Rozłącznik stabilizatora w Y61 naprawiał ktoś?
Moderator: Kosiarz
Rozłącznik stabilizatora w Y61 naprawiał ktoś?
Witam raz jeszcze, a pytanie jak w temacie. Kontrolka zamrugała i zgasła. "Stabi off" też. Pozostał zapięty.
Re: Rozłącznik stabilizatora w Y61 naprawiał ktoś?
Też tak mam po zimie.
Jeszcze nie zaglądałem.
Coś się zastało najwyraźniej.
Jeszcze nie zaglądałem.
Coś się zastało najwyraźniej.
Może i trochę wolniej ale zawsze do celu.
SUPER Y61 3.0 DIT SUPER
SUPER Y61 3.0 DIT SUPER
- Igor V8
-
Mój regularnie nie chce się zapinać jak dostanie wody , po wyschnięciu działa 

Idee Lenina wiecznie żywe ... komunista , chwilowo w konspiracji ... 

zdejmij gumę osłaniającą, wyciągnij linkę ze sworzniem, przepłucz, przedmuchaj zasmaruj i trochę jeszcze pewnie pochodzi...
rozłącznik made by Nissan to straszny szit, kosztuje ok 8000 netto (...), a koncówka do stabilizatora która jest jego częścią zużywa się bardzo szybko, swój zdemontowałem
powodem niedziałania jest najczęściej syf który dostaje się do wewnątrz i uniemożliwia ruch sworznia, lub zużycie przegubu do stabilizatora czyli: rozłączony
ale po oględzinach tego patentu dziwię się że to wogóle działa a zrobione jest na odwal
można go zastąpić elementem stałym (ok 100 pln), jakiejś ogromnej różnicy wykrzyżu nie widzę, bez połączenia stabi przechyły są zdecydowanie większe
rozłącznik made by Nissan to straszny szit, kosztuje ok 8000 netto (...), a koncówka do stabilizatora która jest jego częścią zużywa się bardzo szybko, swój zdemontowałem
powodem niedziałania jest najczęściej syf który dostaje się do wewnątrz i uniemożliwia ruch sworznia, lub zużycie przegubu do stabilizatora czyli: rozłączony

ale po oględzinach tego patentu dziwię się że to wogóle działa a zrobione jest na odwal
można go zastąpić elementem stałym (ok 100 pln), jakiejś ogromnej różnicy wykrzyżu nie widzę, bez połączenia stabi przechyły są zdecydowanie większe
k1603,3td i dalsze wersje rozwojowe
Dzięki, w przyszłym tygodniu rwę.
Witammalutki pisze: można go zastąpić elementem stałym (ok 100 pln), jakiejś ogromnej różnicy wykrzyżu nie widzę, bez połączenia stabi przechyły są zdecydowanie większe
Czy stała końcówka jest taka długa jak ten rozłącznik ?
Wydaje mi się że trzeba będzie obniżyć mocowanie albo przedłużyć końcówkę
marekw
Patrol K160 SD33 / Y61 3.0 (M57) /Y61 RB4.8 Super Safari
dokładnie tak samo długa, nieco kłopotliwy może być, szczególnie w starszych autach demontaż starego rozłącznika - słaby dostęp i korozja, czyli kątówka, palnik ew. zalewać penetrantem i liczyć na cud
a zdemontować trzeba cały uchwyt - zajrzysz zobaczysz, stały łącznik mocuje się do bocznej płaszczyzny uchwytu
a zdemontować trzeba cały uchwyt - zajrzysz zobaczysz, stały łącznik mocuje się do bocznej płaszczyzny uchwytu
Y61 ma na ramie puszkę, zawiera ona silniczek "zwijająco/naciągający" linke od sworznia zapinania siłownika oraz dwa krańcowe wyłączniki. Patent działa i to nawet dobrze pod warunkiem utrzymania w czystości elementów siłownik/sworzeń oraz szczelności puszki. Z mojej wylało się z 1/2 litra mazi wodno błotnej. Jeżeli silniczek działa, wymiana krańcówek jest do zrobienia mając małą lutownicę albo znajomego elektronika. Są tam jeszcze diody kierunkowe, które muszą być wlutowane w odpowiedni sposób. Jeżeli padł silniczek , to albo allegro albo wymiana na stały łącznik. Ogólnie patent prosty jak cep ale wykonanie bardziej pachnie chińskim bazarem.
Michał Bartosiak
tak? a co powiesz o końcówce łączącej ze stabilizatorem
?

luzik, jeżeli tylko działa i nie jest zapieczony sworzeń, można samą końcówkę wspawać od zwykłego łacznika lub pokusić się o rozbieralną/wymienialną. Mam tak zrobione w warsztacie rajdy4x4 i działa. 

Michał Bartosiak
no wiem że można, ale za 8 kpln mogłoby być bardzierj wypasione 

to jest typowe działanie księgowych - dltego gónolit za 8 tysi
Kiedyś były wersje "na linkę" - tanie, proste i działało
Kiedyś były wersje "na linkę" - tanie, proste i działało

Michał Bartosiak