Kazali Ci oddać rower?

Moderator: Misiek Bielsko
żebyś wiedział że miałem jedno strzelanie z kbksa
dziwnie nazywacie trójkąt
no Konrad dobra, jest nas kilku/nastu
goralski pisze: ↑pn kwie 04, 2022 2:21 pmW podstawówce uprawiałem biathlon, zostanę snajperem?elementy maskujące mam opanowane - na statku potrafiłem zniknąć na cały dzień nic nie robiąc...
A na poważnie - mam inną wizję silnego kraju, którego podbój byłby trudny. W naszym przypadku to ścisła współpraca z sąsiadami - gospodarczo i militarnie. Żadne tam abramsy i F-y, tylko najbliżsi sąsiedzi - gripeny, czołgi z Niemiec itp. Do tego własna zbrojeniówka. Wspólne systemy operacyjne, obrony itp. Regularna armia - dobrze wyposażona ale i wyszkolona, raczej zawodowa. Zgrana w działaniu z innymi służbami. Nie znam się na tym kompletnie, ale jestem dziwnie pewny, że obecny stan naszej armii jest opłakany. Marwoj nie istnieje praktycznie, piloci samolotów mają za mało godzin wylatanych, by być zdolnym do obrony itp.
Dać żonobijcą karabiny to chyba nie jest najlepszy pomysł w naszym kurwidolku...![]()
O ku..wa to ja
Mariusz...nie wszyscy mają cabrioMroczny pisze: ↑pn kwie 04, 2022 7:31 pm
Przyglądam się od lat cudownej niefrasobliwości nowoczesnego człowieka - mróz -20 a w wozie tylko goguś w garniaku, bez kurtki, w butach do szpica i z jednym red bullem. W domu kominek ale nie ma gaśnicy albo jest kilówka. Z zapasów to zgrzewka coli. Z umiejętności to awantura na infolinii. Znajomosć terenu ograniczona do google maps.
Nie wypada zakładać, że fajne czasy nam sie należą. Myślę że teraz już wielu to ogarnie
To jak sie bojo to niech se zbijaczki kupio. Albo niech szydełkują
nawet nie mów, mia ło być lepiej będzie jak zawszePeepuck! pisze: ↑wt kwie 05, 2022 6:37 amTo jak sie bojo to niech se zbijaczki kupio. Albo niech szydełkują.
A tak swoją drogą ciekaw jestem jak ta cała sytuacja wpłynie na nowy projekt UoBiA. Te przecieki, które do tych czas docierały to albo wywoływały potok słów nie nadających się druku albo nieopanowany, nerwowy śmiech.
Ale mówiła głównie o dwóch. Reszty nie widzieli...
16 amerykanów ?Zibi pisze: ↑wt kwie 05, 2022 10:46 amJa bym się tak do powszechnego posiadania nie spieszył.
Wiecie, statystycznie ( gdyby pfrzyjąc dane z USA - oczywiście do czasu aż ich nie utajnili) to ilość smierci z broni palnej dziennie by wynosiła 16 ? Takj wiem, jest to uproszczenie, mamy mniejszą przestępczość itd. Ale niezaprzeczalnie - tam gdzie jest broń dostepna ilosc najcięższych przestępstyw się zwiększa. I wcale nie podnosi poziomu bezpieczeńśtwa.
I tu akurat chyba nie masz racji - bo ościenne państwa mają duży współczynnik broń na obywatel, ale nie mają zwiększonej przestępczości z użyciem broni. U nas jest praktycznie zerowy współczynnik użycia broni do przestępstwa, przez legalnych posiadaczy.
Mroczny pisze: ↑wt kwie 05, 2022 10:58 am16 amerykanów ?Zibi pisze: ↑wt kwie 05, 2022 10:46 amJa bym się tak do powszechnego posiadania nie spieszył.
