Będzie wojna?

czyli wszystko o wszystkim...

Moderator: Misiek Bielsko

Putin najedzie Ukrainę?

1. Tak
15
29%
2. Nie
8
15%
3. Wojny nie będzie, ale kolejny kawałek odetną
23
44%
4. Gdyby porażka nie znała kary, sukces nie byłby nagrodą.... Czyli MTV
6
12%

Liczba głosów: 52

Awatar użytkownika
Krees

Re: Będzie wojna?

Post autor: Krees » pn kwie 04, 2022 5:22 pm

PiRoman pisze:
pn kwie 04, 2022 5:20 pm
goralski pisze:
pn kwie 04, 2022 2:21 pm
W podstawówce uprawiałem biathlon, ...
Ja triatlon, ale miałem za to sankcje... :)21
Kazali Ci oddać rower? :)21
A destiny - it's the rising sun

Zawodowo patrzę na ptaki :)21

Awatar użytkownika
lbl78

Post autor: lbl78 » pn kwie 04, 2022 7:25 pm

PiRoman pisze:
pn kwie 04, 2022 5:19 pm
lbl78 pisze:
pn kwie 04, 2022 2:10 pm
...

jak to :)21 przecież każdy szwej strzelał z KBKS na 25-50m zanim pozwolili kałacha/beryla dotknąć

...
Chyba Ty... :)12
żebyś wiedział że miałem jedno strzelanie z kbksa :)21

PiRoman pisze:
pn kwie 04, 2022 5:20 pm
goralski pisze:
W podstawówce uprawiałem biathlon, ...
Ja triatlon, ale miałem za to sankcje... :)21
dziwnie nazywacie trójkąt :)21
no chyba że o triathlonie Romskim mówisz :)21
Peepuck! pisze:
pn kwie 04, 2022 3:28 pm
lbl78 pisze:
pn kwie 04, 2022 2:10 pm
no i tona "strzelań"/ćwiczeń na sucho których nikt nie robi
Ja robię ! :)21
no Konrad dobra, jest nas kilku/nastu :)21 , ale sam przyznaj ilu "myśliwicieli" kiedykolwiek na sucho coś ćwiczyło?? nawet się spotkałem z pierdoleniem typu że nie wolno bo się zepsuje :)21 :)21
Quidquid latine dictum sit, altum videtur
Cokolwiek powiesz po łacinie, brzmi mądrze

Awatar użytkownika
Mroczny

Post autor: Mroczny » pn kwie 04, 2022 7:31 pm

goralski pisze:
W podstawówce uprawiałem biathlon, zostanę snajperem? :)21 elementy maskujące mam opanowane - na statku potrafiłem zniknąć na cały dzień nic nie robiąc...

A na poważnie - mam inną wizję silnego kraju, którego podbój byłby trudny. W naszym przypadku to ścisła współpraca z sąsiadami - gospodarczo i militarnie. Żadne tam abramsy i F-y, tylko najbliżsi sąsiedzi - gripeny, czołgi z Niemiec itp. Do tego własna zbrojeniówka. Wspólne systemy operacyjne, obrony itp. Regularna armia - dobrze wyposażona ale i wyszkolona, raczej zawodowa. Zgrana w działaniu z innymi służbami. Nie znam się na tym kompletnie, ale jestem dziwnie pewny, że obecny stan naszej armii jest opłakany. Marwoj nie istnieje praktycznie, piloci samolotów mają za mało godzin wylatanych, by być zdolnym do obrony itp.
Dać żonobijcą karabiny to chyba nie jest najlepszy pomysł w naszym kurwidolku... :roll:
:)2 :)2

pospolite ruszenie było do dupy setki lat temu i jest nadal. Armia ma być nowoczesna. Syfiastą mają ruskie..

Ale niezależnie od tego dostęp do borni, obycie, kultura posiadania - to u nas jakiś koszmar. Szpadlem mam się bronić jak państwo zawiedzie? Bandyta broń sobie znajdzie. Ruski najeźdźca ukradnie. A ja mam na 112 dzwonić?

