Tak sie przygladam wlasnie tym powyzszym danym i cos mi nie pasuje. Mianowicie:
Camber angle to zarowno z tlumaczenia jak i z wartosci nic innego jak kat pochylenie kola (ma byc pomiedzy 0^ a 1^) (rozumiem jako pochylenie kola w pionie "poprzecznie" do osi pojazdu).
Kingpin inclination natomiast to wedlug tlumaczenia kat pochylenia sworznia zwrotnicy (pomiedzy 7^ a 8^) (rozumiem, ze pochylenia w pionie wzdluznie do osi pojazdu).
ALE! Wg. wikipedii angielskiej (
http://en.wikipedia.org/wiki/Caster_angle)
caster angle (2^20' - 3^20') to chyba ten sam parametr co
kingpin inclination... ? A tak raczej nie jest, prawda?
Albo ja sie jeszcze nie obudzilem i cos mi sie ubzduralo, albo cos jest nie halo. Brakuje mi parametru okreslajacego zbieznosc/rozbieznosc kol.
Na logike rozumiem te dane tak:
Kat pochylenia kola ma sie miescic w przedziale 0^ - 1^
Kat pochylenia sworznia zwrotnicy ("wyprzedzenia" ? ) ma sie miescic w przedziale 7^ - 8^.
Natomiast co to karwia jest
caster ?
Tutaj mozna zobaczyc sobie wydruk z programu do geometrii znaleziony w necie. Ewidentnie widac wyszczegolnione wszystkie powyzsze parametry
http://www.mitchellsoftware.com/prod01.htm .
EDIT 1:
Patrze nadal na ten rysunek z wikipedii i nie czaje. Moze to jest jednak dobrze i chodzi wlasnie o zbieznosc?

Ide sie kawy napic, to mi sie pojasni, problemy mam ze zrozumieniem tekstu pisanego i obrazkow...

Wiem, ze pan ustawiacz powinien wiedziec co jest co, ale ja jestem ciekawy juz teraz
EDIT 2:
Juz mi sie pojasnia, hehe. Parametr
Toe-in to przeciez zbieznosc kol

Nie wiem czemu nie zauwazylem tego wczesniej
EDIT 3:
Kwestia zbieznosci jest powiazana z rozmiarem kol. W autach tylnonapedowych zbiezne kola ulatwiaja utrzymanie stabilnosci auta przy jezdzie na wprost, ale opozniaja reakcje auta na ruchy kierownica przy skrecaniu. Wg tej tabelki przy rozmiarze kola 215/80/16 (30x8.5x16) zbieznosc ma byc pomiedzy 0 mm - 2 mm (0'-12'). Przy oponie wiekszej - 265/75/15 (10R15LT, 31x10.5x15) ma byc wprost przeciwnie, bo od minus (-)2mm - 0mm (minus (-)12' - 0' ).
A co sie dzieje przy wiekszych rozmiarach kol? Nadal zwiekszamy ujemny kat?
EDIT 4:
Jest tez cos takiego jak geometria Ackermann'a. Nie wiedzialem o tym. Ciekawe. W parchu nie jest to wlasnie zastosowane? A moze we wszystkich autach?
Ide przygotowac obiadek. Za chwile wroce i dalej bede przynudzal

Ja sobie bede pisal, a ktos madrzejszy niech poprawia bledy

Jak juz ustalimy wszystko poprawnie, co jak i dlaczego, to zrobie ladne rysunki z wyjasnienem powyzszych pojec i je wkleje - moze sie komus kiedys przydadza.
EDIT 5: A wiec - postawilem auto na przyrzady, ale nie zrobilem wszystkiego, co planowalem - musialem zjechac wczesniej z warsztatu. Niemniej wyniki czastkowe sa nastepujace:
- kat pochylenia kola lewego przedniego wynosi zero, prawego przedniego rowniez zero.
- kola sa minimalnie rozbiezne (przy rozmiarze 265/70/16), mieszcza sie w zakresie.
Wiecej pomiarow w przyszlym tygodniu.