Szybkie pytanie- szybka odpowiedź
Moderator: Albert_N
Re: Szybkie pytanie- szybka odpowiedź
nie rozumię ćwiczenia zakładasz tarcze na tył i osobno chcesz robic tarczowy ręczny na wale 

Samurai 91R. 31" booger 5.5t t-max calmini 4.16, na springu
5.12 w mostach itp itd

Mam przednie zaciski od Sj dlatego ręczny musiałby być na wale. Sterowanie będzie hydrauliczne: zacisk od motocykla i siłownik od sprzęgła przy dźwigni. A średnicę bębna potrzebuję zewnętrzną.
Tylko pamiętaj że taka tarcza na reduktorze bez porządnej osłony nie ma racji bytu.

Tarczę można dać mniejszej średnicy, żeby nie sterczała pod autem.
I tak będzie miała lepszą skuteczność od zafajdanego błotem bębna
I tak będzie miała lepszą skuteczność od zafajdanego błotem bębna

Przed erą internetu, każdy wiejski głupek pozostawał w swojej wiosce.
[quote="Marcin"]
Zdjęcie skserowałem z topica z 2006r.

W sumie nie jest to odpowiedź na żadne pytanie, ale może kogoś zainteresuje, bo jak ja szukałem porównania to nie znalazłem.
Od lewej: kopia Simexa 235/70/15, BFG AT 235/75/15, fabryczna opona do Jimny 205/70/15

Od lewej: kopia Simexa 235/70/15, BFG AT 235/75/15, fabryczna opona do Jimny 205/70/15

Jimny 1.8is
Jeep WJ 4.7 H.O.
Merc W203 Sport Coupe
Jeep WJ 4.7 H.O.
Merc W203 Sport Coupe
A nie prościej zrobić hydrauliczny ręczny 
W samuraiu zazwyczaj z tyłu jest trójnik czyli cały tył masz na jednym przewodzie.
Kupujesz na alledrogo pompę do ręcznego hydraulicznego i wpinasz obwód przed korektorem.
Normalnie pompa jest otwarta (jak prawie każda pompa hamulcowa) czyli przepuszcza płyn bez oporu i tył działa bez zmian.
Po zaciągnięciu pompa wytwarza ciśnienie tylko za sobą czyli sam tył.
Można bez problemu zostawić oryginalną dźwignię ręcznego. Sam tak mam skuteczność hamowania rewelacyjna.

W samuraiu zazwyczaj z tyłu jest trójnik czyli cały tył masz na jednym przewodzie.
Kupujesz na alledrogo pompę do ręcznego hydraulicznego i wpinasz obwód przed korektorem.
Normalnie pompa jest otwarta (jak prawie każda pompa hamulcowa) czyli przepuszcza płyn bez oporu i tył działa bez zmian.
Po zaciągnięciu pompa wytwarza ciśnienie tylko za sobą czyli sam tył.
Można bez problemu zostawić oryginalną dźwignię ręcznego. Sam tak mam skuteczność hamowania rewelacyjna.
Fascynaci 4x4
Chili wstawiłeś trójnik przed korektorem. Jak dużą masz tą pompkę? (od czego wykombinowałeś) Układ pod względem rozwiązania banalnie prosty, ale chyba nie do końca zgodny z przepisami. Przegląd przejdzie bo ręczny będzie, ale nie stanowi on oddzielnego układu.
Qwai opatentowałeś to czy będę musiał zapłacić Tobie tantiemy?
Qwai opatentowałeś to czy będę musiał zapłacić Tobie tantiemy?
Trójnik jest standardowo pomiędzy pompą a korektorem w każdym samuraiu więc konstrukcji nie zmieniasz a pompa ma chyba nawet homologację.
Ja mam taką co prawda od innego sprzedawcy ale to samo:
http://allegro.pl/pompa-hamulcowa-rrs-d ... 32612.html
Warto kupić od razu z nakrętkami bo mają różne gwinty co do tantiem obowiązku nie ma ale jak ktoś będzie nalegał
Warto kupić od razu z nakrętkami bo mają różne gwinty co do tantiem obowiązku nie ma ale jak ktoś będzie nalegał

Fascynaci 4x4
Ale żeby dostawić tak sterowany ręczny musiałeś wstawić trójnik przed korektorem. Musze zajrzeć pod auto i wszystko mi się wyjaśni. Zbiorniczek na płyn pewnie jakiś niewielki wykorzystałeś?
- szerokimost
qwai pisze:Trójnik jest standardowo pomiędzy pompą a korektorem w każdym samuraiu więc konstrukcji nie zmieniasz a pompa ma chyba nawet homologację.
o to kiedyś się do ciebie wybiorę obejrzeć to w realu

