Eco Driving ...
Moderator: Kosiarz
- wojtek_kom
-
Z setki licznikowej, musisz odjąć jakieś 15-10%iskra69 pisze:Poruszam się Patrolem na codzień z mojego eco-drajvingu na razie wynika tyle że jadąc drogą ekspresową z prędkościa do setki , wyprzedzają mnie wszystkie Lubliny , a tiry chcą zepchnąć z drogi.

Nissan-y
Z tego co wiem to silnik można tylko ząłatwić jeżdżąc z zaniskimi obrotomai (naprężenia na ukł korbowym, panewkach).
I wklejanie tu tablicy rozdzielczej z ciężarówki to jakaś paranoja
Pierwsza sprawa aby móc porównywać zakresy obrotów tych samochodów to trzeba porównać wykresy mocy i momentu a nie - myślać że ciężarówka która robi bez remontu po 1 mln km i jest silnikiem typowo wolnoobrotowym.
A jak nie masz wykresów to porównaj chociaż przy jakich obrotach samochody osiągają max moment i max moc.
I jeszcze jedno - inaczej jest przy silniku zaturbionym a inaczej wolnoobrotowym - przecież jak w uturbionym parchu dasz przy obrotach niższych od 2 tyś pełny but to co osiągniesz
z tyłu bedzie czarno a samochód i tak nie bedzie jechać
I wklejanie tu tablicy rozdzielczej z ciężarówki to jakaś paranoja

Pierwsza sprawa aby móc porównywać zakresy obrotów tych samochodów to trzeba porównać wykresy mocy i momentu a nie - myślać że ciężarówka która robi bez remontu po 1 mln km i jest silnikiem typowo wolnoobrotowym.
A jak nie masz wykresów to porównaj chociaż przy jakich obrotach samochody osiągają max moment i max moc.
I jeszcze jedno - inaczej jest przy silniku zaturbionym a inaczej wolnoobrotowym - przecież jak w uturbionym parchu dasz przy obrotach niższych od 2 tyś pełny but to co osiągniesz

GR Y 60 2,8 IC - Long, TJM + 2" (75, 200 kg)
http://www.kajmanoverland.pl
Weź przestań teoretyzować i przeczytaj jeszcze raz co napisałem, zanim zaczniesz z jakimiś paranojami wyskakiwać.Cajman pisze:Z tego co wiem to silnik można tylko ząłatwić jeżdżąc z zaniskimi obrotomai (naprężenia na ukł korbowym, panewkach).
I wklejanie tu tablicy rozdzielczej z ciężarówki to jakaś paranoja![]()
I jeszcze jedno - inaczej jest przy silniku zaturbionym a inaczej wolnoobrotowym - przecież jak w uturbionym parchu dasz przy obrotach niższych od 2 tyś pełny but to co osiągnieszz tyłu bedzie czarno a samochód i tak nie bedzie jechać
Lewicowość jest rodzajem fantazji masturbacyjnej, dla której fakty nie mają znaczenia. G.Orwell
- wojtek_kom
-
Charakterystyka jest bardzo zbliżona, nie chce napisać że taka samaCajman pisze: I wklejanie tu tablicy rozdzielczej z ciężarówki to jakaś paranoja![]()

- 2.7TDI to 2200 RPM,
- 2.8TDI to 2400 RPM, porównaj sobie z ciężarówką.
Diesel jest diesel... mogą być różnice, szczególnie w DCI gdzie typowo maksymalny moment obrotowy będzie przy 1800-2000 RPM - daje to turbina o zmiennej geometrii.
Reasumując, aby było oszczędnie Terrano 2.7TDi do 2200 i zmiana biegu, Patrol GR 2.8TDI 2400 RPM zmiana biegów.
Gdzieś od 1500 przyśpieszy... nie będzie czarno za samochodem.Cajman pisze: I jeszcze jedno - inaczej jest przy silniku zaturbionym a inaczej wolnoobrotowym - przecież jak w uturbionym parchu dasz przy obrotach niższych od 2 tyś pełny but to co osiągnieszz tyłu bedzie czarno a samochód i tak nie bedzie jechać
Kojarzę że przy zmianie biegów przy 2500RPM, na wyższy będzie po zmianie około 1500 RPM...
Cóż chcieć od 2.8TDI - to tylko silnik zaprojektowany do wózka widłowego