Każdy facet powinien umieć strzelać, dać w zęby i wiedzieć gdzie jest gaśnica, bezpieczniki i dlaczego samochód działa. Wspaniale jak jest wszystko poprawnie i nic nie musimy a każdy miesiąc wieńczy sowita wypłata. Ale jak się system wysypie to mamy zginąć z głodu patrząc na nieczynny market? Tak samo ważne utrzymywanie formy, zapasów, sprawnego auta i paru euro żeby nim gdzieś dojechać.

Przyglądam się od lat cudownej niefrasobliwości nowoczesnego człowieka - mróz -20 a w wozie tylko goguś w garniaku, bez kurtki, w butach do szpica i z jednym red bullem. W domu kominek ale nie ma gaśnicy albo jest kilówka. Z zapasów to zgrzewka coli. Z umiejętności to awantura na infolinii. Znajomosć terenu ograniczona do google maps.

Nie wypada zakładać, że fajne czasy nam sie należą. Myślę że teraz już wielu to ogarnie

Awatar użytkownika
Videlec

Post autor: Videlec » pn kwie 04, 2022 9:04 pm

Mroczny pisze:
pn kwie 04, 2022 7:31 pm
(...)
Przyglądam się od lat cudownej niefrasobliwości nowoczesnego człowieka - mróz -20 a w wozie tylko goguś w garniaku, bez kurtki, w butach do szpica i z jednym red bullem.
O ku..wa to ja :o

Znaczy nie w garniaku i nie goguś :)21 ale potrafię tak z rana pierdyknąć trasę Lublin Rzeszów Wrocław w tą i z powrotem mając na pokładzie podkoszulek i tigera... :roll:

Makaronu kowidowego z papierem toaletowym nie chomikowalem i w dwukilometrowych kolejkach do cepeenu przed wojną nie stałem, ale pora chyba przemyśleć swoją postawę 8)
PIV 3,2DiD

Szczęście to jedyna rzecz, która staje się większa, gdy się ją dzieli.

Awatar użytkownika
Zbowid

Post autor: Zbowid » wt kwie 05, 2022 4:35 am

Mroczny pisze:

Przyglądam się od lat cudownej niefrasobliwości nowoczesnego człowieka - mróz -20 a w wozie tylko goguś w garniaku, bez kurtki, w butach do szpica i z jednym red bullem. W domu kominek ale nie ma gaśnicy albo jest kilówka. Z zapasów to zgrzewka coli. Z umiejętności to awantura na infolinii. Znajomosć terenu ograniczona do google maps.

Nie wypada zakładać, że fajne czasy nam sie należą. Myślę że teraz już wielu to ogarnie
Mariusz...nie wszyscy mają cabrio 8) Od czasu wynalezienia ogrzewania samochodowego - początek 20wieku - głupio wygląda koleś w aucie z ogrzewaniem, który siedzi w czapce i puchowej kurtce i rękawicach :)21 . O kapeluszach nie wspomnę.
Zbowid

rokfor32

Post autor: rokfor32 » wt kwie 05, 2022 6:20 am

Ale zimą wypada mieć takie fanty w aucie - na wypadek w razie W.
w sprawach technicznych - rokfor32@wp.pl

Awatar użytkownika
minizbowid

Post autor: minizbowid » wt kwie 05, 2022 6:22 am

Kazdy ma w zimie, malo kto chodzi w krotkim rekawku. Srednio wygodne jest siedzenie w kurtce jesli masz zrobic kilkaset kilometrow. Zwlaszcza ci w czapkach w samochodzie, przeciez im kuwa zatok nie przewieje :)21
Shadow C2 aka Chujamba :)17
DR800S 8)

Awatar użytkownika
Peepuck!

Kontaktowanie:

Post autor: Peepuck! » wt kwie 05, 2022 6:37 am

lbl78 pisze:
pn kwie 04, 2022 7:25 pm

nawet się spotkałem z pierdoleniem typu że nie wolno bo się zepsuje :)21 :)21
To jak sie bojo to niech se zbijaczki kupio. Albo niech szydełkują :D .

