Korabl
Moderator: moralez
Re: Korabl
Mało nie zapłacił, no ale dam silnik z 5-7 pewnie. Na ideal nie wygląda, popatrz co za odbojnicą i pod knagami. Niech obejrzy pawęż i jej zastrzały czy nie spękane, 50 koni to nie mało. Poza tym golas, na dejli ok, ale wakacje na tym w moim wieku to słabo. Musi być zamykana kajuta i sraczyk. Za 20-30 można TRAFIĆ, ale nie teraz.
Ostatnio zmieniony pt mar 25, 2022 8:56 am przez PiRoman, łącznie zmieniany 1 raz.
Nie trzymam Kobiet w domu...
erpe_roman
Za tęczowym mostem: Ranger, Fiorino, Hąda, Pajero, Frontera, Sintra
erpe_roman
Trochę nie czas na takie zakupy. Tutejszy rynek to gdzie?
erpe_roman
erpe_roman
To niby mam blisko, ale nie dziś... 

erpe_roman
erpe_roman
Mówię 30 tys koron norweskich. Sam silnik w PL ostatnio gość wystawił jakiś za 19 tys zł. Taki sam, stan igła po przegladziePiRoman pisze: ↑pt mar 25, 2022 8:44 amMało nie zapłacił, no ale dam silnik z 5-7 pewnie. Na ideal nie wygląda, popatrz co za odbojnicą i pod knagami. Niech obejrzy pawęż i jej zastrzały czy nie spękane, 50 koni to nie mało. Poza tym golas, na dejli ok, ale wakacje na tym w moim wieku to słabo. Musi być zamykana kajuta i sraczyk. Za 20-30 można TRAFIĆ, ale nie teraz.

Więc w Polsce to chyba oznaka luksusu i niewielu ma taką możliwość. Przez to ceny kosmiczne, a u norkow to sposób na spędzanie czasu i relaks. Sprawdzał. Tyle że brudne miejscami i od słońca i czasu się niektóre rzeczy zdegradowaly. Do ogarnięcia. Gość od którego kupił, dostał ja po ojcu który kupił jako nówkę. A że tego rajcują żagle, to sprzedał dalej razem z przyczepka. Wyprawowka będzie od wyspy do wyspy pod namiot i pływanie po okolicy.
Mitsu Pajero dwałosiem tedeji. Było.Vitara była. Sportage 8V był. V70 2.5tdi jest. XC90 2.4 D5 jest.

erpe_roman
erpe_roman
Czy 50 czy 70 hp w takim pudle b.z. równie dobrze 30.
Dla mnie bezsensu. Dla mnie.
A weźmy teraz transport tego szajsu. Desant na dziko , brrr.
Dla mnie bezsensu. Dla mnie.
A weźmy teraz transport tego szajsu. Desant na dziko , brrr.
https://www.youtube.com/watch?v=f_4R5xrpqt4
"Autoktóreniepływajestjakłódkabezskrzydeł"
To trzymaj tym pudłem marszową 20knt przez kilkanaście mil pod falę z 30 na rufie a 70.
Czy tylko teoretyzujemy?

Czy tylko teoretyzujemy?

Wujek Dobra Rada 

Myślisz że to pójdzie 40 km/h ?
Mówisz o ryżakowej wrzutce?
uważam że tak. Graniczna będzie coś koło 25-27.
Czy o dywagacjach, że bez znaczenia co powiesisz i tak się odepchnie?
To jeśli bez różnicy między 70 a 30KM to dlaczego nie 15?
uważam że tak. Graniczna będzie coś koło 25-27.
Czy o dywagacjach, że bez znaczenia co powiesisz i tak się odepchnie?
To jeśli bez różnicy między 70 a 30KM to dlaczego nie 15?
Wujek Dobra Rada 

Do desantu na dziko to jest ponton.
A destiny - it's the rising sun
Zawodowo patrzę na ptaki
Zawodowo patrzę na ptaki

Może ta Ryżakowa jest mniejsza niż oceniłem. Zawsze można spytać ile robi na pełnej pycie z tą 50 w 1 osobę na płaskiej wodzie. Pod falę
Ogólnie pytałem gdzie chcesz pływać , bo na rzeki większość tych seryjnych łodzi się nie nadaje. Wg. mnie.
Tzn. na Odrę luz , ale na Wisłę to już gorzej. Kadłuby tych skorup są robione na morza , duże jeziora , na płaską wodę bezcelowo energetycznie niesprawne.
@Krees jesli mówimy o sródladziu , dla mnie podstawowe sa mobilność w terenie (lądowa), desantowność wte i wewte , sprawny kadłub na wodzie , radocha ze sterowania, czasem adrenalinka czyli szybkość.
Temu nie lubie przyczepek , B+E, viatoli , niesprawnych hydrodynamicznie kadłubów, cięzkich skorup.
Przyklad z Wisły gostek wypłynął sam na strudze , mała motorówka. Nabił się na łachę i wuj koniec wycieczki . Nie był w stanie jej zepchnąć .We 3 daliśmy radę ale z duzym trudem.

