pytania różne, problemy bieżące nie wiesz gdzie pytaj tutaj.
Moderator: Kosiarz
-
- jestem tu nowy...
Re: pytania różne, problemy bieżące nie wiesz gdzie pytaj tu
Witam. Po miesiącu szukania / czekania udało mi się dostać chłodnice do L200 oczywiście nową w dobrych pieniądzach , po założeniu i przejechaniu max. 10 km po asfalcie prawie mi ją rozerwało, woda się zagotowała, a wskaźnik pokazywał normalną temperaturę , z poprzednią było to samo tylko że tamtą rozwaliło , i moje pytanie brzmi : DLACZEGO???? Niby wszystko jest w porządku nic nie przytkane żaden wąż nie sparciały czy tam stary , wentylator działa , zbiorniczek wyrównawczy pełny i czyściutki nie przytkany jedyna rzecz jaka kiepsko działa a może mieć z tym coś wspólnego ( choć nie jestem pewien bo się na tym aż tak nie znam ) to ogrzewanie które nie grzeje , zimne leci jak najbardziej , ciepłego nie ma wcale. Ma Ktoś może jakiś pomysł co to może być , lub co trzeba wymienić / sprawdzić
??

zrób test na obecność co2 w płynie chłodniczym
-
- jestem tu nowy...
N2O pisze:Przedmuch.
Zlałem całą wodę z układu , przedmuchałem sprężarką i nic , jest bardzo dobry "przewiew" , ale tak się zacząłem zastanawiać czy mogła po prostu paść pompa wody i dlatego mi się tak grzeje że nie mam obiegu bo pompa nie pcha wody , albo czy termostat może mieć coś z tym wspólnego

gacek-69 pisze:N2O pisze:Przedmuch.
Zlałem całą wodę z układu , przedmuchałem sprężarką i nic , jest bardzo dobry "przewiew" , ale tak się zacząłem zastanawiać czy mogła po prostu paść pompa wody i dlatego mi się tak grzeje że nie mam obiegu bo pompa nie pcha wody , albo czy termostat może mieć coś z tym wspólnego???

Tomek
Pajero I 2.5 na AT R.I.P.
Jamnik 1.3 na MT R.I.P
Jamnik 1.6 na MT
Pajero II 2.8 na MT
Jamnik 1.3 na MT R.I.P
Jamnik 1.6 na MT
Pajero II 2.8 na MT
-
- jestem tu nowy...
bazylisek pisze:gacek-69 pisze:N2O pisze:Przedmuch.
Zlałem całą wodę z układu , przedmuchałem sprężarką i nic , jest bardzo dobry "przewiew" , ale tak się zacząłem zastanawiać czy mogła po prostu paść pompa wody i dlatego mi się tak grzeje że nie mam obiegu bo pompa nie pcha wody , albo czy termostat może mieć coś z tym wspólnego???
Koledzy sugerują żeby się przyjrzał głowicy i ewentualnie blokowi silnika a nie karva sprężarce
"Przyjrzał" to znaczy co

tym tropem podążając bardzo szybko będziesz wiedział czy się gazy z komory spalania nie przedostają się do układu chłodzenia [mikropęknięcia bloku/głowicy, uszczelka może do roboty?] i nie powodują powstawania ciśnienia w układzie [ i Twoje kłopoty]pawel80 pisze:zrób test na obecność co2 w płynie chłodniczym
Tomek
Jamnik 1.3 na MT R.I.P
Jamnik 1.6 na MT
Pajero II 2.8 na MT
Jamnik 1.3 na MT R.I.P
Jamnik 1.6 na MT
Pajero II 2.8 na MT
-
- jestem tu nowy...
bazylisek pisze:tym tropem podążając bardzo szybko będziesz wiedział czy się gazy z komory spalania nie przedostają się do układu chłodzenia [mikropęknięcia bloku/głowicy, uszczelka może do roboty?] i nie powodują powstawania ciśnienia w układzie [ i Twoje kłopoty]pawel80 pisze:zrób test na obecność co2 w płynie chłodniczym
Tylko jest taki problem że mieszkam na niezłym zadupiu i do najbliższego miasteczka jest koło 15km , a do większego ( Jelenia Góra ) ze 30km i nie ma szans żebym tym L200 tam dojechał bo mi po prostu rozsadzi drugą chłodnice poza tym nie znam w okolicy jakiegoś przyzwoitego mechanika który mi powie co jest naprawdę nie tak ( bo jak zacząłem czytać to może być uszczelka , pompa wody , termostat , korek od zbiorniczka i jeszcze wiele innych powodów ) a nie od razu skasuje za na przykład naprawę uszczelki pod głowicą. Więc to co mogę sprawdzić wolałbym sam a w ostateczności ciągnąć tą krowę po tych górach do jakiegoś mechanika. Więc jak ktoś ma jakieś pomysły co można sprawdzić prosiłbym o podsuwanie

