Świat i najbliższa okolica politycznie

czyli wszystko o wszystkim...

Moderator: Misiek Bielsko

Awatar użytkownika
ZbychoS

Re: Świat i najbliższa okolica politycznie

Post autor: ZbychoS » sob lut 08, 2025 11:43 am

Kabal pisze:
czw lut 06, 2025 10:52 pm
Tylko to wnerwione społeczeństwo upatruje rozwiązania w rządach silnej ręki. Nazywając rzeczy po imieniu - radykalnie rośnie przyzwolenie dla dyktatury, ale jak to nazwiesz po imieniu to się obzdyczają :)21 mamy zatem wybór pomiędzy dyktatem postępowym albo dyktatem odschoolowym. Przy czym ten pierwszy jest zawoalowany i nieco mniej stawia na przemoc fizyczną. Nie podobają mi się obie opcje. Nic a nic. I czuję się cokolwiek osamotniony :roll:
Mogę potrzymać Cię za rękę ?? :lol: :)21
Nie Ty jeden odnosisz wrażenie, że świat pojebało. Ludzie znudziła się ciepła woda w kranie i szukają wrażeń.
Skończy się tym, że skończy się nie tylko ciepła, ale i zimna woda w kranie i trzeba będzie z rzeki nosić wiadrami.
***** USA

Awatar użytkownika
Zbowid

Post autor: Zbowid » sob lut 08, 2025 3:38 pm

Chciałbym. Przetasowało by się towarzysto influenserów i pozerów. Jak widzę statystyki, to 80% polskiej społeczności to prawie debile :)21. Jak bardzo lubię zimę i minus 15 i 40cm śniegu. Ogół społeczeństwa się poddaje. Lubię to. Brak wody albo prądu. Covid i izolacja - jeden z piękniejszych okresów w mojej rodzinie - doceniliśmy wszystko, co wydawało się na wyrost i zbędne.
Zbowid

Awatar użytkownika
Mroczny

Post autor: Mroczny » sob lut 08, 2025 3:41 pm

ilekroć stoję w korku i przyglądam się ludziom albo idę do przychodni czy urzędu mam to samo spostrzeżenie. Niechże to w końcu pierd.olnie
:)21

Awatar użytkownika
Zbowid

Post autor: Zbowid » sob lut 08, 2025 3:59 pm

Był moment, kiedy myślałem, że to zboczenie. To jednak nie tak. To podziw dla nich :)21
Zbowid

Awatar użytkownika
lesio jeep

Post autor: lesio jeep » sob lut 08, 2025 5:48 pm

Zbowid pisze:
sob lut 08, 2025 3:38 pm
Chciałbym. Przetasowało by się towarzysto influenserów i pozerów. Jak widzę statystyki, to 80% polskiej społeczności to prawie debile :)21. Jak bardzo lubię zimę i minus 15 i 40cm śniegu. Ogół społeczeństwa się poddaje. Lubię to. Brak wody albo prądu. Covid i izolacja - jeden z piękniejszych okresów w mojej rodzinie - doceniliśmy wszystko, co wydawało się na wyrost i zbędne.
jak każdy wiejski filozof po awansie społecznym z bierutowskiego dekretu taki lajf towarzyszu :)21 :)21
czy zrezygnowałeś już z rosyjskiego gazu i ropy?
Ten wpis powstał bez wsparcia środków unijnych

Awatar użytkownika
Takayuki

Kontaktowanie:

Post autor: Takayuki » sob lut 08, 2025 8:06 pm

lesio jeep pisze:
sob lut 08, 2025 5:48 pm
jak każdy wiejski filozof po awansie społecznym z bierutowskiego dekretu taki lajf towarzyszu :)21 :)21
Macie już shifty i przecinki w tej Afryce, czy jeszcze cywilizacja nie dotarła? :)21

Awatar użytkownika
Zbowid

Post autor: Zbowid » sob lut 08, 2025 8:07 pm

Lesiu...ty nawet nie jesteś wiejskim filozofem...ty nie jesteś już, długo nie jesteś tutaj. Twoje wyobrażenia, to kosmos. Żyjesz sobie gdzieś tam, i żyj sobie. Ty już nie rozumiesz, a to co ci się wydaje, to już mineło. Czas minął. Twój wybór. Odpuściłeś. Teraz wypada znależć kubek :)21
Zbowid

