Telewizornia
Moderator: moralez
- minizbowid
-
Telewizornia
Jestem na etapie wyboru telewizorni do mieszkania, pytanie brzmi co sensownego wybrać? Budżet max 3k, wymiarowo max 55cali (rozmiarowo musi się zgadzać), upatrzyłem jednego szajsunga (UE55TU7022K) nie wiem jak z jakością obrazu i dźwiękiem, ktoś używał?
Ewentualnie mocno kusi Xiaomi ale osobiście nie miałem styczności z ich telewizorami.
Jakieś rady?
Telewizor głównie do YouTube i Netflixa
ps rzutnik odpada, zbyt mało miejsca.
Ewentualnie mocno kusi Xiaomi ale osobiście nie miałem styczności z ich telewizorami.
Jakieś rady?
Telewizor głównie do YouTube i Netflixa
ps rzutnik odpada, zbyt mało miejsca.
Shadow C2 aka Chujamba
DR800S

DR800S

Re: Telewizornia
Nie znam się, ale dźwięk to jest osobne urządzenie, zwłaszcza, że Ty jesteś muzyczny. W ogóle nie brałbym pod uwagę tv jako źródła dźwięku dla muzyka. I stawiam, że w Twoim przypadku ekran będzie miał mniejsze znaczenie niż ten porządny zestaw grający.
A destiny - it's the rising sun
Zawodowo patrzę na ptaki
Zawodowo patrzę na ptaki

dokładnie
dźwięk musi być z prawdziwego urządzenia i prawdziwych głośników
- minizbowid
-
Mam głośniki bower&wilkins, ale będą działać prawdopodobnie z czym innym.
Shadow C2 aka Chujamba
DR800S

DR800S

- goralski
-
- Kontaktowanie:
Samsung ma łatwe menu i pilota, za to yt już słabo z obsługiwaniem. Obraz nie wiem, bo BR nie mam a z naziemnej nie powala, hdmi z kompa podobnie.
Do tej pory miałem tylko szajsungi, od plazmy po Ledy i jakoś tak mi siadły, ale ja mało od życia wymagający jestem w tej kwestii, TV wisi w sypialni i to usypiacz jest i bajkoodtwarzacz. Za to ojciec chciał szakzunga ale go typ w sklepie namówił na philipsa - kupill, tydzień walczył w potem pojechał kupić samsunga - tak pojebanego menu nie widziałem..
Do tej pory miałem tylko szajsungi, od plazmy po Ledy i jakoś tak mi siadły, ale ja mało od życia wymagający jestem w tej kwestii, TV wisi w sypialni i to usypiacz jest i bajkoodtwarzacz. Za to ojciec chciał szakzunga ale go typ w sklepie namówił na philipsa - kupill, tydzień walczył w potem pojechał kupić samsunga - tak pojebanego menu nie widziałem..
"To, że mam to w dupie nie oznacza, że tego nie rozumiem" H.S
- Bratproroka
-
- Kontaktowanie:
W ogóle się nie kieruj dostępnością Netflixa i YouTube w telewizorze. Po kablu obsłuży z dowolnego źródła, np. z kompa. A apki w TV starzeją się w oczach i kończy im się wsparcie. Obsługa z wpisywaniem tytułów też lepsza z klawiatury.
Dźwięk osobno. Ma być uczciwe wyjście, pod to sobie coś dobierzesz, nie musisz od razu.
Obraz: sprawdź jakieś fachowe forum pod kątem możliwości kalibracji. To robi różnicę. Jakieś HDTV Polska czy coś. Gdyby był certyfikat np. THX byłoby super, ale chyba nie ta półka cenowa.
Najtańsza opcja poprawy jakości obrazu: uczciwe zaciemnienie pokoju.
Dźwięk osobno. Ma być uczciwe wyjście, pod to sobie coś dobierzesz, nie musisz od razu.
Obraz: sprawdź jakieś fachowe forum pod kątem możliwości kalibracji. To robi różnicę. Jakieś HDTV Polska czy coś. Gdyby był certyfikat np. THX byłoby super, ale chyba nie ta półka cenowa.
Beware The Rage Of A Berserker
Monterey 3.2 LTD 31" AT - Turystycznie
I szmatka raz w tygodniuBratproroka pisze: ↑czw gru 16, 2021 9:48 amW ogóle się nie kieruj dostępnością Netflixa i YouTube w telewizorze. Po kablu obsłuży z dowolnego źródła, np. z kompa. A apki w TV starzeją się w oczach i kończy im się wsparcie. Obsługa z wpisywaniem tytułów też lepsza z klawiatury.