A tak swoją drogą ciekaw jestem jak ta cała sytuacja wpłynie na nowy projekt UoBiA. Te przecieki, które dotychczas docierały to albo wywoływały potok słów nie nadających się druku albo nieopanowany, nerwowy śmiech.
Ostatnio zmieniony wt kwie 05, 2022 6:49 am przez Peepuck!, łącznie zmieniany 1 raz.
Chcę być dezerterem, który ma SZANSĘ POWODZENIA
K160/260 sd33 +3" 35Bfg
Forester 2,0

Awatar użytkownika
lbl78

Post autor: lbl78 » wt kwie 05, 2022 6:40 am

Peepuck! pisze:
wt kwie 05, 2022 6:37 am
lbl78 pisze:
pn kwie 04, 2022 7:25 pm

nawet się spotkałem z pierdoleniem typu że nie wolno bo się zepsuje :)21 :)21
To jak sie bojo to niech se zbijaczki kupio. Albo niech szydełkują :D .

A tak swoją drogą ciekaw jestem jak ta cała sytuacja wpłynie na nowy projekt UoBiA. Te przecieki, które do tych czas docierały to albo wywoływały potok słów nie nadających się druku albo nieopanowany, nerwowy śmiech.
nawet nie mów, mia ło być lepiej będzie jak zawsze :)11
Quidquid latine dictum sit, altum videtur
Cokolwiek powiesz po łacinie, brzmi mądrze

Awatar użytkownika
Zbowid

Post autor: Zbowid » wt kwie 05, 2022 7:00 am

Podobno są trzy(4?) projekty. Ad Arma mówiła sporo o projektach.
Zbowid

Awatar użytkownika
Mroczny

Post autor: Mroczny » wt kwie 05, 2022 7:08 am

Zbowid pisze:
wt kwie 05, 2022 7:00 am
na pewno przejdzie ten ostatni w którym będzie drożej, trudniej i bez sensu. Mówi się, że kolekcjonerom zabiorą sporo przywilejów a czarny proch wejdzie do pełnoprawnej ostrej

Awatar użytkownika
Peepuck!

Kontaktowanie:

Post autor: Peepuck! » wt kwie 05, 2022 7:23 am

Zbowid pisze:
wt kwie 05, 2022 7:00 am
Ale mówiła głównie o dwóch. Reszty nie widzieli...
Chcę być dezerterem, który ma SZANSĘ POWODZENIA
K160/260 sd33 +3" 35Bfg
Forester 2,0

Awatar użytkownika
Zibi

Kontaktowanie:

Post autor: Zibi » wt kwie 05, 2022 10:46 am

Ja bym się tak do powszechnego posiadania nie spieszył.

Wiecie, statystycznie ( gdyby pfrzyjąc dane z USA - oczywiście do czasu aż ich nie utajnili) to ilość smierci z broni palnej dziennie by wynosiła 16 ? Takj wiem, jest to uproszczenie, mamy mniejszą przestępczość itd. Ale niezaprzeczalnie - tam gdzie jest broń dostepna ilosc najcięższych przestępstyw się zwiększa. I wcale nie podnosi poziomu bezpieczeńśtwa.

Awatar użytkownika
Videlec

Post autor: Videlec » wt kwie 05, 2022 10:57 am

Patrząc na ten naród, jak odpowiedzialnie korzysta z dobrodziejstwa motoryzacji, gdy pomyślę, że ci ludzie dostaliby broń... ciary mnie przechodzą :roll:
PIV 3,2DiD

Awatar użytkownika
Mroczny

Post autor: Mroczny » wt kwie 05, 2022 10:58 am

Zibi pisze:
wt kwie 05, 2022 10:46 am

Wiecie, statystycznie ( gdyby pfrzyjąc dane z USA - oczywiście do czasu aż ich nie utajnili) to ilość smierci z broni palnej dziennie by wynosiła 16 ? Takj wiem, jest to uproszczenie, mamy mniejszą przestępczość itd. Ale niezaprzeczalnie - tam gdzie jest broń dostepna ilosc najcięższych przestępstyw się zwiększa. I wcale nie podnosi poziomu bezpieczeńśtwa.
16 amerykanów ?

jestem w stanie przetrwać takie statystyki
:)21

Awatar użytkownika
Mroczny

Post autor: Mroczny » wt kwie 05, 2022 11:03 am

Zibi pisze:
I wcale nie podnosi poziomu bezpieczeńśtwa.
długa broń w domu

jak Szwajcarzy

po to aby mieć się czym bronić jak system nie działa. I żeby umieć system wspomóc. Nie mówię o czasach pokoju..

