

Jedyna opcja to ksztalcenie ludzi. Ale to.dluga i powolna droga
TARO 3,0V6 LJ70 LJ78

rokfor32

Post autor: rokfor32 » wt lis 10, 2020 8:07 pm

Ale mi się nie spieszy.

Kłopot w tym - że na teraz nie ma żadnego kształcenia w tej materii - nie w sposób zorganizowany. Nie ma religioznawstwa w podstawówce. Między innymi dlatego - że właśnie istnieje silny mariaż religii z państwem. Nic nie zrobisz, jeżeli istnieje systemowa indoktrynacja w wieku kilku lat - te dzieciaki sa na to całkowicie nieodporne.

Światełkiem w tunelu są własnie takie akcje jak ta z pedofilią u kardynałów - to dociera do ludzi (rodziców - a instynkt ochrony dzieciaków jest zwykle dosyć silny). I może niektórym włącza opcje "własny rozum". Temu jestem za. :wink: I za wywaleniem religii ze szkół - wszyscy wiemy, że "nieobowiązkowość" tego przedmiotu to iluzja. Działa conajwyżej jednostkowo.

Jak kto chce, i ma do tego głębokie przekonanie - to nie mam nic przeciw religii. Ale niech taką decyzje podejmie świadomie, mając na szali argumenty nie tylko z jednej strony. Takich decyzji nie mają szans podejmować dzieciaki - więc nabijanie "przekonaniami" w tym wieku uważam za czysta socjotechnikę godną czasów słusznie minionych. O wysokiej skuteczności - nie przeczę. Ale jestem temu zdecydowanie przeciw.

Awatar użytkownika
Kabal

Post autor: Kabal » wt lis 10, 2020 8:21 pm

kpeugeot pisze:
wt lis 10, 2020 6:40 pm
Kabal pisze:
wt lis 10, 2020 5:20 pm
Zbowid pisze:
Jak zbudować autorytet w narodzie składającym się z szuj wszelakich, nie będąc także szują choć trochę?
A jak upadnie, to niech wierzący nie bronią. Zaakceptują. A jak pluli na tych, którzy już wcześniej podważali, to jak już nie umio odszczekać, to niech chociaż milczą. Nic mnie tak nie drażni w dyskusji z suwerenem, niż to, że drze ryja, aż dostanie trudne pytanie. I nagle zaczyna się taniec wykrętów. Ja nie wiem, ja się nie interesowałem, ja linków nie klikam bo nie mam czasu :)21
Nie ma znaczenia czy to dyskusja o karierze Kryże, Piotrowicza czy kościelnego hierarchy. Jak tu dyskutować, skoro dyskutanci, nawet mając pod ręką internet nie chcą uzupełnić wiedzy przed kolejnym postem?
Wiesz ja jestem prostym czlowiekiem. I czasami sie zastanawiam czy pijesz do mnie czy gdzies obok. Bo jesli do mnie to prosze o konkrety gdzie kogos obrazalem. Gdzie drę ryja itd. Niejestem poliglota zeby bawic sie wypowiedziami i domyslami co autor mial na myśli.
A to ze nie mam czasu niejest wykretem tylko faktem. Mam w zyciu ciekawsze rzeczy do robienia niz przepychanki słowne.

Wiesz niechce mi sie studiowac tysiaca artykolow szukac dowodow czytac weryfikowac podanych. Staram sie opierac na opiniach ludzi co wiedza cos wiecej niz ja.

Czasami mam wrazenie ze czytasz moje wypowiedzi wyrywkowo nie probujesz zrozumiec.

Uwazasz ze nìe moge wierzyc
Ze wiara nie istnieje bez kościoła
Ze w kosciele sa sami źli?

Jakos kiedys dawno temu powiedziales ze szanujesz ludzi.ze wierza choć ty nie wierzysz - co sie zmienilo?
To po kolei - piję do Ciebie, a raczej do postawy, którą prezentujesz - po pierwsze zabierasz głos bez podstaw merytorycznych i nimi tłumaczysz się gdy robi się niewygodnie. Ogarnij się. Albo doczytaj, albo odpuść. Nie zgrywaj głupka wioskowego, bo głupi nie jesteś, tylko odpuść. Jak atak na pedofili Cię obraża to ich broń. Wczoraj wierzyłeś w JPII. Dalej wierzysz?
Możesz wierzyć w co chcesz. Nie mam nic do tego. NIC. Ale zachowaj wierzenia dla siebie, albo miej jaja ich bronić.
Akurat ta wiara jest mocno zakorzeniona w instytucji, bo przez nią wymyślona, wielokrotnie modyfikowana i wymaga właśnie wiary w nią. No takie stawia warunki. Nie moja wina. A jak Ci instytucjs niepotrzebna, to na co Ci jej obrzędy - sakramenty, religia, ksionc po kolędzie? Gdzie tu logika?
Czy w kościele są sami źli? Trudne. Z jednej strony nie. Z drugiej zaś, żaden palcem nie kiwnie, żeby kościół oczyścić. Żaden nie wystąpił w ramach niezgody na to co się dzieje. Trochę to ich obsrywa nie? Wychodzi, że może nie wszyscy źli, ale żaden nie dobry dość...
I nie szanuję tych co wierzą, tylko im zazdroszczę. Nadal. Fajnie mieć narysowaną ścieżkę. Coś jak ścieżka kariery w korpo - robisz to, to i to. Zdobywasz skilla, awansujesz na następny level. Na końcu koka, dupy, szampan.
Ja nie umiem, bo się ciut w to zagłębiłem, a nie umiem wypierać jak niektórzy.
A co do księdzowania? Oczywiście, że bym umiał. :)21
Najgorzej mi idzie w śpiewanie.
I na koniec - Konrad, ja naprawdę nie chcę Ci sprawiać przykrości, ale zawodnikiem do dyskusji to Ty nie jesteś, więc po co Ci to? Przecież ja to dla sportu robię i celuję w obrońców czegoś co jest nie do obrony.
Your body is not a temple, it's an amusement park. Enjoy the ride.
tel. 504126172

ODPOWIEDZ

Wróć do „Towarzyskie”