Terenówka zdolna w terenie ale z 5 miejscami

- inne samochody terenowe

Moderator: Marcin-Kraków

Awatar użytkownika
Generic

Re: Terenówka zdolna w terenie ale z 5 miejscami

Post autor: Generic » sob kwie 04, 2020 2:13 pm

Misiek Cypr pisze:
sob kwie 04, 2020 2:03 pm
Wiesz, że Uaz ma z tyłu 3 fotele? :)21
Już kilka razy wspominałem. Ciągnie mnie.
Misiek Cypr pisze:
sob kwie 04, 2020 2:03 pm
Renualt RX4 też ma z tyłu 3 fotele i lepsze kąty od Vitary w longu :)21
Zanim kupiłem pierwszą Vitarę byłem napalony na to auto. Poważnie. Potem wyczytałem że podpory wału szlak trafia a kupić się da tylko kompletny wał za tysiąc ileś tam i się jakoś pozniechęcałem.

Ale wczoraj żonie o tym aucie mówiłem. Że może jednak samuraj + RX4 + to co mamy obecnie 7 osobowe o-)

lech.

Post autor: lech. » sob kwie 04, 2020 3:22 pm

Ochłoń, gorąca głowo.

Co Ty wiesz o ML, że pasujesz go do eksploatacji poza szosą? Stawiam, że nic.

Podpory wału RX4 przerabiają bez ceregieli na rozbieralne z łożyskowaniem za grosze od Poloneza. Większy rozmiar opon niż w seryjnym Scenicu robi robotę. Za to dobra skrzynia to wartość połowy auta.

Vitara XL7 ma rozstaw osi 2855, jest bardzo logicznym wozidłem do tych założeń. Pojemnośc średniego vana. Zwykła GV ma się do tego nijak.

Jednak moje wskazanie jest na Dustera. Ta blaszanka będzie w budżecie najmłodsza, a tego co potrafi nie musi się wstydzić przy nawet trzykrotnie droższych wozidłach. I pięć osób wchodzi bez problemu plus pali tyle co nic.

Awatar użytkownika
Generic

Post autor: Generic » sob kwie 04, 2020 3:35 pm

Z MLem to trochę dla żartu było jakby co...
Co do RX4 to może o ta skrzynię też chodziło. Pewnie przekładnia kątowa się rozpada? No nie są to auta w teren.
XL7 wymaga wymiany połowy zawieszania na elementy dorabiane "w stodole" bo innej opcji nie ma. A i tak przedni napęd jest tak samo gówniany jak w vitarze - przy znacznie większym i cięższym aucie. Z resztą pisałem już to.
Duster na tyle na ile fajny jest i terenowy jak na suva, dzięki rozsądnemu prześwitowi i małej masie to jednak nie jest poziom moich oczekiwań terenowych.

Dziękuję więc za wkład. Będę rozważał między ZJtem na lifcie 3,5" z oponami 31" a UAZem o-)

Awatar użytkownika
Kabal

Post autor: Kabal » sob kwie 04, 2020 7:11 pm

jradek pisze:
sob kwie 04, 2020 2:11 pm
Ale metrowke i Pajero ma.
Jak dotrę do garażu w tygodniu to zmierzę. W longu jest płaska kanapa, sporo więcej miejsca niż w krótkim. I trzeci rząd użytkowy - ja się mieszczę i nie płaczę. Można jeden fotel wująć i zostaje bagażnika kawałek. Jest takie jedno pajero do oddania :)
Obrazek
Your body is not a temple, it's an amusement park. Enjoy the ride.
tel. 504126172

Awatar użytkownika
Generic

Post autor: Generic » sob kwie 04, 2020 7:22 pm

jradek pisze:
sob kwie 04, 2020 2:04 pm
W Pajero nie nylo jakos ciasniej
Popros Kabala, zeby zmierzył.
Kabal pisze:
sob kwie 04, 2020 7:11 pm
Jak dotrę do garażu w tygodniu to zmierzę. W longu jest płaska kanapa, sporo więcej miejsca niż w krótkim. I trzeci rząd użytkowy - ja się mieszczę i nie płaczę. Można jeden fotel wująć i zostaje bagażnika kawałek. Jest takie jedno pajero do oddania :)
Ale co wy opowiadacie?
Kanapa w Pajero2 wygląda tak: Obrazek
Tam są zawiasy mega wąsko i to wymusza, żeby dupsko wpadło między zawiasy a środek kanapy.
Czy sugerujecie, ze da się siedzieć z tym zawiasem w przedziałku, opierając się w połowie o ten składany podłokietnik, z jednym pośladkiem niżej (bo jednak jakieś profilowanie siedziska jest) i wtedy można w trójkę?

lech.