Wiecie, statystycznie ( gdyby pfrzyjąc dane z USA - oczywiście do czasu aż ich nie utajnili) to ilość smierci z broni palnej dziennie by wynosiła 16 ? Takj wiem, jest to uproszczenie, mamy mniejszą przestępczość itd. Ale niezaprzeczalnie - tam gdzie jest broń dostepna ilosc najcięższych przestępstyw się zwiększa. I wcale nie podnosi poziomu bezpieczeńśtwa.
jestem w stanie przetrwać takie statystyki
![]()
MOżesz jakiś link do statystyki? siedze własnie w eurostacie i tak sobie porównuję poziom bezpieczeńśtwa Polski, Czech, Austrii, Niemiec czy Litwy. MI wychodzi wprost odwrotnie.
Tutaj w pełni się z Tobą zgadzamMroczny pisze: ↑pn kwie 04, 2022 7:31 pmgoralski pisze: ↑pn kwie 04, 2022 2:21 pmW podstawówce uprawiałem biathlon, zostanę snajperem?elementy maskujące mam opanowane - na statku potrafiłem zniknąć na cały dzień nic nie robiąc...
A na poważnie - mam inną wizję silnego kraju, którego podbój byłby trudny. W naszym przypadku to ścisła współpraca z sąsiadami - gospodarczo i militarnie. Żadne tam abramsy i F-y, tylko najbliżsi sąsiedzi - gripeny, czołgi z Niemiec itp. Do tego własna zbrojeniówka. Wspólne systemy operacyjne, obrony itp. Regularna armia - dobrze wyposażona ale i wyszkolona, raczej zawodowa. Zgrana w działaniu z innymi służbami. Nie znam się na tym kompletnie, ale jestem dziwnie pewny, że obecny stan naszej armii jest opłakany. Marwoj nie istnieje praktycznie, piloci samolotów mają za mało godzin wylatanych, by być zdolnym do obrony itp.
Dać żonobijcą karabiny to chyba nie jest najlepszy pomysł w naszym kurwidolku...![]()
![]()
![]()
pospolite ruszenie było do dupy setki lat temu i jest nadal. Armia ma być nowoczesna. Syfiastą mają ruskie..
Ale niezależnie od tego dostęp do borni, obycie, kultura posiadania - to u nas jakiś koszmar. Szpadlem mam się bronić jak państwo zawiedzie? Bandyta broń sobie znajdzie. Ruski najeźdźca ukradnie. A ja mam na 112 dzwonić?
Każdy facet powinien umieć strzelać, dać w zęby i wiedzieć gdzie jest gaśnica, bezpieczniki i dlaczego samochód działa. Wspaniale jak jest wszystko poprawnie i nic nie musimy a każdy miesiąc wieńczy sowita wypłata. Ale jak się system wysypie to mamy zginąć z głodu patrząc na nieczynny market? Tak samo ważne utrzymywanie formy, zapasów, sprawnego auta i paru euro żeby nim gdzieś dojechać.
Przyglądam się od lat cudownej niefrasobliwości nowoczesnego człowieka - mróz -20 a w wozie tylko goguś w garniaku, bez kurtki, w butach do szpica i z jednym red bullem. W domu kominek ale nie ma gaśnicy albo jest kilówka. Z zapasów to zgrzewka coli. Z umiejętności to awantura na infolinii. Znajomosć terenu ograniczona do google maps.
Nie wypada zakładać, że fajne czasy nam sie należą. Myślę że teraz już wielu to ogarnie
To nie wina zwykłych ludzi, tylko tresury w kierunku zidiocenia.
Ja bym dodał fiskalizację wielu teoretycznie edukacyjnych i weryfikujących umiejętności procedur, na czele z kursem i egzaminem na prawo jazdy. Nikt nie łudzi się, że kurs uczy a egzamin cokolwiek weryfikuje.poborcapodatkowy pisze: ↑wt kwie 05, 2022 11:44 amTo nie wina zwykłych ludzi, tylko tresury w kierunku zidiocenia.
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości