Pytanie techniczo pomyślunkowe

systemy nawigacji satelitarnej, odbiorniki i osprzęt

Moderator: Albert_N

Rado nd

Post autor: Rado nd » wt sie 21, 2007 10:36 pm

cornholio78 pisze:
Rado nd pisze:Panowie, czy juz kiedys z was ktos widzial na wlasne oczy ten 32-kanalowy odbiornik albo mial to szczescie z nim pracowac? Bo mi sie tak wydaje, ze ci co omawiaja, nie maja w ogole dunsta o co tu chodzi.
może wytłumacz niewiedzącym :D
jeśli chodzi o szybkość znajdowania sygnału to wszystkie odbiorniki oparte na SIRF3 są bardzo sprawne i jakie wg Ciebie ma znaczenie ilość kanałów wymieniona na obudowie?
Ilosc kanalow wymieniona na obudowie nie ma zadne znaczenie. Wazniejsze, co pod obudowa i jak to dziala.
Ale...
Mialem przedtem MIO A201 i teraz mam dostep do MIO340. Wszyscy to znaja: problemy z bateria, ciagle resety itd. Szlak trafia.To jest historia.
Teraz bede mowil o konkretnym gadzecie. Jest to jakis tam BT GPS odbiornik z chipsetem Mtek cos 32 kanalow.
Co mnie pierwsze zdziwilo - prawie natychmiast sie znajduje. Mowie o bardzo zblizonych warunkach pracy do Mio przedtem-lezy w torbie z tydzien, potem go przewieziesz, wlaczysz itd.
I teraz to najwazniejsze - czulosc. Mi0 potrafilo bez problemow dzialac pod szyba z nie wyciagnieta antena w lesie, rzucone na siedzeniu juz bylo gorzej. Jak wszedlem do mieszkania, to nie ma mowy.
A ten nowy dziad-nie prawdopodobne. Najpierw go zamknalem w schowku, pozniej rzucilem na siedzenie, potem pod siedzenie - caly czas nadaje i sie nie gubi. W mieszkaniu trzy vostoky lapie zawsze.
Po prostu ze wzledu na jakosc odbioru jest to kompletnie inna liga.
Jak to dziala konkretnie i dlaczego tak dziala - nie wiem. Tez sie zgadzam, ze wiecej jak 12 vostokow na niebie nie zobaczysz.
Ale praktyka jest kompletnie inna.

Jacek N
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...
Kontaktowanie:

Post autor: Jacek N » śr sie 22, 2007 4:42 am

te trzydziesto są do nowych systemów.Tylko ze tych nowych systemów jeszcze nie ma(nie podokładano satelitów).Zanim wejdzie nowy system to trzy razy jeszcze wymienisz odbiornik.

Rado nd

Post autor: Rado nd » śr sie 22, 2007 6:37 am

Jacek N pisze:te trzydziesto są do nowych systemów.Tylko ze tych nowych systemów jeszcze nie ma(nie podokładano satelitów).Zanim wejdzie nowy system to trzy razy jeszcze wymienisz odbiornik.
Moze nawet piec. Ale po co nie korzystac z luxusu od zaraz?Ha?

GAZFAN

Kontaktowanie:

Post autor: GAZFAN » śr sie 22, 2007 12:06 pm

I nic juz nei rozmumiem z tego wszystkiego.
Czy jest w wawie jakas firma co jej dam kompa i oni mi wszystko wyjasnia zebym wiedzial co wybrac? i do tego jeszcze wszystko zrobia i naucza potem?
Tępy jestem.

Rado nd

Post autor: Rado nd » śr sie 22, 2007 12:13 pm

GAZFAN pisze:I nic juz nei rozmumiem z tego wszystkiego.
Czy jest w wawie jakas firma co jej dam kompa i oni mi wszystko wyjasnia zebym wiedzial co wybrac? i do tego jeszcze wszystko zrobia i naucza potem?
Tępy jestem.
Nie da sie nic nie rozumiec. Co konkretnie nie rozumiesz?

GAZFAN

Kontaktowanie:

Post autor: GAZFAN » śr sie 22, 2007 12:28 pm

Konkretnie wszystko :)21

Awatar użytkownika
Koro
Kontaktowanie:

Post autor: Koro » śr sie 22, 2007 12:43 pm

Niesmiało zapytam:
czy dobrze rozumuje z tematu że planujesz wybrać sie gdzieś aż za granice województwa warszawskiego????
normalnie odwaga granicząca z brawurą przez Ciebie przemawia- lepiej to opanuj
:)21

Awatar użytkownika
Grzegorz.P
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: Grzegorz.P » śr sie 22, 2007 12:45 pm

Gazfan, zorganizuj Banię Technologiczną.
Przyjedziemy wszyscy ze swoimi sprzętami (PDA, laptopy, GPS-y, itd..) i sobie wszystko zobaczysz.
A jak wejdziemy w fazę kreatywności to i twój sprzęt skonfigurujemy :)

8)

Pzdr,
Grześ

GAZFAN

Kontaktowanie:

Post autor: GAZFAN » śr sie 22, 2007 12:47 pm

boje sie w fazie kreatywnosci to osiagniemy system do sterowania ogniem na bliskim wschodzie. :)21

Koro a jednak :)2

Awatar użytkownika
Koro
Kontaktowanie:

Post autor: Koro » śr sie 22, 2007 2:18 pm

Eee.. skończy sie na gadaniu albo pojedziesz samochodem Taty...

