"koncik" motocyklowy 2

czyli wszystko o wszystkim...

Moderator: Misiek Bielsko

Awatar użytkownika
Misiek Cypr

Re: "koncik" motocyklowy 2

Post autor: Misiek Cypr » sob maja 09, 2020 8:37 pm

Dzisiaj wszystkiego bylo duzo na drogach, korek w mej wichurze byl wiekszy niz kiedykolwiek widzialem. 125tka sie nie moglem przecisnac I offroad musialem uprawiac.
Obecnie park maszyn nie zawiera 4x4
513549044

Awatar użytkownika
lbl78

Post autor: lbl78 » śr maja 13, 2020 7:21 pm

pany czy wkładkę żelową można ciąć?
na przykład kupić coś w ten deseń
https://allegro.pl/oferta/poduszka-zelo ... 7959448231
i wyciąć sobie na interesujący kształt?
Quidquid latine dictum sit, altum videtur
Cokolwiek powiesz po łacinie, brzmi mądrze

Awatar użytkownika
misman

Post autor: misman » śr maja 13, 2020 8:00 pm

lbl78 pisze:
śr maja 13, 2020 7:21 pm
pany czy wkładkę żelową można ciąć?
na przykład kupić coś w ten deseń
https://allegro.pl/oferta/poduszka-zelo ... 7959448231
i wyciąć sobie na interesujący kształt?
AirHawk rozpatrywałeś? Tanio nie jest, ale warte wydanych piniency :)2 . Tylko paski mocujące takie se :roll:
Obecnie nie wyobrażam sobie nie mieć :lol:
"Panie doktorze, koledzy mogą częściej i więcej...
-Jaki problem? Chwal się Pan jak oni."

Awatar użytkownika
lbl78

Post autor: lbl78 » śr maja 13, 2020 8:11 pm

docelowo będzie pewnie inne siedzenie, ale na sezon coś musi być bo szlak mnie trafia czasem przy dalszej jeździe :)21
a co do airhawka to cena z dupy totalnie niestety,
internety podpowiadają że te motorcyklowe z czajnolandii tnie się nożyckami normalnie, więc możliwe że zainwestuje 40 pln w testy :)21

Awatar użytkownika
Kabal

Post autor: Kabal » śr maja 13, 2020 8:13 pm

U majfriendów replika airhawka jest za 1/ ceny ori. Może to jest droga?
Your body is not a temple, it's an amusement park. Enjoy the ride.
tel. 504126172

Awatar użytkownika
misman

Post autor: misman » śr maja 13, 2020 8:27 pm

lbl78 pisze:
śr maja 13, 2020 8:11 pm
docelowo będzie pewnie inne siedzenie, ale na sezon coś musi być bo szlak mnie trafia czasem przy dalszej jeździe :)21
a co do airhawka to cena z dupy totalnie niestety,
internety podpowiadają że te motorcyklowe z czajnolandii tnie się nożyckami normalnie, więc możliwe że zainwestuje 40 pln w testy :)21
Cena z dupy, ale 3 tys km bezobjawowo vs ból tyłka po jednym dłuższym dniu w trasie na tym samym moto, z/bez utensylium.
Na innym moto podobnie - kazdy kant kanapy po 4h vs normalna jazda parę dni po paręset km (dłuższych tras nie sprawdzałem jeszcze). Miałem żelowe podkładki, pianki jakieś - airhawk miażdży "konkurencję". A parę stów nie spowoduje takiego bólu dupy, jak parę dni w siodle - nawet na turystyku :)21 . IMO. Do efektu "pływania" siedzenia można przywyknąć.