Awatar użytkownika
lesio jeep

Post autor: lesio jeep » ndz lut 09, 2025 12:17 am

Takayuki pisze:
sob lut 08, 2025 8:06 pm
lesio jeep pisze:
sob lut 08, 2025 5:48 pm
tecsowych quote]
Macie już shifty i przecinki w tej Afryce, czy jeszcze cywilizacja nie dotarła? :)21
psie my już dwie epoki do przodu interpunkcja jest dla tezowych zboków
lepiej zastanowiłbyś się dlaczego przy demokracji i nowych technologiach nie dotarło ze Grenlandia w 2010 wyszła z hyjni yewropejskiej ?? ??
a co sie tyczy Afryki to chyba w ogolę pismo pochodzi z tamtad np ameryjski nie zmieniony od 4000 lat kiedy to w bidulandzie prababka ministry rzucała kamieniami w dinozaury :)21
Ostatnio zmieniony ndz lut 09, 2025 4:29 pm przez lesio jeep, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Kabal

Post autor: Kabal » ndz lut 09, 2025 9:14 am

Dzisiaj poznałem nowe słowo :)18 herstoria. Serio. W artykule przeczytałem. Nie mam już złudzeń. Prawacy z tiktoka muszą wygrać. A, że w pakiecie będzie durne prawo antyaborcyjne, obozy dla LGBT czy inne obyczajowe bzdury, to trudno. Co prawda żadne mnie osobiście nie dotyczą, ale mam córkę, więc mi smutno.
Zaskakujące jest jak obie strony robią z seksualności i może szerzej - z obyczajowości trzon agendy. Jeszcze lewaków rozumiem, ale practwa nijak. Zobaczymy czy tak ochoczo posprzątają problem z imigrantami jak z ciotami. :roll:
Wolałbym co prawda zająć się ekonomią, ale niesposób :roll:
Your body is not a temple, it's an amusement park. Enjoy the ride.
tel. 504126172

Awatar użytkownika
Kostuch

Post autor: Kostuch » pn lut 10, 2025 1:44 pm

Kabal pisze:
ndz lut 09, 2025 9:14 am
Dzisiaj poznałem nowe słowo :)18 herstoria. Serio. W artykule przeczytałem.
Poka linka.
To chyba powinno być raczej "hertoria" (bez "s")? Nie mylić z hejternia :)21
Przed erą internetu, każdy wiejski głupek pozostawał w swojej wiosce.

Awatar użytkownika
Kabal

Post autor: Kabal » pn lut 10, 2025 7:46 pm

Kostuch pisze:
pn lut 10, 2025 1:44 pm
Kabal pisze:
ndz lut 09, 2025 9:14 am
Dzisiaj poznałem nowe słowo :)18 herstoria. Serio. W artykule przeczytałem.
Poka linka.
To chyba powinno być raczej "hertoria" (bez "s")? Nie mylić z hejternia :)21
Już nie znajdę. Nie ważne.
Wg wiki jednak hestoria:
https://pl.wikipedia.org/wiki/Herstoria
Your body is not a temple, it's an amusement park. Enjoy the ride.
tel. 504126172

Awatar użytkownika
lesio jeep

Post autor: lesio jeep » pn lut 10, 2025 7:52 pm

Zbowid pisze:
sob lut 08, 2025 8:07 pm
Lesiu...ty nawet nie jesteś wiejskim filozofem...ty nie jesteś już, długo nie jesteś tutaj. Twoje wyobrażenia, to kosmos. Żyjesz sobie gdzieś tam, i żyj sobie. Ty już nie rozumiesz, a to co ci się wydaje, to już mineło. Czas minął. Twój wybór. Odpuściłeś. Teraz wypada znależć kubek :)21
mylisz się tak co 10 lat zgladam na chwile do polski a tam Bareja wiecznie żywy i rzeczywiście nie mieści mi się w głowie jak tanimi sztuczkami stworzono kraj bezmyślnych lemingów :)21