Post autor: lech. » sob kwie 04, 2020 7:34 pm

Generic pisze:
sob kwie 04, 2020 3:35 pm

Dziękuję więc za wkład. Będę rozważał między ZJtem na lifcie 3,5" z oponami 31" a UAZem o-)

Zamiast lepić zapleśniałe zgliszcza które 30 lat temu były Jeepem lepiej poświęcić ten czas dla dzieci, których jak tu czytam jest trójka. To na pewno nie będzie czas stracony.

A w zapasie jest jeszcze coś, co się Rexton nazywa. Kawał wozu na mercedesie za psigrosz.
Trafia w budżet i w pojemność wozu, plus reduktor i blokady.

Awatar użytkownika
Misiek Cypr

Post autor: Misiek Cypr » sob kwie 04, 2020 7:38 pm

35kg za ciezki dla jasniepana :)21
Obecnie park maszyn nie zawiera 4x4
513549044

Awatar użytkownika
jradek

Post autor: jradek » sob kwie 04, 2020 7:40 pm

Pajero jest 7mio osobowe.
Jako dżentelmen upijam się po 18-stej.

lech.

Post autor: lech. » sob kwie 04, 2020 7:45 pm

Misiek Cypr pisze:
sob kwie 04, 2020 7:38 pm

:D :)2

Awatar użytkownika
Generic

Post autor: Generic » sob kwie 04, 2020 7:54 pm

lech. pisze:
sob kwie 04, 2020 7:34 pm
Zamiast lepić zapleśniałe zgliszcza które 30 lat temu były Jeepem lepiej poświęcić ten czas dla dzieci, których jak tu czytam jest trójka. To na pewno nie będzie czas stracony.
Dzięki za radę, ale dzieciaki się dopytują kiedy w jakiś teren w końcu pojedziemy, tak że wiesz, poświęcam o-)
lech. pisze:
A w zapasie jest jeszcze coś, co się Rexton nazywa. Kawał wozu na mercedesie za psigrosz.
Toż to technicznie pierwszy ML. Chyba tylko warunek zmieszczenia pasażerów spełnia.

Ej i serio, ja tu gdzieś nakreśliłem budżet, że się tak tego czepiliście? Gdzieś tam tylko odrzuciłem Wranglera za stówkę.
A problem, że czy wydać 10 czy 30 czy 50 to fizyki nie oszukasz i nikt nie zrobił auta dla mnie o-)

Misiek Cypr pisze:
ha, ha, ha...

Awatar użytkownika
ZbychoS

Post autor: ZbychoS » sob kwie 04, 2020 8:17 pm

Generic pisze:
sob kwie 04, 2020 7:54 pm
(...)
Ej i serio, ja tu gdzieś nakreśliłem budżet, że się tak tego czepiliście? Gdzieś tam tylko odrzuciłem Wranglera za stówkę.
A problem, że czy wydać 10 czy 30 czy 50 to fizyki nie oszukasz i nikt nie zrobił auta dla mnie o-)

ha, ha, ha...
TJ 36k ? Plus coś tam za soft top.
Biję się z myślami.
***** USA

Awatar użytkownika
Bratproroka

Kontaktowanie:

Post autor: Bratproroka » sob kwie 04, 2020 8:25 pm

Generic pisze:
lech. pisze:
Dzięki za radę, ale dzieciaki się dopytują kiedy w jakiś teren w końcu pojedziemy, tak że wiesz, poświęcam o-)
lech. pisze:
Toż to technicznie pierwszy ML. Chyba tylko warunek zmieszczenia pasażerów spełnia.

Misiek Cypr pisze:
ha, ha, ha...
Bo masz wymagania z czapy i zero doświadczenia praktycznego z innymi autami.

