Test wszechwiedzy forum - ultradźwiękowy pomiar grubości
Moderator: moralez
- Bratproroka
-
- Kontaktowanie:
Test wszechwiedzy forum - ultradźwiękowy pomiar grubości
Dobra. Zróbmy prawdziwy test.
Czy forum naprawdę zna się na wszystkim?
Potrzebne jest urządzenie ultradźwiękowe do pomiaru grubości. Mierzone części to komponenty turbin gazowych, łopatki lub aparaty kierujące. Mniejsza...
Przedmiot mierzony to wykonany z metali nieżelaznych odlew precyzyjny. Najczęściej będzie to stop niklu.
Mierzymy grubość ścianki odlewu z pustką wewnątrz. Grubość mierzonych ścianek: powiedzmy zakres 0,2-3mm.
Kształt mierzonej powierzchni: Krzywizna, praktycznie nie ma płaskich fragmentów do pomiaru. Pomiar musi być wykonany w konkretnym miejscu, stąd powierzchnia kontaktowa sondy musi być jak najmniejsza. 3mm średnicy to górna granica akceptowalności.
Urządzenie ma mieć głowicę pomiarową obsługiwaną ręcznie, ręcznie przykładaną do mierzonej sztuki.
Ma podawać wynik od razu w jednostkach grubości i idealnie by było, gdyby była możliwość bezpośredniego zapisu tych pomiarów na komputerze. Ostatecznie jakiś cywilizowany plik, który można potem na komputer wyeksportować.
Nie będę wchodził w dodatkowe szczegóły i przydatne opcje na razie.
W gruncie rzeczy jest to gloryfikowany miernik grubości lakieru, który ma co drugi Mirek w komisie. Rzecz w tym, że ma być dokładny, kalibrowalny (różne grubości referencyjne, różne materiały - różne stopy, wosk) i powtarzalny - w skrócie, musi być możliwość legalizacji w wymaganej dokładności. Plus mierzy grubość metalu z pustką po obu stronach, a nie czas przejścia przez lakier po odbiciu od metalu pod spodem.
Pytam, bo katastrofalnie wyłożył mi się preferowany dostawca. Serio, epopeja na osobną opowieść. Zawisło na tym wykonanie projektu (a konkretnie odbiór wyników) a wraz z tym $$$. Oczywiście o tym, że krytycznego sprzętu nie ma i nie będzie wiem teraz.
Robię w międzyczasie podejście do innych dostawców, ale na razie jest to walka z wiatrakami przedstawicieli handlowych, którzy bardzo by chcieli mi coś sprzedać, ale nie do końca rozumieją co potrzebuję.
Na tym etapie docenię każdą wskazówkę. Może akurat ktoś coś. Pytanie jest jak najbardziej na serio - oczywiście szukam na własny rachunek, mam otwarty dialog techniczny z kilkoma dostawcami itp. Elementarne.
Sprawdźmy więc. Czy forum jest wszechwiedzące?
Czy forum naprawdę zna się na wszystkim?
Potrzebne jest urządzenie ultradźwiękowe do pomiaru grubości. Mierzone części to komponenty turbin gazowych, łopatki lub aparaty kierujące. Mniejsza...
Przedmiot mierzony to wykonany z metali nieżelaznych odlew precyzyjny. Najczęściej będzie to stop niklu.
Mierzymy grubość ścianki odlewu z pustką wewnątrz. Grubość mierzonych ścianek: powiedzmy zakres 0,2-3mm.
Kształt mierzonej powierzchni: Krzywizna, praktycznie nie ma płaskich fragmentów do pomiaru. Pomiar musi być wykonany w konkretnym miejscu, stąd powierzchnia kontaktowa sondy musi być jak najmniejsza. 3mm średnicy to górna granica akceptowalności.
Urządzenie ma mieć głowicę pomiarową obsługiwaną ręcznie, ręcznie przykładaną do mierzonej sztuki.
Ma podawać wynik od razu w jednostkach grubości i idealnie by było, gdyby była możliwość bezpośredniego zapisu tych pomiarów na komputerze. Ostatecznie jakiś cywilizowany plik, który można potem na komputer wyeksportować.
Nie będę wchodził w dodatkowe szczegóły i przydatne opcje na razie.
W gruncie rzeczy jest to gloryfikowany miernik grubości lakieru, który ma co drugi Mirek w komisie. Rzecz w tym, że ma być dokładny, kalibrowalny (różne grubości referencyjne, różne materiały - różne stopy, wosk) i powtarzalny - w skrócie, musi być możliwość legalizacji w wymaganej dokładności. Plus mierzy grubość metalu z pustką po obu stronach, a nie czas przejścia przez lakier po odbiciu od metalu pod spodem.
Pytam, bo katastrofalnie wyłożył mi się preferowany dostawca. Serio, epopeja na osobną opowieść. Zawisło na tym wykonanie projektu (a konkretnie odbiór wyników) a wraz z tym $$$. Oczywiście o tym, że krytycznego sprzętu nie ma i nie będzie wiem teraz.
Robię w międzyczasie podejście do innych dostawców, ale na razie jest to walka z wiatrakami przedstawicieli handlowych, którzy bardzo by chcieli mi coś sprzedać, ale nie do końca rozumieją co potrzebuję.
Na tym etapie docenię każdą wskazówkę. Może akurat ktoś coś. Pytanie jest jak najbardziej na serio - oczywiście szukam na własny rachunek, mam otwarty dialog techniczny z kilkoma dostawcami itp. Elementarne.
Sprawdźmy więc. Czy forum jest wszechwiedzące?
Beware The Rage Of A Berserker
Monterey 3.2 LTD 31" AT - Turystycznie
Re: Test wszechwiedzy forum - ultradźwiękowy pomiar grubości
Rozważałeś jakieś urządzenia stosowane w medycynie? Nie wiem, czy coś jest co spełniłoby Twoje wymagania, ale chyba nie zawadzi poszukać.
A destiny - it's the rising sun
Zawodowo patrzę na ptaki
Zawodowo patrzę na ptaki

