Przede wszystkim chodzi mi o wagę buggy chce żeby ważyło maksymalnie 550 kg.Zeby można było je zarejestrować na kat.b1
(2 OSOBOWE).(Samochodu terenowego raczej tak nie odchudzę!).
UŻYTKOWANIE:Czasami na drogę i większość użytku w terenie!Chodzi mi głównie o dojazd do terenu muszę dojeżdrzać przez drogę publiczną !Dlatego przydała by się rejestracja!
Chodzi mi żeby buggy wyglądało tak jak na fotkach!Silnik z tyłu taka sama rama tylko grubsze bezszwowe rury (gięte).
Na zdjęciach widoczny silnik motocyklowy (ale będzie tak jak niżej Suzuki jimny)!
ZDJĘCIA RAMY : http://picasaweb.google.pl/jimnytrn/JimnytrnBuggy#
-Silnik z kompletem elektroniki (komputer itp…) potrzebnej do uruchomienia.
*Suzuki Jimny (NOWY MODEL)
-Skrzynia biegów z układem zmiany biegów (drążki)
*Suzuki Jimny (NOWY MODEL)
-Reduktor
*Suzuki Samurai (sj410).Przy skrzyni automatycznej Reduktor jimny.
-Wał napędowy
*Suzuki jimny.(WZMOCNIONY)
-Układ hamulcowy
*Suzuki Samurai lub Jimny.(Tylne hamulce przerobione na tarczowe).
-Układ kierowniczy (kompletny)
*Suzuki Samurai Sj .
-Mosty z kolami
*Mosty Suzuki Samurai Sj 410 lub sj413 + dystanse 30mm.
*Mosty wzmocnione (obspawane drugą pochwą).
* Sprężyny OME (mosty na sprężynach przerobione)
-Felgi
*odsadzone et -23 (Grand vitara)
komplet amortyzatorów
* inne
*Amortyzator skrętu : Calmini.
-Część układu wydechowego
* Suzuki jimny końcówka apex n1 replica
-Sprzęgło
*Suzuki Jimny (sportowa tarcza sprzęgła 4 spiekowa)
(NIEPEŁNE PLANY)
Dodatkowo przód zostanie dociążony (żeby nie skakał) wyciągarką mechaniczną star. Buggy zostanie wykonany przez Madmax.
Mam pytanie jaka skrzynia biegów lepsza w teren automatyczna czy manualna (raz słyszałem że automatyczna raz że manualna)-(Jeżeli automat reduktor jimny , jeżeli manual samurai sj410).
Jaki silnik od jimnego diesel (lepszy pod podjazdy) .Prosiłbym o wypowiedż użytkowników diesla autka suzuki jimny (ponieważ widziałem jak się spisuje Benzyna (nie mam porównania)!!!!
Przełożenie lepsze w mostach chyba sj 410 (wolniejsze) pod silnik suzuki jimny , ale sj 413 za to szerokie!.Jeszcze nie wiem jakie mosty zastosować sj410 lub sj413.?
Pytanie do tych którzy posiadają pojazd terenowy JAK WYWAŻYĆ (jaki docisk na przednią i tylnią oś w terenie)