Awatar użytkownika
Zbowid

Post autor: Zbowid » wt kwie 05, 2022 11:10 am

Zibi pisze:

.. Ale niezaprzeczalnie - tam gdzie jest broń dostepna ilosc najcięższych przestępstyw się zwiększa. I wcale nie podnosi poziomu bezpieczeńśtwa.
I tu akurat chyba nie masz racji - bo ościenne państwa mają duży współczynnik broń na obywatel, ale nie mają zwiększonej przestępczości z użyciem broni. U nas jest praktycznie zerowy współczynnik użycia broni do przestępstwa, przez legalnych posiadaczy.
Zbowid

Awatar użytkownika
Zibi

Kontaktowanie:

Post autor: Zibi » wt kwie 05, 2022 11:14 am

Mroczny pisze:
wt kwie 05, 2022 10:58 am
Zibi pisze:

16 amerykanów ?

jestem w stanie przetrwać takie statystyki
:)21

Amerykanów ginie 40 tyś rocznie. Z tego 60% popełnia samobójstwo za pomoca broni. Powszechne posiadanie broni nie jest dobrym pomysłem. W UK nawet policjant nie posiada broni podczas służby. I ginie ich mniej na słuzbie niż w PL.

Awatar użytkownika
goralski

Kontaktowanie:

Post autor: goralski » wt kwie 05, 2022 11:17 am

Przecież takie statystyki mówią dokładnie nic :roll:
Nie da się porównać kraju z innego kontynentu (USA) czy nawet wyspiarzy (UK) do PL. Tutaj nawet analogia Szwajcarów nie pasuje, bo inna kultura...czy tam w ogóle jakakolwiek kultura
"To, że mam to w dupie nie oznacza, że tego nie rozumiem" H.S

Awatar użytkownika
Videlec

Post autor: Videlec » wt kwie 05, 2022 11:28 am

W tym kraju strzelają z wiatrówki do dzieci na placu zabaw bo za głośno się bawią...
PIV 3,2DiD

Awatar użytkownika
Zibi

Kontaktowanie:

Post autor: Zibi » wt kwie 05, 2022 11:30 am

Zbowid pisze:
wt kwie 05, 2022 11:10 am
Zibi pisze:

.. Ale niezaprzeczalnie - tam gdzie jest broń dostepna ilosc najcięższych przestępstyw się zwiększa. I wcale nie podnosi poziomu bezpieczeńśtwa.
I tu akurat chyba nie masz racji - bo ościenne państwa mają duży współczynnik broń na obywatel, ale nie mają zwiększonej przestępczości z użyciem broni. U nas jest praktycznie zerowy współczynnik użycia broni do przestępstwa, przez legalnych posiadaczy.
MOżesz jakiś link do statystyki? siedze własnie w eurostacie i tak sobie porównuję poziom bezpieczeńśtwa Polski, Czech, Austrii, Niemiec czy Litwy. MI wychodzi wprost odwrotnie.

Awatar użytkownika
poborcapodatkowy

Post autor: poborcapodatkowy » wt kwie 05, 2022 11:43 am

Mroczny pisze:
goralski pisze:
W podstawówce uprawiałem biathlon, zostanę snajperem? :)21 elementy maskujące mam opanowane - na statku potrafiłem zniknąć na cały dzień nic nie robiąc...