Nissan-y
wojtek_kom pisze: Charakterystyka jest bardzo zbliżona, nie chce napisać że taka sama, maksymalny moment w:
- 2.7TDI to 2200 RPM,
- 2.8TDI to 2400 RPM, porównaj sobie z ciężarówką.
Diesel jest diesel... mogą być różnice, szczególnie w DCI gdzie typowo maksymalny moment obrotowy będzie przy 1800-2000 RPM - daje to turbina o zmiennej geometrii.
Przypuszczam że w zaprezentowanym volvo max moment jest koł 1500 obr. To jak się to ma Patrola

Jasne - można jedzić tak jak piszesz i pewnie bedzie oszczędnie - ale pisałem to nawiązując do tego zdjęcia gdzie sugerowano że skoro w Volvo zielony zakres jest w takim zakresie to pewnie dobrze to bedzie służyć przy jeździe Patrolem. No i stwierdzenie - 2 tyś obrotów zmiana biegu i but

GR Y 60 2,8 IC - Long, TJM + 2" (75, 200 kg)
- wojtek_kom
-
panowie jak chcecie zeby bylo oszczedne i ekonomiczne to kupcie tico z lpg...
musialo by mnie poku...c zebym po to kupil 4x4 zeby w miescie mnie skutery wyprzedzaly a ja bym na tym zaoszczedzil 4zl na 100km....
co innego jakby byla oszczednosc rzedu 5-6 l... ale 1-2 litra?? panowie smieszne... po co kupowac 4x4 skoro potem trzeba sie glowic jak to nakarmic...
musialo by mnie poku...c zebym po to kupil 4x4 zeby w miescie mnie skutery wyprzedzaly a ja bym na tym zaoszczedzil 4zl na 100km....
co innego jakby byla oszczednosc rzedu 5-6 l... ale 1-2 litra?? panowie smieszne... po co kupowac 4x4 skoro potem trzeba sie glowic jak to nakarmic...
- wojtek_kom
-
Jeżdze Patrolem 3.0 z automatem na co dzien i odpowiedz na pytanie ile pali jest prosta : tyle ile potrzebuje
11-12 trasa, 14-15 miasto.... (opony 33")
To 2,5 tony które trzeba wprawic w ruch a za darmo sie tego nie zrobi....
Jak ktoś szuka oszczedności to polecam Cinquecento 700 na gazie albo spinakera na dachu
Kupujesz takie auto to licz sie z tym ze tanio nie bedzie...

To 2,5 tony które trzeba wprawic w ruch a za darmo sie tego nie zrobi....
Jak ktoś szuka oszczedności to polecam Cinquecento 700 na gazie albo spinakera na dachu

Kupujesz takie auto to licz sie z tym ze tanio nie bedzie...
Pytanie "Ile pali?" jest tak samo uprawnione do zadania jak "Ile kosztuje lift +2?" lub "Brać springi Ironmana czy drożesz OME?" albo podobne. Nie rozumiem dlaczego akurat pytanie o koszty eksploatacji mają być nie na miejscu. Postawa w typie "mucho-muchacho" prezentowana przez kilku kolegów wydaje się zalatywać jakimś kompleksem lub uprzywilejowanym dostępem do paliwa(tata ma firmę transportową, wujek jest szoferem itp.). Robiąc rocznie przykładowo 15kkm dieslem w rodzaju Patrol/LC/Pajero na paliwo wydamy ponad 7kzł. Czy jakimś nietaktem jest próba obniżenia tej kwoty? Weźcie się troszkę Panowie zastanówcie, bo zachowujecie się, delikatnie mówiąc, dziwnie - by nie rzec "śmiesznie".
Lewicowość jest rodzajem fantazji masturbacyjnej, dla której fakty nie mają znaczenia. G.Orwell
A widzialem jednego takiego ktory rozpizdzona pompe wtryski i reszte maneli (spalanie na poziomie 20lDamnIt! pisze:Pytanie "Ile pali?" jest tak samo uprawnione do zadania jak "Ile kosztuje lift +2?" lub "Brać springi Ironmana czy drożesz OME?" albo podobne. Nie rozumiem dlaczego akurat pytanie o koszty eksploatacji mają być nie na miejscu. Postawa w typie "mucho-muchacho" prezentowana przez kilku kolegów wydaje się zalatywać jakimś kompleksem lub uprzywilejowanym dostępem do paliwa(tata ma firmę transportową, wujek jest szoferem itp.). Robiąc rocznie przykładowo 15kkm dieslem w rodzaju Patrol/LC/Pajero na paliwo wydamy ponad 7kzł. Czy jakimś nietaktem jest próba obniżenia tej kwoty? Weźcie się troszkę Panowie zastanówcie, bo zachowujecie się, delikatnie mówiąc, dziwnie - by nie rzec "śmiesznie".

