...mam dylemat ....NIE WIESZ GDZIE PYTAC PYTAJ TU

Patrol, Pickup, Terrano, Navara, Pathfinder

Moderator: Kosiarz

boban22

Re: ...mam dylemat ....NIE WIESZ GDZIE PYTAC PYTAJ TU

Post autor: boban22 » pn gru 06, 2010 8:51 pm

Byliśmy trochę porzeźbić w weekend i na ciśnieniu 1.2 - 1.4 szedł całkiem spoko... Co do kierownika to zapewne masz rację, cały czas się uczę - ostatnio jak mi cały czas gasł i śmierdziało sprzęgło to mi podpowiedzieli żebym ta drugą ( krótszą ) dźwignię uruchomił. :)2 O dziwo pomogło, a ja cały czas myślałem, że ona szyberdach podnosi... :D
GR Y60 2.8 '95, IC , ExtremeTrekker II ...

Awatar użytkownika
Sawa GR
Kontaktowanie:

Post autor: Sawa GR » pn gru 06, 2010 11:10 pm

A ja bujam na zwykłych kończących się AT, i odżyły stare wspomnienia z początków poldkowych itp. Ostatnio jeździłem samymi plasaczami naładowanymi elektroniką. Jazda polega na dodaniu gazu do końca, hamulec też do końca, kierownicą machałem i nic. Auto jak po sznurku, 2 tony masy + elektroniczne smycze...
Na początku śniegu przesiadłem się do patrola, przerażenie, strach dotykać heble i gaz, nie chce skręcać... Pojeździłem trochę oswoiłem się i radość z jazdy powróciła, 3 gaz do końca, LSD w moście...
Już myślałem że nie potrafię przejechać 2 kółek na dużym rondzie bokiem ja kiedyś poldkiem, teraz to powróciło i ciągle mi mało jazdy... :D
Patrol Y60 2,8TD 1992 - Jest
Niva 1,9D 1990 - Była
Pathfinder 2,5TD automat 2008 - On road

Awatar użytkownika
rus_one

Kontaktowanie:

Post autor: rus_one » wt gru 07, 2010 9:12 am

Ja latam od zawsze autami bez elektroniki, ale ostatnie kilka lat FWD.
Pierwszy śnieg na samym tyle- nie da się ruszyć :)21 no to 4x4 i poszło. Dwa razy krawężnik bokiem, raz omal nie wjechałem gościowi w tył, ale już dobrze :)21 Wprawa wróciła. To jak jazda na rowerze :)21

O dziwo prawie łyse duelery 205/16 na śniegu robią całkiem nieźle...
miasto WOODSTOCKu

Disco 200 tdiPlug & przyspawaj & Play
Mitsumaniaki

Awatar użytkownika
Wojtek_W

Post autor: Wojtek_W » wt gru 07, 2010 12:14 pm

Co to jest za wezyk?

Obrazek

Wygalda jak jakies podcisnienie.
Ostatnio oczepil mi sie od intercoolera i zrobil sie niemoliwy halas w kabinie, bo dmuchalo z tej dziury w plastikowa oslone przegrody. Przeczepilem, ale po pare kilometrach po dziurach znow wypadlo. Obejrzalem dokladniej i wygalda na to,ze jest to wszystko "na wcisK' nie ma zadnego sladu po jakiejs nakretce czy innym zabezpieczeniu, wiec wygalda,ze powinno byc wciskane, ale jak sie wydmuchuje to znacze, ze moze cos w IC jest zatkane. Jak to u Was mocowane jest ?
y61 long `99 +2`TrailMaster +SuperWinch +ARB przod + inne swiatelka,przelaczniki,bagazniki...

Awatar użytkownika
zagaj1

Post autor: zagaj1 » wt gru 07, 2010 2:39 pm

Już chyba padło to pytanie kiedyś ale nie mogę znaleźć odpowiedzi, mianowicie czy jak bym chciał sobie te lampy w słupki do parcha Y61 wrzucić (o takie http://allegro.pl/lampa-tyl-nissan-patr ... 06380.html) to jest wyprowadzona oryginalnie instalacja że tylko podpiąć to kostkę co jest w zestawie czy trza samemu sobie instalacje zrobić ?? Mówię oczywiście o zwykłej europejskiej wersji z lampami w zderzaku :wink:
Dzięki z odpowiedź ;*
Patrol Y61 Long ZD30DTi &Seicento& KTM LC4 640SM
Dziadostwa nie rób, skręć drutem...! :)21

Awatar użytkownika
N2O

Post autor: N2O » wt gru 07, 2010 2:48 pm

Wojtek_W pisze:Co to jest za wezyk?