Awatar użytkownika
Mroczny

Post autor: Mroczny » wt lut 11, 2025 7:18 am

lesio jeep pisze:
pn lut 10, 2025 7:52 pm
Zbowid pisze:
mylisz się tak co 10 lat zgladam na chwile do polski a tam Bareja wiecznie żywy i rzeczywiście nie mieści mi się w głowie jak tanimi sztuczkami stworzono kraj bezmyślnych lemingów :)21
z tym akurat nikt nie polemizuje..

jest jak jest
nie przeskoczysz

ale jesteś na tyle stary, żeby wiedzieć że nic nie zmienimy. Tu babcie będą spłacać chwilówki na węgiel po 6k i głosować na alfonsa bo dużo o bogu mówi

bywasz w afryce, poznajesz prymitywne społeczności którymi prościutko się steruje grając na emocjach. No to Polska jest takim właśnie krajem. Między innymi dzięki sowieckim napadom, rozbiorom i procesom sowiecenia, wynaradawiania i wybijania nam elit mogących pokierować. Miałeś o tym 8 lat w podstawówce, 4 liceum i pewnie jeszcze trochę. To nie są przekonania czy uprzedzenia ale etymologia stanu zastanego. Zatem - jest jak jest.

Awatar użytkownika
lesio jeep

Post autor: lesio jeep » wt lut 11, 2025 7:13 pm

Mroczny pisze:
wt lut 11, 2025 7:18 am
lesio jeep pisze:
pn lut 10, 2025 7:52 pm
Zbowid pisze:
z tym akurat nikt nie polemizuje..

jest jak jest
nie przeskoczysz

ale jesteś na tyle stary, żeby wiedzieć że nic nie zmienimy. Tu babcie będą spłacać chwilówki na węgiel po 6k i głosować na alfonsa bo dużo o bogu mówi

bywasz w afryce, poznajesz prymitywne społeczności którymi prościutko się steruje grając na emocjach. No to Polska jest takim właśnie krajem. Między innymi dzięki sowieckim napadom, rozbiorom i procesom sowiecenia, wynaradawiania i wybijania nam elit mogących pokierować. Miałeś o tym 8 lat w podstawówce, 4 liceum i pewnie jeszcze trochę. To nie są przekonania czy uprzedzenia ale etymologia stanu zastanego. Zatem - jest jak jest.
mnie bardziej globalistyczna germanizacja i wpajanie kompleksu niższości a nie jakieś babcia co na rydzyka płacą mi to lata nie moja kasa i tyle

Awatar użytkownika
Mroczny

Post autor: Mroczny » śr lut 12, 2025 6:53 am

kompleks niższości skutecznie pokonaliśmy - zaczęlismy od podgatunku jeżdżacego na szparagi i myć szyby na skrzyżowaniach a po paru latach kupujemy ich firmy, jesteśmy dostawcami i odbiorcami, nawzajem dla siebie jesteśmy istotnymi partnerami handlowymi. A w paru płaszczyznach wyprzedzamy.

Weź przypomnij sobie 92r

Awatar użytkownika
Videlec

Post autor: Videlec » śr lut 12, 2025 8:33 am

Nom, ale świat też nie stał, a tacy Chińczycy pobili nas w tej materii na głowę.

Dodatkowo. Ruszył program np "mój elektryk", czy my produkujemy elektryki? Nie. Czyli dopłacamy do biznesu niemieckiego czy francuskiego bo oni tego sobie życzą a my grzecznie realizujemy.

Chyba bardziej coś takiego lesio miał na myśli :roll:
PIV 3,2DiD

Szczęście to jedyna rzecz, która staje się większa, gdy się ją dzieli.

Awatar użytkownika
Mroczny

Post autor: Mroczny » śr lut 12, 2025 9:43 am

to że pis klepał każde gówno jakie mógł i władował nas w programy typu kpo to osobna historia.

Awatar użytkownika
Videlec

Post autor: Videlec » śr lut 12, 2025 5:48 pm

O, to jeszcze jest ładne

W ostatnim czasie coraz częściej pojawiają się informacje na temat potrzeby zaostrzenia kar dla pijanych kierowców. Trudno się temu dziwić patrząc na policyjne dane. W ubiegłym roku funkcjonariusze zatrzymali 91 300 osób, które kierowały samochodami w stanie nietrzeźwości. Co więcej, spowodowali oni 1,2 tys. wypadków, w których zginęły 154 osoby. Jednak pozostaje jeszcze jeden problem, który jakby w ogóle nie był zauważalny.

