Sprzeglo nie rozlacza napedu
Moderator: Albert_N
Re: Sprzeglo nie rozlacza napedu
zadzwonie jutro do domu to sie dokładniej dowiem.
Samurai "BLACK DRAGON"1.6 92r;2x winch; 2x blokada:) ; 4,16.
Zebra OFF-ROAD Klub Sochaczew
Moglbys dac jakies foto, bo nie moge namierzyc?PI7er pisze:Zdjac polksiezyc (oslona kola zamachowego przykrecona do skrzyni na laczeniu z silnikiem) przez górny otwór kontrolny w skrzyni lac wode aby caly syf wylecial... poprostu wlozyc szlauch z woda odkrecoa na kilka minut aby wyplukal dobrze syf...
półksiężyca??
jest od spodu między silnikiem a skrzynią, na dwie 6 przykręcony pod klucz 10.
jest od spodu między silnikiem a skrzynią, na dwie 6 przykręcony pod klucz 10.
Tarcza i docisk idą od 1,6 benzynowego. Z toczeniem uwaga na dokładność, kilka sprzęgieł trafiło do nas z różnymi przypadłościami po przeróbce. Ile zrobić wypustu pod tarczę nie pamiętam, do któregoś wątku podawałem.
człowiek człowiekowi wilkiem a kiwi kiwi kiwi
Adam jakie to sprzęgło nabyć polonez'owskie coby to hulało?Adam.Ż pisze:zadzwonie jutro do domu to sie dokładniej dowiem.
http://www.samurai.org.pl KLUB SAMURAI 4x4
Twardy Ci odpowiedział już 

OK dzięki - przeoczyłem bo nie zacytowane było moje pytanie. THX.
Twardy jak byś tak znalazł gdziś jak z tym wypustem jest to był bym wdzięczny bo dzisiaj się zabieram za to.
Twardy jak byś tak znalazł gdziś jak z tym wypustem jest to był bym wdzięczny bo dzisiaj się zabieram za to.
Ostatnio zmieniony śr kwie 07, 2010 12:45 pm przez Myszono, łącznie zmieniany 1 raz.
0,7 mm o ile dobrze pamiętam.Twardy pisze: Ile zrobić wypustu pod tarczę nie pamiętam, do któregoś wątku podawałem.
Dolozylem watek do spisu wartosciowych tematów tylko fajnie by bylo jak by ktos potwierdzil te 0,7mm, oczyweiscie jest roznica odleglosci pomiedzy plaszczyzna kola zamachowego (plaszczyzna do której przykrecamy docisk z poldka) a plaszczyzna stuku tarczy sprzeglowej ?
Ambulans High Roof 30" 1.6 4.16
604 083 564 Piotr
604 083 564 Piotr
Tak.
Nich ktoś potwierdzi to 0,7.
O ile pamiętam Adam Ż mi taką wartość podawał.
Nich ktoś potwierdzi to 0,7.
O ile pamiętam Adam Ż mi taką wartość podawał.
ja już nie pamiętam. Kiedyś sprawdzaliśmy w książce od poloneza ale to dawno było 

Nalalem wody, pojezdzilem i puscilo
Wiem juz dlaczego nie moglem znalezc polksiezyca... bo go tam nie ma

Wiem juz dlaczego nie moglem znalezc polksiezyca... bo go tam nie ma

Ni hu hu - zrobiłem 0,7mm i sprzęgło ciągnie jak talala ledwo samik rusza - na zdrowy rozsądek to ma być chyba 0,7cm i tak też zrobie w poniedziałek - szkoda tylko straconego dnia jak narazie.protetyk pisze:0,7 mm o ile dobrze pamiętam.Twardy pisze: Ile zrobić wypustu pod tarczę nie pamiętam, do któregoś wątku podawałem.
Czekamy na dalsze uwagi bo sam z czasem zaloze poloneza...
Moze poszukaj gdzies kola zamachowego od poldasa i poprsotu zdejmij wymiar...
Albo niech jakis dobrz user Ci zmierzy z tego forum:
http://www.fsoptk.pl/forum2/index.php?c=1
Moze poszukaj gdzies kola zamachowego od poldasa i poprsotu zdejmij wymiar...
Albo niech jakis dobrz user Ci zmierzy z tego forum:
http://www.fsoptk.pl/forum2/index.php?c=1
604 083 564 Piotr
604 083 564 Piotr
Rozmawiałem z Twardym przed toczeniem ale widocznie operowaliśmy już samymi danymi typu 0,7 ja myslałem podświadomie o mm a Twardy pewnie cm. Niemam koła zamachowego od poldka ale z tego co widać było podczas zakładania skrzyni to to że zrobiła sie spora szparka i trzeba było na siłe ją zakładać. Jak już zmotam to sprzęgło to napisze tu jak wyszło i ile trzeba było objechać koło.
Moze mialo byc inaczej, postawisz 0,7 to sie dowiesz ile 

604 083 564 Piotr
604 083 564 Piotr
Dokładnie! Mieliśmy to samo u kumpla ostatnio w dużym błotku. Pomogło płukanie. Tylko my nie mieliśmy szlaucha, a jedynie wodę w butelce i wężyk!PI7er pisze:Zdjac polksiezyc (oslona kola zamachowego przykrecona do skrzyni na laczeniu z silnikiem) przez górny otwór kontrolny w skrzyni lac wode aby caly syf wylecial... poprostu wlozyc szlauch z woda odkrecoa na kilka minut aby wyplukal dobrze syf...