A na poważnie - mam inną wizję silnego kraju, którego podbój byłby trudny. W naszym przypadku to ścisła współpraca z sąsiadami - gospodarczo i militarnie. Żadne tam abramsy i F-y, tylko najbliżsi sąsiedzi - gripeny, czołgi z Niemiec itp. Do tego własna zbrojeniówka. Wspólne systemy operacyjne, obrony itp. Regularna armia - dobrze wyposażona ale i wyszkolona, raczej zawodowa. Zgrana w działaniu z innymi służbami. Nie znam się na tym kompletnie, ale jestem dziwnie pewny, że obecny stan naszej armii jest opłakany. Marwoj nie istnieje praktycznie, piloci samolotów mają za mało godzin wylatanych, by być zdolnym do obrony itp.
Dać żonobijcą karabiny to chyba nie jest najlepszy pomysł w naszym kurwidolku... :roll:
:)2 :)2

pospolite ruszenie było do dupy setki lat temu i jest nadal. Armia ma być nowoczesna. Syfiastą mają ruskie..

Ale niezależnie od tego dostęp do borni, obycie, kultura posiadania - to u nas jakiś koszmar. Szpadlem mam się bronić jak państwo zawiedzie? Bandyta broń sobie znajdzie. Ruski najeźdźca ukradnie. A ja mam na 112 dzwonić?

Każdy facet powinien umieć strzelać, dać w zęby i wiedzieć gdzie jest gaśnica, bezpieczniki i dlaczego samochód działa. Wspaniale jak jest wszystko poprawnie i nic nie musimy a każdy miesiąc wieńczy sowita wypłata. Ale jak się system wysypie to mamy zginąć z głodu patrząc na nieczynny market? Tak samo ważne utrzymywanie formy, zapasów, sprawnego auta i paru euro żeby nim gdzieś dojechać.

Tutaj w pełni się z Tobą zgadzam :)2 :)2 :)2
Pajero Sport 3.0 V6 '00 - było
Frontera 2.0 '94 - była
Niva '90 - była

Awatar użytkownika
poborcapodatkowy

Post autor: poborcapodatkowy » wt kwie 05, 2022 11:44 am

Videlec pisze:
wt kwie 05, 2022 10:57 am
Patrząc na ten naród, jak odpowiedzialnie korzysta z dobrodziejstwa motoryzacji, gdy pomyślę, że ci ludzie dostaliby broń... ciary mnie przechodzą :roll:
To nie wina zwykłych ludzi, tylko tresury w kierunku zidiocenia.
Pajero Sport 3.0 V6 '00 - było
Frontera 2.0 '94 - była
Niva '90 - była

Awatar użytkownika
Krees

Post autor: Krees » wt kwie 05, 2022 12:10 pm

poborcapodatkowy pisze:
wt kwie 05, 2022 11:44 am
Videlec pisze:
wt kwie 05, 2022 10:57 am
To nie wina zwykłych ludzi, tylko tresury w kierunku zidiocenia.
Ja bym dodał fiskalizację wielu teoretycznie edukacyjnych i weryfikujących umiejętności procedur, na czele z kursem i egzaminem na prawo jazdy. Nikt nie łudzi się, że kurs uczy a egzamin cokolwiek weryfikuje.
A destiny - it's the rising sun

Zawodowo patrzę na ptaki :)21

rokfor32

Post autor: rokfor32 » wt kwie 05, 2022 12:18 pm

Są kraje, gdzie broń długa jest powszechna. Krótkiej natomiast nie ma (legalnie) prawie nikt. Tak jest (chyba) w Szwajcarii, i na pewno w Islandii.

Samobójstwa - i owszem. Sie zdarzają - ale nie wiązał bym tego z bronią (posiadaną) jako przyczyną. Natomiast przestępstw w użyciem broni długiej (w tych krajach) za bardzo nie słychać (za mojej rezydencji w Isla nie słyszałem nigdy - a tam się takie tematy szybciutko rozchodzą).

Kiedyś gadałem z Islandczykami na ten temat - stwierdzili, że broń długa do przestępstw się po prostu słabo nadaje - ciężko to ukryć, magazynek mały lub żaden - bo to zwykle bron myśliwska). Nieporęczna i niepraktyczna :wink:

Co innego broń krótka. Tam mieli tylko antyterroryści.
w sprawach technicznych - rokfor32@wp.pl

ODPOWIEDZ

Wróć do „Towarzyskie”