Awatar użytkownika
lbl78

Post autor: lbl78 » śr maja 13, 2020 8:31 pm

może rzeczywiście ten Kabalowy chiński odpowiednik..... :)2
kurcze 800 pln to jednak dużo, bardzo dużo :)21

Awatar użytkownika
Misiek Cypr

Post autor: Misiek Cypr » śr maja 13, 2020 9:16 pm

Ale macie problemy, u mnie objawy choroby wibracyjnej i bol tylka pojawiaja sie jednoczesnie, znaczy ergonoia motorka jest wysttrojona perfekcyjnie :)21 Oba objawy pojawiaja sie po 3 godzinach ciaglej jazdy. Zbiornik pozwala na 5-6h ciaglej jazdy.
513549044

Awatar użytkownika
Bratproroka

Kontaktowanie:

Post autor: Bratproroka » śr maja 13, 2020 9:20 pm

lbl78 pisze:
śr maja 13, 2020 8:31 pm
Jest alternatywa do AirHawka Zaraz wydłubię z historii wyszukiwania. Dostępna w kilku opcjach.

A co do tych żelowych - te z linku ciąć można. Najwyżej się rozlecą.

Mam podobny problem z treningiem na wiosłach stacjonarnych - twarde siedzenie z jakiejś gąbki o zamkniętych porach, ale elastyczność bliska zeru.
Kombinowałem z podkładaniem karimaty, złożonej karimaty, z szukaniem silikonowych nakładek... w międzyczasie się po prostu przyzwyczaiłem.
Nie robię tyle co niektórzy na moto, ale trening idzie w godziny.

Z tych doświadczeń wnioski takie:
Karimata się nie sprawdza (=tania pianka o zamkniętych porach), zgniata się po mniej więcej 30 minutach.
Drogie tworzywo o zamkniętych porach może być za twarde. Różnicę potrafi zrobić kształt (wycięcia na jajka i kości itp).
Gruby elastyczny silikon jest opcją, można to ciąć w dowolne kształty i będzie pewnie najtrwalszym elementem motocykla. Nie do zrobienia we własnym zakresie.
Żelowe - sprawdzone na rowerze. Działa. Musi albo dobrane pod model albo wycięta na wymiar dziura w oryginalnej piance z siedzenia.
Alternatywnie - neopren? Da się kupić tanio (mam w domu chyba 3mm na metry), można z tego zrobić dowolny kształt itp.

Znalazłem te alternatywne żelowe - https://www.wild-ass.com/store/
Ktoś tam testował i najkorzystniejsza jest opcja środkowa, Air Gel. Neoprenowe drogie po byku, te z samym powietrzem są nietrwałe, przecierają się.

Ale skoro Ci goście robią z neoprenu, to serio bym się zastanowił nad zmajstrowaniem takiej wielowarstwowej poduchy z neoprenu na metry. Do kupienia na allegro, wyciąć kontur w pożądanej liczbie kopii i wio. Można skleić, zszyć zszywkami, co kto tam chce. Ja dałem uszyć z tego tylko pokrowce termiczne i do tego się sprawdziły - izolacja może być dodatkową zaletą. Koszt pomijalny, fragment neoprenu grubości 2mm 2,2 x 1,4m kosztuje 50 PLN. Plus - można sobie zrobić kontur 3D pod konkretny tyłek z dziurami w odpowiednich miejscach. Łatwa modyfikacja.
Beware The Rage Of A Berserker

Monterey 3.2 LTD 31" AT - Turystycznie

Awatar użytkownika
lbl78

Post autor: lbl78 » śr maja 13, 2020 10:25 pm

@misiek 3 godziny to ja czasem do sklepu jeżdże :)21 a co jeśli do zrobienia jest powiedzmy 800km dziennie? ancwaltem 7 kategorii?

@Bratproroka kurcze fajne ale drogie, cenowo do airhawka zbliżone (ale nazwa zajebista :)21 :)2 ), zobaczymy na początek będzie test żelu za 40 i chińskiego airhawka za 120 :)21

może wystarczy... baran przestaje robić robote przy 400km :)16

Awatar użytkownika
Misiek Cypr

Post autor: Misiek Cypr » śr maja 13, 2020 10:28 pm

lbl78 pisze:
śr maja 13, 2020 10:25 pm
@misiek 3 godziny to ja czasem do sklepu jeżdże :)21 a co jeśli do zrobienia jest powiedzmy 800km dziennie? ancwaltem 7 kategorii?

