klatka
Moderator: Student
-
- Kontaktowanie:
klatka
Zamierzam zrobic w najblizszym czasie klatke bezpieczenstwa i prosilbym o kilka porad:
1. Giąć rury czy wspawywac kolanka?
2. Jakie rury sie najlepiej nadaja( srednica, grubosc scianki)??
3. W który miejscu łączyć przedni palak z tylnym??
4. W którym miejscu mocowac ja do auta??
Mile widziane równiez zdjecia i rysunki.
1. Giąć rury czy wspawywac kolanka?
2. Jakie rury sie najlepiej nadaja( srednica, grubosc scianki)??
3. W który miejscu łączyć przedni palak z tylnym??
4. W którym miejscu mocowac ja do auta??
Mile widziane równiez zdjecia i rysunki.
WWW.FCSERWIS.PL ELEKTRONIKA SAMOCHODOWA, USUWANIE FAP DPF EGR, IMMOBILIZERY
WWW.AUTOSKUP.WROC.PL
WWW.AUTOSKUP.WROC.PL
vandall1 pisze:Jak juz bedziesz te kolana wstawiał to chociaż wspawaj wkładki w środek.

BRAWO, BRAWO .... ale nie wstawiaj wkładek bo ograniczą przepływ
cieczy po połączeniu z chłodnicą............takie połączenie daje doskonałe
efekty zwłaszcza w upalne dni.
(ale pakuły trzeba nasączyć łojem)

JA'JACEK
GAZ 69M 1967r.
GAZ 69M 1967r.
-
- Kontaktowanie:
klaqtka
Mysle ze jednak zamiast kolanek poprostu wygne rury.
WWW.AUTOSKUP.WROC.PL
WWW.AUTOSKUP.WROC.PL
-
- Kontaktowanie:
klatka
Tylko chcialbym jeszcze wiedziec do czego ja zamocowac czy wystarczy do blach czy musze az ro ramy wypruc dziure??
WWW.AUTOSKUP.WROC.PL
WWW.AUTOSKUP.WROC.PL
Oj tiger!Zajrzyj jednak do tego załacznika-tam masz wszystko powiedziane.Jak piszesz,że chcesz robić dziury w budzie,żeby dojść do ramy-to widzę że możesz bigosu niezłego narobić.Masz tam srednice opisane,ścianki,mocowania i wzory kształtów.
A propos kolan-to nieprzepisowe rozwiazanie,ale niektórzy tak ryzykują.Przewaga polega na tym,że łatwiej to zespawać do kupy w miare prosto.Mało jest fachowców potrafiących wygiąć rurę w kształt U tak żeby utrzymać zadany wymiar.Czyli na własna odpowiedzialność można:
-zastosować kolana hamb,ale koniecznie z wspawanymi wkładkami średnicy wewnetrznej.Robisz to tak,że w kolano wspawujesz wkładkę,nadziewasz na nia drugą rurę i spawasz ją do tej wkładki.Potem zalewasz szparę.Jak tego nie zrobisz i np tylko podfazujesz krawędzie,to możesz przy szlifowaniu bardzo osłabić koństrukcję
-lepiej chyba kazać fachowcowi wygiąć długie łuki i spawać na prostych odcinkach/też z wkładką/poza łukiem
To powazna sprawa jest i wystarczy,że raz zawiedzie.Dlatego-patrz załącznik.Tam masz opisane minimum.
A propos kolan-to nieprzepisowe rozwiazanie,ale niektórzy tak ryzykują.Przewaga polega na tym,że łatwiej to zespawać do kupy w miare prosto.Mało jest fachowców potrafiących wygiąć rurę w kształt U tak żeby utrzymać zadany wymiar.Czyli na własna odpowiedzialność można:
-zastosować kolana hamb,ale koniecznie z wspawanymi wkładkami średnicy wewnetrznej.Robisz to tak,że w kolano wspawujesz wkładkę,nadziewasz na nia drugą rurę i spawasz ją do tej wkładki.Potem zalewasz szparę.Jak tego nie zrobisz i np tylko podfazujesz krawędzie,to możesz przy szlifowaniu bardzo osłabić koństrukcję
-lepiej chyba kazać fachowcowi wygiąć długie łuki i spawać na prostych odcinkach/też z wkładką/poza łukiem
To powazna sprawa jest i wystarczy,że raz zawiedzie.Dlatego-patrz załącznik.Tam masz opisane minimum.
-
- Kontaktowanie:
klatka
Dajcie jakiegos linka gdzie mozna to znalesc.
WWW.AUTOSKUP.WROC.PL
WWW.AUTOSKUP.WROC.PL
Jak z wyginaniem rur, czyt jest na to jakiś patent. Kiedyś koleś robił u mnie CO w tunelu foliowym i miał takie urządzenie co wyginało, ale gdzieś przepadł i nie mam z nim kontaktu. Czy można zrobić to jakoś domowym sposobem, czy potrzebna jest wyginarka. Jeżeli dobrze pamiętam to składała się z 2 rolek i czegoś co popychało, ale dawno temu już to było. 