A próbował ktoś uszczelnić tą szczelinę od półksiężyca? Zdaje egzamin taki patent?
Y61 2.8 '99 - robi się...
Samurai SJ 413 - Historia...

Samurai SJ 413 - Historia...
mialem tak samo ino w L200
pomogło płukanie
pomogło płukanie

Lesław pisze:Dokładnie! Mieliśmy to samo u kumpla ostatnio w dużym błotku. Pomogło płukanie. Tylko my nie mieliśmy szlaucha, a jedynie wodę w butelce i wężyk!PI7er pisze:Zdjac polksiezyc (oslona kola zamachowego przykrecona do skrzyni na laczeniu z silnikiem) przez górny otwór kontrolny w skrzyni lac wode aby caly syf wylecial... poprostu wlozyc szlauch z woda odkrecoa na kilka minut aby wyplukal dobrze syf...![]()
Jakoś poszło.
A próbował ktoś uszczelnić tą szczelinę od półksiężyca? Zdaje egzamin taki patent?
tak, próbowaliśmy i jak na razie działa(kilka rajdów wytrzymało)

Z drugiej zas strony dobrze aby byla wentylacja - chlodzenie
Kiedys pisales ze polonez nie lubi blota, docisk poldka jest pelniejszy i ciezko z niego wypada syf ?

Kiedys pisales ze polonez nie lubi blota, docisk poldka jest pelniejszy i ciezko z niego wypada syf ?
604 083 564 Piotr
604 083 564 Piotr
nie wiem czy tyle że pełniejszy aczkolwiek to też może być przyczyną.
Może mieć też mniejszą odległość sprężyna - obudowa co też ten efekt może powodować.
Może mieć też mniejszą odległość sprężyna - obudowa co też ten efekt może powodować.
OK Jesli chodzi o sprzęgło Polonez to powiem tak - Twardy miał racje i już mi wszystko ładnie działa - jestem zadowolony. Wielkie dzięki dla Twardego za porady.
Jak to zrobić?
1. Koło zamachowe samuraia trzeba stoczyć na gładko całe wyrównując do powierzchni która styka się z tarczą.
2. Zewnętrzną część koła (tą gdzie mocowany jest docisk) najlepiej stoczyć 0,7mm niżej w stosunku do powierzchni na której leży tarcza.
3. Wiercimy i gwintujemy dziury pod polonezowski docisk (musi być wycentrowane jak najlepiej (ja centrowałem mierząc srednice docisku a w zasadzie od srodka docisku do srodka otworu w który wchodzi śruba mocująca a następnie na założone na tokarke koło zamachowe zrobiłem malutki frezik żeby było wiadomo gdzie wiercić).
Najlepiej kupić kompletne sprzęgło od poloneza 1.6 czyli docisk + tarcza.
Łożysko zostaje oryginalne.
U mnie to już jest sprawdzone i działa.
Polecam.
Jak to zrobić?
1. Koło zamachowe samuraia trzeba stoczyć na gładko całe wyrównując do powierzchni która styka się z tarczą.
2. Zewnętrzną część koła (tą gdzie mocowany jest docisk) najlepiej stoczyć 0,7mm niżej w stosunku do powierzchni na której leży tarcza.
3. Wiercimy i gwintujemy dziury pod polonezowski docisk (musi być wycentrowane jak najlepiej (ja centrowałem mierząc srednice docisku a w zasadzie od srodka docisku do srodka otworu w który wchodzi śruba mocująca a następnie na założone na tokarke koło zamachowe zrobiłem malutki frezik żeby było wiadomo gdzie wiercić).
Najlepiej kupić kompletne sprzęgło od poloneza 1.6 czyli docisk + tarcza.
Łożysko zostaje oryginalne.
U mnie to już jest sprawdzone i działa.
Polecam.
Czyli plaszczyzna na której pracuje tarcza sprzeglowa musi byc wysunieta o 0,7mm wzgledem plaszczyzny do której montujemy docisk.
To chyba trzeba bylo sporo materialu (masy) zdjac z kola ?
To chyba trzeba bylo sporo materialu (masy) zdjac z kola ?
604 083 564 Piotr
604 083 564 Piotr
No troche jest zdjęte wiec maszynka minimalnie szybciej sie wkreca na obroty. Co do tego czy musi być 0,7 wysunięte to bym powiedział że nie musi - tak jak ktoś już napisał nawet na zjechanym na płasko chodzi spoko, ja poprostu skorzystałem z porady doświadczonego w tych tematach gościa czyli Twardego i zrobiłem te 0,7mm.