:)21

Awatar użytkownika
domator

Kontaktowanie:

Post autor: domator » śr sie 22, 2007 2:48 pm

Przedw szystkim GSP-gate - bez tego bedziesz mogl korzystac jedynie z jednej aplikacji na raz a to jest upierliwe.
Potem tak: Do jezdzenia po lesie tylko OZI - nie uzywam ale wiem ze nie ma specjalnie alternatywy.
Do jezdzenia po drodze Automapa - zalatwia ci nawigacje z pkt. A do pkt B i gada gdzie jechac.
Do tego proponuje jakis fajny darmowy programik ktory ci pokazuje predkosc, kierunke, dystans itd DUZYMI literami.
Uwaga nr 1 - jesli masz jakiegos starego Garmina typu vista czy cos to mozesz go podpiac i GPSgate potrafi ssac dane garminowskie i puszczac do aplikacji NMEA - oszczednosc nie tyle moze finansowa ile jedno urzadzenie/ladowraka/kabelki mniej. Oczywiscie w tym czasie garmin dziala w pelni funkcjonalnie.
Uwaga nr 2 - jesli masz explone to mozesz sie podpiac z notebookiem do jej GPS-a - korzysci j/w
Uwaga nr 3. - Jesli masz GPRS czyli internet przez komorke w samochodzi to POLECAM Google Earth - pelna wersja kosztuje rocznie jakies 15 USD i ogladasz sobie on-line na mapie satelitarnej gdzie jestes. Dziala ZAJEBISCIE. Tylko musisz sciagac dane on-line. Jest na to sposob bo na Saharze reaczej slabo z polem a i roaming drogi :-)ale to juz inna bajka...

Awatar użytkownika
grzegorzh

Post autor: grzegorzh » śr sie 22, 2007 2:53 pm

GAZFAN pisze:Czy jest w wawie jakas firma co jej dam kompa i oni mi wszystko wyjasnia zebym wiedzial co wybrac? i do tego jeszcze wszystko zrobia i naucza potem?
Tępy jestem.
Gdzieś kiedyś na necie taką firmę znalazłem, nie wiem czy w Warszawie.
Zdaje się, że nawet pracowali na sprzęcie powierzonym.

Discoteque... Memory -> Find -> Siara ???

Rado nd

Post autor: Rado nd » śr sie 22, 2007 5:12 pm

GAZFAN pisze:Konkretnie wszystko :)21
No to trudno, chyba musze peknac.
1.Jestem drogi
2.Jestem daleko

Awatar użytkownika
Black

Post autor: Black » śr sie 22, 2007 9:40 pm

@Grzegorz i to jest słuszna myśl, po pierwszym browarze to ponoć potrafię coś komuś wyłożyć, po dwóch to Gazfan będzie wykładał i pokazywał nam jak to się robi praktycznie, po trzecim będziem kończyć system sterowania do właśnie rozpoczętej budowy wyrzutni pershinga na Gazfanowym podwórku ;-) później... to wszystko wypali :lol"
@Gazfan zachowaj Cię Panie od "fahofcuw" jak powyżej...

i daj znać jak już hardware zakupisz to znajdzie się chwila coby Ci to podłączyć powgrywać i wytłumaczyć na czym ta "magia" polega,
generalnie parę godzin praktyki i czytania ze zrozumieniem i będziesz się śmiał z obecnych dylematów

dalsze czytanie tego wątku tylko Ci namiesza bardziej, bo już wszystko masz w pięknym nieładzie podane i przez domatora powtórzone ;-)

...
koledzy czy naprawdę tak trudno przeczytać temat, konkretne pytanie autora wątku i wcześniejsze odpowiedzi?
a nie klepać to samo na różne sposoby coraz bardziej odbiegające od tematu?
...
Black LC KZJ95 ... "bulwar sprawny inaczej" ;-)
www.tlc.org.pl

GAZFAN

Kontaktowanie:

Post autor: GAZFAN » pt wrz 07, 2007 7:30 am

Black.. normalnie rakieta na podworku mnie kreci :)21
niemniej. prosze na PW co bys dal mi liste co kupic, co sciagnac itd.
same suche fakty a ja to zrobie. :)2

Awatar użytkownika
grzegorzh

Post autor: grzegorzh » wt wrz 18, 2007 10:11 pm

GAZFAN pisze:prosze na PW co bys dal mi liste co kupic, co sciagnac itd.
same suche fakty a ja to zrobie. :)2
Odgrzeje temat...
Widzialem ze taka kompleksowa obsluga to zajmuja sie tu:
http://www.polskioffroad.com/polishoffr ... igacji.htm

ODPOWIEDZ

Wróć do „GPS”