niewiem jakie to l200 ale odkręć dekiel ze zbiornika wyrównawczego i patrz czy bąble idą 
ewentualnie korek od chłodnicy jeśli bąbli to już wiesz ale czasami nie widać temu się robi test na co2
o samym tescie np tu http://www.jonnesway.pl/pdf/988.pdf choć w googlach znajdziesz jeszcze sporo

ewentualnie korek od chłodnicy jeśli bąbli to już wiesz ale czasami nie widać temu się robi test na co2
o samym tescie np tu http://www.jonnesway.pl/pdf/988.pdf choć w googlach znajdziesz jeszcze sporo
-
- jestem tu nowy...
pawel80 pisze:niewiem jakie to l200 ale odkręć dekiel ze zbiornika wyrównawczego i patrz czy bąble idą
L200 z 97 roku 2,5 TD 100KM jutro sprawdzę ale pamiętam że jak miałem starą i patrzyłem to żadne bąble nie szły ale zobaczę . Dzięki.
potrzebuję łopatologicznej instrukcji jak wymienić dolny sworzeń wahacza w L200 95r / Pajero 1, może 2...
narozkręcałem się i dalej nie mogę go ruszyć, ręce mi opadają
narozkręcałem się i dalej nie mogę go ruszyć, ręce mi opadają
- bilans
- Kontaktowanie:
Odkręć śruby sworznia i pier .... Młotkiem zejdzie... Kiedyś....

wrangler yj 4.0 .......toyota LC J12,Ranger, Pajero 2,5
http://www.firmabilans.pl/
zszedl.. centymetr, teraz nie moge wyjąc sworznia ze zwrotnicy bo jego łeb oparł się o przegub, sworznia z wahacza nie mogę wyjąć bo śruby opierają się o przegub, wyjąć półosi nie mogę póki nie rozepnę dolnego sworznia.. błędne koło
Musisz rozebrać sprzęgiełko(zabierak) i zrzucić zwrotnicę.Sworzeń wyleci sam.
Mitasubiszi Pajoro I 3D,2.5TDI, LSD,90r
Junak M07,Husqvarna WR250 YNO JAZDA
Junak M07,Husqvarna WR250 YNO JAZDA

- bilans
- Kontaktowanie:
Zwal sprzęgiełka i końc.drążka odchyl zwrotnicę wysuń przegub..
Mam pytanie.
Jak wyglądałoby zamontowanie klimatyzacji w L200. 2.5dizel. lata około 98-02
Czy ktoś już przeprowadzał taką operację? Czy lepiej wciąż czekać i szukać aby kupić auto od razu z klimą..?
Czy ktoś już przeprowadzał taką operację? Czy lepiej wciąż czekać i szukać aby kupić auto od razu z klimą..?
Wysokość liftu należy dopasować do wzrostu teściowej
L200 4d56
L200 4d56
szukaj z klima
Siema!
omijam powitalnie, bo jako były pajeroujeżdzaćz można mój wpis tam odnaleźć.
Pytanie krótkie i oczekuje rzeczowej odpowiedzi
Czy do PII 3,0 v6 da rade przemontować motor z sigmy 3,0 V^, czy te silniki są tożsame, czy aby podobne.
Po wstępnej weryfikacji okazało się ze np mocowanie filtra oleju w innym miejscu ponoc jest. Piszę ponoć bo to mnie kolega męczy żebym się w jego interesie wywiedział coby swe padło do stanu użytku doprowadzić mógł.
Jak wygląda spasowanie sigmowego silnika z pajerową skrzynią, kolektorem dolotowym, lapami itp.
Oczywiscie oba silniki w wersji 12v
Pozdrawiam i z góry dzięki za pomoc
omijam powitalnie, bo jako były pajeroujeżdzaćz można mój wpis tam odnaleźć.
Pytanie krótkie i oczekuje rzeczowej odpowiedzi

