To jak wszystko jeb... nie ?
Moderator: Misiek Bielsko
Re: To jak wszystko jeb... nie ?
123
Ostatnio zmieniony czw sty 18, 2024 6:39 pm przez mazeniak, łącznie zmieniany 1 raz.
Taki glut ze zdjęć #3 się robi od starych biopaliw też.
Ale to trzeba nie używać maszyny raz, dwa być ignorantem i oszczędzać na filtrach...
A jak masz objawy braku paliwa mino nowych filtrów, to się pauzuje i szuka albo czyści układ paliwowy [te gluty to żadna nowość], a nie ciora do oporu sprzętem za milion, i ojoj spsuło siem.
Tak, paliwo gówniane, ale o obsługę trzeba dbać... OC jak Obsługa Codzienna, ktoś pamięta?
Ale to trzeba nie używać maszyny raz, dwa być ignorantem i oszczędzać na filtrach...
A jak masz objawy braku paliwa mino nowych filtrów, to się pauzuje i szuka albo czyści układ paliwowy [te gluty to żadna nowość], a nie ciora do oporu sprzętem za milion, i ojoj spsuło siem.
Tak, paliwo gówniane, ale o obsługę trzeba dbać... OC jak Obsługa Codzienna, ktoś pamięta?

ale to paliwo nie powinno być gówniane na "markowych" stacjach i płaci sie za to niemało
P I 2.5 TD '90
R1100GS '99
R1100GS '99
Każdy jeden ON taki się robi jak postoi. Nie powinna też się parafina przy -20 w zimowym wytrącać, itd 
Benzynę w agregacie tez taki miałem - ale ze 3 lata stał, miks z olejem, jednostkowy przypadek - nie ma co wniosków wyciągać.
W swoich zbiornikach z ON po kilku latach tak jest zawsze, w aucie i koparce z zachodu - taki sam glut w odstojniku i filtrze, rozwalam zawsze obudowę filtra w nowo kupionym sprzęcie z ciekawości co tam się działo.

Benzynę w agregacie tez taki miałem - ale ze 3 lata stał, miks z olejem, jednostkowy przypadek - nie ma co wniosków wyciągać.
W swoich zbiornikach z ON po kilku latach tak jest zawsze, w aucie i koparce z zachodu - taki sam glut w odstojniku i filtrze, rozwalam zawsze obudowę filtra w nowo kupionym sprzęcie z ciekawości co tam się działo.
skydd na zime załatwia sprawe jak pajero dłużej stoi
P I 2.5 TD '90
R1100GS '99
R1100GS '99
123
Ostatnio zmieniony czw sty 18, 2024 6:38 pm przez mazeniak, łącznie zmieniany 1 raz.
Ono nie jest gówniane w tym sensie, że w chooja walą, tylko dlatego, że musi spełniać normę

Your body is not a temple, it's an amusement park. Enjoy the ride.
tel. 504126172
tel. 504126172
213
Ostatnio zmieniony czw sty 18, 2024 6:36 pm przez mazeniak, łącznie zmieniany 1 raz.
-
Mógłbyś rozwinąć ten temat?
Lejesz ten skydd do baku?
Discovery II '99 - był
tak, przy każdym tankowaniu w okresie jesienno zimowym
P I 2.5 TD '90
R1100GS '99
R1100GS '99
-
jest napisane na butelce, ja leje ok setke na zbiornik
P I 2.5 TD '90
R1100GS '99
R1100GS '99
-
Doczytałem... mnie chodzi bardziej o ten podlinkowany przez Mazeno artykuł dot. wytrącania się glutów w zbiornikach
diesla przez dłuższy okres postoju (mam kampera, który w zimie stoi). Myślałem , że ten sydd może zapobiec,
a tu chodzi bardziej o odpalanie zimą...to inny temat. Ale dzięki za info.
diesla przez dłuższy okres postoju (mam kampera, który w zimie stoi). Myślałem , że ten sydd może zapobiec,
a tu chodzi bardziej o odpalanie zimą...to inny temat. Ale dzięki za info.
Discovery II '99 - był
W normalnie użytkowanym dieslu, tankowanym na bieżąco nic się nie dzieje. Leję paliwo na stacji, bez dodatków, jeżdżę, zmieniam filtr w zalecanych terminach (dba o to mechanik). Nie pamiętam, jak wygląda kontrolka filtra paliwa, nie przypominam sobie, żeby była używana 
W przypadku takiego kampera sprawdziłbym, od którego terminu stacje mają obowiązek sprzedaży paliwa o parametrach "zimowych", z tydzień-dwa potem pojechał zatankować do pełna, wygrzać silnik i przepompować to paliwo przez cały układ. I potem obserwował, czy trzeba robić cokolwiek więcej.