Ja tam wierzę w Rokiego 

tel. 509700949
https://www.escape4x4.pl/
https://www.escape4x4.pl/
montero sam zbuduje 

PIV 3,2DiD
Szczęście to jedyna rzecz, która staje się większa, gdy się ją dzieli.
Szczęście to jedyna rzecz, która staje się większa, gdy się ją dzieli.
-
-
Zasada miernika lakieru ... odpada
Mierniki lakieru wykorzystują pomiar odległości ale do metalu (zwykle ferromagnetyka, ale niekoniecznie) Lakier jest tożsamy ze szczeliną powietrzną, metal odbija falę, starczy zmierzyć przesunięcie fazowe fali odbitej. W tym przypadku masz odwrotnie - mierzysz grubość metalu (lub czegokolwiek) - do warstwy powietrza.
Być może nawet tak się da - bo metal przewodzi dźwięk całkiem dobrze - ale zasada będzie cokolwiek inna - nie silne odbicie od przeszkody (jak dla mierników lakieru) - a słabiutkie odbicie od granicy fazowej (ciało stałe/gaz).
Ja niestety nigdy sie nie spotkałem z takim tematem, więc mogę se jedynie poteoretyzować
A - pierwszy wynik w googlajce to firma Olympus - grubościomierze ultradźwiękowe.

Mierniki lakieru wykorzystują pomiar odległości ale do metalu (zwykle ferromagnetyka, ale niekoniecznie) Lakier jest tożsamy ze szczeliną powietrzną, metal odbija falę, starczy zmierzyć przesunięcie fazowe fali odbitej. W tym przypadku masz odwrotnie - mierzysz grubość metalu (lub czegokolwiek) - do warstwy powietrza.
Być może nawet tak się da - bo metal przewodzi dźwięk całkiem dobrze - ale zasada będzie cokolwiek inna - nie silne odbicie od przeszkody (jak dla mierników lakieru) - a słabiutkie odbicie od granicy fazowej (ciało stałe/gaz).
Ja niestety nigdy sie nie spotkałem z takim tematem, więc mogę se jedynie poteoretyzować

