Panowie co kupić?
Moderator: moralez
- minizbowid
-
- czarny bielsko
-
- Kontaktowanie:
Re: Panowie co kupić?
No, człowiek się uczy całe życiegoralski pisze: ↑śr lip 20, 2022 9:15 amNo jednak nieczarny bielsko pisze: ↑wt lip 19, 2022 10:00 pmprzejeździłem gadziną 4 lata dawno temu. Niby fajne się wydawało ale po latach użytkowania mogę powiedzieć - nie brać. GV bym wziął bo auto w miarę fajne ale swoje mankamenty ma tak jak Suzi pisał wcześniej. Tylko tu jest o wiele więcej pola do manewru żeby z tego zrobić dupowóz, który da radę w terenieno i auto na ramie a pinin to samonośna konstrukcja z jednym sztywnym mostem z tyłu i w lepszych wersjach z reduktorem bo w tej podstawowej to wiskoza i stały napęd na 4 koła
![]()
![]()

Jest Navara D40 lekko dłubnięta...
Samurai - był
Terrano II - było
Pajero - było
Samurai - był
Terrano II - było
Pajero - było
- czarny bielsko
-
- Kontaktowanie:
w wersji country

Jest Navara D40 lekko dłubnięta...
Samurai - był
Terrano II - było
Pajero - było
Samurai - był
Terrano II - było
Pajero - było
GV1 ma ramę, GV2 już nieczarny bielsko pisze: ↑śr lip 20, 2022 1:13 pmNo, człowiek się uczy całe życiegoralski pisze: ↑śr lip 20, 2022 9:15 amNo jednak nieczarny bielsko pisze: ↑wt lip 19, 2022 10:00 pm
przejeździłem gadziną 4 lata dawno temu. Niby fajne się wydawało ale po latach użytkowania mogę powiedzieć - nie brać. GV bym wziął bo auto w miarę fajne ale swoje mankamenty ma tak jak Suzi pisał wcześniej. Tylko tu jest o wiele więcej pola do manewru żeby z tego zrobić dupowóz, który da radę w terenieno i auto na ramie a pinin to samonośna konstrukcja z jednym sztywnym mostem z tyłu i w lepszych wersjach z reduktorem bo w tej podstawowej to wiskoza i stały napęd na 4 koła
![]()
![]()
cały czas myślałem, że GV ma ramę tak samo jak Vitara, no ale się pomyliłem
![]()
Isuzu Trooper 3.1 LTD '94
Możesz jeszczecrozważyć cherokee/liberty kj
Jako dżentelmen upijam się po 18-stej.
- minizbowid
-
gv2 na emteku też będzie swoje zjadać. Może nie jak dżip. Jednak dostępność części i modyfikacji jest na niekorzyść gv2.
Shadow C2 aka Chujamba
DR800S

DR800S

Wiesz ja jej nie chcę strasznie motać, AT , lekki lift tak ze 4cm, bagażnik dachowy i może wyciągarka jakaś zgrabna w zderzakuminizbowid pisze: ↑śr lip 20, 2022 6:54 pmgv2 na emteku też będzie swoje zjadać. Może nie jak dżip. Jednak dostępność części i modyfikacji jest na niekorzyść gv2.
- goralski
-
- Kontaktowanie:
Odpuść, to nie jest tego typu auto.
"To, że mam to w dupie nie oznacza, że tego nie rozumiem" H.S
- minizbowid
-
Użyj internetu. Na Youtube masz wiele testów GV2.
Shadow C2 aka Chujamba
DR800S