Samiec
Żaden trójnik i żaden zbiorniczek, typowa pompka ze zbiorniczkiem np. od sprzęgła, bo o takiej z pewnością myślisz, nie będzie w takim układzie robiła.lukassos pisze:Ale żeby dostawić tak sterowany ręczny musiałeś wstawić trójnik przed korektorem. Musze zajrzeć pod auto i wszystko mi się wyjaśni. Zbiorniczek na płyn pewnie jakiś niewielki wykorzystałeś?
Pompa z aukcji jest przelotowa, przewód, który idzie do korektora wpinasz na wejście pompy, a z wyjścia pompy lecisz następnym przewodem do korektora i już.
SJ416
Tam, gdzie nie ma wolności, nie ma ani praw, ani obowiązków - N. B.
Tam, gdzie nie ma wolności, nie ma ani praw, ani obowiązków - N. B.
Mam w podobnie zrobione tylko zacisk większy całość pędzona osobna pompą zamontowana pod ręcznym. Działa to wyśmienicie na jednym rajdzie jak tylne hamulce odpadły z użytku nie raz mi to dupę ratowało.lukassos pisze:Marcin pisze:
Zielony Hijszpan TEAM SŁAWNO 4X4
Dokładnie tak. Prościej się nie daDidymos pisze:Żaden trójnik i żaden zbiorniczek, typowa pompka ze zbiorniczkiem np. od sprzęgła, bo o takiej z pewnością myślisz, nie będzie w takim układzie robiła.lukassos pisze:Ale żeby dostawić tak sterowany ręczny musiałeś wstawić trójnik przed korektorem. Musze zajrzeć pod auto i wszystko mi się wyjaśni. Zbiorniczek na płyn pewnie jakiś niewielki wykorzystałeś?
Pompa z aukcji jest przelotowa, przewód, który idzie do korektora wpinasz na wejście pompy, a z wyjścia pompy lecisz następnym przewodem do korektora i już.
Fascynaci 4x4
Teraz już wiem. Nie spojrzałem na schemat pompki.qwai pisze:Dokładnie tak. Prościej się nie daDidymos pisze:Żaden trójnik i żaden zbiorniczek, typowa pompka ze zbiorniczkiem np. od sprzęgła, bo o takiej z pewnością myślisz, nie będzie w takim układzie robiła.lukassos pisze:Ale żeby dostawić tak sterowany ręczny musiałeś wstawić trójnik przed korektorem. Musze zajrzeć pod auto i wszystko mi się wyjaśni. Zbiorniczek na płyn pewnie jakiś niewielki wykorzystałeś?
Jakie lozyska tylne najdluzej wytrzymuja? juz mi sie zaczyna nudzic ciagle wymienianie i kola skosem 

sj 425 606468554
Koyo ale na pewno nie zdążysz zapomnieć jak je się wymienia 

Fascynaci 4x4
Osloniete metalem czy plastikiemqwai pisze:Koyo ale na pewno nie zdążysz zapomnieć jak je się wymienia

sj 425 606468554
Nachi, z plastikiem. c3
Sprawdź czy masz most prosty
Sprawdź czy masz most prosty

Koyo od środka ma metal a od zewnątrz simering ze sprężynką a Natchi jest "zwykłe" ale fakt że dobrej jakości
Fascynaci 4x4
a ja wole ruskie i prosty most i sezon oblatają zawsze
Samurai 91R. 31" booger 5.5t t-max calmini 4.16, na springu
5.12 w mostach itp itd

Pod jakim maksymalnym kątem mogą być tylne amortyzatory Waszym zdaniem aby jeszcze coś robiły 
Kupiłem od Transita, są dosyć długie i muszę przespawać górne mocowania w stronę środka a wychodzi że powinny być prawie na środku.
Będą miały prawie 45' do pionu

Kupiłem od Transita, są dosyć długie i muszę przespawać górne mocowania w stronę środka a wychodzi że powinny być prawie na środku.
Będą miały prawie 45' do pionu

Fascynaci 4x4
Jak za długie to wytnij dziury w podłodze i zrób wieżyczki.
Siła działania amortyzatorów maleje gdy kąt wzrasta.
Patrole Y60/Y61 maja amortyzatory tylne pod dość dużym kątem i jakoś to działa.

Siła działania amortyzatorów maleje gdy kąt wzrasta.
Patrole Y60/Y61 maja amortyzatory tylne pod dość dużym kątem i jakoś to działa.
Pomysł spoko ale wieżyczki były by w zbiorniku co nie do końca jest koszerne 

Fascynaci 4x4