Wydech
Moderator: Mroczny
Wydech
Jestem na etapie „ciągłej” odbudowy MARIANA ( 230 G rocznik 81 – krótki) i dotarłem właśnie do układu wydechowego, a mówiąc dokładniej do ostatniego elementu układu, który umieszczony jest za ostatnim tłumikiem ( nad zbiornikiem paliwa). Z racji tego, że ta część rury lubi korodować a wymiana jej wiąże się z (upierdliwy…..m) demontażem zbiornika paliwa, postanowiłem wykonać ten element wydechu z nierdzewni.
Udało mi się znaleźć fachowców, którzy wykonają taką rurę ale niestety muszę kupić nierdzewkę o długości 6m/b. Na wykonanie jednego elementu potrzeba 3m/b, w związku z tym wykonam dwie rury. Może ktoś z was jest zainteresowany „pięknym, lśniącym ostatnim elementem wydech” . Wydech dorabiany jest na podstawie oryginalnego wzoru z modelu 460.
Udało mi się znaleźć fachowców, którzy wykonają taką rurę ale niestety muszę kupić nierdzewkę o długości 6m/b. Na wykonanie jednego elementu potrzeba 3m/b, w związku z tym wykonam dwie rury. Może ktoś z was jest zainteresowany „pięknym, lśniącym ostatnim elementem wydech” . Wydech dorabiany jest na podstawie oryginalnego wzoru z modelu 460.
"MARIAN" 230G
-
-
Koszt materiału i wykonania tego elementu wydechu to 700 zł
Czy to dużo
?
Mało to nie jest, ale oryginalny element z ASO kosztuje około 500 zł netto, więc myślę , że dla PRAWDZIWYCH MIŁOŚNIKÓW „G” takie szaleństwo czasem poprawia samopoczucie.
Pyzatym jak napisał Arek zawsze można kupić od Poloneza albo od odkurzacza marki Zelmer lub wydech bardziej wypasiony rurę od Elektroluxa

Czy to dużo

Mało to nie jest, ale oryginalny element z ASO kosztuje około 500 zł netto, więc myślę , że dla PRAWDZIWYCH MIŁOŚNIKÓW „G” takie szaleństwo czasem poprawia samopoczucie.
Pyzatym jak napisał Arek zawsze można kupić od Poloneza albo od odkurzacza marki Zelmer lub wydech bardziej wypasiony rurę od Elektroluxa

"MARIAN" 230G
No właśnie!
Każdy w jakiś sposób oszczędza kosztem domu i rodziny ale to chyba dobrze bo trzeba chyba do holery realizować swoje małe marzenia.Jak Mirekk chce zrobić wydech z kwasówki to niech go robi i to szybko a potem znów trzeba coś nowego wydumać
i tak bez końca.Mój Puchaty też nieżle mnie obsmyczył przez ostatnią zimę.Jakby się Żonka dowiedziała
to by było czapka dupa brama.
Kto lubi swoje zabawki musi kombinować.
I chyba o to w tym wszystkim chodzi
Tak trzymać

Każdy w jakiś sposób oszczędza kosztem domu i rodziny ale to chyba dobrze bo trzeba chyba do holery realizować swoje małe marzenia.Jak Mirekk chce zrobić wydech z kwasówki to niech go robi i to szybko a potem znów trzeba coś nowego wydumać

Kto lubi swoje zabawki musi kombinować.

I chyba o to w tym wszystkim chodzi

Czy to, co masz w garażu, to jest jeszcze G - czy już coś innego ?ExtremeG pisze:Właśnie robię m.in. wydech z nierdzewki, z pominięciem ostatniego odcinka. Wyjście jest/będzie z boku u góry pod szybą. Na Kaszubii ma już śmigać. Uff ile roboty jeszcze
Zaczynam wierzyć, że niedługo w kosmos tym polecisz

G460 300TD '88 33" +4"
-> Badania Techniczne Pojazdów ..
-> Badania Techniczne Pojazdów ..
Ciekawe rozwiązanie. Ja również myślałem nad innym pociągnięciem wydechu ale chcę MARIANA odbudować w możliwie jak najbardziej oryginalnej postaci jak na zabytka przystało.Właśnie robię m.in. wydech z nierdzewki, z pominięciem ostatniego odcinka. Wyjście jest/będzie z boku u góry pod szybą. Na Kaszubii ma już śmigać. Uff ile roboty jeszcze
"MARIAN" 230G
Jasne..Trout pisze: Eeeee, gdzie?
Dasz fotkę po zrobieniu?
ee lata nieźle z hopy tyle że spada dosyć adrenalinowo na przódN@rbi pisze: Czy to, co masz w garażu, to jest jeszcze G - czy już coś innego ?
Zaczynam wierzyć, że niedługo w kosmos tym polecisz![]()

poza tym to nielot niestety a szkoda

no, mam oczywiście obawy czy to się sprawdzi ale spróbować można... niebawem ma być gotowemirekk pisze: Ciekawe rozwiązanie. Ja również myślałem nad innym pociągnięciem wydechu ale chcę MARIANA odbudować w możliwie jak najbardziej oryginalnej postaci jak na zabytka przystało.
L E D for off-road
Technika idzie do przodu...
Technika idzie do przodu...