male? problemy...
Moderator: Kosiarz
- Hagis
- jestem tu nowy...
male? problemy...
Witam wszytkich
Mam dwa pytania:
Co moze by przyczyna aktywnosci kontrolki uslizgu kol - tej pomaranczowej (normalnie bywalo ze zapalala mi sie w zimie ale na czarnym w lecie nigdy)?
Co moze byc przyczyna przerywanej pracy obrotomierza?. dziala za chwile nie dziala przez 2 km potem znowu dziala caly czas...
Dodam tylko ze w niewyjasnionych blizej okolicznosciach ostatnio zniknelo mi pol plynu z wychylomierza... moze jakas elektronike zlalalo?
pozdrawiam
Hagis
Mam dwa pytania:
Co moze by przyczyna aktywnosci kontrolki uslizgu kol - tej pomaranczowej (normalnie bywalo ze zapalala mi sie w zimie ale na czarnym w lecie nigdy)?
Co moze byc przyczyna przerywanej pracy obrotomierza?. dziala za chwile nie dziala przez 2 km potem znowu dziala caly czas...
Dodam tylko ze w niewyjasnionych blizej okolicznosciach ostatnio zniknelo mi pol plynu z wychylomierza... moze jakas elektronike zlalalo?
pozdrawiam
Hagis
PAJERO GLS '95 2800 Turbo Intercooler
...bo moj podpis byl za dlugi...
Re: male? problemy...
Hmmm, chodzi ci o kontrolke od centalego mechanizmu roznicowego?? Pomaranczowy kwadracik miedzy kontrolkami od napedu?? Pajero mialo TCS/ASR??Hagis pisze:Co moze by przyczyna aktywnosci kontrolki uslizgu kol - tej pomaranczowej (normalnie bywalo ze zapalala mi sie w zimie ale na czarnym w lecie nigdy)
Jesli mowisz o tej kontrolce co ja mysle to zimą mogla sie zapalac ze wzgledu na zawilgocenie czujnika, czasem bywa, ze kontrolki swoją drogą a napedy/blokady swoją...
zmienna masaHagis pisze:Co moze byc przyczyna przerywanej pracy obrotomierza?. dziala za chwile nie dziala przez 2 km potem znowu dziala caly czas...

polecam tą lekture http://www.rajdy4x4.pl/forum/viewtopic. ... brotomierz
uzupelnic stan i dalej w drogeHagis pisze:Dodam tylko ze w niewyjasnionych blizej okolicznosciach ostatnio zniknelo mi pol plynu z wychylomierza...

PIV 3,2DiD
Szczęście to jedyna rzecz, która staje się większa, gdy się ją dzieli.
Szczęście to jedyna rzecz, która staje się większa, gdy się ją dzieli.
- Hagis
- jestem tu nowy...
Chodzi o kontrolke ktora pokazuje samochod w poslizgu - taka pomaranczowa nad kontrolka hamulca recznego takich samych wymiarow - wlacza sie sie przy przekreceniu kluczyka i gasnie - i tak bylo do niedawna teraz po ruszeniu do przodu - zapala sie . W czasie jazdy na wstecznym nie zapala sie. Nie zebym sioe przejmowal specjalnie ale mnie drazni( a moze to oznaka jakowejs powaznej awarii.)
co mza za zadanie w ogole ten wskaznik? - o czym informuje? - faktycznie o braku stalego kontaktu z podlozem czy tez cos innego?
Co do obrotomierza to dziekuje serdecznie za linka - dosc pomocny - teraz czas na badanie
czy to pompa, alternator czy sciezka.
co mza za zadanie w ogole ten wskaznik? - o czym informuje? - faktycznie o braku stalego kontaktu z podlozem czy tez cos innego?
Co do obrotomierza to dziekuje serdecznie za linka - dosc pomocny - teraz czas na badanie

- Hagis
- jestem tu nowy...
hehe - wiem - czytalem - plakalem ze smiechuVidelec pisze:No ostatnio inne kontrolki byly na topie i juz chyba jestem przewrazliwiony![]()
![]()

