tuleja czopu zwrotnicy
Moderator: Student
tuleja czopu zwrotnicy
Robie remont przedniego mostu i tylnego zresztą też. Ale jest pytanie tuleja wchodząca w czop zwrotnicy a na nią podkładka oporowa czy nakrętka oporowa czy tą tuleje należy wymienioć czy poprostu regulować samą nakrętką czy wogule se daĆ SPOKUJ JEŻELI LUZ WZDŁUŻNY BĘDZIE STOSUNKOWO MAŁY. i czy wystarczy w razie W odkręcić lekko nakretke oporową czy ona sie sama nie dokręci?
UAZ 469B 77' CZARNY CIĄGNIK
I HEKTOR DUPA, GDZIE BAB KUPA

- romanowicz_z3 car469b
- romanowicz_z3 car469b
To nie przyspiesza perkinsa zaakładam nitro
Nie jestem dyslektykiem ale dysortografem
A to o czym ja pisze po w instrukcji obsłubi w języku polskim częsć poświęcona zkładaniu mostu przedniego a dokładniej zwrotnicy kulowej.Tak to jest tam gdzie półoś wchodzi w most. I dlatych co nie czytali lub nie mają instrukcji powiem że jest napisane tuleje wsadzić i rozwierciś do wymiaru. Nakrętke oporową czy podkładke ustawić by nie było luzu wzdużnego.Kupić tuleje to żaden problem. Wymierzyć by nie było luzu to też da sie zrobić. Ale rozwiercić do wymaru czy chodzi o średnice półosi z zamian za łożysko którego tam nie ma? Tego niewiem. A jak ktoś jeszcze nie kapuje to jaśniej już nie wytłumacze
6

Nie jestem dyslektykiem ale dysortografem

A to o czym ja pisze po w instrukcji obsłubi w języku polskim częsć poświęcona zkładaniu mostu przedniego a dokładniej zwrotnicy kulowej.Tak to jest tam gdzie półoś wchodzi w most. I dlatych co nie czytali lub nie mają instrukcji powiem że jest napisane tuleje wsadzić i rozwierciś do wymiaru. Nakrętke oporową czy podkładke ustawić by nie było luzu wzdużnego.Kupić tuleje to żaden problem. Wymierzyć by nie było luzu to też da sie zrobić. Ale rozwiercić do wymaru czy chodzi o średnice półosi z zamian za łożysko którego tam nie ma? Tego niewiem. A jak ktoś jeszcze nie kapuje to jaśniej już nie wytłumacze

Chyba wiem o czym on pisze.
Zwrotnica kulowa - owszem i tuleje rozwiercane i sworznie i podkładki , to wszystko tam jest i to nawet w miejscu gdzie półoś wchodzi do mostu.
hekselw ty przeczytałęś o sworzniu i tulei zwrotnicy w instrukcji, a przyglądasz sie czopowi na którym są lożyska i piasta koła.
Niby blisko ale to nie to.
Chyba dobrze rozszyfrowałem
5
Zwrotnica kulowa - owszem i tuleje rozwiercane i sworznie i podkładki , to wszystko tam jest i to nawet w miejscu gdzie półoś wchodzi do mostu.
hekselw ty przeczytałęś o sworzniu i tulei zwrotnicy w instrukcji, a przyglądasz sie czopowi na którym są lożyska i piasta koła.
Niby blisko ale to nie to.
Chyba dobrze rozszyfrowałem

Mówisz o przejsciu półosi przez zwrotnicę.Tam jest tulejka brązowa i podkładka oporowa/z nacieciami/.Więc po wymianie tej tulejki trzeba przejechać ja rozwiertakiem na wymiar srednicy półosi-tak sie zawsze robi i nie tylko w tym miejscu/również ośki zwrotnic/.Te podkładki z nacięciami ustalają luz wzdłuzny półosi-ale nie sa to rzeczy gwintowane-podejrzewam,że tu tez są jakies nadwymiary-po prostu pewnie trza osadzić grubsze.One zapobiegają rozwaleniu się przegubu/ukreceniu/
KASZTANIARZ- SENIOR
BUDUJEMY PROTOTYPY
tel 798215618 /GG2385761/
blaszczyk4x4.pl
BUDUJEMY PROTOTYPY
blaszczyk4x4.pl
Tak wandall1 mówi do żeczy reszta sie uczy.!?!?
KAZIU przyglądam sie ale od wewnętrznej strony.
A nie od zewnętrznej.
Przepraszam za dygresje ale zaczynacie mnie wkurzać ! Ja pytam a wy zamiast odpowiadać jak wandall1 to se jaja próbujecie robić i nawet niewiadomo z czego?
Ale nie biore do siebie bo wyrozumiały jestem.
A nie od zewnętrznej.
Przepraszam za dygresje ale zaczynacie mnie wkurzać ! Ja pytam a wy zamiast odpowiadać jak wandall1 to se jaja próbujecie robić i nawet niewiadomo z czego?

Heks!Ja też nie zawsze otwieram szafę i mówię "do rzeczy".Kasztanienie koniecznością jesthekselw pisze:Tak wandall1 mówi do żeczy reszta sie uczy.!?!?
A nie od zewnętrznej.

KASZTANIARZ- SENIOR
BUDUJEMY PROTOTYPY
blaszczyk4x4.pl
BUDUJEMY PROTOTYPY
blaszczyk4x4.pl
Ja też. Pisałes na początku trochę niezrozumiałym językiem, ale jest tak jak pisałeś. Właśnie rozmontowałem jakiś stary most co walał się w garażu i wszystko jasne.hekselw pisze:Przepraszam i poprawiam tuleja jest w czopie zwrotnicya podkładki oporowe z wuch stron. Ale już sie wszystkiego dowiedziałem.

Ponieważ czeka mnie wymiana półośki to podziel się swoją wiedzą na temat luzów wzdłużnego i poprzecznego - regulowac, wymieniac

Wymieniłem tuleje bo za duży luz miały podkładki oporowe też wymieniłem dławice i sworznie. Ze sworzniami mały jest problem bo dłuższe są i podkładek musze dokupić ze 20. Ale nie ma co kombinować jak już sie dobierasz do przedniej półosi to sprawdż najpierw luzy bo jak będziesz miał za duży luz na tuleji to ci dławice złapie i przeora półoś. mi troche zeżłobiło ale jeszcze dławica trzymać będzie.