DR800S

No poogladałem troszkę youtuba noi te autka jeżdżą . Widzę że radzą sobie z nawet wymagającym ternem. Wiem że to nie Patrol czy Rubicon ale mi ona nie ma służyć do orania.Jak ktoś mówi że to cie nie nada to chciałbym widzieć czego? Czy jak założę at 29 cali to rwią się półośki pada reduktor itp?Mówię mi to auto ma służyć głownie do turystyki i jazdy do roboty. Jak widzę żeto auto zdzi w takim terenie jak ja zazwyczaj pokonuję na wycieczkach to jest chyba spoko?
Pytanie może o wytrzymałość podzespołow takich jak mosty skrzynia reduktor przeguby itp
- goralski
-
- Kontaktowanie:
Gv z winczem i liftem to już nie jest lekki offroad. At też swoje robi. Pomijając fakt, że będzie lansowóz pod biedronką, to ani nie będzie dużo lepiej w terenie (większa masa przydasiek, bagażnik dachowy podniesie środek ciężkości, lift rozwali geometrię, wincz dociąży przód i zachęci do błota a butla z podtlenkiem wyłączy zdolności do przewozu zakupów.
Poszukaj długiego parcha i wsadz bmw do środka albo szukaj jeepa wj-ta.
Ale ty czytałeś o jakim budżecie pisałem? 22 tysiegoralski pisze: ↑śr lip 20, 2022 8:20 pmGv z winczem i liftem to już nie jest lekki offroad. At też swoje robi. Pomijając fakt, że będzie lansowóz pod biedronką, to ani nie będzie dużo lepiej w terenie (większa masa przydasiek, bagażnik dachowy podniesie środek ciężkości, lift rozwali geometrię, wincz dociąży przód i zachęci do błota a butla z podtlenkiem wyłączy zdolności do przewozu zakupów.
A poza tym wj z np 4.0 silnikiem będzie troszkę gazu kotłował w codziennej jeżdzie
- goralski
-
- Kontaktowanie:
Bagażnik, wincz, lift i atki do gv to min 10tpln a pewnie trochę więcej. Chyba że planujesz w 22 zmieścić się z pakietem startowym, ale sama suza będzie z 20 kosztować...
Mam warsztat bagażnik zrobię sam jak to robiłem do wszystkich moich poprzednich terenówek , lift podstawowy około 500 700 zł ,założę sam, geometrię zrobi kolega bo tym się zajmuje . Wyciągarki na razie mieć nie muszę , zamontuję jak będę potrzebował , a At np mirage to koszt jakieś 1200 1400.
Wiesz nie upieram się przy gvII . Rozglądam sie też za gvI . Ale II poważnie biorę pod uwagę
- minizbowid
-
Nie wiem czy wiesz jak wyglada lift za 500-700zl.. Czyli regulujesz zawias na śmiesznych podkładkach
Jak chcesz samochód do lekkie turystyki off, kup Pajero długie, albonawet Pajero Sporta. Mniejsze ryzyko, ze wszystko padnie jak wjedziesz na polną drogę 

Shadow C2 aka Chujamba
DR800S

DR800S

Śmiem twierdzić że 70 proc amatorskiego offroadu jeździ na śmiesznych podkładkach . Dam w dwóch autach miałem lift na podkładkach i nie narzekałem. Mało kto kupując vitare czy coś podobnego jako wola roboczego i auto do niedzielnej zabawy w terenie ładuje lift ironmana czy radzika. Poza tym chcę koniecznie benzynę plus gaz czyli Pajero z silnikiem chyba 3.0 albo 3.5 bo nie pamiętam dokładnie. Spore spalanieminizbowid pisze: ↑czw lip 21, 2022 5:11 amNie wiem czy wiesz jak wyglada lift za 500-700zl.. Czyli regulujesz zawias na śmiesznych podkładkachJak chcesz samochód do lekkie turystyki off, kup Pajero długie, albonawet Pajero Sporta. Mniejsze ryzyko, ze wszystko padnie jak wjedziesz na polną drogę
![]()
Może wypowie się ktoś z użytkowników gv l lub ll
Brak sztywnego mostu skutkuje malutkim wykrzyżem. Na nic zdadzą się wszystkie przydaśki, jak koła nie będą dotykać podłogi.
Jako dżentelmen upijam się po 18-stej.
Kolega miał długi czas gv 2 z tfu dieslem, zrobił tam jakiś niewielki lift, bodaj 2", dołożył at i śmigał tym w teren bez stresu.
Wiadomo, że w gnój po klamki się nie pakował, ale jakieś żwirownie, małe błotko, górki itp. spokojnie ogarniał.
Ja bym się tego auta nie obawiał, ani nie demonizował niezależnego zawiasu, przynajmniej dojazd do terenu będzie komfortowy
Wiadomo, że w gnój po klamki się nie pakował, ale jakieś żwirownie, małe błotko, górki itp. spokojnie ogarniał.
Ja bym się tego auta nie obawiał, ani nie demonizował niezależnego zawiasu, przynajmniej dojazd do terenu będzie komfortowy