Ogólnie pytałem gdzie chcesz pływać , bo na rzeki większość tych seryjnych łodzi się nie nadaje. Wg. mnie.
Tzn. na Odrę luz , ale na Wisłę to już gorzej. Kadłuby tych skorup są robione na morza , duże jeziora , na płaską wodę bezcelowo energetycznie niesprawne.
@Krees jesli mówimy o sródladziu , dla mnie podstawowe sa mobilność w terenie (lądowa), desantowność wte i wewte , sprawny kadłub na wodzie , radocha ze sterowania, czasem adrenalinka czyli szybkość.
Temu nie lubie przyczepek , B+E, viatoli , niesprawnych hydrodynamicznie kadłubów, cięzkich skorup.
Przyklad z Wisły gostek wypłynął sam na strudze , mała motorówka. Nabił się na łachę i wuj koniec wycieczki . Nie był w stanie jej zepchnąć .We 3 daliśmy radę ale z duzym trudem.
Ale to przecież jest Kacper na wodzie a Ty potrzebujesz małego riba 

Your body is not a temple, it's an amusement park. Enjoy the ride.
tel. 504126172
tel. 504126172
Wiatrakowiec z Florydy spełni Twoje oczekiwania. Albo rzeczony ponton. To, co omawiamy tutaj na rzeki poza ujściami jest słabe, bo zanurzone, poza tym ciężkie.montero pisze: ↑pt mar 25, 2022 5:12 pmMoże ta Ryżakowa jest mniejsza niż oceniłem. Zawsze można spytać ile robi na pełnej pycie z tą 50 w 1 osobę na płaskiej wodzie. Pod falę![]()
Czasy wodowania na dziko poza mikrołódkami wędkarskimi i małymi pontonami się skończyły. Dawno temu ojciec się wodował na Pisie co roku, pomagałem rufę trzymać bo znosiło. Potem wygrał dźwig w porcie.
Prędkość 25 kt to też raczej nie takim mieszkalnym kwadraciakiem, po co? Nie ma łódek do wszystkiego, jak chcesz i szybko i wygodnie i na rzece i na morzu i pozwiedzać i zwodować, to albo kolekcja jednostek albo dobre biuro podróży z ofertą dla tych "samodzielnych".
A destiny - it's the rising sun
Zawodowo patrzę na ptaki
Zawodowo patrzę na ptaki

Pływałem Vistula Cruiser 30S. Full wypas i 40 cm zanurzenia. Ma wszystko, jak dobry kamper. Znajomy z Żeglugi Wiślanej siedział całą zimę w Wenecji, na tej łajbie. Dwa razy pływałem - również spływ Wisłą od Opatowca do Puław i Kanał Elbląski wcześniej. Mega fajna łajba.... tylko kasa trochę inna raczej. Nie mniej jednak, jest to super temat włóczenia się po kanałach, jeziorach i rzekach. Da się ją również wypychać z mielizn
.

Zbowid

i pomyśleć, że to wszystko przez to, że ktoś miał na sprzedaż zbutwiałą motor'ewkę. Jeszcze chwila i przejdziemy do kupna "udek" po ruskich miliarderach

ludzie brną w wojny prowadzeni metodami wypróbowanymi przy sprzedaży podpasek i proszku do prania
A tu fajne trasy do zrobienia
http://vistulacruiser30.pl/?page_id=1646