A - pierwszy wynik w googlajce to firma Olympus - grubościomierze ultradźwiękowe.
w sprawach technicznych - rokfor32@wp.pl
na czas pomiarów weź urlop na żądanie
P I 2.5 TD '90
R1100GS '99
R1100GS '99
- Bratproroka
-
- Kontaktowanie:
Są mierniki ultradźwiękowe z tzw opóźnieniem, gdzie na końcu przetwornika jest końcówka robocza z polimeru, która daje efekt podobny jak lakier na stali. Dźwięk rozchodzi się szybciej w metalu niż w powietrzu czy polimerach. Pozwala to na większą precyzję pomiaru grubości.
To jest ta sama metoda. Kwestia tego, czy propagacja fali jest pod kątem czy prosto, czy głowice są jedno- czy dwuelementowe (nadajnik/odbiornik) itp. Metoda ta sama. Mierzy się czas odbicia fali. Czy jest ośrodek sprzęgający (woda, specjalny żel).
Tak więc nie masz racji co do metody, nie do końca.
Magnetyczność podłoża nie ma tu nic do gadania. To kompletnie inna metoda. Czujnik się kalibruje pod konkretny metal i konkretne grubości by dać maksymalną precyzję.
Medyczne odpadają, zbyt duże głowice i horrendalny koszt. Plus to są inne głowice, tam chodzi o interferencję bodajże a nie proste czasy odbicia.
Olympus jest na liście, na razie nie rozumieją co od nich chcę
To jest ta sama metoda. Kwestia tego, czy propagacja fali jest pod kątem czy prosto, czy głowice są jedno- czy dwuelementowe (nadajnik/odbiornik) itp. Metoda ta sama. Mierzy się czas odbicia fali. Czy jest ośrodek sprzęgający (woda, specjalny żel).
Tak więc nie masz racji co do metody, nie do końca.
Magnetyczność podłoża nie ma tu nic do gadania. To kompletnie inna metoda. Czujnik się kalibruje pod konkretny metal i konkretne grubości by dać maksymalną precyzję.
Medyczne odpadają, zbyt duże głowice i horrendalny koszt. Plus to są inne głowice, tam chodzi o interferencję bodajże a nie proste czasy odbicia.
Olympus jest na liście, na razie nie rozumieją co od nich chcę

-
-
Napisałem tylko, że odbicie nazwijmy to "twarde", jak w przypadku pomiaru grubości lakieru, to cokolwiek co innego niż odbicie od granicy fazy przy pomiarze grubości metalu. Zjawisko, owszem, podobne fizycznie - ale cokolwiek inne poziomy czułości odbiornika sa potrzebne. Miernik dla Ciebie powinien też ignorować szczelinę między głowicą a metalem (powietrze lub woda/żel).
Zerknij, czy podobnego sprzętu nie używają aby czasem w hutach (walcowniach). Technologia produkcji blach wymaga ciągłej oceny grubości (bo sie to przekłada na $) - może korzystają z tego typu zabawek.
Zerknij, czy podobnego sprzętu nie używają aby czasem w hutach (walcowniach). Technologia produkcji blach wymaga ciągłej oceny grubości (bo sie to przekłada na $) - może korzystają z tego typu zabawek.
w sprawach technicznych - rokfor32@wp.pl
Nie wszystkie parametry grają z Twoimi marzeniami, ale może to być jakiś trop...
https://www.laserliner.com.ua/product/t ... est-master
https://www.laserliner.com.ua/product/t ... est-master
Nie trzymam Kobiet w domu...
erpe_roman
Za tęczowym mostem: Ranger, Fiorino, Hąda, Pajero, Frontera, Sintra
erpe_roman
Za tęczowym mostem: Ranger, Fiorino, Hąda, Pajero, Frontera, Sintra
- Bratproroka
-
- Kontaktowanie:
Używają w hutach. Problemem jest rozmiar głowicy.
A urządzenie samo z siebie jest sprytne, wykorzystuje te proste zjawiska jak pisaliśmy powyżej, tylko od razu sygnały z przerw i nieciągłości przelicza na grubość. Tzn takie urządzenie, jakie chciałem kupić tak potrafi.
A problem jest zwyczajny i ograny do bólu - wysypał się dostawca (sprzęt zamówiony na początku roku), a muszę go mieć na miejscu. Na wczoraj.
Olympus po lekturze katalogów technicznych mógłby być. Pozostaje się dogadać z dostawcą.
Alternatywy też są, ale na razie Olympus jest w dyskusji najdalej.
Zapytałem na forum, bo może akurat ktoś coś podobnego używa i skieruje mnie na producenta chociaż, albo konkretny model. Resztę sobie ogarnę.
A urządzenie samo z siebie jest sprytne, wykorzystuje te proste zjawiska jak pisaliśmy powyżej, tylko od razu sygnały z przerw i nieciągłości przelicza na grubość. Tzn takie urządzenie, jakie chciałem kupić tak potrafi.
A problem jest zwyczajny i ograny do bólu - wysypał się dostawca (sprzęt zamówiony na początku roku), a muszę go mieć na miejscu. Na wczoraj.
Olympus po lekturze katalogów technicznych mógłby być. Pozostaje się dogadać z dostawcą.
Alternatywy też są, ale na razie Olympus jest w dyskusji najdalej.
Zapytałem na forum, bo może akurat ktoś coś podobnego używa i skieruje mnie na producenta chociaż, albo konkretny model. Resztę sobie ogarnę.
Marcin, sprawdz Checkline. Maja cala linie produktow. Cos powinienes ogarnac. Sa jedno i dwusondowe. Sa takie, ktore maja z gory zaprogramowane materialy, a sa tez takie, ktore indywidualnie kalibrujesz.
Firma Holenderska.
Firma Holenderska.
Nie przejmuj sie. Ksiezniczki z ch...ja nie zrobisz (Emila).
Elcometer - cały zakres mierników do różnych dziedzin.
Defelsko - również mierniki...
Defelsko - również mierniki...
Zbowid