Potrzebujesz gabaryt barki rzecznej lub vana ze względu na szerokość tylnej kanapy, którą to sobie arbitralnie założyłeś jako priorytet. Ale jednocześnie ma być małe z zewnątrz. Ma być pancerne w teren, ale jednocześnie lżejsze niż Pajero czy Vitara. Diesel nie bo nie. Aut fabrycznie dobrych w trudny teren nie ma znów tak wiele - z nowych (w miarę) Defender, Wrangler, G-klasa. Wszystkie trzeba motać - a tego też nie chcesz, bo coś tam. Upierdliwy diagnosta odeśle Cię do domu za koła same, gdzie tam motanie czegokolwiek.

Przy czym.

3x fotelik z tyłu to i tak z bani pomysł, każdy cyrk z dzieciakami będzie wymagał zatrzymania i wysiadki - wylane soki, upuszczone zabawki itp.

Twoje wymogi spełnia Mitsu L300, może Defender 90 bo 110 za duży, Subaru Libero lub Tardis. Ten ostatni jest jako jedyny większy wewnątrz niż na zewnątrz. Tylko prześwit ma do dupy.
Beware The Rage Of A Berserker

Monterey 3.2 LTD 31" AT - Turystycznie

Awatar użytkownika
misman

Post autor: misman » sob kwie 04, 2020 8:39 pm

Generic pisze:
sob kwie 04, 2020 10:39 am
Dlaczego do przewiezienia rodziny 2+3 proponujesz 7 osobowe i jeszcze z bagażnikiem? Przecież piszę, że to nie ma być auto na wyprawy i pakowanie tysiąca rzeczy. Do jeżdżenia w bliższych okolicach, w grubszy teren w 2 dorosłych z jednym lub wkrótce dwójką dzieci a na lajtowe wycieczki rodzinne w 5. Ale takie jednodniowe raczej.
Ponieważ (IMO) nawet na "jednodniodniowe przejażdżki" lepiej mieć więcej miejsca niż siedzieć jak sardynki. IMO :wink: odbiera to część przyjemności z eventu :)21 I koszyk piknikowy się zmieści, i zapasowe ciuchy, i może pies (jak kto ma) itd. I jest się gdzie przebrać, gdy pogoda się skiepści.
Ale ja to się na starość wygodny zrobiłem :lol: Wprawdzie daleko mi do Mrocznego, ale mimo wszystko staram się... :)21
Generic pisze:
Pajero 2 jest wąskie, wydaje mi że kanapa nie jest realnie 3 osobowa. A uruchamiać siedzenie w bagażniku na wyjazd w 5 osób jest da mnie bez sensu.
(z tego samego powodu wkurzają mnie wszystkie amerykańskie minivany z układem 2-2-3).
A dla mnie taki układ rządzi, i bardzo tęsknię za am-vanem :)21 Niestety nie dało się go sensownie podnieść i uterenowić, to pchnąłem złoma :lol:
Generic pisze:
L400/delica nie jest dość terenowa a wysoka buda źle się komponuje ze slalomem pomiędzy pochyłymi drzewami na trawersie czy coś takiego co sobie można wyobrazić. Jest dobra na daleki rodzinny wyjazd terenowy. Ale nie tego szukam.
Disco właśnie też ma wysoką budę, w dodatku z okropnym tylnym zwisem.
W rozumieniu moich standardów stare Jeepy są bez problemu, w pełni 4 osobowe. Wszystko jest 4 osobowe. No w Samuraju to ten tył to już za duże naciągnięcie by było o-)
Po prostu chcesz jeepa, i starasz się usilnie o potwierdzenie tezy: "powinienem kupić" :)21
No to kup pomimo, że ludzie powiadajo, ze jeep nie jest dobrym wozem dla liczby osób z dowodu rejestracyjnego :)21
A może nie chcesz, już się pogubiłem... :)21

