Isuzu Trooper '86

Trooper, Amigo, Rodeo, WFR, Bighorn, D-Max

Moderator: Albert_N

Awatar użytkownika
Ziołek

Isuzu Trooper '86

Post autor: Ziołek » czw lut 15, 2007 11:51 pm

Witam.
Jestem nowy na forum i mimo iż jestem niezwykle młody (16 lat) bardzo interesuje się motoryzacją i chciałbym zacząć remont Troopera, ale pokolei.
Jakiś czas temu rodzice kupili sobie Jeepa Cherokee'go, wcześniej jeździli Isuzu Trooperem z 1986, 2.2D który sprawdzał się conajmniej dobrze (z wyjątkiem blachówy, ale tu to chyba normalne).
Trooperek poszedł w odstawkę i mam do obecnych na forum dwa pytania.
Pierwszym z nich jest takie czy da się wyrejestrować samochód bez kasacji i zarejestrować go ponownie za jakieś 3 lata?
Drugim z nich jest pytanie odnośnie samego Troopera, czyli czy opłaca mi się remontować ten piękny samochód, czy włoże w niego więcej niż zapłacę za nowego (prawie)?
Za odpowiedzi z góry dziękuje.
Wojtek.

Kalreg
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: Kalreg » pt lut 16, 2007 12:52 am

Co do remontu to nie wydaje mi sie by zakup nowego byl lepszym rozwiazaniem niz remont starego. Zalezy to oczywiscie od stanu twojego Troopka, ale tak na logike - troopery w dobrym stanie na allegro zaczynaja sie od powiedzmy 8000. Tansze maja z reguly blacharke w tragicznym stanie. Tymczasem remont blacharski (pelny z lakierniczym) to koszt rzedu 2000-4000 pln w zaleznosci od tego co tam masz do robienia. Do tego kupujesz sobie halogeny, orurowanie, piaskujesz felgi za powiedzmy 1000 pln. Czyli za 5000 pln masz autko w ekstra stanie (zakladam ze mechanicznie wszystko jest ok). A do tych wspomnianych 8000 na pewno bedziesz musial cos wlozyc... wiec ogolnie odradzam.

Mavv

Post autor: Mavv » pt lut 16, 2007 4:02 pm

witaj , chyba lepszy jest remont zawsze wiesz co w nim siedzi a pozatym kupa zabawy :D . ja swojego kupilem za 6500 ( dobrze zamaskowany zlom) :( wlozylem 4800 i warto bylo , teraz mozna sie taplac w blocie :D pozdro :D

boris.blank

Post autor: boris.blank » pt lut 16, 2007 5:01 pm

Ja mam 85' i jest złożony z pięciu ale specjalnie wyselekcjonowanych :)21

Awatar użytkownika
Ziołek

Post autor: Ziołek » pt lut 16, 2007 5:54 pm

Więc wiem już że będę go remontował, przede wszystkim ze względu na frajdę z tym związaną.
A co z tym wyrejestrowaniem?
Czy będę mógł go wyrejestrować na jakiś czas bez kasacji i zarejestrować za np. 3 lata?
Nie bardzo chce mi się płacić przez 3 lata OC ;/
Liczę na równie szybką odpowiedź co na poprzednie pytanie.

Awatar użytkownika
maskonur
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: maskonur » pt lut 16, 2007 6:04 pm

Witam

z tego co wiem nie da sie wyrejestrowac z mozliwoscia rejestracji po pewnym czasie. Przygotuj sie na koniecznosc placenia OC. :-?
Mozesz robic wspolwlasnosc auta z kims kto ma znizki - wtedy skladka bedzie nizsza.
Pozdrawiam
Maskonur

Awatar użytkownika
Ziołek

Post autor: Ziołek » pt lut 16, 2007 6:29 pm

Szkoda, a miałem nadzieje.
Autko jest na Tatę, i płacimy ponad 800zł (rok).
A że nam się nie przelewa to nie wiem ja kten problem rozwiązać, oszalałeś !! ?

Kalreg
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: Kalreg » pt lut 16, 2007 11:52 pm

Czolem. Co do oplat za oc, ja mam 2.8 tdi wiec silnik nieskromny i place 550 pln w skali roku. Mam wzietego go z bratem na wspolwlascicielstwo (brat ma bodajze 60% znizki). Sugeruje ci pojsc do firmy od ubezpieczen, ale nie do PZU czy Hestii tylko do firmy ktora pracuje dla wiekszej ilosci ubezpieczycieli (jest posrednikiem). Oni wtedy maja wydruki co jest w danej chwili najlepsze i ci zawsze znajda cos co jest naprawde godne polecenia. Ja jak pierwszy raz szedlem placic OC to mi zaspiewali... 1800 za OC.. myslalem ze zejde na zawal... ale wystarczylo sie zakrecic i jest naprawde ok.

D.

Awatar użytkownika
Ziołek

Post autor: Ziołek » sob lut 17, 2007 1:55 pm

Nom, mój tata (na niego jest zarejestrowany) ma najwyższe zniżki, bodajże 70% ale nie wiem jak to tam jest.
I skorzystam z rady, pochodzę po ubezpieczalniach i popytam.

Awatar użytkownika
powermac

Post autor: powermac » sob lut 17, 2007 4:44 pm

Sprawa opłat jest dosyć skomplikowana, zależy od miejsca rejestracji, towarzystwa ubezpieczeniowego, od tego czy samochód jest osobowy czy ciężarowy. Koledzy dobrze radzą, żeby iść do pośrednika, ja mam takiego jednego, że dostaję nawet zniżkę za to, że wszystko ubezpieczam u niego. Czasami różnica między towarzystwami jest znaczna. Obecnie chyba najtaniej przy tych pojemnościach wychodzi w Samopomocy. Poszukaj u różnych pośredników, pomiędzy nimi też jest różnica. Powodzenia.
Trooper 3.1 TDI
Toyota KDJ95

Awatar użytkownika
Ziołek

Post autor: Ziołek » sob lut 17, 2007 5:36 pm

Dzięki za szybką reakcję i pomoc.
Poszperam najpierw w necie czy niema tam ofert.

Awatar użytkownika
Irek

Post autor: Irek » sob lut 17, 2007 6:28 pm

Poszukaj kogoś życzliwego z rodziny kto nie tylko ma duże zniżki, ale przede wszystkim mieszka na wsi, daleko od W-wy, Poznania czy Gdańska. Za samochód zarejestrowany na kogoś takiego zapłacisz połowę mniej! Wybór firmy i agenta, tak jak już wspomnieli koledzy też ma duże znaczenie.
Wyrejestrować i ponownie zarejestrować przy obecnym stanie prawnym niestety nie możesz.
Owocnej pracy! :)2

Awatar użytkownika
mazur73

Post autor: mazur73 » ndz lut 18, 2007 6:17 pm

wydaje mi się że nie istnieje obecnie forma wyrejestrowania samochodu którego pozostajemy właścicielem , wyrejestrowanie może nastapic tylko gdy samochód zostanie sprzedany , ukradziony lub ze zlomowany
http://www.mazur73.pl/
Trooper 2,8td 88 r long
Cadillac Seville 4,6l , 306 KM

Awatar użytkownika
Ziołek

Post autor: Ziołek » ndz lut 18, 2007 10:14 pm

No dobra, to już wiem.
Proszę tylko o informacje na temat najtańszych ubezpieczalni.
Nie muszą mieć super warunków w razie wypadku, bo mam zamiar cały czas go remontować.

Awatar użytkownika
powermac

Post autor: powermac » ndz lut 18, 2007 10:36 pm

Czytaj posty :D . Chyba najtaniej HDI Samopomoc.
Trooper 3.1 TDI
Toyota KDJ95

Awatar użytkownika
Ziołek

Post autor: Ziołek » ndz lut 18, 2007 10:48 pm

Czytam, czytam tylko chciałbym znać jak najwięcej ofert, a nie tylko jedną.
Czy opłaca mi się rejestrować w Warcie jeśli pracuje tam moja ciocia?

Awatar użytkownika
powermac

Post autor: powermac » ndz lut 18, 2007 11:21 pm

Słuchaj kolego, wiele osób dało Ci różne rady, pytałeś o najtańszą ofertę na rynku, podałem Ci ją, idź więc do tego cholernego pośrednika i zastanów się nad tym o co pytasz (chciałem napisać: przestań zadawać kretyńskie pytania).
Trooper 3.1 TDI
Toyota KDJ95

Awatar użytkownika
Ziołek

Post autor: Ziołek » wt lut 20, 2007 5:02 pm

No dobra, spox, wolałem się tylko upewnić, bo przy naszym układzie prawnym w świecie ubezpieczeń nic nie wiadomo.
A ty Powermac jesteś w tym ubezpieczeniu czy tylko wiesz że jest?
Chciałbym się czegoś więcej o nim dowiedzieć, właśnie szukam pośrednika.