Zbowid

raz za słabe,
dwa ciało ludzkie rzadko składa się z metali i zwykle są one przeszkodą,
trzy cena z kosmosu
kiedyś się bawiłem miernikiem ultradźwiękowym u kuzyna w warśtacie

po konsultacji nazywa się to Grubościomierz ultradźwiękowy TN 30-0.01EE
tyle że nie wiem czy cie taka zabawka ratuje
Quidquid latine dictum sit, altum videtur
Cokolwiek powiesz po łacinie, brzmi mądrze
Cokolwiek powiesz po łacinie, brzmi mądrze
- Bratproroka
-
- Kontaktowanie:
Wygląda spoko, zakres grubości też. Chyba tylko głowica za duża. Ale pogrzebię w katalogi.
- Misiek Cypr
-
W mojej pracy, są takie pomiary, ale głowice wszytkie miały około 10-15mm Sa firmy co się specjalizują w pomiarach grubości z certyfikatem klasyfikatorów. Na przykład Lloyd's register, DNV, BV. Wszyscy mają dostępne listy firm uprawnionych do pomiarów w każdym kraju, prawie. Może dla przemysłówki też są?
https://www.lr.org/en/lr-approvals/
Na Tajwanie są dwie
https://www.lr.org/en/lr-approvals/
Na Tajwanie są dwie
Obecnie park maszyn nie zawiera 4x4
513549044
513549044
- Misiek Cypr
-
Certificate Number:LR2003968TM
Status:Issued
Issued:3-JUNE-2020
Expires:2-JUNE-2023
Approval Category:Service Suppliers
Company:HO HAN TECHNICAL CO., LTD
City:Kaohsiung
Address:No. 3Lane 12 Tianjin StreetKaohsiungTaiwan
Phone:+886 73222860
Product Type:Thickness Measurement of Hull Structure - Type B (Ships- all Vessels as defined in MQPS, Book N, Procedure 17-1)
Certificate Number:MNDE/2019/9138
Issued:12-MAR-2019
Expires:12-MAR-2022
Company:JING MING ENGINEERING ENTERPRISES CO LTD
Address:NO.43LANE 9SHIN SHENG ROADCHIEN CHEN DIST.Kaohsiung80672Taiwan
Product Type:Thickness Measurement of Hull Structure - Type B (Ships- all Vessels as defined in MQPS, Book N, Procedure 17-1)
Issued:3-JUNE-2020
Expires:2-JUNE-2023
Company:HO HAN TECHNICAL CO., LTD
Address:No. 3Lane 12 Tianjin StreetKaohsiungTaiwan
Phone:+886 73222860
Certificate Number:MNDE/2019/9138
Issued:12-MAR-2019
Expires:12-MAR-2022
Company:JING MING ENGINEERING ENTERPRISES CO LTD
Address:NO.43LANE 9SHIN SHENG ROADCHIEN CHEN DIST.Kaohsiung80672Taiwan
513549044
513549044
- Bratproroka
-
- Kontaktowanie:
Dzięki.
Właśnie w przyszłym tygodniu planuję przejść z analizy technicznej na lokalnych dostawców - jak już w końcu wyjdę z paki
Przy czym ci goście od pomiarów grubości na okrętach mogą mieć, tak jak pisałeś, cokolwiek duży sprzęt.
Urządzenia, których ja używałem mają ręczną głowicę wielkości długopisu i średnicę czubka stożka kontaktowego max 3mm. Większe nie dadzą rady nic zmierzyć na krzywiznach, szczególnie po wklęsłej stronie profilu pióra łopatki.
Właśnie w przyszłym tygodniu planuję przejść z analizy technicznej na lokalnych dostawców - jak już w końcu wyjdę z paki

Przy czym ci goście od pomiarów grubości na okrętach mogą mieć, tak jak pisałeś, cokolwiek duży sprzęt.
Urządzenia, których ja używałem mają ręczną głowicę wielkości długopisu i średnicę czubka stożka kontaktowego max 3mm. Większe nie dadzą rady nic zmierzyć na krzywiznach, szczególnie po wklęsłej stronie profilu pióra łopatki.
- Misiek Cypr
-
Warto zapytac
513549044
513549044