Generic pisze:
Jeep z filmiku nie ma żadnych blokad. Nieraz by pomogły - jak w tej rzeczce np. Ale jednak zawsze w końcu na kilka razy po kombinacjach się z takiej sytuacji wygramolił. A jak utyka to w bagnie przez swoją masę. Na to już blokady nie pomogą.
A taki RAM by 3/4 naszych tras nie przejechał. W połowie by się zwyczajnie nie zmieścił a w połowie by go masa pogrzebała.
Jak zwykle - to zależy. Gdzie i jak się jedzie. RAM nie jest najdoskonalszym autem na świecie. Jednak był najlepszym autem jakie miałem do tej pory ever. IMO 8)
Generic pisze:
Sorry, ale większość z was dokonuje jakiejś projekcji swoich wymagań ma moją osobę. Nie chodzi mi o komfort, nie chodzi o wyprawy, nie chodzi o dużo bagażu. Chodzi o jak najlepsze właściwości terenowe przy możliwości zapakowania 5 osób. Przy jak najmniejszy gabarycie i masie auta. Tyle.
Ale już wiem, że nie ma nic takiego. Tylko UAZ o-P
Pogadaj z montero, on też szuka jednorożca. Ba, nawet kilku, w różnych dziedzinach :lol: :)21
Chciałeś opinii, to dostałeś parę od niezależnych osób. Zrobisz co zechcesz i jak tam sobie uważasz :)2
Podziel się później wrażeniami: po zakupie, a następnie po jakimś czasie, gdy zbierzesz listę rzeczy, które Ci nie odpowiadają. Zawsze się robi taką listę, każdy :lol: :)21
Ostatnio zmieniony sob kwie 04, 2020 8:46 pm przez misman, łącznie zmieniany 1 raz.
"Panie doktorze, koledzy mogą częściej i więcej...
-Jaki problem? Chwal się Pan jak oni."

Awatar użytkownika
Mroczny

Post autor: Mroczny » sob kwie 04, 2020 8:40 pm

dyskoteka dwójka...

jedyne auto w którym dziecka z tyłu siedzą jak ludzie i nie kopią w przednią szybę

i są trzy normalne pasy... to też ma chyba znaczenie

lech.

Post autor: lech. » sob kwie 04, 2020 9:02 pm

Generic pisze:
lech. pisze:
lech. pisze:
Wiesz...zawsze lepiej milczeć niż robić za ignoranta. :)3

Oczekujesz, że teraz będę zachwalał ten sprzęt? Zawiedziesz się.
Ja wiem, co to wozidło może z 3,2 benzyną na dobrej gumie choć wygląd tego nie zdradza. I pozostawię te wiedzę dla siebie.

A dzieciaki częściej się będą dopytywać o to samo, kiedy sparciały jeep będzie stał w niekończącej się naprawie.

Awatar użytkownika
montero

Post autor: montero » sob kwie 04, 2020 10:31 pm

misman pisze:
sob kwie 04, 2020 9:58 am
....
To wszystko jest jedna dziedzina .Łofrołd Panieeee.
:)21
https://www.youtube.com/watch?v=f_4R5xrpqt4
"Autoktóreniepływajestjakłódkabezskrzydeł"

Awatar użytkownika
Kabal

Post autor: Kabal » ndz kwie 05, 2020 1:11 am

Generic pisze:
sob kwie 04, 2020 7:22 pm
jradek pisze:
sob kwie 04, 2020 2:04 pm
W Pajero nie nylo jakos ciasniej
Popros Kabala, zeby zmierzył.
Kabal pisze:
sob kwie 04, 2020 7:11 pm
Ale co wy opowiadacie?
Kanapa w Pajero2 wygląda tak: Obrazek
Tam są zawiasy mega wąsko i to wymusza, żeby dupsko wpadło między zawiasy a środek kanapy.
Czy sugerujecie, ze da się siedzieć z tym zawiasem w przedziałku, opierając się w połowie o ten składany podłokietnik, z jednym pośladkiem niżej (bo jednak jakieś profilowanie siedziska jest) i wtedy można w trójkę?
Ja mam niedzieloną. Na środku jest podłokietnik. Zrobię Ci fotę. Sprawdzę też pasy. Ale masz 3 rząd z dwoma normalnymi fotelami, gdzie mając 185 cm wzrostu się mieszczę. Nie chciałbym zrobić tak 500 km, ale dookoła komina nie miałbym problemu.
Your body is not a temple, it's an amusement park. Enjoy the ride.
tel. 504126172

Awatar użytkownika
jradek

Post autor: jradek » ndz kwie 05, 2020 6:30 am

Ja tez tak jęcze jak szukam nowego auta?
Jako dżentelmen upijam się po 18-stej.