Czy do PII 3,0 v6 da rade przemontować motor z sigmy 3,0 V^, czy te silniki są tożsame, czy aby podobne.
Po wstępnej weryfikacji okazało się ze np mocowanie filtra oleju w innym miejscu ponoc jest. Piszę ponoć bo to mnie kolega męczy żebym się w jego interesie wywiedział coby swe padło do stanu użytku doprowadzić mógł.
Jak wygląda spasowanie sigmowego silnika z pajerową skrzynią, kolektorem dolotowym, lapami itp.
Oczywiscie oba silniki w wersji 12v
Pozdrawiam i z góry dzięki za pomoc
PiotrBe gaawangarda.org
-
- jestem tu nowy...
Polsky pisze:Mam pytanie.
Min. 1000 zł bo się akurat nie dawno orientowałem więc lepiej szukać z klimą
Według danych z kompa kolegi, który to odpalił wszystko co miał wynika, że to to samo. To samo siedzi też w le baronie i villagerze i czymś tam jeszcze. Różnią się deklami na dachu silnika. Kolektory dolotowe inne itd. Trzeba przezbroić silnik. Oznaczenie silnika jest identyczne. To samo oznaczenie nosi też silnik 150-cio konny, ten jednak zapewne ma zmienioną jedynie mapę wtrysku i pewnie same wtryskiwacze aby te 9 KM dołożyćbugasb pisze:Siema!

Dziadek 2,5TD `98
- gebels
-
- Lokalizacja: dziś Polska jutro Australia, emigracja mnie przyciąga i to coraz intensywniej
w Voyagerze i w kilku innych autach jest ten silnik, różni się osprzętem
Czwarte serce 

- bilans
- Kontaktowanie:
szukam bardzo pilnie schematy - rysunki, zdjęcia ramy (+ zawieszenia tył) pajero 1 ale na spręzynach
mam zamiar wywalić resor i pobawić się troszkę w wstawianie zawieszenia na sprężynach ..
rama pajero 1 na resorach a sprężynie ma tylko inny tył ? tz. mocowanie gniazda spr. itd
da radę przeszczepić graty ? czy będzie jakaś lipa
mam zamiar wywalić resor i pobawić się troszkę w wstawianie zawieszenia na sprężynach ..
rama pajero 1 na resorach a sprężynie ma tylko inny tył ? tz. mocowanie gniazda spr. itd

Już to robiliśmy - najprościej jest to do zrobienia kupując most od PII z wahaczami i drążkiem panharda. Kupując most od PII zyskujesz blokadę mostu oraz, hamulce tarczowe zamiast bębnowych i zero motania z mocowaniami przy moście.bilans pisze:szukam bardzo pilnie schematy - rysunki, zdjęcia ramy (+ zawieszenia tył) pajero 1 ale na spręzynach
W ramie robisz mocowania radiusów oraz mocowanie drążka panharda. Sprawa do ogarnięcia w jeden weekend.
Kształt ramy PI&PII jest identyczny - biorąc pod uwagę ceny resorów z osprzętem taniej jest kupić most + manele + sprężyny i zrobić konwersje na sprężynę.
Dżip z lebiodką
GSM 501 44 66 33

GSM 501 44 66 33
- bilans
- Kontaktowanie:
panowie szukam ramy od pajero do pocięcia czyli szrota ale
takiej na sprężynach mam zamiar powycinać kilka elementów ....
kto ma
?
kto ma

- PAJERO Driver
bilans pisze:panowie szukam ramy od pajero do pocięcia czyli szrota ale
kto ma?
Zadzwoń do Leszka...

Pajero Classic 2.5 IntercoolerTurbo do przeróbki.....
GG: 4883455
GG: 4883455