Wracajac do kontrolki to myslalem ze wszystkie misie tak maja... ale jak widac nie ma 2 takich samych chyba na swiecie... ma blokade to nie ma tempomatu albo szyberdachu albo innej pierdoly...
byle jezdzil...
Nie ma to związku z wylaniem się cieczy.Hagis pisze:
Co moze byc przyczyna przerywanej pracy obrotomierza?. dziala za chwile nie dziala przez 2 km potem znowu dziala caly czas..
Hagis
Sprawdź kostkę, czujnik zamontowany jest na pompie wtryskowej, od strony silnika. sprawdź tą kostkę, ale najczęściej przyczyną jest uszkodzenie ścierzki drukowej w obrotomierzu.
GG 3597101 tel. 602-673-905
Parę dni temu wracając z Mazur nie zwalniając przejechałem przez właśnie remontowany odconek drogi i trafiłem tam na metrowy wycinek w asfalcie
Misiek przeskoczył bez problemu ale od tego momentu
świeci mi stale właśnie ta pomarańczowa kontrolka z "samochodzikiem w poślizgu' i miga kontrolka centralnego mechanizmu różnicowego.
Czy rozpięła się jakaś kostka
Od której zacząc sprawdzanie

Czy rozpięła się jakaś kostka

Może i trochę wolniej ale zawsze do celu.
SUPER Y61 3.0 DIT SUPER
SUPER Y61 3.0 DIT SUPER
Videlec pisze:uzupelnic stan i dalej w drogeHagis pisze:Dodam tylko ze w niewyjasnionych blizej okolicznosciach ostatnio zniknelo mi pol plynu z wychylomierza...![]()
Terrano 2,7TDI 98'
było Pajero 2,3TD 87'
było Pajero 2,3TD 87'
A tak mimochodem wiesz może jakim płynem to uzupełnić ?Videlec pisze:uzupelnic stan i dalej w drogeHagis pisze:Dodam tylko ze w niewyjasnionych blizej okolicznosciach ostatnio zniknelo mi pol plynu z wychylomierza...![]()
Bo u mnie po wycieku też tylko pół... działa ale drażni

Terrano 2,7TDI 98'
było Pajero 2,3TD 87'
było Pajero 2,3TD 87'
ap4x4 pisze:Parę dni temu wracając z Mazur nie zwalniając przejechałem przez właśnie remontowany odconek drogi i trafiłem tam na metrowy wycinek w asfalcieMisiek przeskoczył bez problemu ale od tego momentu
świeci mi stale właśnie ta pomarańczowa kontrolka z "samochodzikiem w poślizgu' i miga kontrolka centralnego mechanizmu różnicowego.
Czy rozpięła się jakaś kostka![]()

Którą wtyczkę sprawdzic

Może i trochę wolniej ale zawsze do celu.
SUPER Y61 3.0 DIT SUPER
SUPER Y61 3.0 DIT SUPER
Kiedys pisalem jak naprawic przechylomierz i czym go napelnic. U mnie poskutkowala ta naprawa na jakies pol roku. Pozniej znowu zaczelo wyciekac i wylalo sie calkiem. Wyciek spowodowal uszkodzenie termometru. Czy trwale, to nie wiem - musicie zapytac Powy.
Uzupelnianie woda destylowana to taki sobie pomysl. Polecam jednak glikol. Nie zamarznie i nie zgestnieje. A przy tym nie jest tak rzadki jak woda, wiec lepiej tlumi drgania przechylki na nierownosciach... Niemniej jak to ktos kiedys napisal - robota dla modelarza. Upierdliwe, dlugotrwale i srednio skuteczne.
Migajaca kontrolka od centralnego dyfra to raczej kwestia czujnika w reduktorze. Temat walkowany kilka razy doglebnie.
Jesli chodzi o kontrolke auta w poslizgu to mi sie kojarzy tylko ABS. Takie autko a pod nim smigielko
Uzupelnianie woda destylowana to taki sobie pomysl. Polecam jednak glikol. Nie zamarznie i nie zgestnieje. A przy tym nie jest tak rzadki jak woda, wiec lepiej tlumi drgania przechylki na nierownosciach... Niemniej jak to ktos kiedys napisal - robota dla modelarza. Upierdliwe, dlugotrwale i srednio skuteczne.
Migajaca kontrolka od centralnego dyfra to raczej kwestia czujnika w reduktorze. Temat walkowany kilka razy doglebnie.
Jesli chodzi o kontrolke auta w poslizgu to mi sie kojarzy tylko ABS. Takie autko a pod nim smigielko

XTZ 750
Outback EJ25 MT
Outback EJ25 MT
tak mnie też się wydaje - płyn jest po to, aby pozbyć się drgań które mogą spowodować oczopląs u operatora+ AND + pisze:niby fakt ale ten plyn pelni funkcje stabilizatora tej kulki -boo boo nie lata ci ta kulka jak szalona

Manometry które narażone są na drgania powodujące utrudniony odczyt z racji dragania wskazówki zalewane są gliceryną - podejrzewam że w tym wypadku jest podobnie.
A co było orginalnie wlane? Gliceryna jest słodkawa.... i nie to, żebym coś sugerował...