Obrazek

Wygalda jak jakies podcisnienie.
Ostatnio oczepil mi sie od intercoolera i zrobil sie niemoliwy halas w kabinie, bo dmuchalo z tej dziury w plastikowa oslone przegrody. Przeczepilem, ale po pare kilometrach po dziurach znow wypadlo. Obejrzalem dokladniej i wygalda na to,ze jest to wszystko "na wcisK' nie ma zadnego sladu po jakiejs nakretce czy innym zabezpieczeniu, wiec wygalda,ze powinno byc wciskane, ale jak sie wydmuchuje to znacze, ze moze cos w IC jest zatkane. Jak to u Was mocowane jest ?
Dmuchnij pompką(nie więcej niż 1,5bar) w ten wężyk idący do bączka na turbo - cięgno wychodzące z bączka musi się ruszać - jeśli się nie rusza to trzeba sprawdzić czy sam bączek działa, czy to klapka wastegate na turbo stoi i przeładowuje powodując spadanie przewodów.
RR 2.5 DSE, Nissan Patrol 160 SD33T, Suzi LJ80
GG: 3215824
http://picasaweb.google.com/paweldabster

Awatar użytkownika
LSD

Kontaktowanie:

Post autor: LSD » wt gru 07, 2010 4:47 pm

Nie macałem tej lampy, ale na 100% wtyczka będzie inna ponieważ w wersji europejskiej lampy masz również w zderzaku.
Niemniej przerobienie wtyczki to parę minut roboty.
Safari "Gucio" 4,2D
Patrol "Żuber" 4,2TDI SGX
Patrol L60 "Dziadek" 4,0

Awatar użytkownika
zagaj1

Post autor: zagaj1 » wt gru 07, 2010 4:52 pm

LSD pisze:Nie macałem tej lampy, ale na 100% wtyczka będzie inna ponieważ w wersji europejskiej lampy masz również w zderzaku.
Ale instalacja jest gotowa tak pod kierunki, pozycje i wsteczny i wyprowadzona w słupki czy trza ciągnąć ze zderzaka ??
Patrol Y61 Long ZD30DTi &Seicento& KTM LC4 640SM
Dziadostwa nie rób, skręć drutem...! :)21

Awatar użytkownika
Wojtek_W

Post autor: Wojtek_W » wt gru 07, 2010 6:16 pm

N2O pisze:
Dmuchnij pompką(nie więcej niż 1,5bar) w ten wężyk idący do bączka na turbo - cięgno wychodzące z bączka musi się ruszać - jeśli się nie rusza to trzeba sprawdzić czy sam bączek działa, czy to klapka wastegate na turbo stoi i przeładowuje powodując spadanie przewodów.

Rurka wchodzi do takiego ustrojstwa:

Obrazek

No i dmuchnalem pompka rowerowa i sie ruszylo bez problemu.
Przesmarowalem WD40 zobaczymy co bedzie.

Samo natomiast kolanko wchodzace do intercoolera wyglada tak:

Obrazek

i nie bylo zabezpieczone w zaden sposob przed wypadnieciem.
y61 long `99 +2`TrailMaster +SuperWinch +ARB przod + inne swiatelka,przelaczniki,bagazniki...

Awatar użytkownika
LSD

Kontaktowanie:

Post autor: LSD » wt gru 07, 2010 7:59 pm

Jak zawór WG w turbinie działa, to zabezpiecz w/w wężyk za pomocą opaski i ciesz się jazdą :)
Safari "Gucio" 4,2D
Patrol "Żuber" 4,2TDI SGX
Patrol L60 "Dziadek" 4,0

Awatar użytkownika
Wojtek_W

Post autor: Wojtek_W » wt gru 07, 2010 8:08 pm

Zawor, w sensie to ciegno dziala.
Wlasnie oto mi chodzilo czy czasem jak cisnienie jest za duze to czegos nie rozpiernicze.
A do czego to sluzy wogole?