800km, to dla mojego sprzętu około 11h, nie da sie :)21 Choc to tylko dwa zbiorniki paliwa.
513549044

Awatar użytkownika
lbl78

Post autor: lbl78 » śr maja 13, 2020 10:32 pm

Misiek Cypr pisze:
śr maja 13, 2020 10:28 pm
lbl78 pisze:

800km, to dla mojego sprzętu około 11h, nie da sie :)21 Choc to tylko dwa zbiorniki paliwa.
da się :)21 zrobilim ze Stefanem ponad 1000 w prawie 16 godzin :)21 kwestia przyzwyczajenia i konieczności :)2

Awatar użytkownika
Bratproroka

Kontaktowanie:

Post autor: Bratproroka » śr maja 13, 2020 11:07 pm

Za krótko na razie jeździłem, żeby to odczuć - 5h max. W tym dwie przerwy, więc nie zdążyłem odgnieść zadka.

Ale serio pomyślę z tym neoprenem, i tak mam tego w diabły. Muszę tylko używaną kanapę do wiadra znaleźć żeby nie eksperymentować na żywym organiźmie.

Awatar użytkownika
Mroczny

Post autor: Mroczny » czw maja 14, 2020 6:40 am

mój rekord to 920 czy 960 w jeden dzień.. I to ósmy dzień jazdy...

i zasadniczo to.. nie

motocykl to nie autostradowy suv. Ma być frajda, przystanki, kluczenie, kawa przydrożna, przypadkowe znajomosci i takie tam...

Wtedy musiałem ale będę się starał nie musieć. Gdyby to rozbić na dwa dni to bym miał dwa dni frajdy. A tak miałem jeden dzień mordęgi.

Awatar użytkownika
Misiek Cypr

Post autor: Misiek Cypr » czw maja 14, 2020 7:13 am

lbl78 pisze:
śr maja 13, 2020 10:32 pm
Misiek Cypr pisze:
śr maja 13, 2020 10:28 pm
lbl78 pisze:

da się :)21 zrobilim ze Stefanem ponad 1000 w prawie 16 godzin :)21 kwestia przyzwyczajenia i konieczności :)2
Jakbym musial, to bym zrobil, ale musze zrobic 20km do pracy. Reszta jak mi sie chce :)21
513549044

Awatar użytkownika
ZbychoS

Post autor: ZbychoS » czw maja 14, 2020 8:29 am

Może się nie znam, może mam dupę inną niż wszyscy ... sprawdzać, oglądać nie będę ... :lol:
Mnie najlepiej się siedziało - jeździło na twardych siodłach. Na miękkich, profilowanych, dostawałem nieznośnego bólu tyłka i piekących ud po kilku dniach jazdy.
Najdłuższa trasa z Villachi Italia do Siedlec, 1100km. Koszmar ... :)11 Szkoda że już powtórzyć nie mogę :)21 :)21 :lol:

Mam to samo z samochodami. Najlepiej jeździło - siedziało mi się w Fordzie Transicie 2005 !! !! Siedzenie twarde i małe jak stołek kuchenny, na pierwsze usadowienie niewygodne, a potem mogłem jechać, jechać, jechać ...
Najgorzej francuski wynalazek Renault 19 z miękkimi podusiami w których to, po dwóch, trzech godzinach jazdy nie mogłem się odnaleźć :)21 :)15
***** USA

Awatar użytkownika
montero

Post autor: montero » czw maja 14, 2020 8:34 am

lbl78 pisze:

@Bratproroka kurcze fajne ale drogie, cenowo do airhawka zbliżone (ale nazwa zajebista :)21 :)2 ), zobaczymy na początek będzie test żelu za 40 i chińskiego airhawka za 120 :)21

może wystarczy... baran przestaje robić robote przy 400km :)16
Wszystko co ma w nazwie Wild jest git .
:lol:
https://www.youtube.com/watch?v=f_4R5xrpqt4
"Autoktóreniepływajestjakłódkabezskrzydeł"

Awatar użytkownika
montero

Post autor: montero » czw maja 14, 2020 8:35 am

Bratproroka pisze:
śr maja 13, 2020 9:20 pm
lbl78 pisze:
śr maja 13, 2020 8:31 pm
Jest alternatywa do AirHawka Zaraz wydłubię z historii wyszukiwania. Dostępna w kilku opcjach.