Michal PUCH

Post autor: Michal PUCH » wt lut 20, 2007 6:52 pm

Oczywiście to co przedstawili koledzy jest jak najbardziej trafnym rozwiazaniem , ale mozesz zrobić tez tak:
Napisz fikcyjną umowe na Franka Komara z Pcimia Dolnego i trzymaj ją w szufladzie, nie płać żadnej raty składki, a jak juz was zaczną nękać listami o zapłacenie to wyślesz faksem tą umowe, wtedy zakład ubezpieczeń bedzie ścigał fikcyjną osobę. Za rok lub dwa jak auto bedzie juz gotowe pójdzie i przerejestrujesz je na siebie, lub dalej zostanie na ojca , pójdziesz zrobisz przeglad , zapłacisz za nowe OC i bedziesz smigał dalej. Ja bym tak zrobił, tzn . ja tak robie bo jak sie ma kilka samochodów to trzeba czasem zaoszczędzić na OC

Awatar użytkownika
Ziołek

Post autor: Ziołek » wt lut 20, 2007 7:28 pm

Heh, pomysł nie jest zły, słyszałem też o pomyśle sprzedaży komuś z rodziny z podpisaniem umowy i po prostu ta osoba nie rejestrowałaby zakupionego autka.
Ale ja sądzę że to raczej nie wypali o ile wogóle jest taka możliwość.
Jest?

Awatar użytkownika
powermac

Post autor: powermac » wt lut 20, 2007 9:42 pm

Ziołek pisze:A ty Powermac jesteś w tym ubezpieczeniu czy tylko wiesz że jest? Chciałbym się czegoś więcej o nim dowiedzieć, właśnie szukam pośrednika.
Mój Trooper jest ubezpieczony w Samopomocy i było to najtańsze ubezpieczenie dla samochodu ciężarowego tej klasy rejestrowanego w średniej wielkości mieście na Śląsku. Poprzednio też rejestrowałem inne samochody w tym towarzystwie. Możesz spróbować też w Link4, ale jest to trochę problematyczne towarzystwo. Pozdrawiam.
Trooper 3.1 TDI
Toyota KDJ95

Awatar użytkownika
Jakub PAJERO 2.5TD

Post autor: Jakub PAJERO 2.5TD » wt lut 20, 2007 10:23 pm

dlaczego nikt nie napisał, że trooperek wogóle niechce robić w terenie nawet lekkim. Moim zdaniem powinieneś go wyzłomować (zyskasz ok. 1000zł). Potem zastanowić się nad kupnem samochodu terenowego.
K 260 2,8TD na Sprężynkach oraz Y60 2,8TD Long

Awatar użytkownika
powermac

Post autor: powermac » wt lut 20, 2007 11:07 pm

Chcesz skasztanić temat? To sobie go załóż! Sam masz, oprócz parcha, troopka, tylko pod inną nazwą :lol: Może nie potrafisz nim jeździć?
Trooper 3.1 TDI
Toyota KDJ95

Awatar użytkownika
Jakub PAJERO 2.5TD

Post autor: Jakub PAJERO 2.5TD » wt lut 20, 2007 11:33 pm

powermac pisze:Chcesz skasztanić temat? To sobie go załóż! Sam masz, oprócz parcha, troopka, tylko pod inną nazwą :lol: Może nie potrafisz nim jeździć?
Nie, miałem takiego trooperka z 1988 r., jak mam w profilu to kompletny złom, wcale niejeździł w terenie a jeżdzę wyśmienicie. A co do montereya to świetnie na ATekach radzi sobie w terenie obok parcha, jest zaskakująco dobry.
K 260 2,8TD na Sprężynkach oraz Y60 2,8TD Long

Awatar użytkownika
Ziołek

Post autor: Ziołek » śr lut 21, 2007 7:18 pm

Jakubie, jest to kwestia umowna.
Ja uważam że Troopek ujedzie, więc ujedzie a jak ty się przyzwyczaiłeś do wszelakiego wspomagania kosmiczną elektroniką to trudno.
Szkoda tylko że to właśnie ta "kosmiczna technologia" w samochodach najczęściej pada...
Powermac ma rację, załóż sobie osobny temat, a najlepiej forum...

ODPOWIEDZ

Wróć do „Isuzu”