Awatar użytkownika
Marcin-Kraków

Kontaktowanie:

Post autor: Marcin-Kraków » wt gru 07, 2010 8:13 pm

Osadz to na loctite, albo jakims innym kleju sporo ci wypada z intercoolera. Podepnij ten wezyk i daj na nim opaski zeby nie spadalo. Waste gate turbiny bedzie dzialal poprawnie.
Wojtek_W pisze:A do czego to sluzy wogole?
Za pomoca cisnienia wytworzonego w dolocie wysterowywuje waste gate turbiny.
Y60 +4'' 34'' SS LTB -> Y61 +2'' 35'' KL-71 :)21 - w trakcie motania

jagódka

Post autor: jagódka » wt gru 07, 2010 10:00 pm

zagaj1 pisze:
LSD pisze:Nie macałem tej lampy, ale na 100% wtyczka będzie inna ponieważ w wersji europejskiej lampy masz również w zderzaku.
Ale instalacja jest gotowa tak pod kierunki, pozycje i wsteczny i wyprowadzona w słupki czy trza ciągnąć ze zderzaka ??

Trza ciągnąć... cokolwiek to znaczy ;)

gacek-69
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: gacek-69 » śr gru 08, 2010 7:47 pm

witam. jak w tytule , mam problem z terrano a mianowicie : nie chce dziad odpalić , na początku myślałem że gdzieś na przewodach dostało się trochę wody i zamarzła bo mrozy były srogie ( -24 stopnie) ale nie pompka pompuje paliwo i idzie przewodami do silnika , świece w porządku bo sprawdziłem iskrę dają , można go kręcić i kręcić i nic dupa nie chce załapać , próbowałem nawet tzw. "samostartem " czy czymś w tym rodzaju , zapalił na chwile i zgasł. żadnego immobilaizera nie posiada , posiada natomiast instalacje gazową sekwencyjną ale myślę że to nie rzutuje . jak ktoś ma jakiś pomysł to proszę pisać . z góry dzięki.

Awatar użytkownika
Wojtek

Post autor: Wojtek » czw gru 09, 2010 8:09 am

gacek-69 pisze:witam. jak w tytule , mam problem z terrano a mianowicie : nie chce dziad odpalić , na początku myślałem że gdzieś na przewodach dostało się trochę wody i zamarzła bo mrozy były srogie ( -24 stopnie) ale nie pompka pompuje paliwo i idzie przewodami do silnika , świece w porządku bo sprawdziłem iskrę dają , można go kręcić i kręcić i nic dupa nie chce załapać , próbowałem nawet tzw. "samostartem " czy czymś w tym rodzaju , zapalił na chwile i zgasł. żadnego immobilaizera nie posiada , posiada natomiast instalacje gazową sekwencyjną ale myślę że to nie rzutuje . jak ktoś ma jakiś pomysł to proszę pisać . z góry dzięki.
Mam to samo, drugi raz w ciągu tygodnia... Może to plaga w regionie ?
Będę walczył w sobotę, może na coś wpadnę. Póki co "życzliwi" obstawiają chrzczone paliwo.

Jaki silnik? U mnie V6 benzyna
Generalnie: NISSAN

..jeszcze tylko parę wiosen, jeszcze parę przygód z losem..

Awatar użytkownika
pio999

Post autor: pio999 » czw gru 09, 2010 1:52 pm

Na gazie próbowałeś? W sekwencji masz zapewne opcje awaryjnego odpalania na samym LPG.
y61 2.8 seria + wd21 3.0 v6 3 Link Sas, 33" + e38 4.0 v8

Awatar użytkownika
Wojtek

Post autor: Wojtek » czw gru 09, 2010 2:43 pm

andcomputers pisze:Nie znalazłem działu KUPIĘ więc tutaj:
A patrzyłeś na głównej stronie w tabelce po lewej zakładka "giełda" ? :)11
Generalnie: NISSAN

..jeszcze tylko parę wiosen, jeszcze parę przygód z losem..

gacek-69
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: gacek-69 » czw gru 09, 2010 4:06 pm

pio999 pisze:Na gazie próbowałeś? W sekwencji masz zapewne opcje awaryjnego odpalania na samym LPG.
pio999 pisze:Na gazie próbowałeś? W sekwencji masz zapewne opcje awaryjnego odpalania na samym LPG.

nie próbowałem ponieważ nie mam pojęcia jak uruchomić opcje awaryjnego odpalania , u mnie jest tak że odpala na benzynie zawsze i są dwie opcje albo zostaje na benzynie albo po rozgrzaniu silnika przełącza się na gaz ale żadnej innej RACZEJ nie posiada, bo pewien oczywiście nie jestem .