A co do tych żelowych - te z linku ciąć można. Najwyżej się rozlecą.

Mam podobny problem z treningiem na wiosłach stacjonarnych - twarde siedzenie z jakiejś gąbki o zamkniętych porach, ale elastyczność bliska zeru.
Kombinowałem z podkładaniem karimaty, złożonej karimaty, z szukaniem silikonowych nakładek... w międzyczasie się po prostu przyzwyczaiłem.
Nie robię tyle co niektórzy na moto, ale trening idzie w godziny.

Z tych doświadczeń wnioski takie:
Karimata się nie sprawdza (=tania pianka o zamkniętych porach), zgniata się po mniej więcej 30 minutach.
Drogie tworzywo o zamkniętych porach może być za twarde. Różnicę potrafi zrobić kształt (wycięcia na jajka i kości itp).
Gruby elastyczny silikon jest opcją, można to ciąć w dowolne kształty i będzie pewnie najtrwalszym elementem motocykla. Nie do zrobienia we własnym zakresie.
Żelowe - sprawdzone na rowerze. Działa. Musi albo dobrane pod model albo wycięta na wymiar dziura w oryginalnej piance z siedzenia.
Alternatywnie - neopren? Da się kupić tanio (mam w domu chyba 3mm na metry), można z tego zrobić dowolny kształt itp.

Znalazłem te alternatywne żelowe - https://www.wild-ass.com/store/
Ktoś tam testował i najkorzystniejsza jest opcja środkowa, Air Gel. Neoprenowe drogie po byku, te z samym powietrzem są nietrwałe, przecierają się.

Ale skoro Ci goście robią z neoprenu, to serio bym się zastanowił nad zmajstrowaniem takiej wielowarstwowej poduchy z neoprenu na metry. Do kupienia na allegro, wyciąć kontur w pożądanej liczbie kopii i wio. Można skleić, zszyć zszywkami, co kto tam chce. Ja dałem uszyć z tego tylko pokrowce termiczne i do tego się sprawdziły - izolacja może być dodatkową zaletą. Koszt pomijalny, fragment neoprenu grubości 2mm 2,2 x 1,4m kosztuje 50 PLN. Plus - można sobie zrobić kontur 3D pod konkretny tyłek z dziurami w odpowiednich miejscach. Łatwa modyfikacja.
Masz na myśli spieniony neopren ?
Nie miażdży się ?
Neopren to raczej mało precyzyjne określenie.

Awatar użytkownika
Misiek Cypr

Post autor: Misiek Cypr » czw maja 14, 2020 8:43 am

ZbychoS pisze:
czw maja 14, 2020 8:29 am
Może się nie znam, może mam dupę inną niż wszyscy ... sprawdzać, oglądać nie będę ... :lol:
Mnie najlepiej się siedziało - jeździło na twardych siodłach. Na miękkich, profilowanych, dostawałem nieznośnego bólu tyłka i piekących ud po kilku dniach jazdy.
Najdłuższa trasa z Villachi Italia do Siedlec, 1100km. Koszmar ... :)11 Szkoda że już powtórzyć nie mogę :)21 :)21 :lol:

