szybkie pytanie - szybka odpowiedź vol. 2
Moderator: Albert_N
Re: szybkie pytanie - szybka odpowiedź vol. 2
Dzisiaj zdjąłem zespół przepustnicy w swoim Jimnym 1,3 16V,bo wymieniałem termostat.To co zobaczyłem bardzo mnie zdziwiło i nie wiem co robię żle,że takie zjawisko następuje.Samochód ma 110 tyś przebiegu,olej wymieniam co około 10 tyś.km.Stosuje Castrol syntetyczny 5W/40,wlewam olej do poziomu max na miarce i do wymiany nie muszę dolewać,ani go nie ubywa.A przepustnica od strony kolektora i kolektor w środku (tyle co widać po odkręceniu przepustnicy,bo kolektora nie odkręcałem) wyglądał jak garnek po gotowaniu smoły.Dlaczego tak się dzieje??
Bo przepustnicę wypada z raz na 10 lat umyć
bo stosujesz gówniany olej
bo to normalne zjawisko
...
bo stosujesz gówniany olej
bo to normalne zjawisko
...
To teraz pomyśl jak wyglądają twoje płuca po 20 latach eksploatacji

Przed erą internetu, każdy wiejski głupek pozostawał w swojej wiosce.
Wiem,że takie zjawisko w silnikach występuje ale że ąż tak to nie wiedziałem.Umyłem i silnik od razu schodzi z obrotów po puszczeniu gazu,a wolne obroty spadły do 600.Jest OK.I plus ten,że nie trzeba w Jimnym robić żadnej adaptacji przepustnicy.
Znowu mam pytanie,bo nie ukrywam-przedni napęd i łożyskowanie przednich kół w Jimnym na podciśnieniach to dla mnie "czarna magia".Przednie koło od strony kierowcy ma luz i to nie jest luz na łożyskach zwrotnicy.I nie wiem jak go skasować?Czy łożysko należy wymienić,czy wystarczy dociągnąć nakrętkę piasty specjalnym kluczem?I jeszcze jedno-po każdym odkręceniu sprzęgiełka należy wymienić uszczelkę,to połączenie musi być szczelne?
-
Jak faktycznie masz wyczuwalny luz na łożysku w przedniej piasty to dokręcanie nic nie da, wymieniaj łożysko na nowe. Luzy to kasujesz na stożkowych ale składających się z dwóch oddzielnych elementów - najpierw wymieniasz pierścień zewnętrzny, potem wkładasz koszyk z pierścieniem wewnętrznym. I wtedy kontrolujesz luzy i systematycznie kasujesz dokręcając nakrętkę piasty.
Uszczelka sprzęgiełka ma chronić wnętrze przed dostaniem się wody i pyłu - na pewno nie musisz wymieniać jej za każdym demontażem na nową.
Uszczelka sprzęgiełka ma chronić wnętrze przed dostaniem się wody i pyłu - na pewno nie musisz wymieniać jej za każdym demontażem na nową.
Witam
Kupiłem zestawy łożysk zwrotnicy plus uszczelnienia kuli i jeszcze były w komplecie simeringi o nr.Suzuki 09283-26016 niby do półosi ale rozebrałem to i po ściągnięciu zwrotnicy półoś wraz z przegubem swobodnie lata w pochwie mostu.
Stąd moje pytanie czy ktoś wie gdzie mają przyjść te simeringi ? Bo ja nie widzę gdzie by mogły być.
Dziękuję.
Kupiłem zestawy łożysk zwrotnicy plus uszczelnienia kuli i jeszcze były w komplecie simeringi o nr.Suzuki 09283-26016 niby do półosi ale rozebrałem to i po ściągnięciu zwrotnicy półoś wraz z przegubem swobodnie lata w pochwie mostu.
Stąd moje pytanie czy ktoś wie gdzie mają przyjść te simeringi ? Bo ja nie widzę gdzie by mogły być.
Dziękuję.
Mam pytanie-jakim momentem należy dokręcić tą specjalną nakrętkę piasty przedniego koła?
Nowe łożysko kupiłem,klucz do piasty kupiłem a okazało się że zużyty jest sworzeń zwrotnicy.Zużycie wygląda na to że sworzeń obracał się w łożysku,a łożysko stało.Powiedzcie mi taką rzecz-ten sworzeń zwrotnicy występuje do wszystkich Jamników taki sam?Pytam bo są w cenach 50 zł i 100zł?Nie wiem na czym ta różnica polega.
Podejrzewam, że różnią się tylko marżą.
Samurai 1.3->Patrol GR Y60 2.8 ->Suzuki Jimny 1.3
- Misiek Cypr
-
Nie wala sie komus w garazu dekiel od pompy hamulcowej Jimny 98', bo bylem zgubilem. Pompa bez ABSu, zwyczajna zwykla.
