Discovery IV konwersja zawieszenia
Moderator: Jerry
Discovery IV konwersja zawieszenia
Czy ktos z was juz przerabial Disco IV?
Chodzi mi o zmiane zawieszenia z pneumatycznego na sprezyny z liftem oraz ew wymiane kol na wieksze?
Dzieki za wszelakie info bo nie moge znalezc nikogo kto by to juz robil...
Chodzi mi o zmiane zawieszenia z pneumatycznego na sprezyny z liftem oraz ew wymiane kol na wieksze?
Dzieki za wszelakie info bo nie moge znalezc nikogo kto by to juz robil...
Re: Discovery IV konwersja zawieszenia
Też cie witamy.
Zbowid

wszelki duch
ale po co?
z tego kloca i tak terenówki nie zrobisz a do statecznego przetaczania zadupiem to pneumatyka akuratna. Nadmiar diengów to wrzucaj do słoika podpisanego td6 2.7 z reno
a jak się strasznie upierasz - to kup dedykowany set dobrego producenta. Ale ja bym tego nie robił. Nie te czasy..
ale po co?
z tego kloca i tak terenówki nie zrobisz a do statecznego przetaczania zadupiem to pneumatyka akuratna. Nadmiar diengów to wrzucaj do słoika podpisanego td6 2.7 z reno
a jak się strasznie upierasz - to kup dedykowany set dobrego producenta. Ale ja bym tego nie robił. Nie te czasy..
No nie pomagasz 

Zbowid

Co do sensu przerabiania to mam starego 22 letniego patrola Y60 na oponach 35 cali, ktory wjedzie wszedzie i jest full przerobiony i zawsze nim jezdze 
Ale jezdze z dusza na ramieniu na dluzsze trasy ze nie dojade, sypie coraz bardziej, teraz z kazdego dalszego wyjazdu wracam z jakas awaria :/ cale szczescie jeszcze wracam...
Rozwazam (i dlatego pytam o doswiadczenia) przerobic Disco IV, ale na raczej dlugodystansowa lzejsza wyprawowke, na poczatek wystarczy mi konwersja pneumatyki (ktora po paru latach sie i tak psuje i koszt regenracji jest jak wymiana na sprezyny), lekki lift, najlepiej troche wieksze opony AT
Tyle mi poki co wystarczy, jesli sie sprawdzi bede myslal dalej a w ciezki teren dopoki sie nie rozsypie bede dalej jezdzil Patkiem

Ale jezdze z dusza na ramieniu na dluzsze trasy ze nie dojade, sypie coraz bardziej, teraz z kazdego dalszego wyjazdu wracam z jakas awaria :/ cale szczescie jeszcze wracam...
Rozwazam (i dlatego pytam o doswiadczenia) przerobic Disco IV, ale na raczej dlugodystansowa lzejsza wyprawowke, na poczatek wystarczy mi konwersja pneumatyki (ktora po paru latach sie i tak psuje i koszt regenracji jest jak wymiana na sprezyny), lekki lift, najlepiej troche wieksze opony AT
Tyle mi poki co wystarczy, jesli sie sprawdzi bede myslal dalej a w ciezki teren dopoki sie nie rozsypie bede dalej jezdzil Patkiem

Eeee to już było. 5 kę przerób sobie.
z PSA

Z resztą opisane co tam zdycha przyczyniając się do zejścia motoru i puki chodzi można zadziałać w czas żeby chodził dalej.
Też moim skromnym zdaniem kastracja tego z penumatyki to takie... po to się kupuje takie wozy żeby cię dopieszczały komfortem. Kastrować to można Disco II albo wiekiem podobnego Range`a bo tam faktycznie wymiana kpl zawieszenia na nowe przekracza wartość pojazdu

Wiesz, to jakbyś kupił G-klasę od Brabusa a potem pod maskę 220CDI wstawił żeby mało palił.
Brabusa juz chyba nie ma na forum

Zbowid

ja bym tego nie robił..
raz, że to jest odstępstwo niepotrzebne od oryginału i zaraz jakieś błędy będą wymagały ekwilibrystyki prądowej a dwa, że serio nic to nie da. Mam sobie taki zawias w aucie i jest bardzo git - jak podniosę to mam prześwit jak w parchu na 35". Komfort git, poducha kosztuje tyle co sprężyna i wytrzymuje od niej więcej.. Jak już chcesz się przygotować na problemy to jedna poducha i jeden czujnik do skrzynki i tyle.
raz, że to jest odstępstwo niepotrzebne od oryginału i zaraz jakieś błędy będą wymagały ekwilibrystyki prądowej a dwa, że serio nic to nie da. Mam sobie taki zawias w aucie i jest bardzo git - jak podniosę to mam prześwit jak w parchu na 35". Komfort git, poducha kosztuje tyle co sprężyna i wytrzymuje od niej więcej.. Jak już chcesz się przygotować na problemy to jedna poducha i jeden czujnik do skrzynki i tyle.
akurat pneumatyka w d4 nie przeszkadza w jeździe poza asfaltem ...
Diffland .pl
Diffland Classic Car .pl
i wiele innych )
Diffland Classic Car .pl
i wiele innych )
Brawo Grześ
Długa przerwa 

Zbowid

No troszkę ))
Będę częściej wpadał