Awatar użytkownika
Zbowid

Post autor: Zbowid » ndz kwie 05, 2020 7:45 am

Gorzej... 8)
Zbowid

Awatar użytkownika
Generic

Post autor: Generic » ndz kwie 05, 2020 8:57 am

ZbychoS pisze:
sob kwie 04, 2020 8:17 pm
TJ 36k ? Plus coś tam za soft top.
Biję się z myślami.
Ale chyba nie proponujesz mi TJa w kontekście auta 5 osobowego?
Mroczny pisze:
sob kwie 04, 2020 8:40 pm
dyskoteka dwójka...

jedyne auto w którym dziecka z tyłu siedzą jak ludzie i nie kopią w przednią szybę

i są trzy normalne pasy... to też ma chyba znaczenie
3 normalne pasy są faktycznie plusem. Wnętrze DIsco2 na prawdę by mi odpowiadało.
Ale Franek mi skutecznie nagadał, że jak Disco to tylko jedynka. I tylko diesel.
Powiedz, ile miało lat Disco2 kiedy takim jeździłeś? Bo wiesz, lata lecą, auta się upadlają i niektóre znoszą to lepiej (japonia) a niektóre gorzej (reszta świata).
lech. pisze:
sob kwie 04, 2020 9:02 pm
Wiesz...zawsze lepiej milczeć niż robić za ignoranta. :)3
Dobra, faktycznie to nadal płyta podłogowa Musso. Błędnie założyłem, że jednak poszli bardziej w kopiowanie M klasy.
Kabal pisze:
ndz kwie 05, 2020 1:11 am
Ja mam niedzieloną. Na środku jest podłokietnik. Zrobię Ci fotę. Sprawdzę też pasy. Ale masz 3 rząd z dwoma normalnymi fotelami, gdzie mając 185 cm wzrostu się mieszczę. Nie chciałbym zrobić tak 500 km, ale dookoła komina nie miałbym problemu.
No to jestem ciekawy jak to tam wygląda, ale nadkoli pewnie nie oszukasz. Ja naprawdę starałem się chcieć Pajero2. Dostępne, nie drogie, w miarę nie psujne, nie brzydkie, występuje z benzyną, automatem, dobrym napędem, blokadą seryjną itd. Nawet uznałem, że przełknął bym pakowanie się w 3 rzędy jadąc w 5 osób.
Tylko nie wiem czy bym przełknął wagę i idące za tym konsekwencje terenowe.
Pisałem, że kolega takie miał i miałem okazję porównać z innymi autami kiedy miał i simexy i Silverstony sporty. Aczkolwiek to był diesel z automatem. No i kurde odstawało od reszty ówczesnej stawki. Może jednak to jest właśnie ten kompromis który muszę poczynić.
Bratproroka pisze:
sob kwie 04, 2020 8:25 pm
Bo masz wymagania z czapy i zero doświadczenia praktycznego z innymi autami.

Potrzebujesz gabaryt barki rzecznej lub vana ze względu na szerokość tylnej kanapy, którą to sobie arbitralnie założyłeś jako priorytet. Ale jednocześnie ma być małe z zewnątrz. Ma być pancerne w teren, ale jednocześnie lżejsze niż Pajero czy Vitara. Diesel nie bo nie. Aut fabrycznie dobrych w trudny teren nie ma znów tak wiele - z nowych (w miarę) Defender, Wrangler, G-klasa. Wszystkie trzeba motać - a tego też nie chcesz, bo coś tam. Upierdliwy diagnosta odeśle Cię do domu za koła same, gdzie tam motanie czegokolwiek.

Przy czym.

3x fotelik z tyłu to i tak z bani pomysł, każdy cyrk z dzieciakami będzie wymagał zatrzymania i wysiadki - wylane soki, upuszczone zabawki itp.

Twoje wymogi spełnia Mitsu L300, może Defender 90 bo 110 za duży, Subaru Libero lub Tardis. Ten ostatni jest jako jedyny większy wewnątrz niż na zewnątrz. Tylko prześwit ma do dupy.
Konfiguracja zawsze jest ja+dziecko z przodu a z tyłu żona pomiędzy dwójka, lub w obecnym drogowym najmniejsze na środku a żona z boku.