Awatar użytkownika
pio999

Post autor: pio999 » czw gru 09, 2010 4:15 pm

gacek-69 pisze:

nie próbowałem ponieważ nie mam pojęcia jak uruchomić opcje awaryjnego odpalania , u mnie jest tak że odpala na benzynie zawsze i są dwie opcje albo zostaje na benzynie albo po rozgrzaniu silnika przełącza się na gaz ale żadnej innej RACZEJ nie posiada, bo pewien oczywiście nie jestem .
Zerknij jaki typ masz instalacji i poszperaj w necie, u mojej mamy w autku np. przytrzymuję guzik od lpg uruchamiam silnik wyłącznie na gaziuli.
y61 2.8 seria + wd21 3.0 v6 3 Link Sas, 33" + e38 4.0 v8

Awatar użytkownika
rus_one

Kontaktowanie:

Post autor: rus_one » czw gru 09, 2010 4:28 pm

Spotkałem się też z opcją że trzeba nadusić i przytrzymać ze 3 sekundy.
miasto WOODSTOCKu

Disco 200 tdiPlug & przyspawaj & Play
Mitsumaniaki

gacek-69
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: gacek-69 » czw gru 09, 2010 5:21 pm

A więc Panowie druga próba odpalenia dziada zakończona niepowodzeniem , zawziął się i dupa , nie chce odpalić. A konkretnie : znalazłem w papierach od instalacji że jest możliwość odpalenia awaryjnie na gazie przez przytrzymanie przycisku przez 10 sekund , następnie przekręcenie kluczyka (na opcje "zapłon") puszczenie przycisku, odczekania chwili , i kręceniu aż odpali (oczywiście na gazie ) niestety dziad nie chce , nawet parownik podgrzewałem i nic zawziął się po prostu , chyba czeka mnie holowanie do jakiegoś mechanika- gazownika bo mi nic więcej do głowy nie przychodzi :(

Awatar użytkownika
Wojtek_W

Post autor: Wojtek_W » czw gru 09, 2010 5:38 pm

Na mrozie jak mi UAZ niechcial odpalic - tylko gaz mial juz pozniej jak mi odpadla bak ;) - to zalewalem gada wiadrem cieplej wodu, opalarka elektryczna podgrzewalem parownik i silnik i po kilkunastu sekundach zapalal. Powtarzalem taka akcje jescze z kilkom innymmi autami i zawsze dzialalo. Moze cos pokreciles z przelacznikiem? Sprobuj trzymac go clay czas albo popstrykacj nim troche podczas krecenia. Bo mi ta Twoja procedura cos sie "nie halo" wydaje.

gacek-69
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: gacek-69 » czw gru 09, 2010 5:47 pm

Wojtek_W pisze: Moze cos pokreciles z przelacznikiem? Sprobuj trzymac go clay czas albo popstrykacj nim troche podczas krecenia. Bo mi ta Twoja procedura cos sie "nie halo" wydaje.
Procedura jest na pewno dobra ponieważ na tym przełączniku pokazuje że próbuje odpalić na gazie , więc to jest na pewno ok , a wodę to lałeś na parownik, silnik , czy po całości???? Nie próbowałem chyba jeszcze na lince go odpalić ale nie wiem czy to dobry pomysł

Awatar użytkownika
Wojtek_W

Post autor: Wojtek_W » czw gru 09, 2010 6:00 pm

Wode lalem do chlodnicy. W uazie akurat mialem zalane woda, wiec na noc spuszczalem. Bralem wiadro goracej i do srodka. Opalarka po parowniku i palil.

gacek-69
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: gacek-69 » czw gru 09, 2010 6:10 pm

To ten dziad w taki sposób nie odpala : opalarą elektryczną po parowniku i silniku i nic, jeszcze jedna rzecz przychodzi mi do głowy że może jakiś błąd komputera i dlatego blokuje ale przecież po odpięciu aku i podpięciu z powrotem powinno być ok.

Zablokowany

Wróć do „Nissan”