Obecnie park maszyn nie zawiera 4x4
513549044
513549044
-
Na A..ro najtańszy dekiel 87 zł ( z pompą i serwem gratis) 

W serwisie ?
Nakrętka od słoika ?
Od innego pojazdu ze szrotu ?
Nakrętka od słoika ?
Od innego pojazdu ze szrotu ?
***** USA
- Misiek Cypr
-
Jak nikt nie ma, to sobie bez problemu kupię. Jak się komuś wala po zagrodzie, to przytulę. Na razie jestem daleko, miałbym problem z odbiorem
Obecnie park maszyn nie zawiera 4x4
513549044
513549044
-
- jestem tu nowy...
Czy jest ktoś w stanie podać mi wymiary elementu mocującego tylne oparcia w Jimnym (-2005)? Chodzi o kątownik, który jest przykręcony za oparciem i do nadkola.Właściwie to wystarczy mi tylko rozstaw otworów. Kupiłem samochód , który był używany jako dwuosobowy i kilka części muszę skombinować.
Mam pytanie bo powiem szczerze,że się nie orientuje-łożyska zwrotnicy w Jimnym,jaki do nich stosować;smar łożyskowy czy grafitowy?
Łożyskowy. Mobil HXP 222 polecam, woda go nie wypłukuje.
Jimny M16A
Żuk A161H 4C90 + Eaton TS5-21
Żuk A161H 4C90 + Eaton TS5-21
K.Sikorski dziękuję za odpowiedż.Dolne łożysko od strony kierowcy nie podobne było do łożyska.Jakaś zardzewiała bryła i zwrotnica miała luz.Ale skąd tam mogła dostać się woda jak uszczelniacz kuli był w porządku.Przypuszczam,że samochód przed sprzedażą był myty myjka wysokociśnieniową.
Jak samochód jeździ po wodzie, to woda zawsze sobie zawsze znajdzie drogę, nawet jak uszczelniacze wyglądają na dobre, kule zwrotnic trzeba wypychać smarem po brzegi.
Całą tą przestrzeń gdzie jest przegub wypełnić smarem?
Tak, do oporu.
Ja pierwszy raz rozebrałem zwrotnice i się uczę,a każda rada jest dla mnie bezcenna i bardzo za nią dziękuję.A za dużo smaru nie wpłynie na pracę sprzęgiełek?Bo mój Jimny jest już na podciśnieniach.
Dziwna rzecz-nie rozłącza mi przedni napęd ale opisuję jak.Włącza się bez problemu i faktycznie jest (sprawdzone na śliskiej nawierzchni) ale z rozłączeniem jest kłopot-sprzęgiełka pneumatyczne rozłączają ,kontrolka przodu gaśnie a przedni wał się kręci.Poodkręcałem sprzęgiełka całkowicie,kontrolka zgaszona,że napęd wyłączony ale nie mogę obrócić przednim wałem bo jest jakby zazębiony.Kiedyś sprawdzałem to w pozycji tylko 2WD na postoju mogłem bez problemu obrócić przednim wałem.dDopiero za którymś razem przedni wał ulega w reduktorze rozłączeniu ale jest taki huk jakby w reduktor walnął młotem piątką.Co jest tego przyczyną?Dodam że w trakcie przełączania na postoju 2WD na 4WD słychać głośne klikanie i cichy stuk w reduktorze.
Mam pytanie-co może stukać w przednim zawieszeniu w trakcie jazdy po nierównościach?Pacjent to Suzuki Jimny 2013 rok produkcji.Obejrzałem wszystko i nic nie znalazłem poza tym,że drążek stabilizatora (średnica 25 mm) bez oporów przesuwa się w lewo i prawo w swoich gumowych tulejkach ale luzu góra-dół w nich nie ma.Czy to może być powodem stuków?Łożyska zwrotnic,tuleje wahaczy,mocowanie amortyzatorów,końcówki drążków to wszystko jest w porządku.
Może stukać panhard. Tuleje jego to element który podlega "bezobjawowemu" zużyciu - tzn. na postoju tego nie wykryjesz. Stabilizator swoją drogą nie powinien raczej luźno poruszać się w mocowaniu. Łączniki stabi w dobry stanie i na miejscu? Pamiętam że one potrafiły dawać takie objawy.
Tomek
Pajero I 2.5 na AT R.I.P.
Jamnik 1.3 na MT R.I.P
Jamnik 1.6 na MT
Pajero II 2.8 na MT
Pajero I 2.5 na AT R.I.P.
Jamnik 1.3 na MT R.I.P
Jamnik 1.6 na MT
Pajero II 2.8 na MT