Zdaje się już z 7 lat jakiś kontakt z terenówkami mam. Osobiście przeszedłem w tym czasie przez 3 Vitary. Od serii, którą powoli dostosowywałem, przez krótkotrwałą wtopę po taką już zmotaną której przeróbki kontynuowałem. I w tym czasie byłem na dziesiątkach wyjazdów, z różnymi autami w różnym terenie. Na podstawie tego wszystkiego czego doświadczyłem i co widziałem wyciągnąłem wnioski czego oczekuję. Teraz tylko problem tego, że mam nierealne oczekiwania o-)

Wiecie czego chcę?
Wychodzi, że auta typu cab-over-engine, mogło by wtedy być w układzie 2+2+2, większe niż kei-van (Libero, Carry/Every), krótsze niż L400, węższe i niższe niż Buchanka. Coś jak Nissan Serena I? Albo rozmiar L300 II był by spoko, ale bez takiego zwisu z przodu. I najlepiej na dwóch sztywnych mostach albo IFS ale mocny. I żeby bez scen wchodziły koła 31" i kąt rampowy był powyżej 22st.
Wiem, nie ma.

Zdroworozsądkowe moim zdaniem będą ZJ jeśli się zmieszczę (lift 3,5", koła 31", silnik 5.2 jako rekompensata ew kapryśności mechanicznej) albo Pajero 2 v6 też z jakimś liftem i 32", jako mniej awaryjna opcja ale cięższa i mniej terenowa.

Awatar użytkownika
Mroczny

Post autor: Mroczny » ndz kwie 05, 2020 9:17 am

dużo Franek tymi dwójkami przejechał?

Kup uczciwą i tyle..

Awatar użytkownika
Marci

Post autor: Marci » ndz kwie 05, 2020 9:34 am

masz jeszcze terrano , bez liftu masz 31 cali , były 3l V6 , ifs w miare mocny wytrzymyje 33cale z głową , nie doceniane auto
lodz4x4.weebly.com
d23 pickup :)21
790-71-74-74

Awatar użytkownika
Generic

Post autor: Generic » ndz kwie 05, 2020 11:31 am

Marci pisze:
ndz kwie 05, 2020 9:34 am
masz jeszcze terrano , bez liftu masz 31 cali , były 3l V6 , ifs w miare mocny wytrzymyje 33cale z głową , nie doceniane auto
3l to było w jedynce. W dwójce benzyna tylko 2.4. Ale ten diesel 2.7 niby taki chwalony...

Ale o ile jedynka jakoś wygląda to dwójka "niezbyt". Chyba bym wolał Pajero z tych dwóch.

trocin

Post autor: trocin » ndz kwie 05, 2020 11:41 am

Kumpel ma do sprzedania Gallopera V6
P I 2.5 TD '90
R1100GS '99

lech.

Post autor: lech. » ndz kwie 05, 2020 2:02 pm

No tak...daremny trud podpowiedzi, forumowi wyjadacze. :)3

Ten zawodnik niczego nie kupi, celowo stawia śmieszne ograniczenia bo celem jest ganiać króliczka czyli was wokół świątecznego stolika.

Po pierwsze ma cień rozeznania w sprzęcie i na muszce upatrzony typ truchła.

Po drugie ma coś co jakoś jeździ w terenie i brak wystarczającego ciśnienia do zdecydowanych ruchów.

Po trzecie w obecnym czasie niepewności nikt nie kupuje a wielu tez nie wystawia rokujących wozideł. Ruch zamarł, a wszyscy czekają co będzie potem w obliczu bankructw z jednej strony a kursu euro z drugiej. Plus niewiedza kiedy będzie to "potem" .

Po czwarte logiczny wybór to taki, w którym za kluczowe stawia się napęd-silnik-buda a nie dyskwalifikujący wymiar tylnej kanapy wiedząc, że dzieciaki za rok-dwa o inny wymiar kanapy poproszą.

Zabawa kotka z myszami trwa, ja się z niej wypisuję. Są inne, racjonalne wątki i dyskusje.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Inne samochodziki”