Xj renix 4.0 pickup 2door,springi tyl, besterlocker, 35"
ZJ 4.0 up3.5" 31x10.5 mt
ZJ 4.0 up3.5" 31x10.5 mt
- Misiek Bielsko
-
- Kontaktowanie:
jezdzac po miescie jak emeryt??DamnIt! pisze:Czy jakimś nietaktem jest próba obniżenia tej kwoty? Weźcie się troszkę Panowie zastanówcie, bo zachowujecie się, delikatnie mówiąc, dziwnie - by nie rzec "śmiesznie".
to tak jakby kupic 150 konnego scigacza i jezdzic nim tak jak na skuterze zeby zaoszczedzic litr paliwa...
nie mam nic do lpg bo sam na nim jezdze i tu owszem jest oszczednosc i to duza ale nie musze dzieki tej oszczednosci wykorzystywac 1/10 potencjalu auta...
a wszystkie ecodrajwingi magnetyzery cziptjuningi za 10zl .... pozostawie bez komentarza
cale szczescie kazdy jezdzi jak mu sie podoba czym mu sie podoba
ale kupujac zaluzmy 3 litrowe auto trzeba sie liczyc ze spalanie bedzie takie a nie inne a nie potem plakac na forum jak obnizyc spalanie.. dla mnei to jest smieszne...
wiem wiem jestem nowy na forum trzeba mnie zjebac na poczatku i wogole no ale taka prawda

- hpx4000
-
- Kontaktowanie:
Ja od kiedy mam RR zawsze jeżdżę jak emeryt. W trasie raczej przedział 90/100 w mieście prędkość dostosowana do natężenia ruchu. Zawalidrogą w mieście nie jestem, w trasie prawy pas (jak występuje…) Co tym złego? czy duży silnik zobowiązuje do szybkiej jazdy? Raczej nie. To że ten styl jazdy sprzyja oszczędności to tylko jest zaleta dodatkowa. Z możliwości silnika należy korzystać w terenie. Bo na płaskim 90% osobówek i tak cię wyprzedzi wcześniej bądź później. To po co spalać paliwo?
Range Rover V8 Outsourcing IT
@PG: piszesz "cale szczescie kazdy jezdzi jak mu sie podoba czym mu sie podoba" a jednocześnie szydzisz z tych, którzy tak robią. piszesz "takie a nie inne" - znaczy jakie? Potrafisz ocenić "na oko" ile pali jakiś samochód na przewymiarowanych oponach? W takim razie zazdroszczę - ale znam sporo ludzi, którzy nie mają pojęcia a właśnie ich się czepiasz. Kupujesz samochód terenowy a masz aspiracje jakbyś kupił Hondę CRX i jeszcze chcesz aby inni mieli tak samo. Jeżdżenie "bezciśnieniowe" nie znaczy max 20km/h ale oznacza płynność i przewidywanie sytuacji na drodze z wyprzedzeniem(jak kol. @Pezet pięknie napisał) co wysokie terenówki wybitnie ułatwiają.
Nie wydaje mi się, aby ktoś chciał Cię tu dojechać - po prostu odrobinę spuść z tonu.
Nie wydaje mi się, aby ktoś chciał Cię tu dojechać - po prostu odrobinę spuść z tonu.
- hpx4000
-
- Kontaktowanie:
Z tym oszczędzaniem jest zabawnie. Niektórzy wrzucają na luz jak tylko widzą czerwone światło mimo że na luzie pali więcej niż przy hamowaniu biegami (jak jest elektroniczny wtrysk paliwa) Inny hamują zawsze tylko hamulcami niezależnie od sytuacji mimo że redukcja biegów jest bardziej skuteczna (tym bardziej na śliskim) – ale to przecież skutkuje szybszym zużyciem skrzyni. Jeszcze inny nie włączają Klimy bo to zwiększa spalanie ale otwierają na oścież okna które zwiększają opór powietrza tak samo wpływając na spalanie. Różni ludzi, różne metody oszczędzania. Ważna oby człowiek czuł się dobrze w swoim samochodzie.
Range Rover V8 Outsourcing IT
- chiquito83