Szybkie pytanie- szybka odpowiedź
Moderator: Albert_N
Re: Szybkie pytanie- szybka odpowiedź
Myślę że chyba wie co robi. Kuźnia Jawor to duży zakład i chyba sobie poradzi. Ale jeszcze mu podpowiem, to o czym mówiłeś.
Ludzi dzielą się na czystych i zadowolonych.
www.sudetyoffroad.pl
www.sudetyoffroad.pl
ee w takiej jebitnej firmie to sobie poradzą, zrobi to na szlifierce bez żadnych problemów, myślałem że do jakiegoś tokarza pana Henia to oddajesz 

Suzuki Samurai - samurai.org.pl
Mam takiego znajomego na ulicy, tylko że pana Janka
, fajny uczynny facet, zawsze pomocny i jak to tacy ludzie nie takie rzeczy widział i nie taki rzeczy wie, lecz niektóre trzeba oddać osobą co naprawdę mają pojęcie o tym co robią.

www.sudetyoffroad.pl
www.sudetyoffroad.pl
viperecki pisze:i cały misterny plan w pizzzzdu wyladował skończy sie na vitarowym europejskim i już bo na zewnątrz nic nie wlezie btw jak przekładnia na zewnątrz ramy znosi "codzienną jazdę " samcem kamienie błocko i gałęzie nie urywają węży![]()
w sumie to jeszcze jest jeden pomysł pełne hydrauliczne sterowanie jak w hameryce
Widzisz gdzies na zdjeciu weze

Pozdrawiam
sj 425 606468554
Kurcze znowu pytanie..
Czy dyfer tylni z samuraja japońca pasuje do hiszpana?
Tylny most mam chyba z japońca mimo, że auto hiszpan - była zamiana.
Ewentualnie prośba - czym się różnią te mosty?
Z góry dzięki
Czy dyfer tylni z samuraja japońca pasuje do hiszpana?
Tylny most mam chyba z japońca mimo, że auto hiszpan - była zamiana.
Ewentualnie prośba - czym się różnią te mosty?
Z góry dzięki

Też tak myślę, ktoś mi mówił, że obudową bębnów.. nie wiem.
Dyfer pasuje.Wojtek-P pisze:Też tak myślę, ktoś mi mówił, że obudową bębnów.. nie wiem.
Bębny (i szczęki) są inne. Mocowań do prowadzenia poprzecznej linki ręcznego może nie być na hiszpańskim moście.
Flansza dyfra może (ale nie musi) mieć inny rozstaw/rozmiar otworów do przykręcania wału.
Przed erą internetu, każdy wiejski głupek pozostawał w swojej wiosce.
przełożenia są różne w zależności od tego czy są z samuraia z silnikiem 1,0(4.111) , 1,3(3.727 Samurai szerokie mosty / 3.909 SJ413 wąskie) ,
SJ413 z 86r. po kilku drobnych modyfikacjach... zwany Żółtasem
Pajero II 2,5 standard
sudetyoffroad.pl
Pajero II 2,5 standard
sudetyoffroad.pl
Przełożenia z 1,0 nie pasują do sj413/samuraia.chomik. pisze:przełożenia są różne w zależności od tego czy są z samuraia z silnikiem 1,0(4.111) , 1,3(3.727 Samurai szerokie mosty / 3.909 SJ413 wąskie) ,
A to czy jest 3,7 czy 3,9 nie zależy raczej po kilkunastu latach od modelu - ja mam 3,9 w szerokim moście

I ma się to nijak do pytania santana<->japończyk
Przed erą internetu, każdy wiejski głupek pozostawał w swojej wiosce.
ja mam w wąskich mostach przy 1,3- 5,125 od vitary
generalnie, fabrycznie przełożenia się różniły w zależności od silników mostu szerokiego i wąskiego, a co później ktoś do nich włożył to inna sprawa

generalnie, fabrycznie przełożenia się różniły w zależności od silników mostu szerokiego i wąskiego, a co później ktoś do nich włożył to inna sprawa
Pajero II 2,5 standard
sudetyoffroad.pl
Pajero II 2,5 standard
sudetyoffroad.pl
W ostatnich rocznikach były chyba nawet 3.5chomik. pisze:przełożenia są różne w zależności od tego czy są z samuraia z silnikiem 1,0(4.111) , 1,3(3.727 Samurai szerokie mosty / 3.909 SJ413 wąskie) ,
Samurai 1,6td, 31'Silverstone
Subaru Legacy
Mitsubishi L300 4wd
Subaru Legacy
Mitsubishi L300 4wd
jak kogoś interesują przełożenia skrzyń, reduktorów i mostów w suzuki, to można poczytać tutaj:
http://daniels.lumena.com/suzuki/gears.htm
http://daniels.lumena.com/suzuki/gears.htm
Pajero II 2,5 standard
sudetyoffroad.pl
Pajero II 2,5 standard
sudetyoffroad.pl
Hiszpan ma inne bębny i szczęki oraz dwie linki ręcznego poprowadzone z ramy bezpośrednio do bębna. Wał napedowy jest na śruby 8. Mam u siebie założony wał od japończyka i musiałem wiercić nowe dziury we flanszy; japończyk ma 10 i są rozstawione na szerszym promieniu.
Dzięki Panowie
Fajnie, że można liczyć na szybką odpowiedź
Biorę w takim razie dyfer byleby miał przełożenia 3.7. Potrzebuję tylko to zmienić, flansza jest git.

Fajnie, że można liczyć na szybką odpowiedź

Biorę w takim razie dyfer byleby miał przełożenia 3.7. Potrzebuję tylko to zmienić, flansza jest git.
Pytanko czy ilości zębów zgadzają sie z przełożeniami 
41/11 przełożenie 3,727
43/11 przełożenie 3,909
Pozdrawiam

41/11 przełożenie 3,727
43/11 przełożenie 3,909
Pozdrawiam
Ale ze co kalkulator u Ciebie się zepsuł
Przełożenie wychodzi z podzielenia przez siebie tych wartości 

Ano widzisz człowiek sie uczy całe życieZonk pisze:Ale ze co kalkulator u Ciebie się zepsułPrzełożenie wychodzi z podzielenia przez siebie tych wartości

Czy po zespawaniu przedniego dyfra w samuraiu i rozlączeniu sprzęgiełek da się w miarę jeździc 

www.sudetyoffroad.pl
www.sudetyoffroad.pl
Po rozłączeniu sprzęgiełek normalnie będziesz jeździł na tyle. Moim zdaniem operacja kompletnie bez sensu, możliwość skręcania jest jednak całkiem przydatna 

Jimny M16A
Żuk A161H 4C90 + Eaton TS5-21
Żuk A161H 4C90 + Eaton TS5-21
Ale chyba będzie jakakolwiek możliwość skręcania z zapiętymi sprzęgiełkami, czy tylko ogień do przodu??
www.sudetyoffroad.pl
www.sudetyoffroad.pl
Skręcisz raz... w którą strone to sobie wybierz
Półosie i przeguby do wyrzucenia

4x4 Tczew
No dobrze, a jak załączysz ARB na przód to tez jest 100% zablokowane i możesz skręcać.
www.sudetyoffroad.pl
www.sudetyoffroad.pl
Kierownicą możesz sobie kręcić, tylko nie zawsze ci się uda zmienić kierunek ruchu - szczególnie w połączeniu z blokadą tyłu. Pół biedy jak zablokujesz tylko przód lub tylko tył.