Mam to samo z samochodami. Najlepiej jeździło - siedziało mi się w Fordzie Transicie 2005 !! !! Siedzenie twarde i małe jak stołek kuchenny, na pierwsze usadowienie niewygodne, a potem mogłem jechać, jechać, jechać ...
Najgorzej francuski wynalazek Renault 19 z miękkimi podusiami w których to, po dwóch, trzech godzinach jazdy nie mogłem się odnaleźć :)21 :)15
Mam podobnie, ale ostatnio jechalem Passatem 2019, z Warszawy nie bylem w stanie dojechac do Gdanska, bez wysiadania. Nogi dretwialy i reka prawa, na fotelu pasazera. Siedzisko dlugie i tak profilowane, ze podpiera uda glownie tuz pod kolanem, nie ma regulacji. Drzwi ladnie obite miekkim materialem, ale podlokietnik twardy jak skala, w Daci jest lepiej wyprofilowany i bardziej miekki. Dacie mozna myc we wnetrzu karcherem, a I tak jest wygodniejsza niz ten passat. No ale tego samego dnia, przyjechalem Jimnikiem do Warszawy, wracalem Passatem.

OK, teraz moto. Moje siedzenie jest twarde i nie jest profilowane. Nogi dretwieja po godzinie, rece tez. Mlodego 50tka jest sporo wygodniejsza.
513549044

Awatar użytkownika
lysy76

Post autor: lysy76 » czw maja 14, 2020 8:50 am

Pogadaj z kimś kto przerabia siedzenia. Może okazać się że cena nie dogoni tych hiperżeli. A Twoja wygoda wzrośnie. Pasażera również. Mam- cenię.
Wujek Dobra Rada 8)

Awatar użytkownika
montero

Post autor: montero » czw maja 14, 2020 10:44 am

Czyli siedzenia w moto są lipa .
Zawiasy lipa .
Owiewki ,światła, lusterka lipa .
Silnik+rama .Silnik do tuningu , tylna część ramy : lipa.
:)21

Awatar użytkownika
Bratproroka

Kontaktowanie:

Post autor: Bratproroka » czw maja 14, 2020 1:01 pm

montero pisze:
czw maja 14, 2020 8:35 am
Masz na myśli spieniony neopren ?
Nie miażdży się ?
Neopren to raczej mało precyzyjne określenie.
Tak, spieniony. Z warstwą tekstylną z jednej strony. To nie jest ten sam materiał co nurkowy neopren zamknięty przynajmniej z jednej strony. Jest bardziej miękki i nie tak sprężysty.

Z zalet to to, że po prostu już to mam. Na pewno jest nasiąkliwy, sprawdzałem. Pod pokrowcem siedzenia nie powinno to mieć mega znaczenia.
Takie luźne rozważanie, jak coś zdrutować z niczego.

Gdybym miał serio dłubać siedzenie, to poszedłbym w stały wkład żelowy w miejsce oryginalnej pianki w siedzeniu.

Awatar użytkownika
montero

Post autor: montero » czw maja 14, 2020 1:09 pm

Już wymyśliłem patent na siedzenie .
Patent na owiewki.
Patent na szybką jazdę po szosie .
Patent na lusterka .
Ino kunia brak .

Ale na razie muszę potestować.

Awatar użytkownika
lysy76

Post autor: lysy76 » czw maja 14, 2020 1:48 pm

Dobrze, że świat ma Ciebie.
:)2 :)21
Wujek Dobra Rada 8)

Awatar użytkownika
misman

Post autor: misman » czw maja 14, 2020 2:22 pm

Mroczny pisze:
czw maja 14, 2020 6:40 am
mój rekord to 920 czy 960 w jeden dzień.. I to ósmy dzień jazdy...

i zasadniczo to.. nie

motocykl to nie autostradowy suv. Ma być frajda, przystanki, kluczenie, kawa przydrożna, przypadkowe znajomosci i takie tam...

Wtedy musiałem ale będę się starał nie musieć. Gdyby to rozbić na dwa dni to bym miał dwa dni frajdy. A tak miałem jeden dzień mordęgi.

Tu nie chodzi o rekordy, ale deklarację, czy chcesz jechać do Włoch, czy do Włoch (pod Warszawą :)21 ). I oczywiście rozbić to na stosowną liczbę przystanków badawczo-integracyjnych :)21 w niespiesznej, rozciągniętej w czasie podróży kilkunastodniowej... 8)

ODPOWIEDZ

Wróć do „Towarzyskie”