Zbowid

Wisła wte i wewte od Krk do Wyszogrodu , Narew cała, Bug niecały , Pilica od Sulejowa , Pisa , inne rzeczki . Dunaj Serbia-Ro.Czarnogóra morze. Dunaj wogóle jest zajebisty bo jest co oglądać. Bałkańskie rzeki czad.
- Misiek Cypr
-
Ale wiesz, że Wisła się pływa jak jest woda i idzie dopłynąć nawet sporym pchaczem typu Muflon? W sensie z Gdańska do Warszawy?
Obecnie park maszyn nie zawiera 4x4
513549044
513549044
- Misiek Cypr
-
Jeśli chodzi o moce to:
Na 4 konnym silniku śmigałem 13 węzłów w ślizgu, na pontonie nieosiagalne
Na 20 konnym silniku śmigałem 30 węzłów
Na 10 konnym silniku, smigałem 25 wezłów
Na 12 tysiącach koni, pływałem 14 wezłów
Wszystko zależy od kadłuba, bardzo zależy.
Jest klasa 6 konnych łódek, które śmigaja 25 węzłów, ścigają się tym dzieci, lata to jak szatan.
Moja łajba, na żaglach potrafi ocierać si,e o 9 węzłów, a na silniku 8 koni, na pół gwizdka robi 6 wezłów. Niestety, dokładanie paliwa, nie przyspiesza kadłuba, bo graniczna predkośc dla niego jest 6 i koniec.
Na 4 konnym silniku śmigałem 13 węzłów w ślizgu, na pontonie nieosiagalne
Na 20 konnym silniku śmigałem 30 węzłów
Na 10 konnym silniku, smigałem 25 wezłów
Na 12 tysiącach koni, pływałem 14 wezłów
Wszystko zależy od kadłuba, bardzo zależy.
Jest klasa 6 konnych łódek, które śmigaja 25 węzłów, ścigają się tym dzieci, lata to jak szatan.
Moja łajba, na żaglach potrafi ocierać si,e o 9 węzłów, a na silniku 8 koni, na pół gwizdka robi 6 wezłów. Niestety, dokładanie paliwa, nie przyspiesza kadłuba, bo graniczna predkośc dla niego jest 6 i koniec.

Obecnie park maszyn nie zawiera 4x4
513549044
513549044
Dumam o 40.
erpe_roman
erpe_roman
No nie. temat fajnie meandruje.
I nie na sprzedaż, a za destylaty

Coś co dla Ciebie było oczywiste, dla mnie już nie bardzo. I nawet jeśli lakonicznie wypowiedziałeś się, to był to głos kogoś, kto siedzi w temacie.

BTW Właśnie zrobiłem 6 mil zestawem linder 440 + Suzuki 4t 6KM
Pod wiatr

Pany zapominacie, że kolo Ryżaka będzie tym pływał w Norwegii. To chyba inne warunki niż polskie jeziora czy wysychające okresowo rzeki?
Jak ktoś nie zna akwenu czy oleje temat, bo tydzień temu płynął tędy i przeszedł, to nie zaryje w łachę piachu tylko pieprznie w skałę i skończy się rumakowanie. Widziałem taką akcję.Gość poszedł na bojkę sterburtą. Z jachtu za zylion posypały się elementy kadłuba i tylko szybka decyzja sternika ocaliły jednostkę.
Dla jasności: nie chcę pływać kamperem, żaglem czy kajakiem. Wędkować też nie lubię. Jeśli będzie użytkowana to w Szkierach.
Głębokości bywają kilkumetrowe już 2 m od brzegu.
Do tej pory użytkowałem różne łodzie, małe wiosłówki , ciut większe z mikrosilnikami jw i 5-8m z silnikami od 40 do 300KM. Laminaty, stal, drewno i alu.
I najbardziej podeszło alu. Tylko cena...
Wujek Dobra Rada 

Kiedyś płynąłem stateczkiem wycieczkowym.Załoga Italiancy w sterowce mieli miny jakby prowadzili Enterprise. Szło to szybko tylko jakiś Meteor był szybszy. Całe to ustrojstwo było ze sklejki. Nie pamiętam liczba pasażerów 60-200 ?
Alu+mig 2 dni jest łódka.
Alu+mig 2 dni jest łódka.
Raz był rejs niemieckiego wycieczkowca W-wa Gdańsk . Do Modlina toto dopłynęło do samej Wawy nie.Skipper po dotarciu do Gdańska , powiedział : nigdy więcej ...Misiek Cypr pisze: ↑pt mar 25, 2022 7:16 pmAle wiesz, że Wisła się pływa jak jest woda i idzie dopłynąć nawet sporym pchaczem typu Muflon? W sensie z Gdańska do Warszawy?
Jedyna wycieczka łódką, co odbyłem na trzeźwo i było fajnie
https://youtu.be/B4PBIuJT4Iw
Na nietrzeźwo parę innych by się znalazło co nie zamuliło.
Zdarzyło się, że łajba musiała wracać do portu po uzupełnienia, bośmy wszytko wypili
Już nie jest allinclusive
Z Miśkiem przez zatokę było fajnie. Mus przyznać, że umie zawinąć do portu popisowo. Nawet jak już z widzeniem ma kłopoty
https://youtu.be/B4PBIuJT4Iw
Na nietrzeźwo parę innych by się znalazło co nie zamuliło.
Zdarzyło się, że łajba musiała wracać do portu po uzupełnienia, bośmy wszytko wypili

Z Miśkiem przez zatokę było fajnie. Mus przyznać, że umie zawinąć do portu popisowo. Nawet jak już z widzeniem ma kłopoty

Your body is not a temple, it's an amusement park. Enjoy the ride.
tel. 504126172
tel. 504126172