W przypadku takiego kampera sprawdziłbym, od którego terminu stacje mają obowiązek sprzedaży paliwa o parametrach "zimowych", z tydzień-dwa potem pojechał zatankować do pełna, wygrzać silnik i przepompować to paliwo przez cały układ. I potem obserwował, czy trzeba robić cokolwiek więcej.
A destiny - it's the rising sun
Zawodowo patrzę na ptaki
Zawodowo patrzę na ptaki

- goralski
-
- Kontaktowanie:
Ja bym wypalił do rezerwy, zalał jakimś premiumem (v power np) i jakiegoś dodatku dodał (coś z LM np). Na wiosnę odpalił, jakimś preparatem do czyszczenia układu CR (LM spullung). Wg mnie diesel lepiej znosi dłuższe stanie niż benzyna, gorzej radzi sobie za to z mrozami.
Przy nowszych pojazdach jeszcze adblue potrafi spłatać figle - nam na firmie sporo padło, skroplilo się i błędami sypało
Przy nowszych pojazdach jeszcze adblue potrafi spłatać figle - nam na firmie sporo padło, skroplilo się i błędami sypało
"To, że mam to w dupie nie oznacza, że tego nie rozumiem" H.S
-
W zeszłym roku przestał całą zimę i nic się nie zatkało...ale nie wiedziałem, że może 
Pewnie zrobię tak, że co jakiś czas przegonię go po paręnaścię km wokół komina.

Pewnie zrobię tak, że co jakiś czas przegonię go po paręnaścię km wokół komina.
Ostatnio zmieniony czw lis 23, 2023 11:31 am przez Land_rowerek, łącznie zmieniany 1 raz.
Discovery II '99 - był
- goralski
-
- Kontaktowanie:
O widzisz, teraz już przepadło 

"To, że mam to w dupie nie oznacza, że tego nie rozumiem" H.S
123
Ostatnio zmieniony czw sty 18, 2024 6:42 pm przez mazeniak, łącznie zmieniany 1 raz.
Przepaliła się...

"Panie doktorze, koledzy mogą częściej i więcej...
-Jaki problem? Chwal się Pan jak oni."
-Jaki problem? Chwal się Pan jak oni."
to jak oni będą reklamować piły do drewna, traktory i kosiarki do trawy?mazeniak pisze: ↑czw lis 23, 2023 5:43 pmhttps://autogaleria.pl/toyota-hilux-zak ... a-brytania
no
to zdecydowanie musi jebnac
To by się zaświecił komunikat o przepalonej kontrolce

A destiny - it's the rising sun
Zawodowo patrzę na ptaki
Zawodowo patrzę na ptaki

też lałem. Zostawiłęm butelkę na polu. Zamarzło i zbiło się w gluta. Od tego czasu już nie używam.
tel. 509700949
https://www.escape4x4.pl/
https://www.escape4x4.pl/
ja leje skydda od lat i nie miałem problemu a filtr paliwa zmieniam co rok i sprawdzam co jest w starym - zawsze ok
P I 2.5 TD '90
R1100GS '99
R1100GS '99
Na miejscu marketingowców toyoty jeszcze bym zapłacił niemały pieniądz, żeby mi zablokowali reklamę.mazeniak pisze: ↑czw lis 23, 2023 5:43 pmhttps://autogaleria.pl/toyota-hilux-zak ... a-brytania
no
to zdecydowanie musi jebnac
A potem następny pieniądz, żeby o tym napisali w mediach.
To najlepszy sposób żeby zwrócić uwagę potencjalnego klienta zobojętniałego na zalew "zwykłych" reklam.
I kupić wszystkich kontestatorów, nonkonformistów i innych antycywilizacyjnych buntowników

Przed erą internetu, każdy wiejski głupek pozostawał w swojej wiosce.