Mianowicie chodzi o fakt, iż bardzo często policjanci zatrzymują doskonale sobie znane osoby. Nie brakuje bowiem sytuacji, kiedy to wyeliminują z drogi pijanego kierowcę, a za kilka dni wpada on po raz kolejny. Zgodnie z kodeksem karnym za kierowanie pojazdem pod wpływem alkoholu grozi kara do 3 lat więzienia, jednak jest to tylko teoria. Pijani kierowcy po zatrzymaniu przez policję trafiają przed sąd, a tam często po wyrażeniu skruchy otrzymują karę w postaci zakazu prowadzenia pojazdów i wychodzą na wolność.

To jednak nie wszystko. Wielu z nich nic sobie jednak z tego nie robi i ponownie wsiada za kierownicę pod wpływem alkoholu. W tym przypadku kodeks karny wskazuje wyraźnie, że naruszenie zakazu kierowania jest przestępstwem, za które grozi do 5 lat pozbawienia wolności. Jednak osoby takie wprost śmieją się w twarz policjantom wskazując, że przecież dostaną kolejny zakaz i dalej będą jeździć.

Tego typu przykłady można mnożyć, gdyż trafiają się one każdego dnia. Niedawno informowaliśmy o 43-latku, który w niedzielę wieczorem na ul. Jantarowej w Lublinie staranował hondą kontener na odzież i wjechał w słup latarni. Badanie alkomatem wykazało, że mężczyzna miał 1,5 promila alkoholu w organizmie. Jakby tego było mało, posiadał dwa aktywne sądowe zakazy kierowania pojazdami.

Mieszkańcowi Lublina zostały przedstawione zarzuty, a prokurator skierował do sądu wniosek o osadzenie go w areszcie wskazując, iż nic sobie on nie robi z kolejnych wyroków, a także łamie poprzednie sądowe nakazy. Sędziego to jednak nie przekonało i wypuścił mężczyznę na wolność. Nakazał mu jedynie, aby… raz na tydzień meldował się na komisariacie. Tym samym 43-latek dalej może pić i jeździć a tym samym stwarzać zagrożenie dla innych uczestników ruchu drogowego.

Wracając jednak do pomysłu zaostrzenia kar wobec pijanych kierowców. O tym, jak obecnie wygląda ich „karanie” niech świadczą liczby. W tysiącach można liczyć przypadki, kiedy to policjanci zatrzymują pijanego kierowcę posiadającego zakazy kierowania, stanowiące przecież karę za poprzednie tego typu przestępstwa. Rekordzista uzbierał 34 zakazy, do tego trzeba doliczyć blisko 800 osób, które mają na koncie ponad 20 sądowych zakazów. Reasumując, problemem nie są zbyt niskie kary, lecz po prostu brak ich wykonalności.

Ciekawy obraz społeczeństwa i samego państwa, że nie potrafi sobie z hołotą poradzić :roll:
PIV 3,2DiD

Szczęście to jedyna rzecz, która staje się większa, gdy się ją dzieli.

Awatar użytkownika
Kostuch

Post autor: Kostuch » śr lut 12, 2025 7:34 pm

Jakby ludzie przestali się ekscytować np pijanymi kierowcami, to mogliby zacząć zadawać niewygodne pytania dotyczące np składki zdrowotnej, kwoty wolnej od podatku, etc.
Po co to komu...
Przed erą internetu, każdy wiejski głupek pozostawał w swojej wiosce.