A destiny - it's the rising sun
Zawodowo patrzę na ptaki
Zawodowo patrzę na ptaki

- goralski
-
- Kontaktowanie:
Wal TV, kup projektor
Monitor, nie telewizor. Za podobna cene sensowniejsza jakosc obrazu i zero pitolenia z menu.
Komp se do wierzy, czy co tam masz, podlacz i ciesz sie dzwiekiem, a nie glosniczkami o 2 cm srednicy i bardzo waskim pasmie, gubiacych polowe zakresu.
Komp se do wierzy, czy co tam masz, podlacz i ciesz sie dzwiekiem, a nie glosniczkami o 2 cm srednicy i bardzo waskim pasmie, gubiacych polowe zakresu.
Nie przejmuj sie. Ksiezniczki z ch...ja nie zrobisz (Emila).
- czarny bielsko
-
- Kontaktowanie:
i to jest dobre podejście bo można sobie do kompa zamontować jakąś dobrą kartę dźwiękową np sound blastera. Na wyjściu podłączyć kabel komp <-> wieża (imo dobra segmentówka unitra/diora albo technics) i głośniki i można oglądać na całkiem fajnej rozdzielczości co się chce przy tym ciesząc się dźwiękiem. I z tego rozwiązania bym skorzystał.
Jest Navara D40 lekko dłubnięta...
Samurai - był
Terrano II - było
Pajero - było
Samurai - był
Terrano II - było
Pajero - było
Celuj w Oled. Będzie czerń. Jak już musi być smart, to tylko android. Zobacz sobie na Hisense, TCL. To duzi chińscy producenci. Stosunek cena/jakość niedostępny w markowych rozwiązaniach. Monitor w tym rozmiarze to będzie monitor prezentacyjny prawdopdobnie - nastawiony raczej na długość pracy niż dobre parametry obrazu.
Your body is not a temple, it's an amusement park. Enjoy the ride.
tel. 504126172
tel. 504126172
Mylisz sie Pane Havranek.Kabal pisze: ↑czw gru 16, 2021 12:17 pmCeluj w Oled. Będzie czerń. Jak już musi być smart, to tylko android. Zobacz sobie na Hisense, TCL. To duzi chińscy producenci. Stosunek cena/jakość niedostępny w markowych rozwiązaniach. Monitor w tym rozmiarze to będzie monitor prezentacyjny prawdopdobnie - nastawiony raczej na długość pracy niż dobre parametry obrazu.
Wszyscy graficy pracuja na takich duzych monitorach, bo musza miec bardzo wysoka jakosc.
mhm... 55 cali dla grafika za 3 tysie...suziXL pisze: ↑czw gru 16, 2021 12:23 pmMylisz sie Pane Havranek.Kabal pisze: ↑czw gru 16, 2021 12:17 pmCeluj w Oled. Będzie czerń. Jak już musi być smart, to tylko android. Zobacz sobie na Hisense, TCL. To duzi chińscy producenci. Stosunek cena/jakość niedostępny w markowych rozwiązaniach. Monitor w tym rozmiarze to będzie monitor prezentacyjny prawdopdobnie - nastawiony raczej na długość pracy niż dobre parametry obrazu.
Wszyscy graficy pracuja na takich duzych monitorach, bo musza miec bardzo wysoka jakosc.
Właśnie sobie zerknąłem ile Eizo winszuje w tym rozmiarze

Your body is not a temple, it's an amusement park. Enjoy the ride.
tel. 504126172
tel. 504126172
- Bratproroka
-
- Kontaktowanie:
Na 55 calach?suziXL pisze: ↑czw gru 16, 2021 12:23 pmMylisz sie Pane Havranek.Kabal pisze: ↑czw gru 16, 2021 12:17 pmCeluj w Oled. Będzie czerń. Jak już musi być smart, to tylko android. Zobacz sobie na Hisense, TCL. To duzi chińscy producenci. Stosunek cena/jakość niedostępny w markowych rozwiązaniach. Monitor w tym rozmiarze to będzie monitor prezentacyjny prawdopdobnie - nastawiony raczej na długość pracy niż dobre parametry obrazu.
To ja takich grafików nie znam.
- goralski
-
- Kontaktowanie:
Eizo mam używane, bo nowe to równowartość golfa żony obecnie 