link ok,ew.wejdz na www.pzm.pl i poproś o polska wersję.
Bezdyskusyjnia sprawa jest, ze najlepiej klate wygiac i pospawac. Jednak jak sami piszecie malo jest fachowcow, ktorzy potrafia wygiac tak rure coby dobry ksztalt miala. Poza tym na byle jakiej gietarce to sie nie da zgiac rury fi 5cm o sciance 5mm. To jest jeb...ny kawal stali!
Zdecydowalem sie na hamburgi i tak bede robil. Oczywiscie bede wstawial wewnatrz tuleje. Spawanie kolana do rury bez takiej tulaji w srodku to totalny bezsens...
Zdecydowalem sie na hamburgi i tak bede robil. Oczywiscie bede wstawial wewnatrz tuleje. Spawanie kolana do rury bez takiej tulaji w srodku to totalny bezsens...
grzechu
LR Discovery II TeDePińć
LR Discovery II TeDePińć
W sumie to mi sie jeszcze jedna sprawa palenta po czaszce...
Jako ze moj gazik to komandorka. Napewno zdazy sie ze bede chcial nim przewiezc wiecej niz jedna osobe (czyt. 4 lekko pijane, sliczne nastolatki).
Podczas tej przejazdzki napewno by im przeszkadzal zastrzal skosny w tylnej czesci auta... Mam nadzieje ze rozumiecie o co chodzi.. albo nie.. dodam rysunek i zaznacze na nim o ktora rurke mi chodzi... Czy rozsadnym bedzie zmotac tak zeby ten zastrzal byl przykrecany?
To by bylo wygodne ale czy zadziala?
Tylko blagam bez tekstow w stylu "pojebalo cie matole..." itp..., ze mnie pojebalo to wiem juz dawno. Chcialbym sie dowiedziec czy moze tak byc a jak nie to czemu?

Jako ze moj gazik to komandorka. Napewno zdazy sie ze bede chcial nim przewiezc wiecej niz jedna osobe (czyt. 4 lekko pijane, sliczne nastolatki).
Podczas tej przejazdzki napewno by im przeszkadzal zastrzal skosny w tylnej czesci auta... Mam nadzieje ze rozumiecie o co chodzi.. albo nie.. dodam rysunek i zaznacze na nim o ktora rurke mi chodzi... Czy rozsadnym bedzie zmotac tak zeby ten zastrzal byl przykrecany?
To by bylo wygodne ale czy zadziala?
Tylko blagam bez tekstow w stylu "pojebalo cie matole..." itp..., ze mnie pojebalo to wiem juz dawno. Chcialbym sie dowiedziec czy moze tak byc a jak nie to czemu?

grzechu
LR Discovery II TeDePińć
LR Discovery II TeDePińć
Klatka może być skrecana jak najbardziej systemem rura w rure,tyle że w rurze wewnętrznej powinna być tuleja dystansowa/kontra zgniotu/.
Druga sprawa:tzw element przekatny nie musi być w tym miejscu-można go umieścic na pałąku głównym-popatrz zreszta na rysunki w linku banana.
Jezeli chcesz tak zrobić jak piszesz-to zdziełałbym to na zasadzie sruby rzymskiej-tak żeby po zamontowaniu było możliwe zlikwidowanie luzów połączenia.Czyli obustronnie widełki z prawym i lewym gwintem,oraz kontry.
Lepiej by było nie wstawiać demontowalnych elementów,bo najczęściej leżą one w garazu,z kolei element przekątny na pałąku głównym może nie wypalić z uwagi na oparcia foteli.Musisz go ale zastosować,bo klatka dostaje najpierw strzał z boku/przewaznie/.
Druga sprawa:tzw element przekatny nie musi być w tym miejscu-można go umieścic na pałąku głównym-popatrz zreszta na rysunki w linku banana.
Jezeli chcesz tak zrobić jak piszesz-to zdziełałbym to na zasadzie sruby rzymskiej-tak żeby po zamontowaniu było możliwe zlikwidowanie luzów połączenia.Czyli obustronnie widełki z prawym i lewym gwintem,oraz kontry.
Lepiej by było nie wstawiać demontowalnych elementów,bo najczęściej leżą one w garazu,z kolei element przekątny na pałąku głównym może nie wypalić z uwagi na oparcia foteli.Musisz go ale zastosować,bo klatka dostaje najpierw strzał z boku/przewaznie/.