Awatar użytkownika
tanto

Post autor: tanto » czw lut 13, 2025 11:20 pm

Nie pamiętam gdzie znalazłem ten tekst, ale zapisałem go sobie w notatkach i dziś po roku lub dwóch, ponownie przeczytałem - nic nie stracił na aktualności
Aby z góry stłumić wszelkie bunty, nie należy robić tego brutalnie. Archaiczne metody jak Hitler, są zdecydowanie przestarzałe. Wystarczy stworzyć zbiorowe uwarunkowanie tak potężne, że sama idea buntu nie przyjdzie już nawet do głowy. Najlepszym sposobem byłoby formatowanie ludzi od urodzenia poprzez ograniczenie ich wrodzonych zdolności biologicznych…”
“Następnie kontynuujemy uwarunkowanie poprzez drastyczne obniżenie poziomu i jakości edukacji, sprowadzając ją do formy bezwysiłkowego zajęcia. Osoba niewykształcona ma ograniczony horyzont myślenia, a im bardziej ograniczone jest jego myślenie – materialne, mierne, tym mniej może się buntować. Należy sprawić, aby dostęp do wiedzy stał się coraz trudniejszy i elitarny… Niech pogłębia się przepaść między ludźmi a nauką tak, aby informacje skierowane do ogółu społeczeństwa zostały znieczulone wszelkimi możliwymi treściami – szczególnie bez filozofii. Znów należy użyć przekonywania, a nie bezpośredniej przemocy: będziemy transmitować masowo za pośrednictwem telewizji rozrywkę, która zawsze pochlebia emocjom i instynktowi.

Zajmiemy umysły tym, co jest daremne i zabawne – nieustanną gadką i muzyką, aby nie zadawać sobie pytań, nie uruchamiać myślenia.
Seksualność będzie najważniejsza – jako znieczulenie społeczne, nie ma nic lepszego. Ogólnie rzecz biorąc, należy zabronić powagi egzystencji, wyśmiewać wszystko, co ma wysoką wartość, utrzymywać ciągłe apologię lekkości, tak aby euforia reklamy i konsumpcji stała się cenną składową standardu ludzkiego szczęścia i wzorem wolności.
Tego typu napór na zbiorowość sam w sobie spowoduje taką integrację, że jedynym lękiem (który trzeba będzie podtrzymywać) jest wykluczenie z systemu i tym samym utrata dostępu do warunków materialnych niezbędnych do szczęścia. Masowy człowiek, tak wyprodukowany, powinien być traktowany takim, jakim jest: produktem, cielęciem i musi być monitorowany tak, jak powinno być stado. Wszystko, co pozwala uśpić jego jasność, jego krytyczny umysł jest dobre społecznie, zaś to co mogłoby go obudzić, musi być zwalczone, wyśmiewane, duszone…
Wszelkie doktryny kwestionujące system muszą być najpierw określone jako wywrotowe i terrorystyczne, a ci, którzy ją popierają, traktowani jako wrogowie publiczni.”

Cytat pochodzi z książki „Ludzka przestarzałość” (Die Antiquiertheit des Menschen) 1956 r. Günther Anders
Suzuki SJ510 LWB '85 "Kozunia"
SAT4x4 Szczecin & http://www.reconnet.pl

Awatar użytkownika
Mroczny

Post autor: Mroczny » pt lut 14, 2025 7:29 am

brzmi jak morawiecki

Awatar użytkownika
Zbowid

Post autor: Zbowid » pt lut 14, 2025 7:43 am

Chyba trochę więcej nazwisk można wpisać w protokół :-?
Zbowid

Awatar użytkownika
lesio jeep

Post autor: lesio jeep » pt lut 14, 2025 2:15 pm

to jak by o was pisał wystarczyło się na towarzystwo w cowidzie pooglądać by stwierdzić ze to twardziele z plasteliny i nie jest to komplement :)21
tym bardziej że Günther Andersa cytowałem wam już 19 lat temu baranki nie boże uwolnijcie archiwa jak elon :)21 :)21

Awatar użytkownika
montero

Post autor: montero » ndz lut 16, 2025 9:44 pm

https://www.youtube.com/watch?v=f_4R5xrpqt4
"Autoktóreniepływajestjakłódkabezskrzydeł"

Awatar użytkownika
lesio jeep

Post autor: lesio jeep » pn lut 17, 2025 5:49 pm

jak dla mnie to obazone dzieci wyproszone z salonu by poszły się bawić do piaskownicy ta cala UE to se może ustalać krzywiznę banana a nie do światowej polityki

ODPOWIEDZ

Wróć do „Towarzyskie”