No z tym Eizo to fakt, pocisnales. Poza tym Zbowidek pisal o max 55, wiec 40 tez podchodzi.Kabal pisze: ↑czw gru 16, 2021 12:30 pmmhm... 55 cali dla grafika za 3 tysie...suziXL pisze: ↑czw gru 16, 2021 12:23 pmMylisz sie Pane Havranek.Kabal pisze: ↑czw gru 16, 2021 12:17 pmCeluj w Oled. Będzie czerń. Jak już musi być smart, to tylko android. Zobacz sobie na Hisense, TCL. To duzi chińscy producenci. Stosunek cena/jakość niedostępny w markowych rozwiązaniach. Monitor w tym rozmiarze to będzie monitor prezentacyjny prawdopdobnie - nastawiony raczej na długość pracy niż dobre parametry obrazu.
Właśnie sobie zerknąłem ile Eizo winszuje w tym rozmiarze![]()
No ja znam co najmniej kilkoro. Obrobka filmowa sie zajmujacych.Bratproroka pisze: ↑czw gru 16, 2021 12:31 pmNa 55 calach?suziXL pisze: ↑czw gru 16, 2021 12:23 pmMylisz sie Pane Havranek.Kabal pisze: ↑czw gru 16, 2021 12:17 pmCeluj w Oled. Będzie czerń. Jak już musi być smart, to tylko android. Zobacz sobie na Hisense, TCL. To duzi chińscy producenci. Stosunek cena/jakość niedostępny w markowych rozwiązaniach. Monitor w tym rozmiarze to będzie monitor prezentacyjny prawdopdobnie - nastawiony raczej na długość pracy niż dobre parametry obrazu.
To ja takich grafików nie znam.
facet chce telewizor to go w profi monitory do grafiki wrabiają..

wspaniałe to
kup sobie jakieś sony czy coś, podłącz lepszego grajka i tyle
i tak za młody jesteś zeby poświecać temu więcej niż kwadrans na kwartał

wspaniałe to
kup sobie jakieś sony czy coś, podłącz lepszego grajka i tyle
i tak za młody jesteś zeby poświecać temu więcej niż kwadrans na kwartał
- Bratproroka
-
- Kontaktowanie:
To wiele wyjaśniasuziXL pisze: ↑czw gru 16, 2021 12:37 pmNo ja znam co najmniej kilkoro. Obrobka filmowa sie zajmujacych.

Ale cokolwiek inna półka cenowa. Ja mam pół profesjonalny monitor do grafiki w domu, szerokie 27" z certyfikowanym kolorem itp. I te 27" to było ~2k PLN z 9 miesięcy temu.
55" w profi jakości to równowartość auta raczej.
- czarny bielsko
-
- Kontaktowanie:
Chciał się dowiedzieć i teraz będzie się zastanawiał miesiąc

Jest Navara D40 lekko dłubnięta...
Samurai - był
Terrano II - było
Pajero - było
Samurai - był
Terrano II - było
Pajero - było
Bardzo mozliwe, ze masz racje.Bratproroka pisze: ↑czw gru 16, 2021 12:59 pm55" w profi jakości to równowartość auta raczej.
Czesto sie lapie na tym, ze cenowo naiwny jestem.
- minizbowid
-
Czekam aż zejdziecie na episkopat
ja chciałem kupić coś większego, jakieś 65, albo coś w ten klimat. Niestety moja gorsza połowa nazywana dalej narzeczoną, łeb mi suszy że za duże, po co takie etc. (mówię cały czas o telewizorze
)
A baba chce sobie obejrzeć jakieś tam paznokcie, czy inne Ojce Mateusze. Ot co.
chyba że się zgodzi na xboxa, wtedy będzie 75 fchvjHD

ja chciałem kupić coś większego, jakieś 65, albo coś w ten klimat. Niestety moja gorsza połowa nazywana dalej narzeczoną, łeb mi suszy że za duże, po co takie etc. (mówię cały czas o telewizorze

A baba chce sobie obejrzeć jakieś tam paznokcie, czy inne Ojce Mateusze. Ot co.
chyba że się zgodzi na xboxa, wtedy będzie 75 fchvjHD

Shadow C2 aka Chujamba
DR800S

DR800S

- goralski
-
- Kontaktowanie:
A że tak przewrotnie spytam, jaka jest odległość siatkówki od plazmoida?
Zalezy gdzie sie ten mecz odbywa